Vymena celniho skla/minikratery na skle

vše ohledně modelové řady Corolla
peta
Manager Týmu

Vymena celniho skla/minikratery na skle

Příspěvek od peta »

Mam na celnim skle asi 10cm prasklinu v miste, kde se lepi dalnicni znamka. Sice mi to vubec nevadi ve vyhledu, ale po zime ho vymenim, protoze musim v kvetnu na technickou, ale hlavne mam na tom skle snad tisice droubouckych krateru, ktere zasadne zhorsuji viditelnost pri protisvetle (hlavne v noci od protijedoucich aut a ve dne od slunce). V souvislosti s tim me napada par otazek:
1) Kolik tak stoji vymena predniho skla na E11 liftback?
2) Existuje nejake kvalitnejsi sklo, ktere je odolnejsi? Protoze kamos, co ma najeto stejne kilometru na aute jako ja, co ma sklo jeste original tam ma takovych minikraterku jen par, coz me dost zarazi (bud ma moje auto najeto mnohem vic km nez si myslim, nebo je to sklo nejaky smejd).
3) Mate nekdo taky minikratery na skle?
4) Lze bezne menit sklo na svem aute ze sveho povinneho ruceni nebo budu za idiota, kdyz se na to zeptam v prvnim skloservise?
5) Jakou vyhodu ma predni sklo tonovane do modra/zelena?
Diky za postrehy.
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

nahodou jsem menil sklo minulou zimu.... puvodni original byl meneny jiz asi 3x, takze jsem nejake kraterky za relativne kratke obdobi nepozoroval.. nicmene je to u starsiho skla pomerne bezna zalezitost, zvlaste, pokud se casteji jezdi v zime a o kamninky a jiny posypovy bordel neni nouze... Pokud mas pripojisteni celniho skla v ramci povinneho ruceni, tak neni problem a muzes vesele napochodovat do Toyoty a o zbytek se tam uz postaraji. Originalni sklo je kupodivu rakouske vyroby ( uz jsem parkrat uvazoval, jestli se to tem japoncikum, tenkrat rentovalo dovazet) a komplet i s praci bude faktura okolo 12t. Ja jsem pri posledni vymene byl nucen volit jinou variantu nebot jsem zmenil pojistovnu a skla mam kryte pouze do vyse 10t. Nicmene autoskla.cz se vlezly s provedenim se zelenym hornim pruhem a praci do 8t. Sklo sice neni origos (rakouske vyroby), vypada ale stejne dobre. Pokud nemas celni sklo kryte pojistkou je zde jeste moznost najit nejakeho obetavce, ktery ma nejaky vuz kratkou dobu, nema zadny bonus, ktery by mohl zratit a po domluve nahlasit, ze sklo rozbil on. V takovem pripade to jde z jeho povinneho ruceni... hodne zdaru..
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

2) Existuje nejake kvalitnejsi sklo, ktere je odolnejsi? Protoze kamos, co ma najeto stejne kilometru na aute jako ja, co ma sklo jeste original tam ma takovych minikraterku jen par, coz me dost zarazi (bud ma moje auto najeto mnohem vic km nez si myslim, nebo je to sklo nejaky smejd).
Záleží kudy jezdíš, já měnil sklo před 4 roky a je stále jako nové. To předchozí tam bylo 10 let a bylo taky OK. Včetně práce byla jeho cena cca 5.000,- Kč, platila to pojišťovna z připojištění skel. Jinak přežilo i čelní srážku s jiným autem.
4) Lze bezne menit sklo na svem aute ze sveho povinneho ruceni nebo budu za idiota, kdyz se na to zeptam v prvnim skloservise?
Pokud nemáš připojištění skel, tak ho ze svého povinného ručení nevyměníš. Z povinného ručení se hradí škody, které způsobíš druhým lidem, ne sobě.
Skla na autě jsou většinou tónována, volba jestli zelené nebo modré tónování záleží na tom jak máš tónovaná ta ostatní skla, takže jde jen o to, aby to ladilo s ostatními. Hlavně nebrat sklo bez tónování, protože to není hezké a hlavně tam pak bude v létě mnohem víc horko.
Michal_F6:
Originalni sklo je kupodivu rakouske vyroby ( uz jsem parkrat uvazoval, jestli se to tem japoncikum, tenkrat rentovalo dovazet)...
Tím bych si tak jistý nebyl, řekl bych, že originál je japonský. Myslím, že je dělá firma Koyo nebo tak nějak, zítra se na něj kouknu.
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

