Corolla E11 motor 4E-Fe - MĚŘENÍ SPOTŘEBA BENZÍNU

vše ohledně modelové řady Corolla
keft
Člen Týmu

Corolla E11 motor 4E-Fe - MĚŘENÍ SPOTŘEBA BENZÍNU

Příspěvek od keft »

Má Corolla r.v. 1998 má spotřebu pořád 7 litrů, ať jezdím sebelíp a sebevíce předvídám. Poněkud mi tam prokluzuje řemen, když je studený, pak to přejde. Byl vyměněn před rokem včetně kladek ale moc to nepomohlo. Je tu nějaký zkušený nadšenec, co mi to opraví?

Chci měřit spotřebu a naučit se podle toho jezdit, také mám jeden "vynález",ale bez měřiče neprokáži, zda FUNGUJE. A mrkl jsem do podrobného schéma zapojení na řídící systém 4e-Fe, obsah 1,3 a JE TAM VÝVOD NA UKAZATEL SPOTŘEBY PALIVA. Jedním koncem je připojen na pin č.3 procesoru ECU a druhým koncem přes pojistku do spínací skříňky. Nevím, co tím je myšleno- zda se jedná jen o UKAZATEL PALIVA v nádrži a nebo je počítáno už s průtokovým?

Pokud nějaké měřidlo existuje, bylo by to fajn ale kde zjistit, jaké? Pokud ne,tak uvažuji dát na jeden ventil měřič ČASU šířky impulzu a tyto časy sčítat procesorem. Výsledný čas podle mé úvahy by měl odpovídat spotřebě.
Díky za nápady a informace.
Warhawk
Člen Týmu

Re: Corolla E11 motor 4E-Fe - MĚŘENÍ SPOTŘEBA BENZÍNU

Příspěvek od Warhawk »

keft píše:Má Corolla r.v. 1998 má spotřebu pořád 7 litrů, ať jezdím sebelíp a sebevíce předvídám. Poněkud mi tam prokluzuje řemen, když je studený, pak to přejde. Byl vyměněn před rokem včetně kladek ale moc to nepomohlo. Je tu nějaký zkušený nadšenec, co mi to opraví?

Chci měřit spotřebu a naučit se podle toho jezdit, také mám jeden "vynález",ale bez měřiče neprokáži, zda FUNGUJE. A mrkl jsem do podrobného schéma zapojení na řídící systém 4e-Fe, obsah 1,3 a JE TAM VÝVOD NA UKAZATEL SPOTŘEBY PALIVA. Jedním koncem je připojen na pin č.3 procesoru ECU a druhým koncem přes pojistku do spínací skříňky. Nevím, co tím je myšleno- zda se jedná jen o UKAZATEL PALIVA v nádrži a nebo je počítáno už s průtokovým?

Pokud nějaké měřidlo existuje, bylo by to fajn ale kde zjistit, jaké? Pokud ne,tak uvažuji dát na jeden ventil měřič ČASU šířky impulzu a tyto časy sčítat procesorem. Výsledný čas podle mé úvahy by měl odpovídat spotřebě.
Díky za nápady a informace.
Ahoj, bohužel ti neporadím, ale taky mě to zajímá. Zkoušel si to nějak měřit osciloskopem ? Mám taky 4E-FE a rovněž procesory, elektronikou apod. jsem políben (/živí mě to). Můžeme hlavy dát dohromady.

JInak u krátké e11 s 4E-FE jezdím za 6,2 v létě na kombinovanou spotřebu (půlka Praha, půlka dálnice na hradec) a to s lehkou nohou na plynu. S trošku živější jízdou jsem na 6,5 a v zimě na 6,7 a to má motor 87tkm.
Měřeno samozřejmě na pumpě a potvrzeno "statistikou". Jinými slovy, nemáš to zase tak špatné.
keft
Člen Týmu

Příspěvek od keft »

Jéé, tak to mám radost, že si můžeme navzájem poradit. Já jsem elektronik a umím také naprogramovat procesor Picaxe. Dnes jsem byl na veletrhu v Brně a dal jsem se do řeči s típkem, co je fakt expert a tvrdí, že velmi přesně měřit spotřebu jinak, než z odtékající láhve je nemožné.

Nejpve jsem se ptal na starou radu- nádrž až po hrdlo, tachoš na nulu a pak znova a podělit km. Začal se smát, že to je opět chyba- že když je teplo, benzín se rozpíná a dojde k velké chybě. Takže ani tato věc není přesná.
Pak jsem mu řekl, že chci měřit dobu vstřiku na ventilu a tyto kratičké úseky sčítat na procesoru a za ujetou vzdálenost. Tvrdí, že firmy, co to dělaj oblbují s přesností měření a to i přes to, že měří i odtok (přepad, co jde spět do nádrže) , a že chyba měření je větší jak 10%! Tak to mne zaskočilo.
Proč chco měřit tak přesně? Protože mám vymyšlen vyvíječ vodíku a chci jej přisávat do sání a borci tvrdí, že se dá ušetřit až 2,5L. Jenže není to jak změřit a dokázat. přeci nebudu vrtat do nádrže a dávat do interiéru láhev s benzínem. Nemáte někdo nějaký nápad?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A kuna... to je zase tema.... Jak proboha chces aplikovat tu lahev, kdyz preci s teplotou taky bude menit objem (uplne stejne jako tankovani po hrdlo a nadrz)... Ach jo... To me fakt poserte prsa...... Jak by jako dle super experta mela ta lahev fungovat? Navic s tim, ze v nadrzi je jeste i uzpusobeni na zachyt par, zpetny recykl z fuel trim klapky.... Ach jo... Toto je mi zase mudrlace...
Back in Czech.
keft
Člen Týmu

