přehřála se
přehřála se
Zdravim Vas, tak uz mam první vážnou závadu. Když jsem včera
(už za tmy) dojel, corollka vařila. Vařilo to v expanze a ve vršku chladiče ale spodek chladiče byl úplně studenej. Čím to asi bude??? Byla tma, tak jsem nic neřešil. Napadaj mě dvě věci: vadnej termostat, vadná vodní pumpa. Kdepak na dieslu najdu termostat? jirka
(už za tmy) dojel, corollka vařila. Vařilo to v expanze a ve vršku chladiče ale spodek chladiče byl úplně studenej. Čím to asi bude??? Byla tma, tak jsem nic neřešil. Napadaj mě dvě věci: vadnej termostat, vadná vodní pumpa. Kdepak na dieslu najdu termostat? jirka
Toyota Corolla 1332ccm, E10, liftback, r.v 95, 65kw +LPG
Nissan Micra 998 r.v 97, Carisma automat, sekvenční vstřik LPG
dříve škoda 1000, dacia, fiat 126, audi 100, citroen BX a Xantia, Nissan Patrol, VW Golf nakonec JAPONEC
dříve škoda 1000, dacia, fiat 126, audi 100, citroen BX a Xantia, Nissan Patrol, VW Golf nakonec JAPONEC

- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Re: přehřála se
ješte ověř víčko chladiče.....E9 píše:Zdravim Vas, tak uz mam první vážnou závadu. Když jsem včera
Termostat najdeš v bloku motoru pod přírubou, ze které vede horní hadice.
Takže buď máš málo kapaliny, nebo neotevírá termostat (dost možná uniká), nebo se ucpal chladič.
Vyzkoušej jedno po druhém, tak jak jsem to napsal.
Víčko sice občas zlobí, ale na cirkulaci vliv nemá, "pouze" služí k regulaci hladiny v chladiči vůči nádobce na chladicí směs, kam se vejde asi 0,4 l. Ale pokud je skoro prázdná i nádobka, tak víčko funguje, pokud je poloplná a chladič prázdný, tak ne, a chyba je i ve víčku, i v úniku kapaliny. Pokud je kapalina i v nádržce i v chladiči, pak nepoznáš, zda víčko funguje a je to vcelku jedno.
Pokud koupíš nové víčko, tak ta guma, než se opracuje a změkne, tak bude možná zlobit taky.
Takže buď máš málo kapaliny, nebo neotevírá termostat (dost možná uniká), nebo se ucpal chladič.
Vyzkoušej jedno po druhém, tak jak jsem to napsal.
Víčko sice občas zlobí, ale na cirkulaci vliv nemá, "pouze" služí k regulaci hladiny v chladiči vůči nádobce na chladicí směs, kam se vejde asi 0,4 l. Ale pokud je skoro prázdná i nádobka, tak víčko funguje, pokud je poloplná a chladič prázdný, tak ne, a chyba je i ve víčku, i v úniku kapaliny. Pokud je kapalina i v nádržce i v chladiči, pak nepoznáš, zda víčko funguje a je to vcelku jedno.
Pokud koupíš nové víčko, tak ta guma, než se opracuje a změkne, tak bude možná zlobit taky.

- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
problém nezopusobuje gumička, protže ta pokud je šptatná - vymačkaná -ctak netesní a pouští dříve, pokud je nová, není vymačkaná, ale rpoblém je v pružince ktrerá ten ventl ve víčku "otvírá" - tam už záleží n akonkrétním výrobci, nekterý ej vhodný na jedny typu druháý na jiné, já osobně vyzkoušel asi 5 dodavatelu na supru ( a to dokonce i nekolik víček od jedno atoho samého a pokud z 5ti víček od jednoho výrobce zlobí pet a od druhého ze tří fungují všechny tři .. tak je si nekde chyba..ombre píše: Pokud koupíš nové víčko, tak ta guma, než se opracuje a změkne, tak bude možná zlobit taky.

tak jsem se v tom vcera vrtal,
termostat jsem nasel u motoru jak vstupuje spodni hadice od chladiče.
je z roku 87-původní, ale testem v horké vodě funguje.
doplnil jsem kapalinu, nastartoval a vono to po chvilce zase vařilo:(
spodek chladiče je uplně studenej, vrch horkej a funí to do expanzky:(
topení bylo taky studený
asi to bude to víčko.je ještě puvodní a gumička dost jetá. Jakého výrobce doporučujete?
termostat jsem nasel u motoru jak vstupuje spodni hadice od chladiče.
je z roku 87-původní, ale testem v horké vodě funguje.
doplnil jsem kapalinu, nastartoval a vono to po chvilce zase vařilo:(
spodek chladiče je uplně studenej, vrch horkej a funí to do expanzky:(
topení bylo taky studený
asi to bude to víčko.je ještě puvodní a gumička dost jetá. Jakého výrobce doporučujete?

