Toyota Carina E, sedan, 1.6, 73kw

vše ohledně modelové řady Carina
JakubKotal
Člen Týmu

Toyota Carina E, sedan, 1.6, 73kw

Příspěvek od JakubKotal »

Ahoj, založil jsem zvlášť tohle téma, kam bych chtěl shromažďovat informace a otázky k mému autu, snad to nebude nikomu vadit.

Blíží se jaro a chtěl bych dát auto do kupy. Mám několik věci, které jsou potřeba udělat a nechce se mi ptát v deseti tématech najednou. V červnu jedeme autem do Řecka a předtím jdu ještě na technickou, tak potřebuji, aby auto bylo stoprocentní.

1, Brzdy
Při každém brzdění mi kopou přední kotouče do pedálu i volant mi vibruje. Kotouče mají hranu, na desky jsem ještě nekoukal. Rozhodl jsem se, že je při přezouvání zkusím očistit, ale spíš si myslím, že je celé vyměním.

První dotaz: Jaký je rozdíl mezi těmito kotouči? Ten silnější je levnější, tzn, že ten tenčí je vyrobenej nějakou jinou technologií? Jaký je v nich rozdíl, kromě rozměrů?

http://www.mdily.cz/trw-df2742-brzdovy- ... orona.html

http://www.mdily.cz/trw-df2683-brzdovy- ... orona.html

Potom bych se chtěl zeptat na destičky. Líbí se mi ty TRW, ale ve výpisu aut je jenom Carina GTI a rozměrově jsou větší o pár milimetrů, než originál pro mojí motorizaci. Budou pasovat? Pokud ne, mám v záloze ještě Brembo, vzít je, nebo se podívat na jinou značku?

http://www.mdily.cz/trw-gdb1145-brzdove ... -2-ii.html

http://www.mdily.cz/toyota/celica-t20-1 ... 3-034.html

Další věc, když jsem byl před zimou na válcích, řekl mi technik, že mi trochu hází(nerovnoměrný brzdný účinek) i zadní brzdy. Vyměnit pakny, nebo očistit buben?

2, Řízení
Často mám pocit, hlavně vy vyšších rychlostech, že to plave jako prase a pořád jízdu mírně koriguji volantem. Když to zkouším a volant pustím, jede auto rovně i na brzdách. Taky mi přijde, že to dělá jenom někdy. Paranoia? Koleje? Kola mám přesně podle techničáku, zimní 175/70 R14. Řízení mi trošku teče, budu ho muset vyměnit, ale až tak za rok, Kapalina ze serva mizí po mililitrech, ještě jsem ani nedoléval, může to s tím souviset?

3, Vysoký a kolísavý volnoběh
Dělá to od té doby, co jsem jí koupil. V létě to není tak moc, jako teď v zimě. Studený motor, první start. Otáčky kolísají mezi 1500-2000. Občas vylezou na 2200, hned spadnou tak na 700, vylezou pomalu zpět a tak dokola třeba 6x, pak zase trochu klesnou na 1800, kde se ustálí a pomalu se snižujou. Co s tím? Zkusit vyčistit klapku? Pokud ano, čím? Nebo to dělá lambda? Koukal jsem, že jí už někdo měnil, preventivně vyměnit, aby mě pak nevyhodili z emisí?
Teplý motor, hlavně po delší cestě, otáčky mezi 500-800, kolísají.

Mnohokrát díky za veškeré názory. Časem přidám další, zima byla dlouhá a silnice tragické, takže toho mám víc :-)
Obrázek
Toyota Carina E, sedan, r.v.96, 4A-FE 73kw
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Brzdový kotouče kup takový, jaký tam máš. Na některý cariny patří ty tlustší, na některý ty tenší. Zjistí se to podle VINu. Stačí se ozvat tomuhle klukovi, kterej tady měl kdysi nabídku:

Miroslav Grašar, Granex
Grasar-ibs@seznam.cz
+420774862512

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=19870

Rychlej a na spoustu věcí má fakt hezký ceny.

Ty zadní bubny zkus sundat a vyčistit. Mě taky kdysi na STK naměřili nerovnoměrnej brzdnej účinek - myšleno levý kolo jinak než pravý. Kluci kteří mi tam to auto vezli, to nějak podmázli, aby auto prošlo. Na slilnici bych to stejně nezaznamenal. Vyčistil jsem to a jezdil směle dál. Po dvou letech na další STK už problém nebyl.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
JakubKotal
Člen Týmu

Díky za odpověď. Přeměřil jsem to a šířka je 28mm. Takže vezmu tyhle. http://www.autodily-cardo.cz/brzdovy-sy ... -carina-e/

:!: A teď aktuální problém, dneska mi upadl výfuk :-D. Rozpadla se příruba za katem. Ale nemůžu jí nikde na internetu sehnat, potřeboval bych to hlavně kvůli rozměrům. Nové musí na obě strany a až budu vědět rozměry zkusim oběhat prodejny tady u nás. Poradí někdo? Na toyodiy.com taky nic. Akorát šuplerou jsem jsem změřil, že za katem je nutný vnitřní průměr 48mm a na druhé straně 55 nebo 54mm. Rozteč šroubů (středy) je 94mm.

EDIT: Tak příruby jsem prostě nesehnal :-) nejsou. Koupil jsem spojku v mototechně za 180kč (viz obrázek). Doufám, že mi tam nebude nikde kolem fučet.

