Ahoj všem,
tenhle zevrubný článek píšu abych ostatním "třeba - možná" pomohl, pokud by se jim vyskytl nějaký podobný problém. Verso jsem nekoupil jako nové, ale (1 a kus roku staré) s 20000km v Německu od dealera v roce 2009. K autu jsem se choval vždycky slušně, jsem si vědom úskalí moderních vznětových motorů a proto na krátké cesty po Praze používám druhé benzínové auto. Auto mám garážované, na naftě nešetřím, na servisu taky ne, čističe jsem do auta lil snad při každé návštěvě servisu a jezdil jsem jen do jednoho autorizovaného servisu. Což by měl být předpoklad k tomu, aby auto i při svých 96000km a 5letech věku bylo v dobré kondici, ale ono jaksi poslední půl rok nebylo. V říjnu 2012 jsem byl na prohlídce 90000km, kdy asi v průběhu jednoho měsíce začalo auto kouřit. Vždy po zahřátí a po nějaké pomalé jízdě při přechodu na vyšší otáčky a vyšší rychlost. Auto jsem dovezl do servisu a to opakovaně. Nejdřív se čistil EGR ventil, jelikož to nepomohlo, měnil se na kulanci motor (Toyota si je vědoma problému s těmito motory a do věku 7 let a asi 170000km motory sama mění), ale musíte tlačit na pilu a nenechat se otrávit. Jelikož nepomohla ani výměna motoru a auto vesele kouřilo dál s autem jsem zajel ještě 2x do servisu, abych byl ujištěn, že je v naprostém pořádku. Minulý týden v úterý jsem se rozhodl, že při pracovní cestě jsem zajel ke svému známému (má ME+STK). Auto si vesele kouřilo a smrdělo (vlastně stále za stejných jízdních podmínek jako v 11/2012 - po zahřátí, po pomalé jízdě při akceleraci), ale pamětliv rad servisu, že je to úplně v pořádku, jsem tomu nevěnoval pozornost. Manželka mi sice po výměně motoru říkala, že má auto zvuk jak traktor, ale bral jsem to za důsledek výměny motoru. Pravda je taková když o tom přemýšlím, zvuk motoru se v posledních dnech - týdnech zhoršoval. Při návštěvě ME jsem nad šálkem dobré kávy probíral neduhy auta, což začalo známého zajímat a šel si auto poslechnout a změřit diagnostikou. Výsledkem bylo, že mi řekl, že si myslí, že to budou vstřiky. Tomu jsem se zasmál a považoval to za blbost. Při cestě do Prahy, jsem nicméně pozoroval při "pokusném" předjíždění výraznou ztrátu výkonu a tak jsem se rozhodl pro zastávku v Diesel Servisu Hale. Výsledkem je výměna 1 vstřiku a repas čerpadla (mimochodem všechny vstřiky byly měněny v 36000 takže vydržely plus mínus 55000km). Auto nyní nekouří, doufám, a vůbec se chová mnohem lépe, tedy jako "za mlada". Moje poznatky a sumarizace:
1. Vstřiky se měnily v 10/2009 a v cca 36000km, bohužel se nevyměnilo (nerepasovalo čerpadlo) a pokud bylo chycené nastala pozvolná destrukce nových vstřiků
2. Po servisu 90000km auto začalo kouřit (jestli je to souhra náhod nebo ne, o tom mohu jen spekulovat, ale díky tomu že: po jednom servisu jsem našel v motoru nějakou lepící pásku a ještě nějaké jiné blbosti a po výměně kol při jiném servisu mi shodou okolností vytekla brzdová kapalina, tak už ve mě pochyby snad mohou doutnat). O ostatních škobrtnutích tohoto servisu se ani nerozepisuji...
3. Kouření jsem vlastně od 11/2012 neustále reklamoval s výsledkem: jedné výměny polomotoru (5000Kč) a jednoho čištění EGR ventilu (asi 1800Kč) a několika ujištění, že auto je v perfektním stavu, že auto moc pozoruji a že blbě jezdím...
