Vyplatí se mi Prius?

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
worldwillbegreen
Člen Týmu

Vyplatí se mi Prius?

Příspěvek od worldwillbegreen »

Ahoj,
Vybírám si nový vůz, respektive ojetý do 200 tisíc. A jelikož jsem vždy fandil neobvyklým věcem a moderním technologiím, tak se mi hodně líbí právě Prius druhé generace. Dokonce se mi líbí i designově.

No ale k věci. Často jezdím po městě, kde je jasný že Prius by byl supr. Ovšem často jezdím trasu z Tábora k Novému Městu na Moravě a po menších cestách aby to nebyla nuda. No a právě mi příde že na Vysočině není kus roviny, neustále zkopce nebo dokopce. A právě nevím jak se to Priusu bude líbit. Nemáte někdo zkušenosti s jízdou v Priusu (nejlépe dvojkovým, ale na hrubou představu i zkušenosti z trojky nebudou k zahození) přes Vysočinu po okreskách? Za kolik litrů se v tomto profilu terénu dá jezdit?

Děkuji všem za odpověď
udo
Manager Týmu

Re: Vyplatí se mi Prius?

Příspěvek od udo »

Ahoj, dle mého na tom nebudeš hůř než v normálním autě, ale možná ani líp. Těžko vypálit jedno číslo, všechno se odvíjí od stylu jízdy. Pokud okresky "aby nebyla nuda" bereš jako příležitost k rallye, Priuse si nepořizuj, už vůbec ne dvojkového. Nepojede zas až tak špatně, jak tvrdí Jeremy C., ale chlastat bude fest. Pokud to pojímáš jako pohodové brouzdání krajinou, jdi do něj. S kopce do kopce vůbec není pro Prius handicap, spíš naopak.

S trojkovým Priusem na kopcovatých okreskách typu Posázaví jezdím za řádově 4,7l a to se neloudám. Hodně piánko by se asi ke čtyřem dostat dalo, ale proč.
S dvojkovým jsem kdysi jel v plném obsazení Kokořínsko, Kozákov tam silničkami a zpět do Prahy po dálnici 130kmh a celková spotřeba byla nějakých 5,5. Jinak s ním zkušenosti nemám.
worldwillbegreen
Člen Týmu

Děkuji za názor. Nene, nemyslel jsem příležitost k rallye, ale prostě aby byly klasický zatáčky a né půlkilometrová točka, další 200metrová a tak. Jezdím relativně klidným stylem, žádný závodění
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Pro Priuse je nejlepší různorodá krajina, z kopce do kopce je přímo ideální situace, "sedí" mu příjemný styl pohodové jízdy, dlouhé dojezdy bez plynu, jízda po dálnici není problém. Podle mne není moc nakloněn sportovnímu stylu jízdy, nebo to alespoň nebude dobrý se spotřebou. Jezdit je nejlepší s dobrým předvídáním "co je za zatáčkou", proto se hodně ušetří na trasách, které jezdí řidič často a dobře je zná. :-)

Město je ideální, ale bacha, nemá rád dlouhý kolony, co pomalu popojíždějí, tam dobíjí baterii a spotřeba jde do kopru. :-(

Spotřebu mám přes léto těsně pod čtyři litry, na podzim okolo čtyř a v zimě asi 4,5 l/100 km. Letos jsem jel Chorvatsko, co se týče pohodlí, tak bez problémů, 5 lidí a střešní box, plný kufr, prostě naložený kam se dalo a spotřeba 5,5 litrů. Takhle naloženej jsem to jezdíval s Hondou za deset. :D

Mám třetí generaci.
Miluju to ticho na křižovatce.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Ještě dodám k té mé spotřebě, jsem takový hypermiler, baví mě to a je to takový moje ujetý hobby. :D Nejezdím pomalu, spíš se to snažím "vychytat", je to prostě o spoustě věcí, třeba nahuštění pneu má na spotřebu velký vliv. Taky jezdím často hodně známý trasy, kde vím, kde včas pustit plyn a tak.