Obrázek
Naposledy upravil(a) JakubKotal dne úte 26.03.2013, 21:23, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Docela čumím na ty ceny :shock:. Není to až podezřele levný?
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
JakubKotal
Člen Týmu

Stan píše:Docela čumím na ty ceny :shock:. Není to až podezřele levný?
Tady mi to bylo divný, ale podle referencí na internetu bez problémů.
Obrázek
JakubKotal
Člen Týmu

Mám zásadní dotaz, máme v garáži takovej minikanál (hloubka 50cm 3x1,5m), najel jsem na něj, abych mohl začít dělat na tom výfuku, ale nemám kam dát z boku hever :-D. Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli je možný auto zvednou za výztuhu pod motorem díl č. 51204A viz odkaz na toyodiy.

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199602 ... _5102.html

Udrží auto? Nezničí se, nebo neohne? Moc díky za reakce.

EDIT: Výztuha v klidu, takže výfuk opraven spojkou z ochcávky :-)
Naposledy upravil(a) JakubKotal dne pát 29.03.2013, 20:01, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

K bodu 1:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=23120

k bodu 2:
Pravděpodobně zadní tlumiče. Čím větší nerovnosti na silnici, tím více to plave.
Ideální tester tlumičů je betonová dálnice z Prahy do Hradce, pár kiláků za Prahou.
Ještě bych prověřil vůli řídících tyčí.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
JakubKotal
Člen Týmu

Jimmi píše:K bodu 1:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=23120

k bodu 2:
Pravděpodobně zadní tlumiče. Čím větší nerovnosti na silnici, tím více to plave.
Ideální tester tlumičů je betonová dálnice z Prahy do Hradce, pár kiláků za Prahou.
Ještě bych prověřil vůli řídících tyčí.
Bohužel to mám asi 200km daleko, takže testovací dráha moc vzdálená. Silnice na které nejčastěji jezdím a pozorují plavání je v dobrém stavu, díry tam nejsou žádné, možná jenom ty koleje. Dají se tlumiče nějak odzkoušet? Když hopsám na kouli, tak se auto nehoupe. Prostě jde nahoru a drží, nemá tendence pérovat.

K těm brzdám, na to vlákno jsem koukal, zkusím to všechno sundat, očistit, pokud nezabere, koupím nové kotouče, ten rozdíl mezi novýma a tím, že si je nechám stočit je asi 1000,-kč. Aspoń budu mít jistotu.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Problém bývá, když je jeden tlumič v pytli úplně. Zkus to houpání vzít přes roh, nejdřív jeden, pak druhý (třetí, čtvrtý). Porovnej rozdíly. Rozhoupat pořádně přes nárazník.
Koleje svědčí spíše o vůli někde na nápravě. Těch míst je tam moře, chce to hledat všude. Řídící tyče, silentbloky..........
VAZ 2103 1500/49kW bílá
JakubKotal
Člen Týmu

Jimmi píše:Problém bývá, když je jeden tlumič v pytli úplně. Zkus to houpání vzít přes roh, nejdřív jeden, pak druhý (třetí, čtvrtý). Porovnej rozdíly. Rozhoupat pořádně přes nárazník.
Koleje svědčí spíše o vůli někde na nápravě. Těch míst je tam moře, chce to hledat všude. Řídící tyče, silentbloky..........
Teď budu dávat auto do servisu kvůli tomu volnoběhu, tak jim řeknu, ať projedou celý podvozek, když tak preventivně vymění všechny tyčky stabilizátorů.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tyčky stabilizátorů cvakají, ale jízdní vlastnosti určitě neovlivňují.
Preventivně měnit fungující oučástky se u Toyot nikdy nevyplatí, pozor na to 8)

Zkus se kouknout na řídící kloub a nech někoho cukat volantem tam a zpátky. Bez zvedání na hever, snad tam při některém úhlu natočení kol uvidíš.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
JakubKotal
Člen Týmu

Jimmi píše:Tyčky stabilizátorů cvakají, ale jízdní vlastnosti určitě neovlivňují.
Preventivně měnit fungující oučástky se u Toyot nikdy nevyplatí, pozor na to 8)

Zkus se kouknout na řídící kloub a nech někoho cukat volantem tam a zpátky. Bez zvedání na hever, snad tam při některém úhlu natočení kol uvidíš.
V řízení vůle asi nejsou. Volant reaguje na sebemenší pohnutí kolem.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

To si jen myslíš :)

Ale může to být i špatná geometrie či vůle v zadní nápravě.
Ovšem určitě ne vůle ve stabilizátoru, ty se projevují jenom nepříjemnými zvuky... tedy pokud to pak neupadne celé.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
JakubKotal
Člen Týmu

Jimmi píše:To si jen myslíš :)

Ale může to být i špatná geometrie či vůle v zadní nápravě.
Ovšem určitě ne vůle ve stabilizátoru, ty se projevují jenom nepříjemnými zvuky... tedy pokud to pak neupadne celé.
No uvidíme na co přijdou v servisu :-), ale moc díky za tipy.
Obrázek
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

3, Vysoký a kolísavý volnoběh
...na tento problem sku stoto:

http://www.youtube.com/watch?v=kDw6lHUsS3U
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Odpovědět