Přehození kol: ALU -> plech

vše ohledně modelové řady Verso
kurin
Navigátor

Přehození kol: ALU -> plech

Příspěvek od kurin »

Pánové, mám možná debilní dotaz :).

O vekendu si vyzvedávám nové Verso. Je na letních gumách a ALU discích. Zimní jsem si sehnal sám, takže mě potom bude čekat jen přehození kol. Otázkou je, co budu potřebovat, myslím tím šrouby a matice. Při nabídce od Toyoty byly v kalkulaci matice 20ks za cca. 1000Kč (asi ze zlata). Teď mi vrtá hlavou jestli jsou to fakt nějaké speciální matice nebo je seženu v každém pneu servise.

Diky za odpovědi.
SpaceMan

Příspěvek od SpaceMan »

Škoda, žes je nevzal, je to celkem dobrá cena za 20ks matic... Jinak pro plechy nepotřebuješ asi nic extra.

Jen... mě překvapilo, že originální Toyota Alu kola z roku 2003 mají ROVNÉ dosedací plochy pro šrouby a šrouby OPRAVDU MAJÍ ROVNÉ dosedací plochy:!: Doposud jsem žil v domnění, že většina kol mají KUŽELOVÉ dosedací plochy pro šrouby.... Tak jedině na to si dej pozor...
kurin
Navigátor

Příspěvek od kurin »

No stale si je muzu vzit, rekl bych ze je budou mit na sklade.

Jelikoz jsem doted prehazoval jen plechove disky za plechove disky tak vlastne nevim k cemu nejake matice vlastne potrebuju :). Tim chci rict, ze nevim jaky je rozdil v upevneni ALU disku a plechoveho disku. Predpokladam, ze rozdil asi bude prave v tech maticich (matice z ALU nelze pouzit na PLECH). Je to tak?
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

vsak ich potrebuje 20ks, ma 4 kolesa a jedno koleso 5srobof
Obrázek
kurin
Navigátor

Příspěvek od kurin »

no porad z toho nejsem moc chytry. Doma uz mam nachystane plechace a minimalne mi chybi matice vhodne na plechace. Mozna i srouby jestli ty, ktere jsou pouzite pro ALU disky nejsou vhodne i pro ty plechove disky.
janco1
Člen Týmu

Příspěvek od janco1 »

ano na plechove disky potrebujes ine matice ako na elektrony
toyota corolla verso 2,2 D-4D 100kw
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Byl jsem se podívat do garáže: Originál Toyota Alu disky (Verso 2013) mají matky s rovnou dosedací plochou. Je tedy nutné použít příslušné originál Toyota matky. Matky plechových disků oproti tomu mají standardní kuželové dosedací plochy. Matky na originál Alu disky a plechové disky tudíž nejsou zaměnitelné.
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
kurin
Navigátor

Příspěvek od kurin »

tak ted uz tomu rozumim.

jeste se zeptam jestli mam kupovat ty origo matky Toyota (cena cca. 1000Kc tzn. 50kc/kus). Nebo mam hledat na netu nejake neoriginalni? Pocitam ze by to mely byt matice M12 stoupani 1.5, ale delku nevim?

v linku jsou tabulky s maticema, vypada to ze by se dala matka sehnat za 20kc/kus M12 stoupani 1.5, delka 16.
http://www.auto-krouzky.cz/matice.html
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

Přijde mi, že v rámci toho linku by se stejně musely koupit ty matice Toyota uvedené až dole, u nichž je cena 45,- za kus. Ty ostatní jsou vesměs kuželové. Takže je to skoro za stejné peníze. To už bych raději šel do těch originálních přímo od Toyoty, to by měla být jistota. Teď už do garáže nepůjdu, ale mám pocit, že na té dosedací ploše je u originální matice dokonce i podložka (spojená s maticí tak, že od sebe nejdou oddělit).
kurin
Navigátor

Příspěvek od kurin »

no abych rekl pravdu, tak se mi to taky nechce moc resit. vezmu asi ty origo matky a bude....
Hutte
Navigátor

Příspěvek od Hutte »

kurin píše:no abych rekl pravdu, tak se mi to taky nechce moc resit. vezmu asi ty origo matky a bude....
Já jsem si teď ještě jednou pozorněji přečetl ten tvůj první příspěvek a sepnulo mi, že ty originál Toyota matice s rovnou dosedací plochou na autě máš. Popletl jsem to s tím, že budeš dávat Alu na zimu... To se omlouvám.

Pak podle mě na ty plecháče můžeš klidně použít i ty neznačkové matky s kuželovou dosedací plochou M12 x 1,5, jen si dej bacha na délku, pokud by nebyly průchozí. Změřil jsem šuplerou ty svoje matky, co mám na plecháče (je to origo od Toyoty, auto jsem měl s oběma sadami kol) a délka matky je 30 mm a hloubka závitové díry je 26,5 mm.

Jak jsem se koukal do tabulky v tom Tvém odkazu, tak plné matky vyhovují jen ty za 45,- označené jako 4n3, průchozí by se klidně daly použít 2n6 nebo 2n8 za 20,- (podstatné je i to, že oboje matky - letní i zimní - jsou na klíč 21).
kurin
Navigátor

Příspěvek od kurin »

diky moc, ze jsi se jeste vratil k tematu a podal vycerpavajici info!

moc mi to pomohlo!

diky!
MartyCR
Člen Týmu

Příspěvek od MartyCR »

Ahoj. Mám dotaz ohledně plecháčů na zimu. Jaké jsi sehnal? Jedná se mi o rozměr ET, na naše Verso 2013 má být ET 39, na starších Versech bylo ET 45. Dají se bez problému použít? Díky
Verso 1,8 ACTIVE 108kW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Dají.
Back in Czech.
johny2000
Manager Týmu

Příspěvek od johny2000 »

NO mě tvrdili v Toyotě, že se použít nedají. A rozhodně bych na auto nedával jiné kola, než jaké tam mají být dle specifikace výrobce. Pokud se totiž potom něco stane, auto prohlídne soudní znalec a budou tam jiná kola, tak je auto označeno jako nevyhovující provozu a můžeš mít problém. Nejmenší ten, že pojišťovna odmítá hradit.
Obrázek

Verso 1.8 Active
EX: auris 1,6 Dual VVTI Man
Odpovědět

Zpět na „Verso“