NÁVOD: Instalace Toyota Premium Horn a demontáž nárazníku

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
VLAN

NÁVOD: Instalace Toyota Premium Horn a demontáž nárazníku

Příspěvek od VLAN »

Rád bych se s Vámi podělil o zkušenosti a případně pomohl někomu, kdo se bude také pouštět do výměny "zvukově nepěkných" klaksonů.

Při výběru jsem se rozhodl pro co nejednodušší a nejkvalitnější cestu - Toyota Premium Horn. Komplet i s dopravou z JPN to celé stálo 2500Kč, *teoretik si může započítat i 250Kč za hodinu mé práce, 5 Kč za maziva a opotřebení nářadí* :D =>2755Kč.

U Aurisu i Corolly je zapotřebí sundat nárazník.

Postup:

1) Odpojíme baterii.
2) Sundáme pomocný kryt, který drží na plastových úchytech v motoreovém prostoru.
3) Opatrně plochým šroubovákem vypáčíme plastové "kolíky" které pomáhají k držení nárazníku z vrchní strany, motorového prostoru.
4) Podběhy není třeba sundavat, jen pootočit plastový kolík s (s hlavou pro plochý šroubovák) do polohy tak, že bude drážka pro plochý šroubovák ve svislé poloze. Stačí jen opatrně vytlačit.
5) Pořád jsme u podběhů, tentokrát vyšroubujeme šroub s "hmožděnkou" co je nejblíže ke spáře nárazníku a má křížovou hlavu, je velmi malý.
6) Odšroubuje nárazník ze spodní části. 6 šroubů, postupně po obvodu nárazníku. Pozor, 2 jsou schované v rozích, resp. každý na každé straně. Zbytek je rovnoměrně rozmístěný.
7) Vyšroubujeme horní 4 šrouby z motorového prostoru, černé šrouby s hlavou pro kříž. šroubovák.
8) Zkusíme opatrně nárazník dole uvolnit, pokud je vše OK, neměl by už nikde držet. Lehce uvolníme.
9) Přesuneme se k bokům nárazníku. Jedná se o uvolní z bočních nácvaků, které je nutno provést kolmo k nácvakům, tudíž postavit se k bokům nárazníku čelně a táhnout k sobě, resp. opatrně lehce trhnout. boční nácvaky by měly být 3, stačí je tedy uvolnit a už je nárazník volný.
10) Připravíme si deku, aby se nám nárazník zbytečně nepoškrábal.
11) Sundaváme nárazník, nejdříve úplně z bočních nácvaků, poté si stoupneme čelně k SPZ a rovnoměrně ho sundaváme. Pokud je auto vybaveno mlhovkami/denní svícení, tak je nutné nárazník sejmout, nechat ho v blízkosti auta (cca 15cm), odpojit konektory a až následovně můžeme nárazník posunout dále.

12) Nárazník je dole, můžeme odmontovat klakson. Stačí vypojit konektor a odšroubovat.
13) Na místo starého nainstalujeme nový klaskon, v mém případě přišroubujeme i druhý do zadané spodnější díry. Šrouby je dobré zakonzervovat nějakým mazivem, Lithiová vazelína je ideální.
14) Nyní stačí už jen klaksony zapojit do přibalené redukce, pro případnou vlhkost obmotat pro jistotu konektor izolační páskou a zajistit kabeláž stahovacími páskami.
15) Opačným způsobem zbývá provést montáž nárazníku, ještě doporučím zapojit baterii a zkusit klaksony, pro jistotu, zda se nejednalo o vadný kus. :)

Všechno jsem krok po kroku krom mlhovek zdokumentoval, v přiložené fotogalerii si můžete postup demontáže i montáže projít.

Fotky jsou zde : http://vlan.rajce.idnes.cz/Premium_Horn_naraznik

Zvuk se mi nepovedlo foťákem dostatečně zajistit, vždy byl hrozně zkreslený. Každopádně teď zní o nějak takto, ale i to je celkem zkreslené:

http://www.youtube.com/watch?v=LcRdicJAhFE

Každopádně výsledek je super, zvuk je mnohem výraznější a silnější než dříve, zároveň vcelku příjemný tónem.

