Lite kola z felicie na yarise
Lite kola z felicie na yarise
Zbyla mi z felicie lita kola na rafcich z lehke slitiny BORBET 5,5Jx13H2 _95LK100_50ET36 SH2 KBA 43399 SH55336 (roztec 4x100) s letnimi pneumatikami 165/70 R13 79T.
Chtel bych je dat legalne na yarise, jenze tento druh nemam napsany v technicaku.
Jsou tam povoleny 5J X 13 ET 39; 155/80 R 13 79T. Alternativne 175/65 R14 82 T na rafcich 5.5J x 14 ET 45 nebo 5.5JJ x 14 ET 45 nebo pneumatiky 155/80 R13 79T na rafcich 5J x 13 ET39 nebo 5.5J x 13 H2 ET 35.
Na evidenci vozidel mi technik rikal, ze by tam nejspise sly, ale musim jim donest papir (typovy list) z autorizovaneho servisu toyota, ze je mohu pouzit. Pote mi je pripisou do velkeho technicaku.
Mate s tim nekdo zkusenosti?
Chtel bych je dat legalne na yarise, jenze tento druh nemam napsany v technicaku.
Jsou tam povoleny 5J X 13 ET 39; 155/80 R 13 79T. Alternativne 175/65 R14 82 T na rafcich 5.5J x 14 ET 45 nebo 5.5JJ x 14 ET 45 nebo pneumatiky 155/80 R13 79T na rafcich 5J x 13 ET39 nebo 5.5J x 13 H2 ET 35.
Na evidenci vozidel mi technik rikal, ze by tam nejspise sly, ale musim jim donest papir (typovy list) z autorizovaneho servisu toyota, ze je mohu pouzit. Pote mi je pripisou do velkeho technicaku.
Mate s tim nekdo zkusenosti?
Naposledy upravil(a) Lachty dne čtv 11.09.2014, 10:34, celkem upraveno 1 x.
Re: Lite kola z felicie na yarise
jestli sedí středová díra (příp. s mezikroužkem) a sedla matek, příp. jiný matky... ET je menší než by mělo, takže kola budou trochu vylézat ven z podběhů, auto bude širší v podvozku.
Legalizace: no nevím, spíš ne ale na druhou stranu v ČR je možný přece skoro všechno..

Legalizace: no nevím, spíš ne ale na druhou stranu v ČR je možný přece skoro všechno..

Problém bude jen středová díra. Protože Felicie bude56 mm a toToyota 54.1 mm a milimetrovy kroužek nikdo neudělá. Ovšem znám auta, která to takhle jezdí a problém není, takže.....
Back in Czech.
A musi tam byt ten stredovy krouzek? Felicie ma 57.1, ne? A krouzek z 54.1 na 57.1 jsem nasel na netu. Co je nejlepsi podle vas udelat? Nemam vubec disky s letnimi pneumatikami na yarise jen ty z felicie a nechce se mi do toho vrazet moc penez.
Kroužek na 56.1 mám na Corolle na Enza.
Já mám taky ráfky 6" místo předepsaných 5,5" a na technické řeší spíš rozměr pneumatik. Tohle není snadno změřitelná veličina.
Já mám taky ráfky 6" místo předepsaných 5,5" a na technické řeší spíš rozměr pneumatik. Tohle není snadno změřitelná veličina.
Na rafcich mi nesedi ET. Misto ET 35 mam ET36, jinak to je ok a pneumatiky mam presne mezi. Muzu mit 155 a 175 a mam 165.
ET je v milimetrech, takže to je rozdíl 1 mm. Navíc tak guma je užší, takže asi těžko hrozí, že by drhla o blatník – pokud se zvětšuje ET nad předepsané hodnoty tak zase většinou může drhnout o tlumič - dej je tam a uvidíš - když se zadaří, půjde to i bez mezikroužku 

Jasne, ze to tam pujde a nebude to nikde drhnout. I bez toho mezikrouzku bych to tam mohl dat, ale pri vetsi rychlosti by se mi mohl roztrepat volant. Spis mi jde o to, aby to bylo legalni, tak schanim typovy list.
A z jakého důvodu by se měl roztrepat volant ve vyšší rychlosti?
Back in Czech.
To netusim, ale psali to na webu s vymezovacima krouzkama.
Viz.:Středové vymezovací kroužky pro alu kola
Plastové vymezovací kroužky určené pro stabilní upevnění kola na náboj brzdového kotouče. Už žádné klepání ani vibrace volantu při vyšších rychlostech. Na rozdíl od kovových kroužků navíc nedochází k jejich korozi.
Zase tomu tak nerozumim, abych vedel, jestli je to jen marketingovy trik a nebo je to pravda.
Viz.:Středové vymezovací kroužky pro alu kola
Plastové vymezovací kroužky určené pro stabilní upevnění kola na náboj brzdového kotouče. Už žádné klepání ani vibrace volantu při vyšších rychlostech. Na rozdíl od kovových kroužků navíc nedochází k jejich korozi.
Zase tomu tak nerozumim, abych vedel, jestli je to jen marketingovy trik a nebo je to pravda.
Hmmm.. Zajímavé. A jakpak se to klepe když je to utahly na letkách.... Zajímavé...
Back in Czech.
Hele, Kůrovče.... taky jsem jezdil bez středících kroužků, a po jejich montáži se to fakt zlepšilo. Předtím tam drobné vibrace byly. Nezapomeň, že to je prostě hliník a dosedací plochy šroubů mohou vypadat různě.
A já mám dotaz. Proč kola u vlaku dělají drnc drnc?
))

Back in Czech.
Krouzky pak koupim. 200kc neni moc.
Typovy list mi nabizeli za 1000kc, ale to davat nebudu, pac neni k tomu TUV homologace zadna. Sezenu nekde jinde urco zadara.
Vlak drnci, pac koleje nejsou v celku, ale spojene a jsou tam mezery mezi spoji. Koleje se roztahuji nebo zmensuji podle teploty.
Typovy list mi nabizeli za 1000kc, ale to davat nebudu, pac neni k tomu TUV homologace zadna. Sezenu nekde jinde urco zadara.
Vlak drnci, pac koleje nejsou v celku, ale spojene a jsou tam mezery mezi spoji. Koleje se roztahuji nebo zmensuji podle teploty.
No, já spíš myslel na to, že obsah kruhu je π*r^2 a r^2 je čtverec .. A co se tedy stane když roztocite čtverec?
Ale tak nic no...

Back in Czech.