Protiprokluz u T-25

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Milfi
Člen Týmu

Protiprokluz u T-25

Příspěvek od Milfi »

Dobrý den všem. Nedávno jsem se stal šťastným majitelem Avensise, rok 05, benzín 2.0. Neměl jsem díky klimatickým podmínkám ještě nějak možnost prověřit funkčnost stabilizačního systému. Předpokládám, že i toto vozidlo má stabilizační systém s podporou protiprokluzu. Můj bývalý vůz, pokud se tento systém uvedl v činnost o tom dal vědět blikáním kontrolky ESP. Když jsem Toyotě zkusil při rozjezdu na mokré vozovce naložit a očekával jak nějaké blikání, tak kontrolu trakce...... Nic neblikalo a kola hrabala a hrabala. Tak si nějak nejsem jist. Díky za odpovědi a rady ;-)
Jakub Pavlík
Člen Týmu

Re: Protiprokluz u T-25

Příspěvek od Jakub Pavlík »

Zdravím. U mého vozu Avensis T25 2.0 D-4D 85KW (nafta) při rychlém sešlápnutí pedálu auto hrabe na suchu na 1 a 2 stupeň na mokru i na 3. A okamžitě začne blikat prokluz a kola se zablokují. V těm případě bude systém nefunkční.
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Vlevo pod volantem je tlačítko trc, Pokud ho vypneš svítí ti trc off. Pokud je zaplé tak by mělo vše fungovat jak má. Když to reaguje na nejaký problém, tak to nebliká jako u VW jen to dělá svou práci. Teda alespoň já to tak mám na svojem. I když nevím jak u protiprokluzu, ten jsem asi nikdy nepotřeboval, ale stabilizace už mě jednou vysekala z bryndy a to mi neblikalo tuším.
Naposledy upravil(a) dacapo dne pon 29.06.2015, 17:54, celkem upraveno 1 x.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

No, něco podobného bych očekával. Pokud by byl nefunkční.....což se mi na předchozím voze stalo. Měla by se mi na trvalo vysvítit jeho kontrolka, ne? Nic mi nesvítí, pokud systém tlačítkem manuálně vypnu, tak svítí, ale jinak ne. Tak bych očekával, že fungovat má. Vůbec jsem tedy nestudoval to, jestli tahle verze protiprokluz vůbec má, ale předpokládám to. Dělat s tím někde smyky na suchu a sledovat kontrolku se mi zrovna nechce. Nějaký jiný způsob, jak prověřit funkci tohoto systému?
dacapo
Řidič

Příspěvek od dacapo »

Šel bych s tím na diagnostiku, ale to je zásadní problém,když to nefunguje, takže by ti kontrolky poruchy určitě svítily.
Avensis kombi T25, 2,2D-CAT 130kw
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

Taky si říkám. Zrovna mám auto na " pokupní " servis, tak se chlapa zeptám, jestli mu to tam něco píše. Jestli bliká, či ne důležitý není. Ale při tom prokluzu kola evidentně nic nebrzdilo a neubrat, hrabu ještě teď ;-)
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

na palubce je symbol auta s klikatou drahou, to musi po otoceni klicku svitit a po nastartovani zhasnout, jestli se to vubec nerozsviti je odpojena kontrolka ;)

kdyz ten system zashuje do rizeni tak to u T25 FL problikava a u ESP(VSC) nekdy i piska

(mely by tam byt i kontrolky TRC OFF, a VSC, vse pri diagnostice po otoceni klicku v zapalovani musi svitit)
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

Jasně. Kontrolky po zapnutí kličku svítí a pak zhasnou. Stejně svítí i při vypnutím tlačítkem TRC. Tak bych předpokládal, že by vše mělo fungovat. Ale při prudkém rozjezdu na mokré vozovce neblikalo nic a prokluzující kola taky nic nekrotilo.... A tak si nejsem jist, jestli to protiprokluz vůbec má?
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Protikluz to má určitě, na tý mokrý silnici, sněhu nebo ledu by Tě to nemělo nechat hrabat a měla by přitom svítit ta kontrolka s tím autem na klikatý cestě...
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

V tom případě je něco špatně. Měl jsem předtím Ford Focus a tam to přesně takhle fungovalo, takže vím, co by se asi dít mělo. Přesto, že vše svítí když má, když nemá zhasne, tak v daném případě se prostě nestalo nic. Zřejmě začnu hledat ledovou plochu, kde bych mohl provést adekvátní test :-)
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

Každopádně všem moc děkuji za rady a zkušenosti. Jak už jsem psal, vozidlo mám krátce a jsem tu nový. Nicméně jsem před koupí právě z tohoto fóra čerpal informace a bylo mi to hodně užitečné. Jen tak dál, musíme si pomáhat! ;-) :-D
mopet
Člen Týmu

Příspěvek od mopet »

Nemusiš hledat ledovou plochu stačí pokosená louka s ranní rosou nebo po dešti.
karlos76
Řidič

Příspěvek od karlos76 »

Milfi píše:V tom případě je něco špatně. Měl jsem předtím Ford Focus a tam to přesně takhle fungovalo, takže vím, co by se asi dít mělo. Přesto, že vše svítí když má, když nemá zhasne, tak v daném případě se prostě nestalo nic. Zřejmě začnu hledat ledovou plochu, kde bych mohl provést adekvátní test :-)
Mne se rozblika oranzova kontrolka kdykoliv auto zaregistruje ruzny otacky kol, tedy pri ztrate adheze nejakeho kola, treba pri rozjezdu nebo kdyz se auto dostava do smyku. Pridanim plynu si takhle overuju jak to klouze... nicmene pri odjezdu se zasnezeneho parkoviste system vypinam, protoze jsem se uz dvakrat diky protiprokluzu na snehu "zahrabal". Na snehu doporucuji vypinat, usetrite brzdove oblozeni, neni, neni nad citlivou nohu na plynu...
Prius + 2013
Auris HSD 2015
Ex. Avensis 2.2 D-CAT 2007, Corolla 1,3 1995
Odpovědět

Zpět na „Avensis“