Ono tohle platí u každého auta, ale tady se to projeví právě ve spotřebě nad ty magické 4 litry. Takže běžná spotřeba je někde mezi 4 a 5 litry. Třeba ženuška moje má spotřebu vyšší, protože to nehlídá jako já. Takže za 3,9 se dá jezdit, ale musí tě to bavit, jinak to bude možná půl litru přes. :D
worldwillbegreen
Člen Týmu

Caruso P1: tak to vypadá, podle toho co píšeš, že na Vysočině by se Prius mohl mít jako v ráji. :-) no uvidíme jestli někdo po vrchovině třeba nejezdí...
Jinak si myslím že sledovat monitor na co jedu a jak to funguje, mě bude bavit
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Ministr dopravy varuje: Intenzivní sledování energy monitoru vážně ohrožuje vás i lidi ve vašem okolí. :-)
Jo, na videohry je hybrid bezva, i když se to taky omrzí.. jak ale píše Caruso, citlivá jízda je svého druhu sport a nejspíš tě bude bavit jezdit předvídavě. Hybrid k tomu motivuje dvojnásob, byť to třeba je finančně nula nula prd.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Popíšu konkrétní situaci, jezdím často od Mělníka do Vrchlabí. To jsou hóóódně dlouhé vesnice před Mělníkem, pak slušné okresky do Mladé Boleslavi, široké udržované silnice kolem Jičína a klasické horské silničky dál do Vrchlabí. Cestu znám dobře. Tady si Prius chrochtá. Cestu tam a zpět jedu vždy za 3,8 (od jara do podzimu). Jedu přitom normálně, v rychlostních limitech. Ale jak říkám, jsem hypermiler. :D
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

udo píše:Hybrid k tomu motivuje dvojnásob, byť to třeba je finančně nula nula prd.
Jo to je přesný. :D Já mám radost z každého deci a přitom je to vlastně finančně úplně nic, no jak píšeš, je to taky sport. :-) Prostě to někoho baví víc a někoho míň.

Pročetl jsem spoustu stránek v angličtině, hlavně od USA hypermilers, to jsou blázni taky. :D Ale ty rady se stejně opakujou. Některý jsou dokonce komický, třeba "Nejezděte proti větru". :D

Taky častá rada je "Puls and Glide", rozjet třeba na sto, nechat jet setrvačností na nějakých osmdesát a znovu. Tohle se mi vůbec nelíbí a nejezdím tímhle stylem, přijde mi to takový divný.

Ale třeba sjet z dálnice setrvačností a následné odbočení zvládnou na elektriku, to už dělá hodně a přitom je to normální styl jízdy. Stejně tak dojíždění ke křižovatce, když už vidím, že bude červená a nikdo za mnou nejede, tak hned nohu z plynu. Navíc neubývají brzdové destičky. :-) V hustým městským provozu to samo nejde už tak dobře a hlavně - na prvním místě je bezpečnost a pak teprve koukat na HSI. :D
worldwillbegreen
Člen Týmu

No tak 3.8l je nádhera. To by nebylo co řešit mít na trojku. Dvojka může mít ten půllitr navíc při stejným stylu?
Já si myslím že právě taky budu pořád zkoušet pokořit vlastní rekord :D to zrychlování na 100 a zpomqlení na 80 mi příde jako teorie docela divná technika :D

Jinak je jasný že bezpečnost je nejdůležitější a na kompijůtr se člověk nemůže koukat pořád ;-)
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

S druhou generací jsem krátce jel, ale nevlastnil jsem ji, takže nevím. Ale ta spotřeba je malá určitě u obou. Hybrid navíc není jen o spotřebě, je v tom určité fandovství a nadšení pro tu technologii. Mým snem je čistý elektromobil, Prius mi kousek toho snu vlastně splnil. :-)

Jednou jsem odjížděl z poloprázdného parkoviště u hypermarketu, bylo to pozdě odpoledne, všude ticho a když jsem se rozjel, tak vedle co dávali nákup do auta se zděsili, že se to auto rozjelo samo. :D Tohle mě baví. :D Já vím, blbost, no. :D

Co se týče snížení spotřeby u hybridu, tak mi utkvěly v paměti dvě věty, jedna z Německé stránky Hypermilers a jedna z USA:

1) Jezdi tak, jako kdyby auto nemělo brzdy
2) Představ si, že neřídíš auto, ale loď

Má to logiku, s lodí taky nejde jet plnou parou do přístavu a pak "brzdit". :-) Ty rady vlastně vyjadřují totéž, maximálně využívat jízdu setrvačností. Dokonce jsem zpočátku dělal chybu, že jsem se rozjížděl opatrně. Lepší je rychle na požadovanou rychlost, pak "pustit", občas přiživit elektrem a udržovat co nejdýl.
worldwillbegreen
Člen Týmu

Jo tomu věřím že lidi koukají jak blázni když se potichu rozjede auto :D

Určitě mi bude trvat nějakou chvíli než si zvyknu na styl ježdění s Priusem, pokud se do něj pustím :-)

