Celica 7g, nejde zařadit rychlost, asi spojka K.O. :(

vše ohledně modelové řady Celica
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Celica 7g, nejde zařadit rychlost, asi spojka K.O. :(

Příspěvek od kubishta »

Ahoj, v roce 2010 jsem měnil původní spojku na Celice kvůli toho, že už prokluzovala.... Dal jsem tam spojku Fidanza, základní řadu pro běžné ježdění. Od samého pořátku však byla problematická (často smrděla po spálenině, kopala, atd.).

Cca. před půl rokem se začal projevovat problém, že nešel při zapnutém motoru zařadit rychlostní stupeń, pouze na sílu zatlačit. Postupem doby to začalo dělat na všech rychlostních stupních, nejdříve jen na jednom ale ne vždy, občas fungovalo řazení celý den normálně.

Když jsem ten problém začal řešit s mechanikem, tak mi řekl, že to bude spojkou, nicméně jsme vyzkoušeli vyměnit spojkový olej a brzdovou kapalinu a problém na půl roku zmizel a neobjevil se ani jednou.

Cca. před 3mi týdny jsem jel ráno do práce, byla pořádná zima a motor nebyl úplně zahřátý, vím že to byla blbost ale trochu jsem na to šlápnul, protože se mi někdo lepil na zadek a vytočil jsem motor asi na 4000 otáček, ale v tu chvíli při přeřazení jsem pocítil onen známý problém. Rychlost jde hůře vyřadit a velmi ztuha šla zařadit. Občas se stane, že přijedu na křižovatku a nemůžu se rozjet, protože nejde zařadit 1. rychlost, musím několikrát promáčknout spojkový pedál a to většinou pomůže. Taky když chci zařadit zpátečku, tak to nejde a dělá to zvuk (jako by to tam šlo přes zuby, vím že tam není synchronizační zařízení).

Můj mechanik říká vyměnit spojku, jenže mám obavu, že vyměním spojku a zjistím, že problém mohl být jinde.

Zajímá mě, jestli by třeba mohlo být poškozené spojkové lanko a jestli to jde nějakým způsobem zjistit, nebo by na to byla potřeba rozebrat půlka motoru. Moc se v tom nevyznám, ale nemám zrovna moc peněz na opravy stylu pokus omyl.

Když je motor vypnutý, tak jde řadit naprosto bezproblémů.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Tak jako jine toy má sedmička hydraulicky ovládanou spojku,ne lankem. Bude problém v netěsnosti spokoveho valce nebo na druhe straně u převodovky. Jen pro uplnost,kapalinu tam máš?
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubishta »

libor12 píše:Tak jako jine toy má sedmička hydraulicky ovládanou spojku,ne lankem. Bude problém v netěsnosti spokoveho valce nebo na druhe straně u převodovky. Jen pro uplnost,kapalinu tam máš?
Ahoj, díky za odpověď!

Já jsem právě myslel, že nějaké lanko tam je, měl jsem na mysli toto http://speed-source.net/?wpsc-product=t ... lutch-line
pro moji verzi auta ho mají...

Ta netěsnost spojkového válce se dá nějak poznat okem, nebo se to musí kompletně rozebírat?

Myslíš, že může být spojka K.O., nebo to spíše bude něčím jiným, např. tou netěsností jak píšeš? Vím že takhle na dálku se nedá nic zjistit, ale ptám se na názor.

Kapalinu, jestli myslíš spojkovou, tak tu jsme tam s mechanikem doplňovali minule. Pokud se dá někde její hladina zjistit, tak to zjistím, ale popravdě nevím kde :)

dík
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubishta »

tohle je ta spojka, kterou tam teď mám http://www.masterperformancestore.com/p ... &year=2000
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

kubishta píše:
Já jsem právě myslel, že nějaké lanko tam je, měl jsem na mysli toto http://speed-source.net/?wpsc-product=t ... lutch-line
"line" není lanko ale vedení :) ono když s ekoukneš na obrázek je to proste hadička.
Zajímá mne také ten"spojkový olej" - co to je??? lije se tam brzdová kapalina ( do spojky ).
u dvou kousku 7gen jsme řesil prasklé plastové vedení - objímky . na konci lanek řazení, což zpusobovalo že neslo přesne zařadit, ale to jde videt stačí sundat airbox a koukat když nekdo vevnitř řadí.