Skla na autě jsou většinou tónována, volba jestli zelené nebo modré tónování záleží na tom jak máš tónovaná ta ostatní skla, takže jde jen o to, aby to ladilo s ostatními. Hlavně nebrat sklo bez tónování, protože to není hezké a hlavně tam pak bude v létě mnohem víc horko.[

Dle mého názoru naprosto nesmysl. Přední sklo se nesmí tónovat. Maximalně je povoleno zatmavení v podobě pruhu pod horní hranou.
A pokud se jedná o nějakou domnělou ochranu proti přehřátí interiéru, tak nedávno na toto téma proběhl v jednom periodiku test, který byl zaměřený na porovnání teplot u vozu s homologovanými zatmavovacími fóliemi a bez. Výsledek kupodivu zanedbatelnýv rozmezí snad 3°. Podotýkám, že se jednalo o zatmavovací fólie. Originální tónování skel je v tomto případě naprosto bezpředmětné - efekt je téměř 0. Ale na efekt velice hezká záležitost.
Michal_F6:
Originalni sklo je kupodivu rakouske vyroby ( uz jsem parkrat uvazoval, jestli se to tem japoncikum, tenkrat rentovalo dovazet)...
Tím bych si tak jistý nebyl, řekl bych, že originál je japonský. Myslím, že je dělá firma Koyo nebo tak nějak, zítra se na něj kouknu.[/quote]

Je možné, že u Tvého vozu tomu tak je... Schválně ať se někdo, kdo má na E11 ještě originální sklo na to podívá. Moje Toyota je made in Japan. Mám ji od novotí a originál sklo bylo 100% Made in Austria stejně tak jako pozdější ks vyměněny přímo v Toyotě.
Slam
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slam »

Takže....

90% všech aut mají čelní skla tónovaná. Mám takový dojem, že poslední auto, co nemělo tónované čelní sklo byl Favorit. Jestli je čelní sklo tónované nebo ne jde velice jednoduše ztjistit - porovnej to s ostatními skly na autě. Výměna čelního skla na E11 stojí kolem 11000 Kč - osobně tam už mám za 5 let třetí sklo (svině náklaďácký...) Jestli je z Rakouska nebo Japonska nevím - odpoledne se mrknu. Jediný co vím, tak že je tam bylo napsáno Toyota Triplex nebo Toyota Splintex (Jedno čelní sklo jsem měl Triplex a druhý Splintex, ale nevím, co tam mám teď).....
Slam

EX Corolla E9 5D hatchback 1,3 rv. 08/89
EX Corolla E11 liftback 4ZZ-FE 1.4, rv. 11/01
EX Corolla E12 5D NG 4ZZ-FE 1.4, r.v. 12/06
EX Yaris NG 1.0 5d, r.v. 03/06

RAV4 2,0 1AZ r.v. 08/08
Yaris 1,5 Hybrid 5d, r.v. 05/2021
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

[quote="Slam"]Takže....

90% všech aut mají čelní skla tónovaná. Mám takový dojem, že poslední auto, co nemělo tónované čelní sklo byl Favorit. Jestli je čelní sklo tónované nebo ne jde velice jednoduše ztjistit - porovnej to s ostatními skly na autě.

