Stránka 1 z 2

Když je policajt fakt pitomec.....

Napsal: pon 04.11.2013, 17:17
od Jimmi
http://auto.idnes.cz/prednost-v-jizde-0 ... tomoto_fdv

Prý ten kamion jel po hlavní. 3,14ovina! Jel jednoznačně mimo silnici.
A připojovací pruh, po kterém jela ta Fábie, je přeci ještě před hranicí křižovatky.
Chudák je v šoku, že přežil, a pak se najde blb, kterej mu navíc napaří pokutu :?

Napsal: pon 04.11.2013, 19:20
od Idaho
citace z článku . ".... Trval totiž na tom, že kdo jede po hlavní, má vždycky přednost. Bez ohledu na to, že porušuje předpisy a v daném místě nemá co dělat..."

Bohužel má pan policista pravdu, sam jsem si nechával na tohle téma dělat právní rozbor když jsem se dostal do situace kdy jsme najíždeli z vedlejší silnice na hlavní a ve chvíli kdy jsem tam vjel začal pitomec předjíždet a vjel mi do mého pruhu. Nastestí jsem se z toho dostal na dovolání ( odvolání nezabralo ). Protijedoucí auto sice bylo na hlavní ale v křižovatce ( označené předem dopravními značkami ) nemá co předjíždet - i tak policie na míste vyhodnotila že byl na hlavní a mel přednost, stejne tak přestupková komise - dokonce 2x ( poprvé a na odvolání ). Dovolání mi nakonec dalo za pravdu s tím, že "záleží na konkrétním posouzení místní situace" - mě hrálo do karet že týpek v podstate přiznal jak porušení zákazu předjíždení tak i vysokou rychlost ..
řesil jsem to s advokáty a bohužel ten zákon skutečne umožnuje dvojí výklad a je jen na uředníkovi jak se mu "zalíbíte".

Nedávno bylo neco podobného v televizi - kombinace vysoké rychlosti a nedání přednosti v jízde při nájezdu na hlavní silnici - tehdy soud určil nedání přednosti v jízde jako "závažnejší přestupek" a vinu za nehodu tedy dal tomu co vjíždel na hlavní ( tuším že tam bylo auto jedoucí po hlavní rychlostí dle experta silne překračující povolenou rychlost ).
problém je že každej takovejhel případ skončí jinak a neleze to brát jako precedens dokud to neurčí přímo soud ( a i tak to musí dojít až k soudu a by s epřípadný dřívejší precedens dal použít a na to ne každý má nervy.. ).

Napsal: pon 04.11.2013, 20:09
od m5t
Divná pravda : kdo jede po hlavní, má vždycky přednost - bez ohledu na to, že porušuje předpisy , k čemu je pak takto provedena konstrukce najížděcího pruhu dalo by se říct životu nebezpečná podle této filosofie.

Napsal: pon 04.11.2013, 21:05
od m5t
Chyba byla že zaplatil, tím uznal vinu a přes to vlak nejede :(

Napsal: pon 04.11.2013, 21:15
od aczasa
No, zase .. koli ktak mohl jet s tim kolosem? 40? 50? 20? km/h... Takze max nejakych 10 - 20 metru za sekundu? takze pokud ten clovek jel dle vsech predpisu (coz je skoro zjevne, ze nejel), tak by ten naklad videl nekde na urovni hrany pruhu... Nejsem si uplne jist tim, ze by mel nemel stihnout zabrzdit, ale dle meho uplne laickeho soudu, za to ten borec muze jaxvin, protoze hrrr na ne a hrrr zpet je styl casty... A hodne lidi si rika.. jo, to stihnu....

Napsal: pon 04.11.2013, 21:20
od aczasa
Jo jo... demagogie to by nam slo. .;) Jsem totiz kurva zkurovcovena. .:-))) Ne, ale opravdu si nemyslim, ze to muselo dojit tak daleko, kdyby se panacek misto telefonovani a koureni cigara (nebo nechani kourit si) venoval rizeni, tak to nemuselo byt tak....... dramaticke.... Mimochodem tam nikde stejne nic moc rozbityho nema, takze stale jen o plechach a jakykoliv vyreseni pokutou na miste je myslim v pohode...
A podle me za to muze ridic cebrene fabky...

