Corolla E11 (r.v.2000), klepani motoru, tah motoru

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
pspalek
Člen Týmu

Corolla E11 (r.v.2000), klepani motoru, tah motoru

Příspěvek od pspalek »

Zdravím, prosím nově vlastním zánovní Toyotu Corollu r.v. 2000, 1.4 VVT-i, (4ZZ-FE) najeto 142tis.km . Před měsícem jsem ji koupil z druhé ruky a objevilo se klepání ventilů (při větším sešlápnutím plynu, při jízdě do kopce atp.). (Olej byl na min. nyni tam je 1 cm nad min. a stále klepou).
Dále mám pocit, že pří plynulém přidávání plynu dosáhne motor náhle (sice nepatrně) větší tah.
Pak mi i kolega zkušený řidič potvrdil celkově slabší tah při 3. přev stupni - do kopce a při 3 osobách v autě. V táhlejším kopci silnice vyšší třídy musel podřadit i na 2. :mad:
Mohl byste mi prosím někdo poradit, v čem by mohl být problém?
Děkuji moc
Myfune
Věčnej rejpal

Re: Corolla E11 (r.v.2000), klepani motoru, tah motoru

Příspěvek od Myfune »

Takže nejprve vám řeknu tu kratší verzi:
Dolejte motorový olej po maximum!!!

A teď ta delší verze:
V první řadě motorový olej se doplňuje na maximum nikoliv centimetr nad minimum. To náhlé přidání může být klidně tím, že to celou dobu má nedostatek oleje a tudíž není motor dostatečně promazán. Čas od času se čerpadlu povede ho nasát víc a tak se to na chvíli pořádně promaže a rozjede se to. To vám to v autoškole neříkali s tím olejem?
Jinak auto s nájezdem 142 tisíc km není zánovní, ale ojeté. Podstatné je ale to, že mluvíme o patnáctiletém autu.

Zeptám se vás co jste na autě po koupi nechal provést za údržbu? Minimálně by jste měl nechat vyměnit motorový olej za nový a spolu s ním i olejový filtr. K tomu vzduchový filtr sání. Zkontrolovat a případně vyměnit svíčky (výměna znamená, že docílíte stavu, kdy víte v jakém stavu jsou svíčky ve vašem autě). Minimálně zkontrolovat napnutí všech řemenic rozvodů a v případě že jsou mechanicky nějak poškozené, tak taky vyměnit. Při kontrole rozvodů se kontroluje i vodní pumpa jestli nesákne a pokud ano, tak vyměnit. Pokud chcete o motoru vědět něco trochu víc tak si nechte v servisu změřit tlaky v jednotlivých válcích za studena a za tepla. Ale před tím měřením dolejte motorový olej na maximum!

Píšu vám postup který udělá každý rozumný řidič po koupi už jen proto, aby měl klid že se mu auto nepokazí po pár ujetých km. Co se týká kapalin v autě, tak motorový olej vyměnit jsem už říkal, ale osobně vám doporučuji nechat vyměnit všechny kapaliny. Tedy i brzdovou, i chladící, i v převodovce a pokud máte hydraulický posilovač, tak i hydraulickou kapalinu posilovače řízení. Máte-li auto s klimatizací, tak je lepší nechat udělat repasi klimatizační kapaliny a vyměnit pilový filtr. No a málem bych zapoměl na brzdy. Kromě kapaliny také nechat seřídit popřípadě vyměnit opoptřebované komponenty brzd a při té příležitosti nechte zkontrolovat i gumové prachovky na kloubech předních náprav.

Jestli po přečtení tohoto příspěvku začnete mít pocit že jste kapánek na údržbě něco zanedbal, tak to už budeme dva.

Jinak to vaše klepání ventilů při sešlápnutém plynu může znamenat téměř cokoliv. Od motoru těsně před smrtí až klidně po větší než předepsaná kola a nízké otáčky pod dva tisíce

A jestli jste detailista, tak vemte auto do nějakého Toyota servisu a jednak se zkuste dopídit nějaké servisní historie vozu dle VIN kódu a druhak si nechte auto napíchnout na diagnostiku a zjistit co se dá.

Tak ať se daří.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A navic to bude zrat olej a bude to za velmi kratkou chvili zadrene na klice, takze komplet repase motoru. :-/ Kolik tech *ZZ motoru jeste jezdi?
Back in Czech.
pspalek
Člen Týmu

Příspěvek od pspalek »

Děkuji za cenné informace.
S výměnou filtrů a oleje jsem počítal, ale předešlý majitel prokazatelně tak učinil před 3000km. Nicméně doleju olej na max. a nechám vyměnit svíčky, řemeny a všechny ostatní tekutiny. Snad něco zvládnu i sám nebo s pomocí známých?!
Nechám i proklepnout ty brzdy.
Pokud se to nezlepší nechám proměřit tlaky válců.
V Toyota servisu je nějaká historie zaznamenaná od 138.000km po dovezení z Německa.