Já jsem si udělal asi takovouto časovou osu - výměna vstřiků bez čerpadla + 60000km vstřiky poznamenali. Výměna polomotoru je dorazila a tím to zhaslo/vyschlo (jestli se do nich dostal vzduch)....
Corolla Verso 2.2 DCAT 130kW
-
- Člen Týmu
Re: Corolla Verso 2.2 DCAT 130kW
ahoj.mám stejný problém na versu 2.2 D-CAT 130kw ale jedná se jen o zimní období což právě začlo.Vstřikovače mám již vyměněné za nové již cca 3 roky a hned přišla první zima a kouřilo to stále,většinou to začlo kouřit když se mi ohřál motor(zhasla modrá kontrolka na vodu) tak to vylítlo najednou že za mnou nebylo vidět ale pak už to bylo dobrý ale dnes jsem zpozoroval že to auto začíná kouřit po městě více a více,jakmile jsem vyjel z města a měl jsem auto pod plynem tak vše v pohodě,viděl bych problém někde tam kde se shromažďují výfukové plyny což bych viděl na filtr pevných částic.Pokud už jste někdo tento problém vyřešil dejte mi vědět,jinak přes zimu asi raději jezdit nebudu
Nafťáky prostě kouří a smrdí, hlavně v zimně, navíc potřebují další servisní zásahy (vstřiky, váha vzduchu, EGR, filtr pevných částic, nedej bože turbo) - to je jejich vlastnost, ne chyba. Zase líp táhnou na dálnici a (většinou) míň žerou, v celkovém součtu se u nového auta vyplatí určitě a u staršího zpravidla taky, pokud se to nesesype všechno dohromady dva týdny po koupi.
- marceltokar
- Manager Týmu
Na také debilné ospravedlňovanie nafťákov, že z podstaty dymia a smrdia a nemám si to všímať som ja doplatil. Treba Pátrať po probléme a otravovať servisákov špecializovaných na dízle - bosch car a podobne. Že diagnostika nevykazuje žiaden problém a žhaviče sú v poriadku, vstrekovače v medziach? Karbon a decht je sviňa. Čím viac krátkych jázd po meste (hlavne v zime) tým horšie. Nafta jednoducho patrí na diaľnicu. Pri niektorých automobilkách viac, pri iných menej ale je to tak pri všetkých. Aspoň raz ročne mechanicky vyčistiť sanie, ak sa dá aj EGR, vstrekmi prehnať tiež raz ročne to svinstvo na chemické čistenie a hlavne každý večer sa pri posteli pomodliť za autíčko. Ale ani to ho nemusí zachrániť.
Corolla 1,6 Valvematic, 2013
http://www.spritmonitor.de/en/detail/606121.html
http://www.spritmonitor.de/en/detail/606121.html
-
- Člen Týmu
Problém jsem vyřešil - auto jsem prodal a koupil nový:-) Ale teď vážně, než jsem auto prodal a koupil nový, tak jsem zůstal autem viset u Náchoda (VSC, TRC) a auto nejelo = nešlo přes 2000 otáček, takže odtah do servisu a tam byla provedena výměna EGR ventilu a ejhle, motor přestal kouřit, klesla spotřeba atd...takže z mého pohledu je čištění ventilu, pokud má víc jak 90000km na nic...radši vyměnit a je klid...santajana píše:ahoj.mám stejný problém na versu 2.2 D-CAT 130kw ale jedná se jen o zimní období což právě začlo.Vstřikovače mám již vyměněné za nové již cca 3 roky a hned přišla první zima a kouřilo to stále,většinou to začlo kouřit když se mi ohřál motor(zhasla modrá kontrolka na vodu) tak to vylítlo najednou že za mnou nebylo vidět ale pak už to bylo dobrý ale dnes jsem zpozoroval že to auto začíná kouřit po městě více a více,jakmile jsem vyjel z města a měl jsem auto pod plynem tak vše v pohodě,viděl bych problém někde tam kde se shromažďují výfukové plyny což bych viděl na filtr pevných částic.Pokud už jste někdo tento problém vyřešil dejte mi vědět,jinak přes zimu asi raději jezdit nebudu