CVT prevodovka
CVT prevodovka
Dobry den.V novembri budem vlastnikom Toyoty Auris Hybrid.Hura.Chcel by som sa Vas spytat na automaticku prevodovku.Nie je mi totiz jasne ked sa budem blizit ku krizovatke ci davat do neutralu alebo nechat drive.A potom ked stojim co mam mat zaradene.Diki moc.Lado.
Re: CVT prevodovka
NE..... Zadne razeni, zadne neutraly, zadne experimenty.. Olej menit po 60 - 100k km.
Back in Czech.
Nesouhlasim s aczasa. Na krizovatce pri stani je dobre bud dat N, P, nebo poradne seslapnout brzdu. V pripade dani N je mozno se na zelene rozjet zarazenim D bez nutnost slapat brzdu. V pripade P se pred prepnutim do D musi zmacknout brzda, ale zato pokud je zapnuty motor, dobiji baterii (N toto neumi). Poradne seslapnuti brzdy: dobre na kratke stani. Pokud je brzda seslapnuta jen malo (i prestoze auto stoji a nehyba se) snazi se motor (tedy vetsinou el motor) auto rozjet a dochazi k jeho zahrivani. Alespon ja v manualu mam psane, ze tato situace neni vhodna.
Prius II 2008
Aaaaha, takze se dostavame do situace, kdy eCVT budeme radsi "k***t" castym razenim a namahat elektroniku nez proste jen a ciste stat na brzde... hmm.. .zajimave..... zcela nelogicke..... (nebot jakekoliv - sebemensi seslapnuti brzdoveho pedalu ma za nasledek prepnuti auta do rezimu Charging , neni mozne si myslet, ze by eCVT nevedela o tom, ze ma uzivatel v umyslu nezrychlovat a tedy ze by se prala s brzdami, neb ty nejsou vubec pouzity a veskere stani se deje pouze neprutokem proudu v eCVT MG2........) .. .ale ciste kazdeho vec...
Back in Czech.
Jeste jednou to zopakuji: mam to napsane v manualu. Ty tedy rikas, ze jsi chytrejsi, nez inzenyri Toyoty? Congrats! PS: loooool
Je otazka, jak funguje PIII, kterou ty asi mas, ale v mem PII seslapnuti brzdy rozhodne neprepne auto do charging rezimu. naopak pokud jedu jen na ev, seslapnu jemne brzdu, tak elektromotor stale pohani kola a pere s brzdama. Muj PII se skutecne tak chova, muzu natoci video. A tak stejne, kdyz stojim na krizovatce (ano, skutecne jsem rekl stojim=nehybu se), mam brzdu seslapnutou jen jemne, tak se elektromotor snazi dle diagramu auto rozjet. Prestane az pokud brzdu zmacknu silne (prestoze auto stale stoji).

Je otazka, jak funguje PIII, kterou ty asi mas, ale v mem PII seslapnuti brzdy rozhodne neprepne auto do charging rezimu. naopak pokud jedu jen na ev, seslapnu jemne brzdu, tak elektromotor stale pohani kola a pere s brzdama. Muj PII se skutecne tak chova, muzu natoci video. A tak stejne, kdyz stojim na krizovatce (ano, skutecne jsem rekl stojim=nehybu se), mam brzdu seslapnutou jen jemne, tak se elektromotor snazi dle diagramu auto rozjet. Prestane az pokud brzdu zmacknu silne (prestoze auto stale stoji).
Prius II 2008
" seslapnu jemne brzdu " a právě o to jde.Můj PII se v téhle situaci chová stejně.A věřím,že to není záležitost aut jen nás dvou.Při důraznějším sešlápnutí se to neděje.
Jezdím s Priusem zatím krátce,ale za tu dobu už vím,že když stojím na křižovatce déle,dám P,jestliže se blížím ke křižovatce kde stojí již více aut a dá se předpokládat kratší doba stání,pak jen přidržím brzdu.Jsou to zkušenosti,které máme již z předchozích aut s klasickým pohonem,kde se taky někdy stojí na brzdě se zařazeným kvaltem,nebo prostě vyřadíme.
aczasa:myslím,že ta převodovka nebude až tak namáhána v porovnání s klasickým šaltrem.A elektronika stejně musí zpracovat informaci použití brzdy a vyřazení eCVT z činnosti.
