EGR ventil Corolla Kombi 1,4D
EGR ventil Corolla Kombi 1,4D
Ahoj toyoťáci, mám dotaz ohledně potíží (pravděpodobně) s EGR ventilem u Corolly kombi 1,4D (provoz od 6/2005, teď lehce přes 160 tis. km). Před 2 roky - při jízdě s dostatečně zahřátým motorem - najednou přestal táhnout, otáčky šly dolů, zpomaloval, z výfuku černý kouř. Po zastavení a vypnutí motoru vše OK. Intervaly mezi těmito stavy se zkracovaly a situace se zhoršovala. Diagnostika nic neukázala. Zkusmo výměna váhy vzduchu - nepomohla. Podezření na EGR ventil - ten jsme zaslepili (plíškem) a s rozsvícenou kontrolkou poruchy motoru jsem jezdil 2 roky bez jakéhokoliv problému (včetně 1200 km v létě nonstop na jih Evropy a pak to samé zpátky). To by potvrzovalo problém s EGR ventilem. Nyní najednou kontrolka motoru na 2-3 dny zhasla a pak se zase rozsvítila, po rozsvícení byla cítit spálenina. Něco spáleného bylo cítit i tehdy, když se závada objevila... Měli jsme podezření, že se záslepka propálila a vyměníme ji, ale je v pořádku. Chystám se zase na diagnostiku, ale před 2 roky se tam nic neobjevilo, tak jsem skeptik. Máte někdo radu, tip nebo zkušenost s podobnou závadou ? Už cca 1/2 roku tankuju jen Optimal Diesel u Eurooilu (nafta bez biosložky). Asi nepodstatné info, stejně jako to, že tam mám nezávislé topení - už z výroby ... díky.