Ve tvem případe to muže být lamela, přítlačák i ta kapalina.

mas nekde link na ten fidanza kit cos kupoval? ( edit . už vidím.. )
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubishta »

Idaho píše:
kubishta píše:
"line" není lanko ale vedení :) ono když s ekoukneš na obrázek je to proste hadička.
Zajímá mne také ten"spojkový olej" - co to je??? lije se tam brzdová kapalina ( do spojky ).
u dvou kousku 7gen jsme řesil prasklé plastové vedení - objímky . na konci lanek řazení, což zpusobovalo že neslo přesne zařadit, ale to jde videt stačí sundat airbox a koukat když nekdo vevnitř řadí.

Ve tvem případe to muže být lamela, přítlačák i ta kapalina.

mas nekde link na ten fidanza kit cos kupoval? ( edit . už vidím.. )
ahoj! díky moc za odpověď a za opravu co se týče hadičky, teď už budu chytřejší :) a ano, je tam brzdová kapalina, já jsem si to takhle jenom přejmenoval...

Hned zítra odpoledne se podívám pod ten airbox, jestli půjde něco vidět, kéž by to byla nějaká taková "prkotina".

Uměl by jsi mi kdyžtak sehnat nějakou kovovou lamelu, kterou bych tam mohl dát, něco odolnější? A ten přítlačák by šel sehnat i samostatně?

Na webu monkeywrenchracing prodávají OEM "Clutch Release Bearing" tak si říkám, že by to mohlo mít taky vliv na chod spojky viz. http://www.monkeywrenchracing.com/produ ... ts_id=1218
jsou to zřejmě nějaká ložiska, ikdyž "příznaky" nevypadají jako to co mi ta spojka dělá, viz. http://ridefix.com/carpedia/defective_c ... se_bearing

Díky moc když by sis udělal čas na odpověď!
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

kubishta píše:
Hned zítra odpoledne se podívám pod ten airbox, jestli půjde něco vidět, kéž by to byla nějaká taková "prkotina".

Uměl by jsi mi kdyžtak sehnat nějakou kovovou lamelu, kterou bych tam mohl dát, něco odolnější? A ten přítlačák by šel sehnat i samostatně?

Na webu monkeywrenchracing prodávají OEM "Clutch Release Bearing" tak si říkám, že by to mohlo mít taky vliv na chod spojky viz. http://www.monkeywrenchracing.com/produ ... ts_id=1218
jsou to zřejmě nějaká ložiska, ikdyž "příznaky" nevypadají jako to co mi ta spojka dělá, viz. http://ridefix.com/carpedia/defective_c ... se_bearing

Díky moc když by sis udělal čas na odpověď!
ono to zas taková prkotina není - ona ta prkotina nejde opravit jinak než výměnou za nové ( zkoušeli jsme ruzne nastavovat, zpevnovat a vždy ot vydrželo pár dní a pak kleklo v tu nejnevhodnejší dobu ) a to koupiíš od Toy mezi 13 a 17tis kč.

Ložisko neřeš od MWR vyjde zbytečne draho - kor když jak píšou je OEM ( Originally Equipped Material ) to koupíš kdekoliv v čr za pomerne dobré peníze.
Každopádne spojku neřeš dokud to neotevřeš. Stage1 - pokud ot bude KO lamela nech ji jen přeložit u Feroda na HSSxx ( nejká jejich nejtvrdsí organika ) an tu stage 1 bude stačit a vyjde na 800-900. Spíše mám obavy že to bude ale váleček ( vystavuje málo - jukni jak se tyčka válečku pohybuje když nekdo mačká na spojku ) nebo přítlačák ( prasklý "prst" atd.. )
Kenne
Manager Týmu

Příspěvek od Kenne »

Idaho píše:u dvou kousku 7gen jsme řesil prasklé plastové vedení - objímky . na konci lanek řazení, což zpusobovalo že neslo přesne zařadit, ale to jde videt stačí sundat airbox a koukat když nekdo vevnitř řadí.
mas na mysli siláče na konci lanovodu? ja to treba nahradil timto (mam je teda levnejsi a z mosazi - zmensilo to vuli radici paky)
http://www.ebay.com/itm/Torque-Solution ... 05&vxp=mtr
treba to pomuze do budoucna
Celica ZZT230, 2000, black
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Kenne píše:
Idaho píše:u dvou kousku 7gen jsme řesil prasklé plastové vedení - objímky . na konci lanek řazení, což zpusobovalo že neslo přesne zařadit, ale to jde videt stačí sundat airbox a koukat když nekdo vevnitř řadí.
mas na mysli siláče na konci lanovodu? ja to treba nahradil timto (mam je teda levnejsi a z mosazi - zmensilo to vuli radici paky)
http://www.ebay.com/itm/Torque-Solution ... 05&vxp=mtr
treba to pomuze do budoucna
Ne silíče ne, když se koukneš na ty lanovody tak vedou v bovdenu, kterej je na konci nahrazenej plastovou trubickou a tím vymezuje smer kam má lano jít a tlačit. Pokdu se zlomí, lanko má tentenci ohýbat se namísto aby tlačilo rovně..
Kenne
Manager Týmu

