Maximální rekuperace
Maximální rekuperace
Při zmáčknutí brzdy dochází k rekuperaci do baterek, ale od určité míry začnou brzdit i destičky. Jeden způsob, jak pouze maximálně rekuperovat, je zapnout tempomat a nastavit nižší rychlost než je aktuální. Existuje ještě jiná možnost?
Re: Maximální rekuperace
brzdiť citlivo
pokiaľ sa pri brzdení držíš v ukazovateli recharge tak rekuperuješ efektívne, akonáhle dosiahne max a ty ešte pritlačíš brzdný pedál tak už brzdíš doštičkami a to už premieňaš energiu na teplo.. takže dá sa aj s brzdou rekuperovať len musíš citilivo, je to o zvyku

Jaký ukazatel recharge?
Ukazatel rekuperace je az u tretiho modelu, u dvojky ne. Nicmene souhlas s brzdeni citlive - na mem priusu jde slyset dobre momement, kdy to zacne k (nebo misto) rekuperace brzdit destickama. Nemam je sjete, u jinych aut jsem je tak neslysel, ale tady je to vyhoda. Tempomat nastaveny na nizsi rychlost? To podle mne rekuperuje mnohem, ale mnohem mene, nez jde docilit prave brzdovym pedalem. Jinak pod nejakou malou rychlost (kolem 20km/h) se brzdi destickama vzdy.
Prius II 2008
rekuperácia tempomatom je podľa mňa veľmi efektívna, tiež ju rád využívam... najčastejšie keď mám nastavený na 50kmh a vchádzam do dediny tak to krásne dobrzdí a nabije batériu, jediné na čo si treba zvyknúť je zložiť nohu dole z plynu pár stovák metrov pred dedinou aby to tempomat dobrzdil
a potom pekne na baterku...

Tak ja nevim, jezdime se stejnym autem?
byl jsem se ted extra projet, abych to vyzkousel. Rekuperace automatem je naprosto stejna, jako bez. Resp si nastavim pri jizde z kopce treba 40, rozjedu to na 60 a necham to rekuperovat. Pak vypnu tempomat a rekuperuje to naprosto stejne, resp auto jede porad stejne rychle. Takze muj zaver je, ze automat na to nema vubec zadny vliv - udrzuje pouze horni rychlost = s pomoci motoru, nesnazi se ji snizit. Alespon v mem Priusu 2008.

Prius II 2008
Já bych řekl že tempomat nezapojuje brzdy, a tak z kopce samozřejmě nikdy tvých 40 chudák nedosáhne, jen rekuperuje co to jde, ale to nestačí. Jinak ale přeci když předjíždíš tak zvýšíš plynem rychlost, a když ho pak pustíš, tak on "dobrzdí" na původní nastavenou rychlost.
Prius II 2007
Tak dobrzdi, to se mi zda ze prave naprosto stejne, jako kdyz sundam nohu z plynu a tempomat nemam. A naopak kdyz prislapnu brzdu, aniz by to brzdilo destickama a jen rekuperovalo, tak to zpomaluje znacne vice. Nebo se vam to tak nechova?
Prius II 2008
Funguje to, že maximálně rekuperuje - tempomat.
Vyzkušíš to tak, že si zapnen tempomat na 50 km/h, poté aniž by jsi ho vypnul tak šlápni na plyn a rozjeď se třeba na 90 km/h a potom sundej nohu. Uvidíš jak bude brzdit. Máme tady kopcovitý terén a když jedu se zaplým tempomatem na 50 km/h - tak to lítá maximálně +- 5km/h. Když mám tempomat vyplý a jenom sudnávám nohu z plynu, tak to lítá +- 20 km/h.
Tempomat opravdu rekuperuje. Využíval jsem to v Rakousku. Přesně jak bylo psáno - měl jsem nastavených 50 a vždy před vesnicí jsem ho zapnul - brzdilo to teda dost.
Vyzkušíš to tak, že si zapnen tempomat na 50 km/h, poté aniž by jsi ho vypnul tak šlápni na plyn a rozjeď se třeba na 90 km/h a potom sundej nohu. Uvidíš jak bude brzdit. Máme tady kopcovitý terén a když jedu se zaplým tempomatem na 50 km/h - tak to lítá maximálně +- 5km/h. Když mám tempomat vyplý a jenom sudnávám nohu z plynu, tak to lítá +- 20 km/h.
Tempomat opravdu rekuperuje. Využíval jsem to v Rakousku. Přesně jak bylo psáno - měl jsem nastavených 50 a vždy před vesnicí jsem ho zapnul - brzdilo to teda dost.
Ahojky, tempomat rekuperuje velmi dobře, využívám ho pravidelně v místech, která dobře znám, kde jezdím pravidelně. Pokud potřebuju ještě snížit rychlost víc, poťukám páčku tempomatu dvakrát, třikrát dolů a na indikátoru je krásně vidět ta účinnost. Jinak samozřejmě citlivým brzděním taky a trochu i volnou jízdou z kopce.
Jinak při sjíždění táhlého kopce, třeba v Rakousku v Alpách je právě podle mě použití tempomatu lepší řešení, než stát celou dobu na brzdě. Každý musí vyzkoušet sám a zjistit, co mu vyhovuje. Ale obecně je tempomat v Priusu hodně užitečná věc.
Co se mi ještě osvědčilo, v případě že je několik obcí za sebou a mezi nimi krátké úseky, kde se jede jen trochu rychleji: Jedu ve vesnici na tempomat 50, na konci obce nechám tempomat zapnutý a přidám třeba na 70, za chvíli je další vesnice a tam jen dám nohu z plynu. Tempomat sníží rychlost zase zpátky na 50 (a ještě dobije baterii a brzdy jsou v klidu.) Akorát se přitom pochopitelně nerozsvítí brzdová světla, takže je třeba na to myslet (pokud máte za sebou třeba Octávkáře, který se moc provozu nevěnuje.)
Jinak při sjíždění táhlého kopce, třeba v Rakousku v Alpách je právě podle mě použití tempomatu lepší řešení, než stát celou dobu na brzdě. Každý musí vyzkoušet sám a zjistit, co mu vyhovuje. Ale obecně je tempomat v Priusu hodně užitečná věc.
Co se mi ještě osvědčilo, v případě že je několik obcí za sebou a mezi nimi krátké úseky, kde se jede jen trochu rychleji: Jedu ve vesnici na tempomat 50, na konci obce nechám tempomat zapnutý a přidám třeba na 70, za chvíli je další vesnice a tam jen dám nohu z plynu. Tempomat sníží rychlost zase zpátky na 50 (a ještě dobije baterii a brzdy jsou v klidu.) Akorát se přitom pochopitelně nerozsvítí brzdová světla, takže je třeba na to myslet (pokud máte za sebou třeba Octávkáře, který se moc provozu nevěnuje.)