Napsal: pon 04.11.2013, 21:30
od aczasa
Ne. A ne.. :-) Opravdu v tom s tebou nesouhlasim... Protoze se realne muzes dostat do odstavneho pruhu, pro poruchu atp... to je zcela legitimni duvod. A muzes se legalne z nej dostat ven, napriklad tak, ze se rozjedes v nem a pak vyuzijes napriklad pripojovaciho nebo stoupaciho pruhu k tomu, abys opet najel do prubeznych pruhu dalnice... Takze to neni uplne situace, kterou svet nevidel a ktera by byla uplne super specialni...
Navic kamion je minimalne 20 metru pred predkem toho fobisty, takze proste jen chrapal a nekoukal a honil si pod volantem... :-) Protoze musel.... musel jen nezareagovat na to co vidi (asi neveril svym ocim).;-))))

Napsal: úte 05.11.2013, 09:34
od Luke_Luke
Kamion porusil predpisy, kdyz prejel pres zebru, tam nemel co delat...ten ve Fabce urcite najizdel jak Fitipaldi, siroke to je dost a polomer zatacky taky cajk, takze chtel uz na najezdu srovnat rychlost s temi nahore...ale to nic nemeni na tom, ze to je obrovske riziko od kamionaka, rubat to pres zebru a nedivat se co se tam deje zespoda!

Napsal: úte 05.11.2013, 09:48
od KarlosCZ
berte to jinak, co kdyby misto kamionu tam jela sanitka?

jo, kamionak je sice kokot ale ten typek v ty skodny si za to muze sam

Napsal: úte 05.11.2013, 10:40
od Luke_Luke
Sanitka nema prednost vsude, naopak pokud jede riskantne a porusuje predpisy, je za nehody zodpovedny prave ridic sanitky.

Dale myslel jsem to tak, ze asi uz ze zatacky vyletl rychle a uz pred najezdem mel rychlost stejnou jako ti nahore, kdyby jel 50, tak stoji na 15m :))

Napsal: úte 05.11.2013, 10:47
od Myfune
Biscuit: Na jednu stranu rozumím tvojí argumentaci a je jasné, že tohle byl naprosto debilní manévr řidiče kamionu. Nicméně řidič Fabie je blb taky a navíc srab to řešit. Takže to dopadlo jak dopadlo a o jiném výsledku se dá už jen spekulovat.
A na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že čáry ať už to jsou zebry nebo plné čáry, jsou prostě jen čáry a dají se kdykoliv přejet, tedy jen čistě psycholigický prostředek, který na některé neandrtálce nemá naprosto žádný vliv. Kdyby tam byl např. retardér, tak by to bylo asi o něčem jiném. To by musel kamioňák výrazně zpomalit a nejspíš by se radši přeřadil do jiného pruhu. A aby to bylo kompletní, tak policajt je samo taky blb to je bez debat. Ale on je ten kdo to musí rozhodnout.
Holt nezbývá než se z toho poučit a svoji zažitou rutinu doplnit o zvýšenou pozornost proti neandrtálcům za volantem, což je vlastně celoživotní poslání. Takže já osobně děkuji za tento podnět k zamyšlení.

Napsal: úte 05.11.2013, 11:04
od Luke_Luke
Myfune ma pravdu, taky mne to donutilo se zamyslet, skoro denne jezdim tady http://bit.ly/1cBp9dn a nastava tady podobny moment, ridici, kteri budou odbocovat najizdi do pripojovaciho pruhu drive nez skonci plna cara a ohrozuji auta, ktere se pripojuji...je to tam o hubu...vzhledem k brutalne sirokemu najezdu a brualne uzkemu pruhu :))

Napsal: úte 05.11.2013, 11:12
od KarlosCZ
vy nechapete co se snazim rict, tak jinak, typickej priklad z praxe, v karline ulice Pernerova, jsou tam prednosti zprava, ale nektery jsou jednosmerky ze kterejch by teoreticky nemel nikdo vyjet ale celkem casto se stava ze tam vyjede, a pak stejne je vina za zpusobeni nehody na tom kdo jede po ty pernerovy protoze nedal prednost.... druhej dostane flastr za jizdu jednosmerkou, vo tom zadna ale nedani prednosti je nedani prednosti...

