RAV4 SXA1 3dv. - výměna podvozku
RAV4 SXA1 3dv. - výměna podvozku
Zdravím ve spolek,
mám Ravku rok 99,první 3dv. model a chtěl bych jí trochu vylepšit. Chtěl bych vyměnit všechny tlumiče,vpředu vč. horního uložení a přemýšlel jsem,jak auto trošku zvednout-nejlépe pomocí trochu silnějších/delších pružin. Má někdo zkušenost s výměnou pružin za ty pro 5dv.model? Jsou trošku silnější a nenápadně delší,alespoň dle katalogu..a s tím souvisí další otázka: Mám předepsané pneu pouze 235/60R16 a pro tento rozměr kol není určeno spousta kvalitních a zajímavých tlumičů,jako Bilstein B6,nebo Kayaba performance..stejně tak u pružin píšou,že nejsou pro tento rozměr pneu..má někdo zkušenost,že tlumiče určené pro užší kola jsou natolik jiné,že tam pak svá kola nedostanu? Popř. poradí mi někdo,co koupit a jak to vyřešit? Díky!
mám Ravku rok 99,první 3dv. model a chtěl bych jí trochu vylepšit. Chtěl bych vyměnit všechny tlumiče,vpředu vč. horního uložení a přemýšlel jsem,jak auto trošku zvednout-nejlépe pomocí trochu silnějších/delších pružin. Má někdo zkušenost s výměnou pružin za ty pro 5dv.model? Jsou trošku silnější a nenápadně delší,alespoň dle katalogu..a s tím souvisí další otázka: Mám předepsané pneu pouze 235/60R16 a pro tento rozměr kol není určeno spousta kvalitních a zajímavých tlumičů,jako Bilstein B6,nebo Kayaba performance..stejně tak u pružin píšou,že nejsou pro tento rozměr pneu..má někdo zkušenost,že tlumiče určené pro užší kola jsou natolik jiné,že tam pak svá kola nedostanu? Popř. poradí mi někdo,co koupit a jak to vyřešit? Díky!
Re: RAV4 SXA1 3dv. - výměna podvozku
mne sa zda, ze je skor rozdiel opacny: pre rozmery s vacsimi kolesami, resp. 5d verzie, su potrebne ine tlmice, pretoze maju iny priemer dosadacieho tanieru a piestnice (vacsi). Ale viac si zistis v online katalogu na www.kyb-europe.com napriklad. Teraz ked sa nad tym zamyslim, tak mozno tam je aj problem s mensimi kolesami - ale mne osobne tie 235/60 R16 pridu skor ako tie vacsie. Nepamatam si vacsi rozmer / sirku na tomto aute. 235/60 je max podla mna. Aj tie katalogy su skor take ze "not for tyre size 235/60, not for rim size 16" ale zaroven pre 3d. A ked pozeram do technicaku, tak tam mam ten mensi rozmer dokonca: 215/70 R16
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Přesně tak,235 jsou ty největší.. právě mě třeba taky zajímá,proč by nešly ty tlumiče z 5dv.verze do mého auta-tím spíš,když bych použil i pružiny z 5dv..při zachování rozměrů kol 235/60/16
ja si prave myslim, ze by to malo ist. Len pri kupe tlmicov (a zachovani povodnych pruzin) treba na to davat pozor, aj na dany rozmer pneu. Rozdiel bude urcite aj v nosnosti a maximalnej pripustnej hmotnosti jednotlivych modelov, ale ine rozdiely na naprave podla mna nie su.
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
Díky za názor,nicméně potřeboval bych to vědět s jistotou-nechce se mi nějaký díly vracet a čekat na další nad rozebraným autem..obzvláště teď v zimě... je tu někdo,kdo má svou Ravku rád a řešil to?
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ted řešíme podobné věci ( mame tu tři RAVky a přehazujeme a instalujem enové díly. Moc jsem nepochopil co bys chtel ale když mi do SZ napíšeš co bys chtel omerit mohu ti pomoci..Bavo píše:Díky za názor,nicméně potřeboval bych to vědět s jistotou-nechce se mi nějaký díly vracet a čekat na další nad rozebraným autem..obzvláště teď v zimě... je tu někdo,kdo má svou Ravku rád a řešil to?
- oversizedteddybear
- Člen Týmu
Ad kola:
Zkus si rozměry namodelovat tady Zjistíš, že 235/60 zasahují do prostoru pružiny a brzd o 10mm, což většina aut akceptuje. Většina nemusí být zrovna tvůj případ.