Miluju to ticho na křižovatce.
V tom pripade mam bud tempomat pokazeny, nebo se to chove od urciteho modelu jinak. Jeste mne napada, ze ja mam Priusa II, kdezto Caruso a Mickey maji dle podpisu Priusa III. Pro muj klid, pokud by nekdo mel II. gen a napsal jeho chovani, budu rad:) U mne alespon i maly kopecek znamena, ze rychlost proti te nastavene na tempomatu se zvysi klidne o 10kmh. Z prudkeho kopce to lita samozrejme mnohem vice.
Prius II 2008
dôležitú vec dopísal Caruso na ktorú treba upozorniť, pri brzdení tempomatom síce auto kvalitne rekuperuje a brzdí ale tá brzda nesvieti :/ už mi tuto u nás pár idiotov skoro vliezlo do kufra keď pred dedinou dobrzďujem bez "brzdy".. ale tiež len o zvyku a pozerať aj za seba
)

V noci v létě (vedro jako kr*va) jsem se vracel z Německa, celou dobu dálnice, takže baterka relativně plná - V Berouně jsem hledal benzínku, takže tam jsem jí trochu ulevil (dojezd už asi 20 km ukazoval "0"). Hned za Berounem je dlouhý kopec, tam se to zase poměrně rychle dobilo, potom po okruhu na Barrandov (na tempomat samozřejmě
) a pak dolů z kopce na most. Už shora z kopce (přibližně od bazénu) to moc rychlost nedrželo a zrychlovalo to, tak jsem používal "B" (tím se tempomat vypne) a někde na úrovni pumpy pod Klokočkou (v zatáčce v tom kopci dolů, myslím, že to je Shell?) mi to najednou přestalo rekuperovat, indikátor baterky svítil komplet včetně "čudlíků" a fungovaly pouze a jen normální brzdy, takže to brzdilo jinak a pocitově trochu méně, žádná rekuperace se nekonala, zezadu bylo dost slyšet funění větráku chladícího baterku. Takto nabytá snad ještě nikdy nebyla, měl jsem docela bobky, aby to nevyskočilo zpod sedaček a nenafackovalo mi to
. Po nějakých 10 minutách se to zase dalo do normálu (to už jsem byl někde u Spořilova a jelo to úplně normálně. Ale to byl samozřejmě extrém, kdy se sešlo několik faktorů najednou - dlouhá cesta po dálnici (500 km), vedro, táhlý sjezd.
Jinak stejně jako Caruso a další i já používám tempomat mezi vesnicemi k dobržďování.
Na aktivním tempomatu, pokud jedu uloženou rychlostí, tak pohybem dolů ji snížím (cca o 1,5 km / 1 krok), pohybem nahoru zvýším (znovu cca 1,5 km / 1 krok). Pokud páčku podržím nahoru, tak to plynule zrychluje, ale ukazatel hodnoty uložené rychlosti je pouze u adaptivního tempomatu, takže já nevím, kolik si takto nastavím. To zjistím, až když auto přestane zrychlovat, tak odečtu "novou" rychlost. Nebo se to dá ještě použít obráceně - mám nastaveno např. 80 (Jižní spojka) a před tím poskakuju v zácpě (Štěrboholská) a pak jen klepnu páčkou nahoru a ono to samo zrychlí na původně uloženou rychlost (není nad automat
Já to auto MILUJU!!!

Jinak stejně jako Caruso a další i já používám tempomat mezi vesnicemi k dobržďování.
Na aktivním tempomatu, pokud jedu uloženou rychlostí, tak pohybem dolů ji snížím (cca o 1,5 km / 1 krok), pohybem nahoru zvýším (znovu cca 1,5 km / 1 krok). Pokud páčku podržím nahoru, tak to plynule zrychluje, ale ukazatel hodnoty uložené rychlosti je pouze u adaptivního tempomatu, takže já nevím, kolik si takto nastavím. To zjistím, až když auto přestane zrychlovat, tak odečtu "novou" rychlost. Nebo se to dá ještě použít obráceně - mám nastaveno např. 80 (Jižní spojka) a před tím poskakuju v zácpě (Štěrboholská) a pak jen klepnu páčkou nahoru a ono to samo zrychlí na původně uloženou rychlost (není nad automat

Já to auto MILUJU!!!
Zeman není můj prezident
Zkoušel jsem to a opravdu tempomat rekuperuje stejně jako jízda bez pedálů a tempomatu. Takže asi jediné možné je citlivé brždění. Škoda.
Vždyť i tak je to paráda když sjedeš v Peci od chaty na kopci a dojedeš na elektro až na konec Svobody nad Úpou 

Prius II 2007