je to o tom ze se muze stat jakakoli nenadala situace a pak se treba jede jakkoli

Napsal: úte 05.11.2013, 11:29
od m5t
aczasa píše:No, zase .. koli ktak mohl jet s tim kolosem? 40? 50? 20? km/h... Takze max nejakych 10 - 20 metru za sekundu? takze pokud ten clovek jel dle vsech predpisu (coz je skoro zjevne, ze nejel), tak by ten naklad videl nekde na urovni hrany pruhu... Nejsem si uplne jist tim, ze by mel nemel stihnout zabrzdit, ale dle meho uplne laickeho soudu, za to ten borec muze jaxvin, protoze hrrr na ne a hrrr zpet je styl casty... A hodne lidi si rika.. jo, to stihnu....
Ten kolos byl prázdný takže bych se skoro vsadil, že to valil nejmíň stovkou, jestli zmastí nájezd v takovém úhlu tak osobně nejsem bez zastavení skouknout zda se někdo valí i v pruhu ze kterého chci najet na hlavní, zabořen do sedačky plus mizerný výhled dozadu přes stále zmenšující okna a tlusté sloupky plus blbý úhel na zrcátka plus "už tím krkem nekroutím jak zamlada" - když budu obtížně lovit nějakého nájezdníka zezadu tak vepředu nezaregistruji cokoliv včas a v noci za deště vyhodnotíte teprve kulový. Kamionák se nasral do pruhu odbočující doprava a jel rovně a tím to celé pohnojil.

Napsal: úte 05.11.2013, 11:51
od Jimmi
biscuit píše: ...a jeste se vratim k retorice policisty, ze kamion jel po hlavni - omyl. kamion vjel do prirazovaciho pruhu, sice ze smeru hlavni silnice, ale z mista leziciho mimo hranici vozovky - tudiz musi davat prednost absolutne vsem, jestli ho tam zvlastni situace, ktera ho primela k poruseni vodorovneho znaceni dovedla...
Sušenka to pochopil naprosto správně. Bohužel od policistů často nemůžeme čekat ani elementární logiku.
Idaho píše: ...když jsem se dostal do situace kdy jsme najíždeli z vedlejší silnice na hlavní a ve chvíli kdy jsem tam vjel začal pitomec předjíždet a vjel mi do mého pruhu...
Tohle je Idaho úplně jiná situace!
Když vjíždím na hlavní, prostě musím kontrolovat všechny jízdní pruhy. Ano, jestliže začal předjíždět až na té křížovatce, bylo to asi obtížné, ale pořád ke střetu došlo až v křižovatce.

Výše uváděný příklad s kamionem je úplně jiný. Tam ke střetu došlo vlastně ještě před křižovatkou.
Pokusím se vysvětlit na názorném příkladu:
Obrázek
Představ jsi, že sedíš ve stříbrném Audi na obrázku (sorry, s Toyotou jsem nenašel). Příjíždíš k oné dělící čáře na silnici, oddělující tvou vedlejší od jeho hlavní. A najednou projede Tatra zleva, střihne to přes trávu a ještě tě sejmě ještě před tou vodorovnou čárou. Opravdu Tatra byla na hlavní? Nebo to bylo tak, jak píše výše Biscuit, že prostě v tom okamžiku Tatra dává přednost všem......?

Ještě popíšu, jak bych se v podobném případě zachoval já:
Nejprve bych se ujistil, že žiju, nejsem zraněn, nekrvácím, a auto nehodlá začít hořet. Pak bych se sklopenou hlavou počkal, až se o tomtéž přijde ujistit řidič kamionu. Následně bych vytáhl takový velký pajcr, který vozím pod sedačkou, a rozbil bych mu hlavu.
Vzhledem k tomu, že v našem právním systému se trestné činy nesčítají a trestám můžu být vlastně jen za ten nejzávažnější, rovnou by mě zašili za ublížení na zdraví s následkem smrti se všemi polehčujícími okolnostmi, a žádnou pokutu už by nikdo neřešil. Šel bych si sednout na rok až dva, ale s vědomím, že jsem svět zbavil echt kokota 8)