Ad lifting:
Místní TOYkomunita je spíše posedlá snižováním takže se budeš muset podívat jinam, třeba na Rav4world, např. sem, nebo sem.
Mohu-li poradit, nezvyšuj RAV4ku, samonosná kastle, nezávislá kola... Běž do nějakých pevných náprav a rámu, vždyť i ve stáji Toyota se vhodné koně najdou, 4runner, hilux... Nemluvě o tom, že jiná kola než 235/60 nebo 215/70 (vše na 16 palcích) stejně legálně nebudeš moci použít, a tato už i v sérii vypadají v obrovských podbězích poněkud podměrečně. Můj názor, no flame please.
edit:
Takže jsem tě lehce mystifikoval, do TP ti úřad zapíše cokoli, od čeho budeš mít Typový list vydaný výrobcem disků, dle alu konfigurátoru můžeš mít i sedmnáctky a dokonce i osmnáctky kola, otázka se pak přesunuje "jen" k rozměru pneu. Takže se ti třeba podaří nejen naliftovat, ale i pořádně obout. Což nic nemění na mém názoru na nevhodnost koncepce "samonos+nezavislé zavěšení" k takovýmto experimentům.
Zkus si rozměry namodelovat tady Zjistíš, že 235/60 zasahují do prostoru pružiny a brzd o 10mm, což většina aut akceptuje. Většina nemusí být zrovna tvůj případ.
Ad lifting:
Místní TOYkomunita je spíše posedlá snižováním takže se budeš muset podívat jinam, třeba na Rav4world, např. sem, nebo sem.
Mohu-li poradit, nezvyšuj RAV4ku, samonosná kastle, nezávislá kola... Běž do nějakých pevných náprav a rámu, vždyť i ve stáji Toyota se vhodné koně najdou, 4runner, hilux... Nemluvě o tom, že jiná kola než 235/60 nebo 215/70 (vše na 16 palcích) stejně legálně nebudeš moci použít, a tato už i v sérii vypadají v obrovských podbězích poněkud podměrečně. Můj názor, no flame please.
edit:
Takže jsem tě lehce mystifikoval, do TP ti úřad zapíše cokoli, od čeho budeš mít Typový list vydaný výrobcem disků, dle alu konfigurátoru můžeš mít i sedmnáctky a dokonce i osmnáctky kola, otázka se pak přesunuje "jen" k rozměru pneu. Takže se ti třeba podaří nejen naliftovat, ale i pořádně obout. Což nic nemění na mém názoru na nevhodnost koncepce "samonos+nezavislé zavěšení" k takovýmto experimentům.
Naposledy upravil(a) oversizedteddybear dne pát 18.12.2015, 19:36, celkem upraveno 1 x.
První Toyota a hned RAV4.1!
A druhá má dveří pět
A druhá má dveří pět
Díky za reakci,vyřešeno s Idahem -díky!
Mám auto nenápadně šikmo,pera jsou asi trochu unavená,takže je stejně vyměním- a když už,tak dám ty nejdelší sériové,které se mi hodí..a k tomu nové tlumiče. Tzn. nechystám se něco bastlit,jen vybírám co se bude nejlépe hodit,offroad nejezdím,kola zůstanou sériová,zvýšení bude v řádu mm. Již mám objednáno,dodací lhůta je konec ledna-holt Toyota
Jinak auto s tuhýma nápravama nechci,vím co to znamená pro jízdní vlastnosti a taky vím,proč jsem si jako "auto na všechno" koupil právě Ravku ..
Mám auto nenápadně šikmo,pera jsou asi trochu unavená,takže je stejně vyměním- a když už,tak dám ty nejdelší sériové,které se mi hodí..a k tomu nové tlumiče. Tzn. nechystám se něco bastlit,jen vybírám co se bude nejlépe hodit,offroad nejezdím,kola zůstanou sériová,zvýšení bude v řádu mm. Již mám objednáno,dodací lhůta je konec ledna-holt Toyota
Jinak auto s tuhýma nápravama nechci,vím co to znamená pro jízdní vlastnosti a taky vím,proč jsem si jako "auto na všechno" koupil právě Ravku ..
- oversizedteddybear
- Člen Týmu
RAV4ka = auto na všechno (proto jich taky pár máme )
Tak ať slouží!
To Idaho: náhodou jsem Ti našel návod na swap GE/GTE motorů do RAV4ek. Mňam.
Tak ať slouží!
To Idaho: náhodou jsem Ti našel návod na swap GE/GTE motorů do RAV4ek. Mňam.
První Toyota a hned RAV4.1!
A druhá má dveří pět
A druhá má dveří pět