Příspěvek od keft »

Ale svítá tu jiná rada. každá Corolla má od roku 1996 dg. OBD konektor, kde se dají tyto údaje vyčíst, údajně včetně spotřeby. Našel jsem obecně postup, jak dokonce měřit spotřebu benzínu. Je k tomu třeba notebook, nějaké rozhraní ELM327 a příslušné šnůry s konektory. Po delším hledání jsme našel i AUTOSNAP CR, co se tam dá asi rovnou připojit, ale patrně nebude umět ukazovat aktuální spotřebu benzínu, jako na tomto videu od 10:39 minuty:
http://www.youtube.com/watch?v=FJBYAppHjzU

Máte k tomu nějaké informace, zda okamžité měření paliva bude fungovat i pro náš model E11?
Možná půjde použít notebook a software stejný, jako v tom videu i pro E11. Dík za info.
Warhawk
Člen Týmu

Příspěvek od Warhawk »

No přiznám se , že na mě je to taky trochu extrémní. Vím, že se docela s úspěchem dá nakalibrovat měření spotřeby dle délky vstřiku, myslel jsem, že palubní počítač už má něco vyvedeno. Pro mě není problém zachytávat impulsy, převést je nějakou tabulkou či matematikou a zobrazovat na LCD (třeba z malé nokie), ale tím to tak hasne.
S vodíkem apod - jsem vyloženě skeptik a mám rád svůj čas ;) Každopádně pokud se udrží debata na odborné diskuzi, rád přispěju nějakou drobnou radou.

OBD2 naše corolly nemají (alespoň ne ta moje). Mají to až ty faceliftové. My máme v motoru jiný konektor a digitální diagnostika není možná (alespoň né těmi rozšířenými kabely).
Třeba kolega měl z číny OBD2 adaptér s Bluetooth a přes android si zobrazoval vše co bylo třeba. Je to fajn hračka, ale prakticky to nikdo nepotřebuje.
Já jsem uvažoval si dodělat otáčkoměr (palubka se mi nechce měnit), ale kdoví jak do dopadne - mám rád svůj volný čas a je ho stále méně a méně. :(
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jednoduchý univerzální PP nabízejí například tady:
http://veramon.czweb.org/pp_univerzal.html

Jinak motory 4E-FE první a třetí generace mají překvapivě nižší spotřebu když se nechají jít trochu do otáček.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
LikeableBoy
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LikeableBoy »

Mám rollku E11 (4zz-fe) po face a jak už tady bylo řečeno, tak má OBD2, takže jsem z Číny objednal ELM327 Bluetooth a přes telefon s androidem a aplikaci Torque umím vyčíst většinu informací z čidel motoru, mimo jiné i tu spotřebu a je nachlup stejná jako v kapličce PP. Zkoušel jsem i zobrazení přes notebook, ale informací bylo zobrazeno méně, ale je zase výhoda zobrazení grafů. Vždy záleží na zpracování údajů vyčítaných z jednotky v konkrétním programu. Zkoušeno i na VW koncernu a vše fungovalo, jen se vždy lišily vyčítané informace a například na Hyundai Getz jsem nevyčetl skoro vůbec nic a dokonce ani zmiňovanou spotřebu, takže ne vždy všechno funguje.
A osobně jsem měl zato, že informace o spotřebě se vyčítají z lambda sondy a spalin, s přihlédnutím na vstřikování. Jinak přesnost je asi slabší, protože také statisticky spotřebu měřím a to od plné do plné. U mě se spotřeba liší o půl litru méně oproti PP, takže PP beru jako informativní. Na nádrž (cca 43-44 litrů) najedu 700-730 km, takže spotřebou mezi 6,3-6,6 l/100 jsem spokojen a ani moc nezáleží jak na to šlapu, rozdíl je pouze dálnice a rychlosti 150 km/h atp.
"Karolínka Modroočko" Toyota Corolla 1,4 VVTi (71kW) LB 10/2001 -prodána
Ford Focus 1.6 TDCi (80kW) combi Titanium 10/2009
"Lvíček" Peugeot 307 SW 1.6 16V (80kW) 02/2003 6x airbag, digi klima, ESP+ASR, panorama, atd.
keft
Člen Týmu

Příspěvek od keft »

LikeableBoy 3 otázky:
- co to je prosím "kaplička PP"? Jsem v tom zelenáč.
- Můžeš mi také poslat odkaz na číňany, kde sedá to rozhraní objednat? Dík.
- když si tu spotřebu snímal na mobil, nechová se zobrazování líně (seká se to?) a dá se podle toho jezdit?

