Vplyv velkosti kolies na spotrebu
Vplyv velkosti kolies na spotrebu
Mate niekto skusenosti s tym, ze po vymene kolies, napr. 205/55 R16 za 195/65 R15 by vyraznejsie klesla spotreba? Ak ano o kolko asi? Su to o 2cm menej stycnej plochy na napravu. Rozmyslam, ze by som zimne 16ky vymenil za 15ky, hlavne kvoli spotrebe, len ci to ma vyznam. Mam 1,33
Auris 1,33 (2011)
Re: Vplyv velkosti kolies na spotrebu
U Aurise nevím, tam mám jen 16" kola , ale u OII je rozdíl mezi 225/45 R17 a 195/65 R15 cca 0,75l u motoru 2.0TDI 16V.
AUR 10, OCT II, VER 13

U Aurise bych bral 16", je to naprosto v pohodě a auto je stále pohodlné a dle mé zkušenosti u jiného auta bude rozdíl spotřeby cca do 0,5l. Nic dalšího bych do toho již netahal. Dotaz zněl na rozdíl ve spotřebě.
AUR 10, OCT II, VER 13

Moc se v tom mácháš, a to sušenkám nesvědčí 

AUR 10, OCT II, VER 13

Chalani, diki za rady. Pytam sa aj preto, lebo mam motor 1,33, kde sa davali seriovo 15ky kolesa a vacsina ludi, ktori uvadzaju spotrebu ju maju o skoro liter mensiu ako ja. Preto ma aj zaujima, ci ten rozdiel moze robit ten rozmer pneumatik. Na leto si urcite necham 16ky, to mam elektrony a na zimu mam na plechacoch tiez 16ky, ale rozmyslal som, ci tie zimne nedat 15ky. Vraj je to aj lepsie mat na zimu mensie kolesa, lebo v snehu je vacsi pritlak na mensej ploche. Ale na druhej strane tie 16ky pekne drzia v zakrutach 

Auris 1,33 (2011)
A jakou spotřebu vlastně máš?
Teraz v zime jazdim do prace 7km 50% mesto a 50% mimo mesto so spotrebou 7,4. V lete som mal priemernu 6,5. Dialnice mam tiez cca 7,4. Gumy mam dobre nahustene aj geometriu ok.
Auris 1,33 (2011)
Na takovou malou vzdálenost si myslím že je to ok. Ten motorový olej se ani nezahřeje. Po ujetí 20-30km by ti to padlo o ten litr dolů.
Dnes s Auris 2015 (2000km najeto) cesta zhruba 30km na Nokian W+ 195/65 R15 spotřeba 6,8 l v otáčkách do 5800 ot/min ( na dvojku a trojku při zrychlení) + 2km na tempomat.
A blbec jsem nenapsal že motor je 1,33 l. Takže byla to kombinace defenzivy (tempomat) a trochu jsem mu dal za uši. Když se mu šlápne na krk není to špatný.
Tak potom to je OK. Keby som dal 15ky, tiez by som sa zrejme dostal na podobnu spotrebu.
Auris 1,33 (2011)
A nebo nasaď 4x dojezdovku na Auris 125mm šíře a na pumpě budeš palivo vracet do stojanu 

AUR 10, OCT II, VER 13

kowo ještě něco, já jsem údajně o 100kg lehčí i to hraje roli.
Před tím jsem měl Corollu 2012 1,33 l a Chorvatsko a zpět 6,1 l 4-člena rodina v plné naloží.