Jinak o tom zrychlení a pak udržování to jsem koukal na youtube, že je to o tom zrychlit a pak to tam elektrikou držet :-) video by mělo byt k nalezeni pod hesly "5.8km EV Prius" ... akorát do jaký rychlosti tak nějak dokáže tu ychlost udržet jen elektromotor? Určitě půjde o sklon povrchu a povětrnostní podmínky...
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

worldwillbegreen píše:Jo tomu věřím že lidi koukají jak blázni když se potichu rozjede auto :D

Určitě mi bude trvat nějakou chvíli než si zvyknu na styl ježdění s Priusem, pokud se do něj pustím :-)

Jinak o tom zrychlení a pak udržování to jsem koukal na youtube, že je to o tom zrychlit a pak to tam elektrikou držet :-) video by mělo byt k nalezeni pod hesly "5.8km EV Prius" ... akorát do jaký rychlosti tak nějak dokáže tu rychlost udržet jen elektromotor? Určitě půjde o sklon povrchu a povětrnostní podmínky...
Naprosto přesně, jak píšeš. Po městě 50 km/hod. drží elektro perfektně. Jinak z velmi mírného svahu, nebo s větrem v zádech udržím jízdu na elektro zhruba do 70 km/hod. Pak už to je na hranici možností. Ale není dobré jet na elektro za každou cenu, raději plynem včas "probudím" spalovací motor, aby se trakční baterie nevybila úplně. To pak jede motor i ve stojícím autě, třeba na červený na křižovatce a dobíjí a to spotřebu zase zhorší.

Prostě jak píšu, jak tě to chytne, jsi ztracen a bude tě to bavit pořád. :D
Vegetus
Člen Týmu

Příspěvek od Vegetus »

Mám dvojkového Priuse rok, nikdy se mi nepodařilo jet se spotřebou níž, než 4,3 ale ani výš než 5,1. Často využívám právě setrvačnosti a brzdění rekuperací. Zajímalo by mě ale, jestli a kdy využíváte neutrál, kdy auto plachtí mnohem dál, ale bez dobíjení. Je výhodnější získat nějakou tu energii zpět nebo bez dobíjení dojet co nejdál?
Jinak jezdím taky v kopcovitém terénu po okreskách i po městě. Členitý terén řekl bych Prius zvládá na jedničku.
Toyota Prius 1.5
Obrázek
lajdak.miki
Řidič

Příspěvek od lajdak.miki »

Caruso_P1 píše:
worldwillbegreen píše:Jo tomu věřím že lidi koukají jak blázni když se potichu rozjede auto :D

Jinak o tom zrychlení a pak udržování to jsem koukal na youtube, že je to o tom zrychlit a pak to tam elektrikou držet :-) video by mělo byt k nalezeni pod hesly "5.8km EV Prius" ... akorát do jaký rychlosti tak nějak dokáže tu rychlost udržet jen elektromotor? Určitě půjde o sklon povrchu a povětrnostní podmínky...
Naprosto přesně, jak píšeš. Po městě 50 km/hod. drží elektro perfektně. Jinak z velmi mírného svahu, nebo s větrem v zádech udržím jízdu na elektro zhruba do 70 km/hod. Pak už to je na hranici možností. Ale není dobré jet na elektro za každou cenu, raději plynem včas "probudím" spalovací motor, aby se trakční baterie nevybila úplně. To pak jede motor i ve stojícím autě, třeba na červený na křižovatce a dobíjí a to spotřebu zase zhorší.

Prostě jak píšu, jak tě to chytne, jsi ztracen a bude tě to bavit pořád. :D
moje skúsenosti hovoria,že prius má svoju hlavu a robí si čo uzná za vhodné.vodič má len malú šancu ovplivniť či pôjde na ev. alebo na benzín.keď je vybitá trakčná batéria,tak pôjde spalovací motor aj keď budeš jazdiť dole kopcom 30-40km/hod a bežne sa mi stáva pri plne nabitej batérii ide na ev.74km/hod a nemuí to byť zrovna na rovinke.a ešte záleží na spôsobe jazdy.keď sa neponáhľam,mám čas a chuť dokážem spraviť spotrebu3.6l/100km a keď sa ponáhľam na tej istej tase spravím5.5l/100km.na dialnici sa pod 5.5dostanem ťažko,spotrebu môžeš ovplivniť predvídavou,kludnou a pohodovou jazdou,ale či pôjdeš na ev.na benzín,alebo budú zaberať oba motory naraz,to si rozhodne prius sám.a nemusíš sa báť on sa rozhoduje správne,ten :bigups: japončík jednoducho vie čo robí
teraz prius a čo potom?TESLA S!!! späť ani krok.
Odpovědět

Zpět na „Prius“