Jinak podle teorie experta nelze měřit spotřebu přesně metodou šířky pulzu na vstřiku ani metodou plná nádrž , protože palivo se teplem rozpíná,což může dělat zmíněného půl litru. Muselo by se to měřit při stejné teplotě, jako v den minulého tankování. On mi radil snímat právě údaje z jednotky vozidla, prý jsou nejpřesnější.
To můj problém ale neřeší, chci přesně změřit, zda uspoří palivo vhodné množství přisávání rozložené vody 2H2+O2 dosání, jak tvrdí mnoho borců, a nebo zda je to kec. Řeší se to na stránkách například zde:
http://www.upramene.cz/forum/viewforum. ... d5b8ac5bb9

a je to nesmírně zajímavé, protože někteří tvrdí, že ušetří běžně 2,5l /100km. Ovšem už to tvrzení by muselo znamenat, že mají sami přesné měřiče :)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

keft píše: ...přisávání rozložené vody 2H2+O2 do sání...
Wernher von Braun by z Tebe měl asi radost 8)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A kdyby neco, tak z toho bude co? no? ... "vi buh"... :-) Nebo vybuch...
Back in Czech.
LikeableBoy
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LikeableBoy »

Tak od začátku, kaplička PP je myšlený palubní počítač (viz kaplička uprostřed - PALUBNÍ DESKA)

-ELM327 jsem kupoval z dx.com, mám přímo TUHLE VERZI, ale není problém koupit i jinou na výběr jich mají dost a vesměs jsou všechny stejné.

-A co se týče snímání na mobil, tak rychlost je skoro stejná jako na palubáku, protože ten také není kdoví jak rychlý, takže se plus minus chovají stejně. Když se zkusí, třeba měření otáček motoru, což dost ukazuje na rychlost, tak tam budou pouze milisekundy oproti analogu.
"Karolínka Modroočko" Toyota Corolla 1,4 VVTi (71kW) LB 10/2001 -prodána
Ford Focus 1.6 TDCi (80kW) combi Titanium 10/2009
"Lvíček" Peugeot 307 SW 1.6 16V (80kW) 02/2003 6x airbag, digi klima, ESP+ASR, panorama, atd.
lemra79
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lemra79 »

Proč by natankování do plna a odečtení stavu tachometru nemělo bejt přesný? Je pravda, že benzín dost mění hustotu v závislosti na teplotě. Ale většinou mají podzemní nádrže a teplota bezínu je furt +/- konstantní. Tak myslim, že je to nejpřesnější metoda. Jasně, mít tam display má svoje kouzlo......

Moje 4E-FE 63 kW, léto 5,5l, zima víc, záleží na sněhu.
corolla 3D, 1.3 63 KW, r.v. 1998, 165 000 km
keft
Člen Týmu

Příspěvek od keft »

Myslím, že většině střední vrstvy jde o to, jak uspořit. Takže aktuální stav okamžité spotřeby je na pořadu dne. Je několik metod, jak to udělat a je jedno, že nám ten měřák nebude ukazovat spotřebu v litrech, ale úplně stačí, když bude reagovat ne mírné změny OKAMŽITÉ spotřeby. Domnívám se, že stačí porovnávat, zda je výhodnější mít při 60km/h zařazenou 4ku či pětku, zda navýšení rychlosti o 10km/h má při té které rychlosti výraznější vliv na změnu spotřeby a kdy dojde k uzavření ventilů (např.při brzdění motorem)
Ono totiž není jedno, které vozidlo a motor vlastník má, protože údajně Corolly mají největší úsporu při vyšších otáčkách, zatímco jiné auta třeba při nižších. A to by ten měřák mohl pomoci odhalit, dnes už vím, že zručný amatér se vejde při vývoji toho měřiče do několika stokorun.
lemra79
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lemra79 »

Je to hlavně o lehkej noze a trochu se zamyslet nad stylem jízdy, technický stav beru jako samozdřejmost. Denní svícení mi šetří cca 0,3 l. Když jsem měl trabanta, ten měl takový jako by doraz na plynu, který byl na pružině. Cca po centimetru dráhy začal plyn klást větší odpor a už jste poznali, že je těžká noha. Řeknete si ptákovina, ale fungovalo to.
Neni to tak složitý, jet co nejmenší rychlostí na co nejvyšší rychlostní stupeň, kdy má motor ještě klidný chod, což s LEHKOU nohou není problém. Při jakékoliv snaze o akceleraci je ale nutný podřadit o dva kvalty. Spíš je to o tom, jak pomalu jste ochotný jezdit.....

Myslel jsem, že střední vrstva spotřebu neřeší:-)
corolla 3D, 1.3 63 KW, r.v. 1998, 165 000 km
Odpovědět

Zpět na „Corolla“