Koupě Yarisa 1.0

vše ohledně modelové řady Yaris
Majkee
Člen Týmu

Koupě Yarisa 1.0

Příspěvek od Majkee »

Mám možnost od mojí známé koupit Yarisa r. v. 1999 motor 1.0 v černé barvě. Interiér i exteriér vypadá opravdu pěkně. Co se týká oprav, měla by být v naprostém pořádku - "nacpala" do ní nemalé peníze. Nedávno byl měněn komplet výfuk atd...
Jediné čeho se opravdu bojím je nájezd - pokud se nepletu, bylo to kolem 280 tisíc (ještě si to ověřím, protože si nejsem jistý :) )
Výbava poměrně standartní - el. přední okna, orig. rádio, ... bohužel chybí klimatizace :(
Cena: auto bylo zkontrolováno v servisu a cena odhadnuta na cca 40-50 tisíc...pro mě by to bylo cca 25 tisíc, právě proto nad ní uvažuji 8)
Děkuji za jakékoliv rady :wink:
paloo
Navigátor

Příspěvek od paloo »

Pri tomto "najezdu" 280000 km sa uz moze pokazit cokolvek,,spytaj sa ci to nezerie nejak moc olej-ale inak?? 25.000 korun-to je cena lepsiho "biku/ kola/ .-))"
Majkee
Člen Týmu

Příspěvek od Majkee »

No ona je druhá majitelka a před ní to měl přímo majitel jednoho autobazaru s toyotama, takže si na to dávál docela pozor...jinak po technické stránce se to jeví opravdu ve velmi dobrém stavu, poslední dva roky se s tím jezdil pouze já u nich na návštěvě, takže zároveň vím, jak to jezdí :D
Ona jela s autem možná 3 krát a pak pouze do servisu a zpět :)

EDIT: asi před 5 rokama jsem si kupoval kolo za 20, a když si na to teď vzpomenu, chce se mi brečet :D
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Majkee píše: Ona jela s autem možná 3 krát a pak pouze do servisu a zpět :)
To si ako myslela-"pouze" do servisu... to znamená,že viac to auto bolo v servise ako slúžilo ? ? ? :?
Ja neviem,ale tie kilometre je docela vela na to,aby to bolo cele vporiadku.Nieže by som pochyboval že toyota tolko kilometrov nevydrží,ale aj pri nafťákoch s 280tis. kilometrami človek "pouvažuje" kupit-nekupit. No ako píše paloo-pri tolkých kilometroch môže odísť fakt hocičo a to doslovne...
Treba zistiť predovšetkým čo a kedy bolo na nom menené(aj ked to na 100% nie je nikdy isté-hlavne ak to bolo servisované v "garážoch")
No a takto na dialku sa ťažko radí. To musí človek vidieť -čo sa v autách vyzná !Či ten motor má kludné pravidelné "dýchanie" a teda otáčky hlavne na volnobehu nekolíšu hore-dole,ako to startuje-teraz (v zime zistíš viac),či spojka zaberá tam kde má ,ako sa auto správa na ceste-teda či "nepláva",ako sú na tom brzdy, aký je olej-či je farba "v norme" alebo čierny ako uhoľ a pod. Je toho straašne vela-to musíš ako píšem všetko fyzicky pozrieť. Bez toho aby sa ti na to odborník nepozrel to auto nekupuj !Aj ked je to dobrá cena,môže sa stať ,že do neho budeš pchať len prachy a z jazdenia vela nebudeš mať... 8)
To ,že to mal chlapák pred ňou z Toyoty neznamená, že sa o neho staral (aj ked to logiku má-opak môže byť pravdou) Takže šťastnú ruku ti prajem :wink:

P.S. :
paloo ti radil,aby si sa spýtala či to nežerie olej...No, je to dobrá rada ,len pochybujem,že ti povie ANO... to ho potom asi nikto nekúpi :?
A také nepísané pravidlo je ,že auto by si nemala kupovať od známeho a naopak-nepredávať známemu. Môže naozaj hocičo odísť a môžu byť pochybnosti o tom,že ti zatajil nejakú vážnu poruchu-čo by nemal. V tom prípade prídu problémy aj do vzťahov medzi vami.
Majkee
Člen Týmu

