Dotazy k sani

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
red
Řidič

Dotazy k sani

Příspěvek od red »

celica gti (3sge)
1) kde je vaha vzduchu?
2) co je ta cerna minikrabice pricucla na rouru sani? (Nevedou z ni zadny kabely ani pripojky)
3a) ten konektor na airboxu je z jakyho cidla?
3b) kdyz nekdo oddela airbox a da tam prime sani, kam se da to cidlo z airboxu?
4) na konci sani (par centaku pred klapkou) je vyvedena trubicka, ktera vede pres nejake rele do motoru (to je light verze TVIS?)
4a) chapu spravne ze rele drzi klapku v nizkych otackach zavrenou?
4b) co rele vypne a klapku povoli? (nejake cidlo tlaku nebo otacky a pri kolika?)
4c) kdyz rele povoli, klapku si otevre tlak vzduchu nebo ji nekdo pomuze?
4d) jak lehce a v jakem rozsahu by se melo dat tocit tim permanentnim magnetem ktery je propojeny s klapkou?
4e) ta kovova cast ktera obsahuje klapku je pridelana 4mi srouby ze spod k motoru, nemel jsem zrcatko a nevim jakou maji hlavu (krizak, imbus...?)
vcelka V4-2.0 93 (prodano)
pazout 406 coupe V6-3.0 02 (prodano)
camaro z28 m6 V8-5.7 97 (valici se ingot)
mison
Manager Týmu

Re: Dotazy k sani

Příspěvek od mison »

red píše:celica gti (3sge)
1) kde je vaha vzduchu? -nieje na davkovanie paliva sa pouziva tlakomer a teplomer
2) co je ta cerna minikrabice pricucla na rouru sani? (Nevedou z ni zadny kabely ani pripojky) - nejaky druh tlmicu
3a) ten konektor na airboxu je z jakyho cidla? -teplomer
3b) kdyz nekdo oddela airbox a da tam prime sani, kam se da to cidlo z airboxu? -do priruby za novy vzduchovy filter
4) na konci sani (par centaku pred klapkou) je vyvedena trubicka, ktera vede pres nejake rele do motoru (to je light verze TVIS?)
4a) chapu spravne ze rele drzi klapku v nizkych otackach zavrenou?-myslim skor ze otvorenu..uz si to dobne nepamatam
4b) co rele vypne a klapku povoli? (nejake cidlo tlaku nebo otacky a pri kolika?)- skor otacky.. v atmo motore je v sani skor podtlak, klapku povoli okolni vzduch
4c) kdyz rele povoli, klapku si otevre tlak vzduchu nebo ji nekdo pomuze?- podtlak je v vo vyssich otackech dost silny na to aby to zavrel
4d) jak lehce a v jakem rozsahu by se melo dat tocit tim permanentnim magnetem ktery je propojeny s klapkou?- s tym by som sa nehral..su metody na nastavenie, potrebujes na to manual a sparomer
4e) ta kovova cast ktera obsahuje klapku je pridelana 4mi srouby ze spod k motoru, nemel jsem zrcatko a nevim jakou maji hlavu (krizak, imbus...?)- zvycajne 10 hex, dva hore, dva dolu, pokial myslis snimac polohy klapky tak byva krizovy
Celica All-trac
vendys
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vendys »

Takhle krasne formulovane otazky to se hned tak nevidi :-)
1) ten neni, misto nej je tam MAP (Manifold air pressure) meric podtlaku, je napojenej hadickou nekam za skrtici klapku.
Myslim ze je vedle zapalovaci civky, ale tim umistenim si fakt nejsem jistej.
2) Jo nic z toho nevede, je to vevnitr prazdny a funkce souvisi s razama vzduchu v sacim potrubi, maj to i jiny auta, no proste to ma zlepsit plneni motoru :-)
3a) Je to meric teploty nasavaneho vzduchu (normalni termistor), podle teploty vzduchu ECU mirne upravuje smes. Motor jezdi bez problemu i kdyz to nedava uplne spravny hodnoty, je to spis takovy doplnkovy cidlo.
3b) V idealnim pripade by to asi melo byt za filtrem, nicmene pokud to pridelas tesne k tomu filtru zvenci, tak to bude v pohode.
4) Tak to uz nevim, ale zajima me to taky :-)

Edit: eeeeeeeee Mison, byl rychlejsi :-)
Toyota Celica 6.gen (ST202), 3S-GE 125kW
red
Řidič

Příspěvek od red »

Dik moc, vycistil jsem to a auto uz jede jak ma
red
Řidič

Příspěvek od red »

Bohuzel, jednicka i dvojka jede lip od spod, ale kopance to porad nedostava. Jel jsem po dalnici (rovinka) na 4ku 160 pri 5000 otackach (plny plyn) a auto uplne ztracelo vykon, vyfuk znel porad stejne a nez jsem se dostal na 170 tak to trvalo kolem 20ti sekund, to jsem normalne jel uz 200.
Napada me uz jen cidlo nebo to rele, budu rad za kazdou radu, jinak to budu muset dat do servisu a to bude muj bankrot...
vendys
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vendys »

Kurva, ja na tohle vlákno zapoměl sorry!

Teď sem se právě o víkendu hrabal v motoru a T-VIS sem okuknul taky, takže mám pro tebe nový poznatky.

Po zapnutí klíčku (do polohy svítících kontrolek), se T-VIS přecvakne do druhý polohy. Zjednodušeně řečeno můžeš jeho polohu ovládat klíčkem v zapalování ani nemusíš startovat.
Překlápění klapek je vidět i pokud to protůruješ přímo v motoru, když to přelejzá nějakou tu hranici otáček, nevím kolik na palubku a na T-VIS se zároveň koukat nedá :-) ale těch cca 5000 může být.

A doslovný překlad z manuálu řízení motoru:
"ECU vyhodnotí signály z každého senzoru (vstupní signál 1, 4, 5), výstupy vedou do T-VIS ovládaného VSV (pro T-VIS) a způsobuje otevírání a zavírání toho ventilu."
VSV je označení ventilu, nevím jestli tím myslí přímo klapky T-VIS, nebo je tam ještě nějaký pneumatický mezičlánek či co, to už sem nezkoumal.
Signál 1:teplota vody, 4: RPM, 5: TROTL (chci říct poloha plynovýho pedálu). Na rychlosti auta to teda vůbec nezávisí, takže při testování nemusíš jezdit.
Chce to napíchnout měřák a uvidíš co tam leze nebo ne.

"THE ECU EVALUATES THE SIGNALS FROM EACH SENSOR (INPUT SIGNALS (1, 4, 5)), OUTPUTS CURRENT TO
TERMINAL T–VIS CONTROLS THE VSV (FOR T–VIS) AND, CARRIES OUT OPENING AND CLOSING OF THE VALVE."
Toyota Celica 6.gen (ST202), 3S-GE 125kW
Odpovědět

Zpět na „Celica“