JAKÝ OLEJ ZVOLIT 5W NEBO 10W

vše ohledně modelové řady Rav 4
Martin Moravec
Člen Týmu

JAKÝ OLEJ ZVOLIT 5W NEBO 10W

Příspěvek od Martin Moravec »

Zdravím kolegy Ravkaře. Prosím o Vaši zkušenost s výměnou oleje. Od auta nemám servisku a ani další manuály a tak nevím co zde bylo za olej. Dívám-li se na mazací plány různých výrobců, tak někde je 5w někde 10w a někde dokonce i 15w. V servisu kde mi dělali rozvody, mi doporučili spíše 10w. Dále mi byla doporučena přísada do oleje, máte s nějakou konkrétní dobrou zkušenost ? Děkuji všem za Vaše příspěvky.
Mám naftu 85 kw, rok 2005 a najeto 108 tis. km. Díky
Toyota Rav4, 2005, nafta, 85kw
VladoK
Řidič

Příspěvek od VladoK »

na prisady do oleja sa vykasli.
ci pouzijes 5W alebo 10W je v podstate jedno, 5W ma cerpatelnost pri nizsich teplotach ale v nasich zemepisnych sirkach staci aj 10W.
TOYOTA AVENSIS Kombi T27 2.0 D-4D (91kW / 124HP) 2012 - 1AD-FTV
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Otazka je jeste jakou tu druhou cast ti v servise doporucili. :-) JInak vol klidne 10W-40 (kvuli nejnizsi cene) a rozhodne bez prisad.
Back in Czech.
Martin Moravec
Člen Týmu

Nejednalo se o konkrétní výrobek. Měla to být nějaká přísada na snížení tření a opotřebení...Na netu jsem něco našel např. Cera Tec, STP oil nebo Rewitec M2 (ale ten už stojí dost :-) kaček).
Proč myslíte nedávat ? Díky moc za info.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Protoze meli spise na mysli Slick 50 nebo Xeramic a to je pripravek na udajne pretesneni motoru a snizeni treni a zlepseni uplne vseho..... Ale tyto pripravky "v podstate nefunguji" na "mlade japonske vozy". Naopak mohou skodit, zanaset filtr oleje, zpusobit nasledne "zrani oleje". Navic jsou navrzeny tak, aby "maskovaly ci kompenzovaly" jiz nejakou vzniklou chybu ci neduh (toleranci pistnich krouzku, ryhy na pistech ci valcich) a to pouze na dobu neurcitou a neurcitelnou.... Nebrat.
Back in Czech.
Jirka Lefner
Navigátor

Příspěvek od Jirka Lefner »

Já davam podle manualu 5w-30 mobil . I v Toyotě mi to doporučili. Co se týče přísad tam bych byl opatrny a pokud ano tak Bishops original ale před aplikaci vyčistit motor třeba TEC 2000 .maji ho v autokelly. Nalit do oleje ,nechat 30min běžet motor,vypustit ,vyměnit filt a nalit novy olej s tim Bishopem ale jak řikam neublízi a min pomuže např trochu to zvedne tlaky a ztiši se trochu motor. Ale davat to do horšího motoru je nesmysl. Zkoušel jsem to už kdysi . To je muj nazor
Jirka Lefner
Navigátor

Já davam podle manualu 5w-30 mobil . I v Toyotě mi to doporučili. Co se týče přísad tam bych byl opatrny a pokud ano tak Bishops original ale před aplikaci vyčistit motor třeba TEC 2000 .maji ho v autokelly. Nalit do oleje ,nechat 30min běžet motor,vypustit ,vyměnit filt a nalit novy olej s tim Bishopem ale jak řikam neublízi a min pomuže např trochu to zvedne tlaky a ztiši se trochu motor. Ale davat to do horšího motoru je nesmysl. Zkoušel jsem to už kdysi . To je muj nazor
ravka
Člen Týmu

Příspěvek od ravka »

SHELL ULTRA EXTRA 5W30 15 000KM výmena.
Jirka Lefner
Navigátor

Shell je také vyborny olej...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A polovina se ho jede z parama jako mogul. ;-) Takze podporujete domaci produkty a to je dobre.
Back in Czech.
Martin Moravec
Člen Týmu

Tak olej jsem stále ještě nevyměnil...čím více toho čtu, tím méně jsem z toho chytrý...V mém italském manuálu jsem našel pro naftový motor specifikaci API CF, CF-4 a doporučení 5w-30 nic více...Poptal jsem několik prodejců Toyota a každý doporučuje něco jiného (většina však plnou syntetiku specifikace A3/B3/B4 někdo C2 ...Jde mi o to, že nevím co za olej v autě je a že většina olejů obsahuje dnes čistící složky a já se toho uvolňování a čištění u staršího motoru bojím...
Chtěl bych použít oleje značky Shell nebo Mobil (používal jsem u dřívějšího auta, ale benzínového, naftu mám poprvé)...
Asi zvolím 5w-30 (jezdím kratší trasy) nebo 5w-40
Ale teď prosím o radu : mám zvolit Shell Helix Diesel hx7 = to ale není plná syntetika = částěčná sysntetika (je však doporučen v mazacím plánu Shell pro mé auto)
nebo je lepší Shell Helix Ultra diesel či snad nejlépe Mobil Super 3000xe nebo nějaký jiný ? Díky MOC za Vaše názory a rady...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Je to uplne jedno a vol podle ceny... NIC JINEHO NEROZHODUJE.
Back in Czech.
Jirka Lefner
Navigátor

Jí bych radši volil Mobil . Je pravdou,že tam patři 5W-30. Ja ho tam dávám. V manualu to píšou také.
Jirka Lefner
Navigátor

Vim jedno a to,že vždy se má do motoru dávat olej,ktery nařizuje vyrobce . Do Celiky dávam také 15w-40 a také jsem měl cukani tam davat syntetiku ale v Toyotě mě varovali at to nedelam jinak motor bude chlastat olej i když mám motor ve špičkovém stavu
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

By mě zajímalo čím by odůvodnil i dotaz proč by jako měl motor začít brát olej..... To jsou.....
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“