Tam mi řekli, že to může být benzínem, že nemám nalívat Schellku z důvodů "biosložek" v benzínu, prý to může způsobovat klepání a celkovou postupnou destrukci motoru.

Z nekvality toho motoru 4ZZ-FE jsem dost překvapen (když načítám diskuze). Nic jiného mi nezbyde než ho celou dobu hypnotizovat? :D Příp. se dívat po náhradním motoru někde na vrakovišti?

Jde tam prosím posléze šoupnout jiný model motoru?

Šel jsem do Toyoty Corolly, z důvodů její nízké poruchovosti a vysoké spolehlivosti a už jsem zacyklený v problémech. :(

Díky za podnětné rady! :)
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

Začal bych nejdřív tím dolitím oleje a změřením tlaků. Vzhledem k tomu, že se při měření vymontuje vždy jedna svíčka, tak si je zrovna i zkontrolujte v jakém jsou stavu. Jestli vám něco o motoru napoví, tak jsou to právě tlaky ve válcích a spotřeba oleje. Víte jaký olej tam od předchozího majitele máte? Je to napsané na nějakém štítku? A vůbec není marné sledovat i spotřebu benzínu, jestli není třeba enormě vyšší než by měla u daného auta (motorizace) být.

Jinak nebuďte zase moc rozladěný z toho co se o svém typu motoru dozvídáte. Jsou to rámcové informace, ale pro vás je důležitý aktuální stav vašeho motoru a né nějaká obecná zkušenost. A aktuální stav prostě musíte zjistit objektivním pozorováním, třeba měřením těch tlaků. Obecná zkušenost s vaším typem motoru je pro vás v tomto případě spíš vodítkem na co si dát pozor nebo co lze očekávat a případně se na to připravit.

Já jsem taky nekoupil auto v nejlepší kondici, ale přesto koupě nijak nelituji. A i když ještě není na autě od koupě uděláno vše co jsem chtěl, protože můj servisák nějak nemá moc čas, tak i přes to mi auto jezdí. Nemám ale z auta pocit, že by se mělo hned něco pokazit, takže s ním jezdím tak nějak normálně a zbytečně ho netýrám. Spíš mám poslední dobou pocit, že se chod motoru malinko zlepšil, což může být i tím, že to nějakou dobu stálo v bazaru a provozem se lecos rozpohybovalo. Jo a taky tomu malinko pomohlo, když jsem z toho auta sundal ty 16" ráfky na kterých jsem to koupil a nazul předepsané 14".

K tomu benzínu. Občas před tankováním naleju do nádrže buď čistič injektoru a nebo ventilů. Dám to vždy na celou nádrž a před tankováním, aby se to pěkně promíchalo.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
pspalek
Člen Týmu

Příspěvek od pspalek »

Moc dík za inspiraci a podporu,

dolívám tam olej 5W 4O, (nějaký Diamond do prodává a distrib. AutoKelly). Předešlý majitel tam lil myslím Mobil. Při výměně si pak nechám poradit se značkou oleje. (není nikde nálepka ani štítek, tak jsem ho musel kontaktovat)

Dnes jsem se byl připtat solidního servisáka, zda-li provádí analýzy motoru (tlaky, diagnostika atp.). Tak se za ním v nejbližších dnech (až budou nějaké finance) vypravím.
Ke klepání ventilů vyjádřil několik tezí, avšak zdůraznil že to může byt spousta důvodů, že to mám přivést. Mj. zmínil také problém nízkooktanového benzínu atp.
Protože s vozem předtím jezdila žena, která za dva roky najela asi 3000km, byla na počítači průměrná spotřeba 7,8 litrů. Jezdila s dětmi akorát do školky 5km denně. Což myslím může být také problém - špatně využívaný motor?
My po asi 600 km najetých máme průměrnou spotřebu na 6,4l. Při cestě na slovensko (delší trasa) byla spotřeba 6.3l.
Co jsem četl v diskuzích i servisák toyoty mi potvrdil potřebu motor dostatečně vytáčet 2500 a klidně až na 6000.
Vyzkouším teda i ten čistič injektoru i ventilů. Nevěděl jsem, že něco takové je k dispozici.

Ještě jedou děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“