jak nejlépe zlepšit světlo na couvání?
jak nejlépe zlepšit světlo na couvání?
Můžu vzadu vyměnit žárovky za silnější? Nejlépe třeba místo parkovacich světěl? Při couvání )denodením po nezpevněné a neosvětlené kamenité cestě je osvětlení v noci (nedejbože v mlze) naprosto nedostatečné. Když vůbec nevidím řeším to přbržděním a rosvícením brzdového světla, ale to je jen taková nouzovka, nešlo by to vyřešit nějak jinak? Couvám domu cca půl kilometru dost členitým terénem a dost bymi to zjednodušilo život.... Díky za případné nápady
Yaris 1.0 2005
Re: jak nejlépe zlepšit světlo na couvání?
pridavné světlo mě napadloddal bych tam 12V led pásky 10W/m na každou stranu bude svítit víc než dost pokud budou ve vodotěsné úpravě stačí jen nalepit na nárazník. Vyjde to na pár Kč, ale problém je jak dozadu vést separe další kabel. Nějak nevím kudy ho vézt. Jinak bych to zapojil třeba i do zapalovače když už by se nenašlo lepší řešení.
Napadlo mě udělat lornou led denní svícení automaticky abych nemusel rozsvěcet světla a obvod který napájí potkávačky nebo parkovačky bych použil na zesílený mód na couvání. Otázka je jaké parametry musí splňovat denní svícení dle normy a kde nejlépe napojit kabel.
Externí světla by měla tu výhodu, že by mohla bejt bílá a tím mi se zlepšila razantně účinnost. (tam kde couvám jsem mimo komunikaci čili by s barvou problém nebyl)
Na co jsou vlastně v dnešní době parkovací světla? Když je potřeba mít vždy zapnuté potkávací?
Napadlo mě udělat lornou led denní svícení automaticky abych nemusel rozsvěcet světla a obvod který napájí potkávačky nebo parkovačky bych použil na zesílený mód na couvání. Otázka je jaké parametry musí splňovat denní svícení dle normy a kde nejlépe napojit kabel.
Externí světla by měla tu výhodu, že by mohla bejt bílá a tím mi se zlepšila razantně účinnost. (tam kde couvám jsem mimo komunikaci čili by s barvou problém nebyl)
Na co jsou vlastně v dnešní době parkovací světla? Když je potřeba mít vždy zapnuté potkávací?
Yaris 1.0 2005
yaris III už mábiscuit píše:snad jedine, kdybys mel zpateckovy svetlo na obou stranach, tak to nejak posilit, ale to asi yaris nema...
j

Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Ja mam na Ave nejakou suprextrameganejvic svitivou diodu
Dostal jsem ji zadara a neveril jsem ji ale vysledek me prekvapil a je to parada a nechal jsem ji tam.Zadny vedlejsi efekt jako praskani pojistky atd. tak jsem ji tam nechal.Nerikam ze je to reseni pro tebe ale na netu urcite neco podobnyho najdes.Jinak otec ma na Yaris III origo kameru a ta po tme zírá hodne dobre, taky reseni ale za jiny penize nez pridavny svetlo, zarovky atd.

jako diodu do patice? co to je konkrétně a jaký má výkon?
Yaris 1.0 2005
http://www.miocar.cz/cz/produkt/led-zar ... -1x3w.html .... myslel jsem ze mam neco podobnyho.Ale rikam ze to bylo jen na zkousku a sviti dobre.Ten odkaz je jen pro info. a nemusi treba svitit vubec.
kdyby dobře svítila, tak se pochluběj svítivostí, pochybuju že bude svítit alespon jako ta původní.
Jak je to vlastně s rozdělením světel na autě? Včera jsem se od souseda dozvěděl že bych neměl na dálnici používat dálkové světla. Co je na tom pravdy? To bych musel jet tak 50km/h protože potkávací svítěj asi 3m před auto
Chápu že je dnes nová kategorie pro denní svícení. Ta je intenzitou někde mezi parkovačkama a potkávacíma. Pokud nemám denní musím použít potkávací. I když to nikde přesně uvedeno není. Na co se tedy používají ty parkovací? Pokud na nic, tak bych viděl jako řešení vyvezt ten kabel s parkovacích a tam dát led pásek za pár kč: http://www.t-led.cz/led-pasek-vodeodolny-sq3-w600
Jak je to vlastně s rozdělením světel na autě? Včera jsem se od souseda dozvěděl že bych neměl na dálnici používat dálkové světla. Co je na tom pravdy? To bych musel jet tak 50km/h protože potkávací svítěj asi 3m před auto

Chápu že je dnes nová kategorie pro denní svícení. Ta je intenzitou někde mezi parkovačkama a potkávacíma. Pokud nemám denní musím použít potkávací. I když to nikde přesně uvedeno není. Na co se tedy používají ty parkovací? Pokud na nic, tak bych viděl jako řešení vyvezt ten kabel s parkovacích a tam dát led pásek za pár kč: http://www.t-led.cz/led-pasek-vodeodolny-sq3-w600
Yaris 1.0 2005
Tak s dalkovyma je to individualni, kdyz nikoho neoslnim tak tak proc je nepouzit.Osobne dalkovyma svitim protoze jsou vetsinou dalnice oddeleny svodidlem s krovim.A k te ledce, nedelej z toho vedu najdi si nejakou co vypada ze by mohla svitit a uvidis nebo neuvidis.a nebo jeste me napadlo ze si muzes prisvitit zadni mlhovkou.A nebo ze si nekde v miste kde parkujes udelej prostor na otoceni 