Příspěvek od Majkee »

Vím stoprocentně, že mi nic nezatají...jde o to, že se auta vzdává velmi nerada a proto bude ráda, když zůstane i nadále v rodině :)
Tím, že to bylo 3krát v servise sem myslel pouze na pravidelné prohlídky, především STK atd...(bylo to samozřejmě myšleno trošku obrazně, občas s ním vyrazila na cesty :lol: a v servisu to možná ani tolikrát nebylo)
Nechala to právě zkontrolovat servisákem a ten řekl, že momentálně je auto v naprostém pořádku (na tolik km ho ani netipoval) a přibližnou cenu stanovil na 40 tisíc, jak jsem psal již výše.
Ona do něho jednu dobu nacpala opravdu nemalé peníze, aby ho měla v dobrém stavu, takže nejakou dobu by to teď mělo jezdit bez investic, teda pokud se nevysere něco dalšího 8)

EDIT: já sem s ním jel tak 5krát přes celou Prahu a chod motoru, spojka i další věci mi přišly v pořádku, ale odborník opravdu nejsem :D možná jen spojka zabírala trochu jinde než měla, ale je to jen můj subjektivní názor...v jiné toyotě sem nejel a jinak jezdím pouze automatem nebo fabiou a to bych nerad srovnával...
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Potom tu vcelku nie je čo riešiť na tom. Tak do toho choď. Za tie peniaze určite lepšie auto ( a to je jedno aku značku) nekúpiš. 8)
kubad
Navigátor

Příspěvek od kubad »

cena je lákavá, co to ještě vydrží je otázka :D

pokud vyloženě nic nezlobí tak proč ně
New Yaris 1.33 Style Dual VVT-i Multidrive S mé drahé polovičky :D 01/2012
Hyundai IX55 3,0 V6 Automat Premium
06/2010
mil
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mil »

ja si tiez myslim ze do toho chod. Cena je nizka, takze ked Ti posluzi aspon nejaku dobu, tak v pohode. AK nastane vazny problem, asi sa ti neoplati investovat..tak sa ho zbavis. Ak sa budes k nemu chovat uctivo :D vrim ze vydrzi v klude aj 50tisic km, mozno aj viac. Ved sa pozrime na take corolly..tak preco nie yaris? :D
Drzim palec a nezabudni nas tu potom informovat ako sa dari.
Majkee
Člen Týmu

Příspěvek od Majkee »

Díky moc za všechny vaše reakce :)
Zatím jsme stále v kontaktu, tak se uvidí, jak to nakonec dopadne (já samozřejmě doufám, že to skončí pozitivně) :-D počítám, že cca do měsíce by mělo být jasno...teď řešíme především opravy, atd...abych o autu věděl opravdu všechno, co lze.

Ještě mám poslední otázku, a to sice na průměrnou spotřeba a vhodnost auta město/mimo/dálnice. Protože jezdím do školy po dálnici, potřebuji, aby auto bylo schopné ji překonat za rozumnou spotřebu. Samozřejmě nepočítám s vysokou rychlostí - řekněme 100-130...do školy se přece nepospíchá :-D
EDIT: jde o to, že pokud jedu po dálnici s fabií 1.2, tak spotřeba je otřesná a komfort totéž :(

Pak se určitě ozvu, jak to celé dopadlo :wink:
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Majkee píše:EDIT: jde o to, že pokud jedu po dálnici s fabií 1.2, tak spotřeba je otřesná a komfort totéž :(
V Yarisu to není o nic lepší. V porovnání s Fábií bych řekl, že je to možná ještě o maličko horší. Dálničních 130 = 4000ot motoru a s tím spojený hukot, aerodynamický hluk atd. a spotřeba je taky celkem vysoká. Ať chceš nebo ne, tak Yaris je pro rychlosti do 100-110km/h.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Majkee
Člen Týmu

