Yaris geometrie - vraci se volant?

vše ohledně modelové řady Yaris

Vraci se volant i z plneho rejdu samovolne?

Ano
11
85%
Ne
2
15%

Celkem hlasů: 13

ivaneck
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Yaris geometrie - vraci se volant?

Příspěvek od ivaneck »

Vratil se mi Yarousek z geometrie a tesne pred krajni polohou na obou stranach se volant nejen ze nevraci do stredove polohy, ale naopak sam pokracuje v zataceni do plneho rejdu.
Je to normalni, nebo by se mel po celem rozsahu zataceni samovolne vracet do stredove polohy (pri jizde)?
Muzete to prosim nekdo vyzkouset?

Diky.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

tesne pred dobra, to si dokazu predstavit. A co z te krajni? to zustane stale v plnem rejdu? I pri jizde? jak daleko takhle ujedes? Jsi schopen to vyzkouset nekde na velkem prostranstvi jestli zustanes jezdit dokola? :-) Zajimave zajimave...
Back in Czech.
ivaneck
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivaneck »

Kdyz jedu pomalu, tak zustane v krajni poloze a drzi tam. Kdyz zrychlim treba na 20 km/h, zacne se vracet.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ono totiz jedina sila, ktera vraci zpet volant za jizdy je setrvacnost. Takze ti ve stoje volant zustane +- kde ho nechas. A prave to +- je posun do nejblizsi "stabilni polohy", coz muze byt zub dole, plny rejd... Osobne si myslim, ze to neni nic proti nicemu. Zadny silovy mechanismus na vraceni volantu tam neni.
Back in Czech.
ivaneck
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivaneck »

To je mi jasny, ze se volant nevraci sam, ze musi byt auto v pohybu. Diky sbihavosti by se podle me mel vracet volant prakticky z celeho rozsahu. Kazdopadne mi prijde divny, ze za urcitym bodem uz se volant toci sam dal
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

aczasa píše: ...ono totiz jedina sila, ktera vraci zpet volant za jizdy je setrvacnost...
Člověče neblbni, tohle není chemie, ale fyzika :D
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

mam tedy 2004, ale vrací se, a v úplně krajních polohách jakoby pruží, že se vrací i když auto stojí
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

to je jen tim, jak je v krajni poloze "zub"... jestli v jamce nebo v mezipoloze...
A jimmi.. vis jak.. setrvacnost je svina i v chemii.. :-)
Back in Czech.
Peto
Řidič

Příspěvek od Peto »

Mne sa takisto pri vytočení nadoraz pri pomalej jazde volant nevracia naspäť ale treba mu trochu pomôcť. A pri zatáčaní úplne nadoraz tesne pred koncom akoby sám poskočil až dokonca. Robí mi to od novoty.
Toyota Yaris 1,3 Terra Cool 2008
Toyota RAV4 2,0 Valvematic Lux 2013

Obrázek
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

Zajímavé. Někdy budu muset na Yariskovy vyzkoušet. Aczasa a nehraje v tom roli třeba sbíhavost kol? Vždy jsem měl pocit, že natočená kola se mají tendenci jakoby vracet do přímky při jízdě. Pamatuju si to takto u staré škodovky, že stačilo v zatáčce pozvlona pouštět volant a on se začal sám točit do středové polohy a auto jelo čím dál rovněji. Pokud by to vracení dělala sbíhavost kol, tak je možné že u většího vychýlení kol do stran se tenhle samorovnací efekt míjí účinkem (spekuluji-nekamenovat).
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ten efekt vraceni se za jizdy je zpusoben tim, ze auto si chce co nejvice zjednodusit svuj stav, tedy jet rovnomerne po primce... Odstredive a dostredive sily nuti predni kola (ktera by mela zmenit smer auta a tedy musi pusobit velkou silou proti setrvacnosti) aby se vratila zpet do rovnovazne polohy. Nema to nic spolecneho se sbihavosti, rozbihavosti.... atp.
Back in Czech.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ajéje, tady je to koukám samý fyzik, matematik 8)

Kola se vrací do rovného směru čistě z toho důvodu, že osa otáčení kola je mírně posunutá oproti ose kola. Tož tak. Žádná setrvačnost, žádná sbíhavost. Leda odklon kola.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Jimmi: to je pravda, a motorkáři to dobře vědí, čím se kolo točí rychleji, tím má větší stabilitu v rovině (viz káča, gyroskop, rychle jedoucí motorka)
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A kurva... jimmi neser mi.. :-) Kdyby to bylo jen o kole jak rikas, tak by bylo zcela irelevantni, jak jsou kola natocena, protoze ta disproporce je stale stejna... Kurva nedelej ze me uplneho picuse.. :-D
Back in Czech.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já ho z Tebe nedělám, na to si stačíš sám :D

Ale zkusím to brát postupně. Všichni jsme asi tahali jako děti kačera. No a ten, co si vzpomínám, vždycky šel až za mnou. Nikdy ne vedle mě. I když jsem provázek dal šikmo za sebe. Prostě tím, že jsem šel kousek před kačerem (tedy osa mého těla byla vždy předsunuta před osu otáčení kačera), tak se kačer vždy srovnal do přímky s osou směřování mé osoby.

Bane, zcela vážně. Podle mě to způsobuje odklon kola a jeho celková geometrie, kdy mezi osou kola a osou otáčení vzniká malý rozdíl sil. Kdyby tohle nevznikalo, tak třeba na dálnici by auto bylo prakticky neřiditelné. Samozřejmě tento model platí pro dvojici spřažených kol na jedné nápravě. Ale třeba se pletu, já nevím.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Yaris“