Víčko za to nemůže. To otevírá a zavírá jen hladinu mezi expanzní nádobkou a chladičem a cirkulaci vliv nemá. Takže, asi je neprůchozí chadič - zoxidoval, nebo se ucpal. Poznáš, když odpojíš spodní hadici, horní u motoru a pustíš do ní pod tlakem vodu. Měla by celkem lehce protékat (pro jistotu zkus pustit vodu i do bloku motoru. A nebo termostat sice otevírá, ale pozdě. To zjistíš teploměrem, měl by otevirat naplno při 87° C.

TERMOSTAT OTVIRA MYSLÍM V POHODĚ, ŽE BY SE UCPAL CHLADIC SE ME NEZDA. DO TED TO CHLADILO SUPER, ANI VETRAK SE NEPOUSTEL

vyskusaj ten chladic.E9 píše:TERMOSTAT OTVIRA MYSLÍM V POHODĚ, ŽE BY SE UCPAL CHLADIC SE ME NEZDA. DO TED TO CHLADILO SUPER, ANI VETRAK SE NEPOUSTEL
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Nezlob se, ale to je taková odpověď na... Mně doteď taky svítila žárovka naprosto v pohodě. Že by praskla, to se mi nezdáE9 píše:TERMOSTAT OTVIRA MYSLÍM V POHODĚ, ŽE BY SE UCPAL CHLADIC SE ME NEZDA. DO TED TO CHLADILO SUPER, ANI VETRAK SE NEPOUSTEL

"Myslím v pohodě..." Ten termostat je spočítán s takovou přesností, že rozdíl nějakých 6°C znamená uvařený motor.
Že by se ucpal chladič se prostě občas na japoncích děje, rozhodně to není žádná rarita. Občas se může ucpat i chladicí kanál v motoru, ale to je nepravděpodobné.
Nebo se ti někde ztrácí kapalina.
Ještě je možnost, že by se netočila vodní pumpa, ale o tom, že by se to někomu stalo, jsem nikdy neslyšel.
Jiné možnosti asi nejsou.

az se dostanu k tekouci vode, vyzkousim ten chladic. je fakt, ze fridex je hodne špinavej-rezavej. dá se ucpanej chladic nejak profouknout, nebo proplachnout? jaky je vlastne smer kolobehu chladici kapaliny?

Někdy to ještě propláchnout jde, někdy už ne. Prodává se na to i speciální čistič, který se naleje do systému, ale nejprv zjisti, zda ti neuniká kapalita třeba výfukem, a zda je chladič aspoň trochu průchozí. Pokud neuniká a není, nemá smysl lít do systému něco, co se tam ani nedostane. Pokud neuniká a je průchozí, tak propláchnout a postupovat podle návodu čističe.
Směr oběhu vody je zřejmý umístěním termostatu. Tedy, horká voda jej otevře a proudí shora přes chladič dolů a odsud dospodní části chladicího okruhu motoru.
Směr oběhu vody je zřejmý umístěním termostatu. Tedy, horká voda jej otevře a proudí shora přes chladič dolů a odsud dospodní části chladicího okruhu motoru.

na takovej směr proudění vody jsem zvyklej, ale já mam na motoru termostat, pak ta hadice de dolu do chladiče a z vrchu chladiče zpatky do motoru-nahoru. to by znamenalo, že mě chladičem proudí zespoda nahoru. jinak když jsem proplachoval svoji xantii, s úspěchem jsem použil tabletu do myčky na nádobí. ona sice moc nemá ráda hliník, ale šlape to do teď bez problémů.

- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ciste teoreticky - neni ten chladic treba napojenej blbe ? Ja snad ani nepamatuju, ze by to slo jinak nes shora dolu, ale nevylucuju to.E9 píše:na takovej směr proudění vody jsem zvyklej, ale já mam na motoru termostat, pak ta hadice de dolu do chladiče a z vrchu chladiče zpatky do motoru-nahoru. to by znamenalo, že mě chladičem proudí zespoda nahoru. jinak když jsem proplachoval svoji xantii, s úspěchem jsem použil tabletu do myčky na nádobí. ona sice moc nemá ráda hliník, ale šlape to do teď bez problémů.
Tablety urceny do mycky bych do auta urcite nepouzival, uz jen kvuli tomu, ze mycka ma vnitrek z nerezu, kterymu agresivni latky vadit nebudou, coz se o hliniku, medi a litine rict uplne neda.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Včera jsem vymontoval chladič a ve sprše proplachoval. Vytekly tak dvě hrstě rzi, ale je průchodný. Kde se tolik rzi mohlo vzít? Není oběžné kolo ve vodní pumpě ze železa a nemohlo totálně uhnít? Jestli teď chladí zatím nevím,ale topení netopí (topívávalo) Má okruh nějaký odvzdušňovák?
ps:to že je chladič napojenej blbě me taky napadlo, ale vypadá to všechno origoš. Máte někdo 1,8D?
ps:to že je chladič napojenej blbě me taky napadlo, ale vypadá to všechno origoš. Máte někdo 1,8D?