.... Favorita, resp. Formana jsem měl ;) tónované čelní sklo nemá ani moje služební Oktávka, ani moje Corolla (a nikdy neměla) ani bratrův MB ani otcův Avensis 05... Jinak souhlasím.. porovnejte to s ostatními skly na autě...
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Michal_F6 píše: .... Favorita, resp. Formana jsem měl ;) tónované čelní sklo nemá ani moje služební Oktávka, ani moje Corolla (a nikdy neměla) ani bratrův MB ani otcův Avensis 05... Jinak souhlasím.. porovnejte to s ostatními skly na autě...
To se pleteš, všechna novější auta opravdu z výroby tónovaná skla mají, i ta oktávka, corolla, avensis, dokonce i má 16 let stará carina.
Tónované neznamená tuzingově neprůhledné, ale s lehkým nádechem, kterého si, pokud v autě jezdíš déle, ani nevšimneš, ale až ti tam opravdu dají netónované sklo, tak to určitě poznáš a líbit se ti to nejspíš nebude.
Obrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

to ombre: bavíme se pouze o čelním skle....
E12 1.6 VVTi combi, Linea Sol - wife's car
Avensis 2.2 D4D 110 kw - my car
Ducati Monster 821 - fun
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Michal_F6 píše:to ombre: bavíme se pouze o čelním skle....
Jsem rád, že jsi to pochopil ;).

Pokud nevěříš ani mně, ani ostatním, tak si zajeď do nejbližšího autoskla, a tam ti to řeknou sami.
Pro jistotu:že čelní sklo je z výroby tónované.;)
Obrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

to ombre: v autoskle mam znameho, ktery moji tezi potvrdil.. nicmene ted jsem shodou okolnosti prosel parkoviste pred firmou a mezi ruznymi znackami vozu kdy MB ma vetsionou tonovani do modra, ostatni prevazne lehce do zelena maji vsichni predni sklo naprosto cire.. je to jasne patrne i pri okamzitem porovnani bocnich prednich oken a predniho skla... nebavim se tady pokoveni, foliich a jinych upravach. Co jsem tak jeste primo z vyroby na celnich sklech videl byla antireflexni uprava, ktera z venku pusobila takovym lehce kovovym fialovym nadechem (napr. Renault)....
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Já mám v několika autosklech několik známých, a z občasných návštěv jsem vypozoroval, že nejzdlouhavější je zákazníkovi vysvětlit, že to přední sklo, co tam má, opravdu není čiré, načež poslouchají narážky na to, že je chtějí okrást a vnutit jim dražší tónované sklo. Takže to občas znamená staré sklo vyndat, dát je svisle před bílou plochu, kde je vidět, že opravdu tónované je, donést nějaké čiré netónované sklo (které se vyrábí, ač tam z fabriky není), dát jej před čelní otvor, načež zákazních většinou řekne, že to fakt není ono a nechá si dát tónované.
Pokud je na nějakém autě úplně čiré sklo, (to porovnáním čelního a bočních oken fakt nepoznáš) tak to je na 90 % měněný levný neoriginál nebo nějaký krutý lowend model.

Bohužel, tohle se těžko dokazuje, a můžeme se tu hádat do úplného vyčerpání. Takže pokud seženu nějaké podklady, tak to sem dám, jinak je to asi zbytečné.
Obrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

ok ombre: za nejake podklady budu jedine rad. jestli je skutecne predni sklo tonovane, tak s propostnosti min. 95 % coz jsem ochoten pripustit, ze od bileho cireho skla temer nerozeznam... tonovani bocnich skel z vyroby je totiz naprosto patrne i pri pouhem pohledu a prave toto srovnani mi s celnim sklem nesedi... tozn. jestli je skutecne predni sklo tonovane, tak naprosto nepatrne v porovnani s ostatnimi skly na voze... ono i ten blby forman mel tonovane skla do zelena, ale to predni bylo v porovnani s nimi naprosto cire... toz tak.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

tak mi to nedalo a obvolal jsem jedno mně známé a jedno neznámé autosklo, a výsledek je zhruba tento: Nikde mi nechtěli dát vzorník tónovaných skel, ani k nahlédnutí.
Prý tak 80 % všech skel, co mění, jsou tónovaná. Občas se vyskytne vůz, který je nový, není nejlevnější, a přitom má čiré přední sklo. Jsou to vyjímky, které se prý zásadně nedějí na japoncích. Vzhledem k tomu, že ostatní auta stejné modelové řady i výbavy tónované sklo mají, je možné, že se jedná o nějakou vyjímku - extra sleva, přání zákazníka... každopádně se to neděje často.