Závěr

Příspěvek od Majkee »

Jak jsem slíbil, píšu výsledek :)

Nejprve pár detailů k autu:
nemá najeto 280 tis., jak jsem si myslel, ale "pouze" 180 tis.
na jednom boku má menší škrábanec, ale nic velkého (má někdo zkušenost s opravou podobných škrábanců?)
na zadním nárazníku je také menší škrábanec, ale opravdu malý, takže to není důvod nějak řešit (má plastový nárazník - takový ten šedý)
cenu jsme se nakonec domluvili na 30 tisíc, protože k autu budu mít novou sadu zimních i letních
vnitřek je opravdu v pěkném stavu
nedávno udělané STK (cca 2-3 měsíce)
je to japonec a známá za poslední tři roky neřešila žádný problém, kromě výměny výfuku

No a teď menší zádrhel :-D bohužel známá zatím auto potřebuje, ještě cca do dubna-května, ale pojede s ním po dálnici, tak bude mít aspoň dálniční zdarma :-D
Takže teď mi bohužel nezbývá nic jiného než čekat, snad to rychle uteče :(
A ještě má poslední otázka. V kolikati km jste na své toyotě měnily brzdy, tlumiče a další podobné věci? (vím, že je to samozřejmě pouze orientační :) nebo se to takto nedá říct?)
muco
Věčnej rejpal

Re: Závěr

Příspěvek od muco »

oprava skrabancov - žiadna veda(ak to nie je vážnejší prípad-teda nie je až do laku):
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... sc&start=0
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... ak&start=0

čo sa týka tých brzd,tlmičov a pod. - presne ako píšeš , nedá sa to povedať,že po najazdení X X kilometrov sa menia dostičky , tlmiče a tak. .Záleží na tom, ako sa brzdilo,po akých cestách to auto behalo a podobne. Takže ak chceš mať istotu,treba sa na to fyzicky pozrieť. Ak su zle tlmiče,tak auto "plava" , odskakuje hlavne v zákrute pri hrbolatej vozovke a aj pneu sú opotrebované tak, že su na nich akoby zúbky ked prejdeš rukou po nich-teda nie sú "hladké" .poprípade to hodiť v servise na "tester" - tam to budeš vedieť na 100% v akom stave su. Brzdy skontrolovať určite -hlavne po zime,teda akurát ked to budeš mať.Bolo by dobré ich vyčistiť a zároveň máš urobenú aj fyzickú kontrolu. Samozrejme treba skusiť počas jazdy-ak nebudeš mať nikoho za sebou-dupnuť na brzdy či auto neťahá do jednej strany ,lebo pri brzdení musí držať stopu.Ale to sa dá tiež na 100% zistiť len na valcoch v servise alebo na STK (ak sa s nimi dohodneš).
No ked bolo to auto na STK,tak by malo byť vporiadku 8)
Neviem však ako to je s rozvodami (podla toho,či tam je remeň alebo reťaz)-to ti chlapi tu napíšu .
Majkee
Člen Týmu

Příspěvek od Majkee »

Děkuju moc za reakci :) STK prošlo v pohodě kromě výfuku, byla doporučena jeho oprava, ale známá ho nechala raději vyměnit...
Já osobně si myslím, že je tam řetěz, ale jistý si teda nejsem.
Až bude auto volné, dám ho raději rovnou na nějaký ten test ve Zlineru a uvidím :)
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Rozvod motoru je řetězový. Pokud není řetěz slyšet, není potřeba ho měnit...
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
martinrx
Člen Týmu

Příspěvek od martinrx »

Za 25 tisíc je to auto skvělá koupě. Jen podotýkám že pro ježdění 130 km rychlostí to opravdu není, na to je potřeba jiný vůz. rozumný limit je opravdu tak 110km/h, ideálně spíš 90. Ale super autíčko do města a na okresní silnice, kde umí naprosto excelovat svojí spotřebou a taky spolehlivostí. :)
Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999,
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002
Odpovědět

Zpět na „Yaris“