ladosolci:Nehledej v tom žádnou vědu.Optimální spůsob si stejně zvolíš podle sebe.A na november se těš,krásně si to užiješ.Celý ten sysém je jiný level v motoristickém světě.Je to prostě Božííííííííííí
Alespoň já si to tak užívám 
Jezdím s Priusem zatím krátce,ale za tu dobu už vím,že když stojím na křižovatce déle,dám P,jestliže se blížím ke křižovatce kde stojí již více aut a dá se předpokládat kratší doba stání,pak jen přidržím brzdu.Jsou to zkušenosti,které máme již z předchozích aut s klasickým pohonem,kde se taky někdy stojí na brzdě se zařazeným kvaltem,nebo prostě vyřadíme.
aczasa:myslím,že ta převodovka nebude až tak namáhána v porovnání s klasickým šaltrem.A elektronika stejně musí zpracovat informaci použití brzdy a vyřazení eCVT z činnosti.
ladosolci:Nehledej v tom žádnou vědu.Optimální spůsob si stejně zvolíš podle sebe.A na november se těš,krásně si to užiješ.Celý ten sysém je jiný level v motoristickém světě.Je to prostě Božííííííííííí

PRIUS II.G 2008
Diki moc.Dufam,ze mo to pojde.
Hm Hm Hm... ok... PII tedy beru jako dany fakt... Prius III, Prius + a auris jsou zase o generaci jinde.... Takze asi opravdu budu muset dohnat nedostatek vzdelani u starsich priusu.
Back in Czech.
na P3 nepoužívam N skoro vôbec, na väčšine križovatiek nechávam zaradené D a stojím na brzde, P zaraďujem len ak viem že budem na križovatke dlhšie stáť
-
- Člen Týmu
Jen chci potvrdit co napsali ostatní o GEN 2. Taky při slabém zmáčknutí brzdy na displeji vidím že auto "tlačí".
Tohle chování je ale super pro rozjezd do kopce, v podstatě je to funkce asistence rozjezdu do kopce. I v prudším kopci nepopojede dozadu při pouštění brzdy. Jak je to u GEN3 ?
Na křižovatce většinou stojím na brzdě, ale když vydím že to bude déle, dám P.
Tohle chování je ale super pro rozjezd do kopce, v podstatě je to funkce asistence rozjezdu do kopce. I v prudším kopci nepopojede dozadu při pouštění brzdy. Jak je to u GEN3 ?
Na křižovatce většinou stojím na brzdě, ale když vydím že to bude déle, dám P.
GEN3 keď stlačíš brzdu tak auto prestane ísť dopredu, ale akonáhle ju pustíš sa mierne rozbieha... na druhej strane má GEN3 asistenta rozjazdu do kopca, takže stlačíš bzrdu úplne dole a auto sa na pár sekúnd zabrdzí resp. do času kým stlačíš plyn
Myslím, že ten efekt "lehká brzda = elektro tlačí, silnější brzda = elektro se vypne" funguje v zásadě na PII i na PIII obdobně, akorát PII má tu hranici nastavenou špatně - já jsem zvyklý dobrzďovat do stání s lehčí nohou, než je ta hranice, a zjevně nejsem sám. Takže na PII jsem po zastavení ještě vždycky "ťuknul" do brzdy a pak lehce uvolnil na přirozenou úroveň. Podle energy monitoru (snad ukazuje pravdu) to stačilo k tomu, aby vypnul elektromotor a zůstal tak až do úplného uvolnění pedálu. Na PIII mi stačí (pro mě) normální síla na brzdě (na kterou jsem zvyklý i z klasických aut), aby se po zastavení elektromotor vypnul. Ale pokud brzdu jen tak tak lehce šolíchám, tak opravdu má elektro snahu auto rozjíždět proti zbytku brzd. To je myslím ta situace, před kterou varuje manuál - že by se to při delším stání v koloně mohlo přehřívat.
-
- Věčnej rejpal
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 17:50, celkem upraveno 1 x.
Pravdu díž.Jezdil jsem i ve Volvu 40 s automatem,ale tahle eCVT je proti tomu prostě úžasná.
PRIUS II.G 2008
Nesrovnavejte nesrovnatelne... eCVT je uplne neco jineho nez automaticka prevodovka... nebo neco jineho..... PII a PIII je opet neco jineho jak tady slysim, takze to neni ani podobne... A u tazatelova Aurisu HSD uplne neco jineho...
Back in Czech.