Příspěvek od Kenne »

aha, diky za info, to se na to musim mrknout :D
Celica ZZT230, 2000, black
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Taky přihodím trošku do mlýna......
Za prvé mě dostal ten "spojkový olej", taky by mě zajímalo, co to je.
Kolik máš na spojce najeto? Píšeš, že blbla od začátku, smrděla, kopala, to není normální. Spojka nemá co smrdět. Nedal Ti jí tam někdo takhle náhodou obráceně (lamelu)?

Co se týká vypínání, jak píše Libor: je to hydraulika, zakončená válečkem, ze kterého vybíhá tyčka, která tlačí na rameno spojky, je to napevno, štelovat se to nedá. Jediná možnost je vyndat tyčku a nahradit jí o kousek delší. Ale signalizuje to, že něco není v pořádku. Zkontrolovat těsnost celého vedení a hladinu brzdovky.

Jak píše Idaho: zlomení vedení lanovodu způsobí špatné řazení, lano vybočuje a nedotlačí přes čepy řadící vidlici tam, kam je potřeba. Navíc lanovody jsou na zacházení hodně citlivé, to vedení je nějaká keramika nebo zvláštní plast, velmi lehko se při montáži/demontáži zlomí ( vlastní zkušenost - horko těžko jsem to opravoval, nové lano cca 12 tisíc ).
Jenom musím Honzu opravit - po sundání airboxu nic neuvidíš. Spíš vyndat baterku i s podložkou, pak se tam dostaneš. Ale neuvidíš nic, vedení je v manžetě. Jedině zkusit: někdo šlape na spojku, druhý se koukne, jak se lano chová. Pokud vybočí, je to špatně. Přístupné je to opravdu blbě, je to pod svazkem elektriky, motají se tam hadice chlazení apod.
Ještě takový postřeh, co se týká řazení a lan: pokud by bylo poškozené pravé lano ( blíž k motoru ), půde normálně řadit 3,4 - ty se řadí pouze levým lanovodem. Nejhůř půjde R a 1.
Hodně zdaru. Na dálku se těžko radí.

Edit: airbox musí samozřejmě ven při kontrole spojkového rozvodu a válečku!
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubishta »

ahoj!

dneska jsem se k tomu nedostal, takže v neděli ráno na to vlítnu...

Co se týče řazení, tak nejčastější a nejhorší problémy jsou při řazení zpátečky a 1.

Zítra teda zkusím vytáhnout baterku a airbox, někoho pověřím šlapáním na spojku a uvidím jestli něco uvidím :)

Jenom nevím jestli nevadí, že když je motor vypnutý, tak to vždycky řadí jako po másle, problém je jedině když je motor v chodu...

Chci se vás ještě zeptat, koukal jsem na stránky automatejcek který prodává náhradní díly a má tam jak lamelu, tak přítlačný talíř, jsou tyhle díly zaměnitelné s těmi co už teď na spojce jsou? vychází to rozhodně levněji než nová spojka,nebo ty plastové objímky na konci lanek řazení.

Díky moc za váš čas kluci! škoda že nikdo z vás nebydlí blíž Ostravy :/
zejdy
Manager Týmu

Příspěvek od zejdy »

Jestli Ti to při vypnutém motoru řadí dobře, tak máš lana v pořádku a je to ve spojce nebo jejím vypínání.
kubishta
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kubishta »

jj, když je motor vypnutý, tak vždycky funguje... takže myslíte, že to nemá cenu rozebírat jo?

a když se mi to při zapnutém motoru stane, tak v 90% případů pomůže když několikrát po sobě zmáčknu spojku, pak tam rychlost zařadit jde...

co tedy teď? nějaký nápad co s tím, nebo mám rovnou začít vybírat novou spojku?
Kk
Manager Týmu

Příspěvek od Kk »

Nemáš to jenom zavzdušněný? Nemá se to někde na prasátku odvzušnit? Nevím jak u Toy, ale u starejch Škodovek (ty měly taky hydrauliku) to tak bylo. Podle toho, co píšeš, tak spojka prostě špatně vystavuje. (Příčin samozřejmě může být víc, ale šel bych od toho jednoduššího (a levnějšího).)
Celica 7g TS
Odpovědět

Zpět na „Celica“