Dej si pod nárazník něco takového:
http://www.autoelektrik.inshop.cz/svetlapracovni/
Musí to mít zvláštní vypínač. Dobré by bylo ještě dodatečné spínání/blokování (přes relé) od couvačky. A na technické musíš odpřisáhnout, že to za jízdy nepoužíváš
http://www.autoelektrik.inshop.cz/svetlapracovni/
Musí to mít zvláštní vypínač. Dobré by bylo ještě dodatečné spínání/blokování (přes relé) od couvačky. A na technické musíš odpřisáhnout, že to za jízdy nepoužíváš

k těm potkávačkám... Měl jsem za to že je to obecná vlastnost Yariska, ře ty světla jsou tak špatný...
se zamlžením asi nic neudělám parotěsný to zdaleka není, ale zažloutlý taky ne. 6árovky tam jsou kvalitní, nedávno jsem jednu měnil za osramku a rozdíl nevidím.
Pokud bych připojil externí světlo k couvačce musel bych ho stejně paraelně vypínat, tedy ješ jednodušší udělat rovnou novej přívod, ale netuším kudy ho rozumě natáhnout aby mi nikde netrčel kabel
takže jsem zase na začátku.
Proto jsem chtěl použít ten vývod z parkovacích světel, které podle mě nejsou k ničemu. čili na STK čku to nikomu vadit nemusí, nebo ne? Mam pocit že parkovací světla jsou takovej atavismus a nové auta už je snad ani mít nemusí, nebo ano?
Při jaké příležitosti se používají? Když i za dne musím použít silnější světla?
Jinak mlhovka je na prd protože je jen na jedné straně a má děsnou barvu. Já chci normální bílé světlo s rozumným Ra aby to nezkreslovalo prostor. Ono je sranda couvat po široké silnici, ale couvat po kamenité cestě plné děr a skopce už taková sranda neni.
Cesta je široká asi 2,4m a je dost členitá. Okraničena ploty, takže otočit se je znamená na svém hodně svažitém pozemku vybudovat stavbu za cca cenu mého auta...
se zamlžením asi nic neudělám parotěsný to zdaleka není, ale zažloutlý taky ne. 6árovky tam jsou kvalitní, nedávno jsem jednu měnil za osramku a rozdíl nevidím.
Pokud bych připojil externí světlo k couvačce musel bych ho stejně paraelně vypínat, tedy ješ jednodušší udělat rovnou novej přívod, ale netuším kudy ho rozumě natáhnout aby mi nikde netrčel kabel

Proto jsem chtěl použít ten vývod z parkovacích světel, které podle mě nejsou k ničemu. čili na STK čku to nikomu vadit nemusí, nebo ne? Mam pocit že parkovací světla jsou takovej atavismus a nové auta už je snad ani mít nemusí, nebo ano?
Při jaké příležitosti se používají? Když i za dne musím použít silnější světla?
Jinak mlhovka je na prd protože je jen na jedné straně a má děsnou barvu. Já chci normální bílé světlo s rozumným Ra aby to nezkreslovalo prostor. Ono je sranda couvat po široké silnici, ale couvat po kamenité cestě plné děr a skopce už taková sranda neni.
Cesta je široká asi 2,4m a je dost členitá. Okraničena ploty, takže otočit se je znamená na svém hodně svažitém pozemku vybudovat stavbu za cca cenu mého auta...
Yaris 1.0 2005
jo to jsem se seknul, neuvedomil jsem si že je to bílé světlo, protože je tak slabý že není poznat barva. Takže je to vyřešeno 10W navíc pojistku nespálí. Já si to spletl s tim prdovim nahoře, které je mnohem silnější ale červené...
Pokud stojim někde na vozovce tak zapnu blikačky. Podle mě prostě parkovačky na nových autech strací význam.
Podle mě když už je ta debilní vyhláška s dením svícením tak by měli být na nových autech výhradně led světla na krajích se všech 4 směrů ne jak to někde bejvá 30cm od kraje. Pak nějaký potkávačky vzhledem kmizivému výkonu taky led a pak dálkové halogeny (led se zatím moc nechytá nebo by to bylo neúměrně drahé)
A zadní brzdové světlo by mělo být pod urovní okna a ne nad protože při couvání v mlze oslňuje!
Pokud stojim někde na vozovce tak zapnu blikačky. Podle mě prostě parkovačky na nových autech strací význam.
Podle mě když už je ta debilní vyhláška s dením svícením tak by měli být na nových autech výhradně led světla na krajích se všech 4 směrů ne jak to někde bejvá 30cm od kraje. Pak nějaký potkávačky vzhledem kmizivému výkonu taky led a pak dálkové halogeny (led se zatím moc nechytá nebo by to bylo neúměrně drahé)
A zadní brzdové světlo by mělo být pod urovní okna a ne nad protože při couvání v mlze oslňuje!
Yaris 1.0 2005