Yaris geometrie - vraci se volant?
-
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Yaris geometrie - vraci se volant?
Vratil se mi Yarousek z geometrie a tesne pred krajni polohou na obou stranach se volant nejen ze nevraci do stredove polohy, ale naopak sam pokracuje v zataceni do plneho rejdu.
Je to normalni, nebo by se mel po celem rozsahu zataceni samovolne vracet do stredove polohy (pri jizde)?
Muzete to prosim nekdo vyzkouset?
Diky.
Je to normalni, nebo by se mel po celem rozsahu zataceni samovolne vracet do stredove polohy (pri jizde)?
Muzete to prosim nekdo vyzkouset?
Diky.
Ono totiz jedina sila, ktera vraci zpet volant za jizdy je setrvacnost. Takze ti ve stoje volant zustane +- kde ho nechas. A prave to +- je posun do nejblizsi "stabilni polohy", coz muze byt zub dole, plny rejd... Osobne si myslim, ze to neni nic proti nicemu. Zadny silovy mechanismus na vraceni volantu tam neni.
Back in Czech.
Zajímavé. Někdy budu muset na Yariskovy vyzkoušet. Aczasa a nehraje v tom roli třeba sbíhavost kol? Vždy jsem měl pocit, že natočená kola se mají tendenci jakoby vracet do přímky při jízdě. Pamatuju si to takto u staré škodovky, že stačilo v zatáčce pozvlona pouštět volant a on se začal sám točit do středové polohy a auto jelo čím dál rovněji. Pokud by to vracení dělala sbíhavost kol, tak je možné že u většího vychýlení kol do stran se tenhle samorovnací efekt míjí účinkem (spekuluji-nekamenovat).
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Ten efekt vraceni se za jizdy je zpusoben tim, ze auto si chce co nejvice zjednodusit svuj stav, tedy jet rovnomerne po primce... Odstredive a dostredive sily nuti predni kola (ktera by mela zmenit smer auta a tedy musi pusobit velkou silou proti setrvacnosti) aby se vratila zpet do rovnovazne polohy. Nema to nic spolecneho se sbihavosti, rozbihavosti.... atp.
Back in Czech.
Já ho z Tebe nedělám, na to si stačíš sám
Ale zkusím to brát postupně. Všichni jsme asi tahali jako děti kačera. No a ten, co si vzpomínám, vždycky šel až za mnou. Nikdy ne vedle mě. I když jsem provázek dal šikmo za sebe. Prostě tím, že jsem šel kousek před kačerem (tedy osa mého těla byla vždy předsunuta před osu otáčení kačera), tak se kačer vždy srovnal do přímky s osou směřování mé osoby.
Bane, zcela vážně. Podle mě to způsobuje odklon kola a jeho celková geometrie, kdy mezi osou kola a osou otáčení vzniká malý rozdíl sil. Kdyby tohle nevznikalo, tak třeba na dálnici by auto bylo prakticky neřiditelné. Samozřejmě tento model platí pro dvojici spřažených kol na jedné nápravě. Ale třeba se pletu, já nevím.

Ale zkusím to brát postupně. Všichni jsme asi tahali jako děti kačera. No a ten, co si vzpomínám, vždycky šel až za mnou. Nikdy ne vedle mě. I když jsem provázek dal šikmo za sebe. Prostě tím, že jsem šel kousek před kačerem (tedy osa mého těla byla vždy předsunuta před osu otáčení kačera), tak se kačer vždy srovnal do přímky s osou směřování mé osoby.
Bane, zcela vážně. Podle mě to způsobuje odklon kola a jeho celková geometrie, kdy mezi osou kola a osou otáčení vzniká malý rozdíl sil. Kdyby tohle nevznikalo, tak třeba na dálnici by auto bylo prakticky neřiditelné. Samozřejmě tento model platí pro dvojici spřažených kol na jedné nápravě. Ale třeba se pletu, já nevím.