E11 - Klepanie...

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
Kuffor
Člen Týmu

E11 - Klepanie...

Příspěvek od Kuffor »

Nazdar hosi,

dnes ma moja krasavica zase raz prilis nepotesila. Po chvili jazdy (cca nejakych 20 min.) zacal z prednej casti auta vychadzat cudny zvuk. Ide o klepanie, ktore prechadza az do nejakeho rapkania - pokusal som sa to nahrat na telefon - https://soundcloud.com/kufor/klepanie . Najviac je to pocut v poslednej tretine.

Klepanie sa ozyva najmä pri jazde do kopca, ale aj z kopca bez plynu, so zaradenou rychlostou. Po rovinke takmer vyhradne vtedy, ked mam plyn stlaceny len zlahka, ak stlacim viac, klepanie prestane, alebo sa aspon podstatne stisi. Tiez vacsinou prestane klepat, ak napriklad z kopca vyradim rychlost, no na druhej strane, ked som zastavil na pumpe a chvilu stal na neutrali, chvilkami to rapkalo, aj ked nie tak hlasno. Je to zvuk identicky s tym, aky mi cas od casu zaznie pri zaradeni spiatocky, avsak vtedy to je jedno klepnutie, toto je skor to rapkanie.

Je celkom mozne, ze sa mi aj o nieco horsie radia rychlosti, ale neviem, ci som si to v tom rozcarovani skor nedomyslal :) Mate nejaky tip, co za pliagu to na nu lezie? Vdaka za kazdy tip.
Toyota Corolla E11 '99
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: E11 - Klepanie...

Příspěvek od Jimmi »

Mění se frekvence klepání s rychlostí?
Je to i na úplně hladké silnici?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Kuffor
Člen Týmu

Příspěvek od Kuffor »

Vdaka za reakciu.
Co sa tyka rychlosti, skor by som povedal, ze to s nou nesuvisi. Na nahravke, ktoru som postol v minulom prispevku pocut, ze sa ta frekvencia a sila meni, aj ked rychlost bola cely cas priblizne rovnaka. V prvej casti som siel po rovinke, noha iba opreta o plynovy pedal, v tej poslednej tretine som siel z kopca, bez plynu. Vtedy je to pocut najviac. Myslim ale, ze ked som zastavil na pumpe, rapkalo to pri zastavovani a ostalo rapkat aj po vyradeni rychlosti, a tusim vtedy bola ta frekvencia ochlp mensia.

Tiez by som este doplnil, ze to zvyklo takto zarapkat aj pri preradzovani, konkretne pri pustani spojky, ked zacala zaberat.

Este si mi pripomenul, pravda, pobuchalo to aj vtedy, ked som presiel cez nejaky hrbol, kanal a podobne. Ale ano, je to aj na hladkej ceste.

A nakoniec este jedna vec - zaujimave je, ze ziadne klepanie ani rapkanie nenastane, ked auto chvilu stoji. Vtedy je nejaky cas klud, o chvilu to ale zacne. Nemyslim tym, ked auto stoji dlhsie, ze vychladne motor, napriklad vcera uplne stacila chvilka, kym som natankoval a zaplatil.
Toyota Corolla E11 '99
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

Důležité je že říkáš že ti to dělá i při nastartovaném motoru, když auto stojí. Takže se soustřeď na to co se točí když stojíš s nastartovaným motorem. Zkus zjistit přesně odkud to vychází. Pokud můžeš půjčit stetoskop co maj doktoři, tak ti to půjde o něco líp.

Já měl nedávno obavu jestli mi nevibruje klika u Celi, bo tu do mě lidi hučej kvůli mému motoru. Ale pomocí lokalizace a zjištění přesných okolností za jakých tomu dochází a po konzultaci s mým servisákem zazněla diagnóza "klubající se ložisko na kole v počátečním stádiu". Ale ten tvůj zvuk je spíš klepání. Ten můj to byly spíš vibrace ,ale pouze za jízdy kolem 50 km/h.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Kuffor
Člen Týmu

Příspěvek od Kuffor »

Dnes som sa dostal do servisu, cesta tam bola celkom drsna, som si pripadal jak na traktore, az sa ludia obzerali :D V servise sme zistili, ze mi uhnil spoj vyfuku za strednym tlmicom. Diel ako taky vyzeral byt v pohode, tak sa to len zavarilo. Mozno sa vsak dostanem v blizkom case k vymene zadneho tlmicu, nakolko vyfuk znova rezonuje (rezonoval par dni aj predtym ako zacal klepat), za co vraj s najvacsou pravdepodobnostou moze prepazka v tlmici, aj ked zvonka vyzera velmi pekne...

Tak Karolina je teda zdrava, aj ked som tomu neveril, bo by som dal ruku do ohna za to, ze to rezonovanie slo spredu.. Po ceste domov bol vsak uz klud, takze spokojnost :)

Vdaka vam za odpovede.
Toyota Corolla E11 '99
Odpovědět

Zpět na „Corolla“