Snad by to mělo být OK. Důležitá je specifikace ACEA C2. Jak jsem se díval, tak to ten Shell má. Já do D-4D používám TOTAL QUARTZ INEO ECS 5W-30, u toho se uvádí i certifikace TOYOTA.
Ještě jedna podstatná informace,dle manuálu mám u typu motoru 1AD dvě varianty,jedna je "motorová nafta s obsahem síry 500mg/l nebo méně a druhá 50mg/l nebo méně" u jedné varianty je třída oleje ACEA B1 a u druhí ACE C2. Volal jsem do Toyoty a moc se netvářili že mi řekli podle VIN který to je?
To je fakt,člověk zvláště v dnešní "zvrácené" době,kdy každý kouká aby toho druhého obral,nemůže brát že to co je dražší je zákonitě lepší
Ale myslím že pokud je C2 určená pro vozy s filtry pevných částic,že bude v němčem šetrnější
A otazka dalsi, kdyz bude tedy v necem setrnejsi (jako odsah siry, spalitelnych anorganickych soli atp), nebude mit treba nejaky parametr horsi, aby vyrovnal ten kompromis snizeni obsahu neceho? ))) No nic.
Už jsem objednal ten Total,akorát mě docela šokovalo že budu potřebovat něco přes 6L,vždycky mi stačilo 5L balení a ještě mi zbylo na dolití a podle manuálu je třeba 6,3L
No jo, já mám D-4D s DPF, takže povinně ACEA C2. Olej mé Verso ale nežere, zatím jsem nemusel dolévat ani decku. Za 15 tisíc km klesla hladina od MAX zhruba do poloviny mezi rysky.
Tím jsem se přiznal, že měním po 15 tisících km, přestože Toyota u D-4D doporučuje (resp. připouští) interval výměny oleje 30 tis. km. Na olej "to jezdí", takže respektuju obecná doporučení a nechávám měnit olej + filtr při každé prohlídce. I v servisu mi to (opatrně) doporučovali, přestože vědí, že si olej přinesu svůj, takže na mě nezbohatnou. "Z pilnosti" jsem si sám vyměnil po 15 tis. km i oba vzduchové filtry, teď po letní sezóně byly oba dva jak prase - skoro černá barva a plné much a smetí. Vzduchový filtr motoru bych tam teda 60 tisíc km rozhodně nenechával, to už musí být úplně zalepené... Řekl bych, že u nás v tomto hrají na jaře významnou roli pyly (hlavně z řepky), vzduch je jimi úplně nasycen a zejména od nich je pak filtr celý černý. A prachu je u nás taky všude hodně.