Yaris zůstává chvilku ve vysokých otáčkách, když nemusí
Yaris zůstává chvilku ve vysokých otáčkách, když nemusí
Ahojte,
zvláštní chování mého Yarise - pokud nějakou chvíli (třeba minutu) jedu na 4. rychlostní stupeň 120 kmh (předjíždění, táhlý kopec atp.) a motor točí vyšší otáčky (přesně nevím kolik - možná nějakých 4500 ale na tom nesejde), tak jakmile ukončím manévr, pustím úplně plyn, prošlápnu spojku a vyřadím, tak bych čekal okamžitý pád otáček až na volnoběh. Jenže motor zůstává (zvukově i podle otáčkoměru) třeba 2-3 vteřiny ještě ve vysokých otáčkách, které měl a až pak padne na ty volnoběžné.
Je to normální chování (třeba si nějak upraví směs, aby nezdechl a pak teprve sníží otáčky? Nebo čeká, že budu řadit dál a drží otáčky dobrovolně nahoře?) a nebo je to špatně?
Svíčky jsou nové (Denso), filtry jsou nové, před cca půl rokem byla možnost připíchnout se v autorizovaném servisu na diagnostiku a tam bylo vše OK. Pedál plynu nijak nedrhne, vše jde hladce... Yaris 2007 64kW
Děkuji.
zvláštní chování mého Yarise - pokud nějakou chvíli (třeba minutu) jedu na 4. rychlostní stupeň 120 kmh (předjíždění, táhlý kopec atp.) a motor točí vyšší otáčky (přesně nevím kolik - možná nějakých 4500 ale na tom nesejde), tak jakmile ukončím manévr, pustím úplně plyn, prošlápnu spojku a vyřadím, tak bych čekal okamžitý pád otáček až na volnoběh. Jenže motor zůstává (zvukově i podle otáčkoměru) třeba 2-3 vteřiny ještě ve vysokých otáčkách, které měl a až pak padne na ty volnoběžné.
Je to normální chování (třeba si nějak upraví směs, aby nezdechl a pak teprve sníží otáčky? Nebo čeká, že budu řadit dál a drží otáčky dobrovolně nahoře?) a nebo je to špatně?
Svíčky jsou nové (Denso), filtry jsou nové, před cca půl rokem byla možnost připíchnout se v autorizovaném servisu na diagnostiku a tam bylo vše OK. Pedál plynu nijak nedrhne, vše jde hladce... Yaris 2007 64kW
Děkuji.
To iste robi aj mne ale nie vždy, niekedy idu dole rychlo, a niekedy to trva asi 5 sekund.
EGR ventil to nebude, v benzinovych motoroch 64kw som ho nenasiel, ten byva v naftových motoroch.
Ja myslim ze to bude nejaka blbost v programe, alebo vzduchova klapka ostane visiet, som si uz naplanoval ze ju na jar pozriem a vycistim.
Dufam ze to nie je syndrom zaseknutého plynoveh opedalu
EGR ventil to nebude, v benzinovych motoroch 64kw som ho nenasiel, ten byva v naftových motoroch.
Ja myslim ze to bude nejaka blbost v programe, alebo vzduchova klapka ostane visiet, som si uz naplanoval ze ju na jar pozriem a vycistim.
Dufam ze to nie je syndrom zaseknutého plynoveh opedalu

Toyota Yaris II, 1.3 VVT-i, 2006 TerraCool
Citroen Berlingo 1.8i, 1998
Citroen Berlingo 1.8i, 1998
Ja by som po tolkých kilometroch čo mám nabehaných na tomto yarise asi nič zaneseného ešte nemal mať a už sa mi nie raz stalo, že aj po meste mi cca na 2500-3000 otáčkach držali otáčky aj na tretej -štvrtej križovatke (samozrejme už dávno na zohriatom motore). Potom sa ukludnil...
neriešim zatial.
A to, že pri vyradení rychlosti z kopca je "zaseknutý" plyn na otáčkach z ktorých si vyradil je normálne. Raz som to riešil na inom fore ked som mal ešte Chevr. kalos a tam sa to nejak o tom diskutovalo, že palubný PC vyhodnocuje aj rýchlosť jazdy a podla toho si aj niekedy "koriguje" otáčky. Teda nepadnú okamžite po vyradení pri 90km/h. na 800/min. (napríklad). Dokonca sa otáčky po vyradení pri tej rýchlosti z kopca zastali na cca 1200-1500/min. Na menej nešli, čo bolo vraj normálne - že ak by si chcel náhle zaradiť rýchlosť aby nešiel motor hned odspodu alebo čo
(to ale nie som si na 100% istý, že to je kvôli tomu)

A to, že pri vyradení rychlosti z kopca je "zaseknutý" plyn na otáčkach z ktorých si vyradil je normálne. Raz som to riešil na inom fore ked som mal ešte Chevr. kalos a tam sa to nejak o tom diskutovalo, že palubný PC vyhodnocuje aj rýchlosť jazdy a podla toho si aj niekedy "koriguje" otáčky. Teda nepadnú okamžite po vyradení pri 90km/h. na 800/min. (napríklad). Dokonca sa otáčky po vyradení pri tej rýchlosti z kopca zastali na cca 1200-1500/min. Na menej nešli, čo bolo vraj normálne - že ak by si chcel náhle zaradiť rýchlosť aby nešiel motor hned odspodu alebo čo

Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
kdyby mě tvrdili v servisu, že je to normální, tak si myslím svoje a nechám to. Z důvodu, že jsem se s tím v žádným autě nesetkal, možná jenom jinak jezdím, si myslím, že je to rozbitý. (asi pořádnou diagnostiku, jaká je odezva čidel, snímače plynu, lambdy... anebo se na to teda vykašlat, ale např. v medicíně platí, že lepší věc odložit až po aspoň bazálním vyšetření) 

-
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Pomalý pokles otáček po sešlápnutí spojky při řazení
Mnoho různých značek a modelů aut zvláště nedávných ročníků trpí zpomaleným poklesem otáček při rychlejším řazení. Ve světě se tomu říká REV HANG (visící otáčky). Mám 12/2012 Yaris 1.5 manuál (130 serie s 1NZ-FE motorem, model NCP131) a po delším testování a měření jsem potvrdil, že vstřikování benzínu pokračuje i po úplném odstavení plynu. Je to funkce naprogramovaná výrobcem v Electronic Control Module motoru kvůli snižování výfukových zplodin a nedá se s tím v podstatě nic dělat. A tak jsem si postavil elektronický řídíci obvod, který vstrikovače na moment úplně uzavře a tím zajistí okamžitý pokles otáček při odstavení plynu. Jsem na to proste zvyklý za 40 let ježdění v autech, která neměla REV HANG. Podrobnosti s grafy a videem jsou na mé anglické webové stránce:http://www.revhang.altervista.org.
-
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, zda mi rozumíš. Jedna věc je úmyslné zvýšení otáček motoru meziplynem při řazení, aby otáčky odpovídaly přesně rychlosti jízdy při pouštění spojky a jiná věc je zmáčkout spojku po odstavení plynu a mít otáčky motoru okamžitě neúmyslně zvýšené. To si pak připadám jako učeň v autoškole, který se teprve učí řadit a moc mu to nejde.
BTW, používání meziplynu u Yarisu a jinych aut bez plynového lanka (s FLY-BY-WIRE throttle control) je ztíženo zpožděním mezi stlačením plynového pedálu a následným zvýšením otáček (typicky 0.25 vteřiny a déle). Tohle je vidět v grafech na mém website.
BTW, používání meziplynu u Yarisu a jinych aut bez plynového lanka (s FLY-BY-WIRE throttle control) je ztíženo zpožděním mezi stlačením plynového pedálu a následným zvýšením otáček (typicky 0.25 vteřiny a déle). Tohle je vidět v grafech na mém website.
Je videt, ze mi taky nerozumis... Je to o nicem... Ale zbytecna snaha zavirat vstrik... Proste o nicem... Jen o pocitu, ktery navic ukazuje "neschopnost prizpusobeni se". Ci neochotu..
))
Ciste technicky totiz vypinas spalovani pri funkci EGR ventilu a tim muzes vice spinit ventily a zasirat sani... Sice minimalne, ale pri 300 k km najezdu uz to muze byt znat..
A neni to tve Fly by wire spis drive by wire? A navic jen accelerate by wire? A trochu motas klapku a vstriky a tak.. Ale na zakladni prehled to jde..
))

Ciste technicky totiz vypinas spalovani pri funkci EGR ventilu a tim muzes vice spinit ventily a zasirat sani... Sice minimalne, ale pri 300 k km najezdu uz to muze byt znat..
A neni to tve Fly by wire spis drive by wire? A navic jen accelerate by wire? A trochu motas klapku a vstriky a tak.. Ale na zakladni prehled to jde..

Back in Czech.
-
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Je vidět,že jsme na konci naší diskuze. FYI, recirkulace výfukových plynů (EGR) se aktivuje jen za stabilního režimu motoru a ne při přechodech jako akcelerace a decelerace. Škrtící klapku (throttle valve) jsem vůbec nezmínil protože ta řídí přístup vzduchu do motoru a já psal o řízení dodávky paliva. DBW je správny výraz pro auta, můj FBW popisuje stejný koncept, ale usvědčuje mě z toho, že má původní profese byla spojena s leteckou technikou. Nevím, proč by to u aut mělo být popsáno jako "accelerate by wire" když elektronický plynový pedal řídí motor i při deceleraci a umožňuje ovládání dalších funkcí jako "fuel cut on overrun" atd.
V jednom máš pravdu: je to o pocitu a nezájmu přizpůsobit se funkci auta, která mi nevyhovuje. Na trošku složitější úrovni, ale podobně jako když lidi mění autorádio, či kola a gumy za jiné, které jim lépe vyhovují, misto toho aby se spokojili s daným stavem.
V jednom máš pravdu: je to o pocitu a nezájmu přizpůsobit se funkci auta, která mi nevyhovuje. Na trošku složitější úrovni, ale podobně jako když lidi mění autorádio, či kola a gumy za jiné, které jim lépe vyhovují, misto toho aby se spokojili s daným stavem.