Avensis Kombi T25, 2.0 D-4D 93kW ztráta výkonu motoru

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
melsoft
Navigátor

Avensis Kombi T25, 2.0 D-4D 93kW ztráta výkonu motoru

Příspěvek od melsoft »

Snad tahle informace někomu pomůže: minulý čtvrtek jsem na dálnici vyjel po krátké pauze z odpočívadla a jak tak akceleruju, tak najednou zjišťuju, že to nějak netáhne. Dvojka kolem 2000otáček cukala jak sviňa, trojka ještě dala 95km/h ale čtyřka už jen udržovala rychlost. Žádná kontrolka nesvítila.
Podotýkám, že mám najeto 243 000km, auto je čerstvě po výměně oleje, filtru vzduchu, filtru oleje a palivového filtru, také se čistil EGR. (také důsledně dávám do paliva super diesel aditiv a tankuju vedle ve Mstěticích u Eurooilu, protože tam prý nelijou tu řepku).
Doplouhal jsem se domů a začal obvolávat servisy ovšem nejbližší termín mi dali za týden. Katastrofa...
Ale jak bylo o víkendu hezky, nedalo mi to začal jsem bádat. Nejdříve jsem se jel ještě projet a naštěstí jsem jel kolem protihlukové bariéry a otevřel jsem si okýnko. Při sešlápnutí plynu jsem jasně registroval ostré syčení odpovídající intenzitou míře sešlápnutí pedálu. Doma jsem otevřel "haubnu", odstrojil kryty a posadil potomka za volant nastartovaného auta se slovy "tůruj krátce do 3000 otáček". Syčení se ozývalo za chladičem pod EGR ventilem. Při posvícení baterkou jsem uviděl spadlou/sesmeknutou hadicovou sponu a "nadýmající" se hadici při každém šlápnutí plynu. Zespoda na EGR ventil navazuje ještě nějaký váleček a na něho zase zespodu je nasazená právě ta gumová hadice cca 5-6cm v průměru (podle mě přívod vzduchu z mezichladiče turba). Sponu jsem povolil, nasadil a za neustálého přidržování šroubovákem (sklouzávala svině) jsem ji dotáhnul. Musel jsem předtím samozřejmě odpojit (zprava) a odmontovat expanzku chladiče, je tam sakra málo místa na ruku. Auto už zase jezdí jako dřív, dneska jsem se "otočil" z Prahy do Bratislavy byla to paráda.

Ještě před spadnutím té spony jsem měl problémy s chcípáním teplého motoru např. na semaforu po delší jízdě nebo s nutností startovat dvakrát (napoprvé skoro vždycky chcípnul) a to, jak se zdá také zmizelo i když nevidím moc souvislost s tou hadicí ale možná to dělal nějaký výkyv tlaku.

Dávám to sem, kdyby se to někomu z kolegů Avíkářů hodilo - proč hned jezdit do servisu, každá kačka dobrá a když člověk ví jak to odzkoušet...
Toyota Avensis Combi (model T25), 2.0D-4D 93kW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“