Jen na závěr, co bylo všechno potřeba:

Plochý šroubovák
Křížový šroubovák
Izolační páska
Toyota Premium Horn
Chuť se do toho pustit. ;)

Montáže se nebojte, je vcelku snadná a i s úklidem vše trvalo cca 60minut. :)
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

Díky za návod, také se na to chystám, protože mě už 5 let štve, že mi Auris troubí jako skůtr. Ale rozhodně nepůjdu do takto drahých klaksonů, v Elitu se dá koupit Bosch nebo Hella za více než o polovinu méně. Dám pak info, jak jsem dopadl :-)

EDIT: mrknul jsem na Aukro a je tam dost houkaček z Octavie I a II. Tak asi použiju nějakou takovouhle kombinaci, jen si dám práci s vodotěsnými konektory. Až to spáchám tak dám taky foto :-)
VLAN

Příspěvek od VLAN »

Já vím, stojí celé by to vycházelo na cca 1500Kč, ale tohle bylo mnohem jednodušší na montáž, vypadá mnohem lépe a mám pocit, že jsem si a auto zase dal nějakou JDM vychytávku :D.

Konektory a jejich vodotěsnost řeším izolační páskou, dá se pořešit i třeba plastidip na konektory, ale... tohle skvěle poslouží a řešení za 3Kč. ;)

Hella klaksony mají slušný zvuk, ale naživo mi tenhle přijde lepší, navíc Hella se mi moc "nepáčily" zpracováním...

Klakson ze skůtru mi taky vadil, teď jsem spokojen. :D
Kondor
Člen Týmu

Re: NÁVOD: Instalace Toyota Premium Horn a demontáž nárazník

Příspěvek od Kondor »

Skvělej návod. Sehnal jsem dvoutón z Laguny II. Z konektoru vedou 3 dráty, z původního "chrchlátka" jen jeden.
Poradí někdo prosím jak to zapojit?
Přílohy
a.jpg
(116.52 KiB) Staženo 2462 x
Toyota AURIS 1,6 VVT-i
Jerryl
Člen Týmu

Příspěvek od Jerryl »

Děkuji Zakladateli tohoto vlákna za inspiraci.

Jako novopečený a spokojený majitel nového Aurise hybrida po faceliftu jsem během prvních pár dní zjistil, že i on má klakson jako skůtr a jeho zvuk je tak ohavný, že jsem raději vůbec netroubil.
Po přečtení zkušenosti s montáží jsem se rozhodl, že se do to pustím také.

Naštěstí narozdíl od minulého modelu není nutné sundavat nárazník, ale pro majitele menších rukou stačí vycvakat úchytky plastu mezi maskou a motorovým prostorem a provést výměnu tudy.
Zakoupil jsem klakson od Bosche např zde:
http://www.okautodily.cz/vt117407-pt210 ... lni-system
na obrázku jsou 2 ks, ale za tu cenu dostanete pouze 1 ks.

Já jsem koupil zde: http://nejlepsiautodily.flox.cz/p/89499 ... ch-fanfara za 392 Kč

Pro montáž nového dílu jsem původní klakson demontoval i s jeho konzolkou na které je umístěn, protože nový Bosch je o dost větší a na původní místo se nevejde.
Zapojení: původní pól+ se použije a druhý pól- je nutné ukostřit.

Troubí to jak kráva.

Už se nemusím stydět za to kníkání.

Přeji pěkné troubení
Toyota Auris Hybrid TS FL
hanysek
Člen Týmu

Příspěvek od hanysek »

čest, mám aurise 2015, klakson jako trabant, koupil jsem v globusu za cca 300 šnekový klakson, v hornbachu plocháč s dírama a pár spojovacích pičinců a během půlhodiny jsem měl namontováno, žádné origo konektory, v tom klaksonovém je normálí slaboproud. spojka co koupíte v elektru. toubí slušně za ty kačky
Odpovědět

Zpět na „Auris“