Pokud je přední sklo tónované, lze to poznat tak, že se dá před sklo bílý papír, nebo ještě lépe, když se zastaví před bílou stěnou, která musí mít úplně stejný odstín při pohledu přes sklo i mimo něj.
Na sklech lepší značky bývá i stupeň zatmavení, nebo spíše změny prostupnosti světla vůči čirému sklu.
Bohužel, zatím to vypadá, že nic na papíře neseženu, ještě uvidíme.
Obrázek
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

no mě to taky nedalo a nahlédl jsem do vyhlášky MDCR 341/2002 Sb. zda se vůbec přední sklo může zatmavovat a tónovat. Kupodivu ano viz.

(3) Závadou podle odstavce 1 v zasklení vozidla je vždy
a) prasklé nebo poškozené čelní sklo ve stírané ploše o velikosti
větší než 20 mm,
b) zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75 %
nebo zatemnění předního bočního skla na propustnost zjevně
nižší než 70 %.

nějak si v praxi nedokážu vybavit jak vypadá těch 75%. Nicméně se snad shodnem, že pokud je přední sklo tónované od výroby, tak rozhodně menší intenzitou než okna boční a zadní.. a ty jsou přitom tónované velice slabě... přední okno pak v porovnání vypadá čiré.. pokud se tady najde někdo, kdo má tónované čelní a ostatní okna ve stejné intenzitě, nech prosím přiloží foto osobně jsem to ještě nikde nikdy neviděl... a to už jsem "pár" aut viděl. :wink:
saab
Věčnej rejpal

Příspěvek od saab »

Tak to Koyo o kterém jsem psal je ve skutečnosti Koito a je to výrobce světel :)
Jinak já mám na Corolle E10 skla Toyota Temperlite, výrobce ASAHI (Asahi Glass Company - www.agc.co.jp), takže E10 má japonská skla. Přední mám 100% tónované do modra, protože při jeho výměně šel mechanik k mému autu s bílím papírem a zkoumal jestli mám sklo tónované do modra nebo do zelena.
Slam:
Jediný co vím, tak že je tam bylo napsáno Toyota Triplex nebo Toyota Splintex
Splintex je belgický výrobce autoskel, kterého vlastní japonská firma Asahi :D Továrny má v Belgii, Francii, Itálii, Maďarsku, ČR a Rusku, viz. http://www.agcautoskla.cz

to Michal_F6:
tak jsem se kouknul na nabídku čelních skel na Corollu E11 1.3Xli liftback u Auto Kelly (www.autokelly.cz) s následujícím výsledkem:
zelené čelní sklo - 4.771,- Kč s DPH
zelené čelní sklo - 4.644,- Kč s DPH
zelené čelní sklo se zeleným pruhem - 5.585,- Kč s DPH
zelené čelní sklo s modrým pruhem - 5.881,- Kč s DPH

Čelní sklo bez tónování Auto Kelly na Corollu E11 vůbec nemá :wink:
ombre:
Pokud je na nějakém autě úplně čiré sklo, (to porovnáním čelního a bočních oken fakt nepoznáš) tak to je na 90 % měněný levný neoriginál nebo nějaký krutý lowend model.
Tak lowendem je základní výbava Škody Roomster, tedy výbava Roomster :)
- Boční a zadní skla čirá, čelní vrstvené čiré :D

Nicméně ve vyšší výbavě Style už má tónovaná všechna skla:
- Boční a zadní skla tónovaná, čelní vrstvené tónované
Avensis Combi 2.0 D-4D 85kW (11/2004)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“