Vzduchový filtr
Vzduchový filtr
Ahoj aurisáci,
u 1,6 Valvematic se normálně vzduchový filtr mění až po 60 tisících km. Jenže když jsem se po 30 tisících km na ten filtr podíval, přišel mi už pěkně "jetý" - tmavě šedá barva od zachyceného prachu, zespoda spousta nečistot včetně kousků listí. Tak jsem si vzduchový filtr vyměnil "z pilnosti" sám už po 30 tisících, koneckonců stejně jako na olej i na ten filtr auto jezdí...
Proč to sem ale píšu: v e-shopu jsem koupil MANN+MUMMEL C 24 005 (za 282 Kč) a když jsem ho vybalil z krabičky a vnitřního igelitového obalu, zjistil jsem, že ten filtr je mastný. Jakoby byl nastříkaný nějakým olejem, více z té strany, kde se nasávají nečistoty. Setkal jste se s tím někdo? Naposledy jsem mastný filtr zažil v podobě drátěnky ve Spartaku z roku 1957 nebo v Babetě, ale že by byl mastný moderní vzduchový filtr v autě?! Je mi jasné, že hůř to filtrovat vzduch nebude, spíš mám obavu, aby se to třeba během pár tisíc kilometrů úplně nezaneslo. By the way, ten filtr je "Made in Bulgaria", což ale samozřejmě nemusí automaticky znamenat nic negativního...
Setkali jste se už někdo s takovýmto mastným vzduchovým fitrem?
u 1,6 Valvematic se normálně vzduchový filtr mění až po 60 tisících km. Jenže když jsem se po 30 tisících km na ten filtr podíval, přišel mi už pěkně "jetý" - tmavě šedá barva od zachyceného prachu, zespoda spousta nečistot včetně kousků listí. Tak jsem si vzduchový filtr vyměnil "z pilnosti" sám už po 30 tisících, koneckonců stejně jako na olej i na ten filtr auto jezdí...
Proč to sem ale píšu: v e-shopu jsem koupil MANN+MUMMEL C 24 005 (za 282 Kč) a když jsem ho vybalil z krabičky a vnitřního igelitového obalu, zjistil jsem, že ten filtr je mastný. Jakoby byl nastříkaný nějakým olejem, více z té strany, kde se nasávají nečistoty. Setkal jste se s tím někdo? Naposledy jsem mastný filtr zažil v podobě drátěnky ve Spartaku z roku 1957 nebo v Babetě, ale že by byl mastný moderní vzduchový filtr v autě?! Je mi jasné, že hůř to filtrovat vzduch nebude, spíš mám obavu, aby se to třeba během pár tisíc kilometrů úplně nezaneslo. By the way, ten filtr je "Made in Bulgaria", což ale samozřejmě nemusí automaticky znamenat nic negativního...
Setkali jste se už někdo s takovýmto mastným vzduchovým fitrem?
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna 12/2011
Mastny?
Nebo jen pocitove mastny? Treba bavlnene filtry se perou a pak strikaji mastnotou aby vubec zachytily vse. Takze spis bych to jako problem nevidel. A preci kdyz se to zanese, tak to aspon plni co ma, ne? Vzdyt jsi sam pred chvili rekl, ze radsi vymenis casteji nez pozdeji.... Logiku nechapu...

Back in Czech.
Filtr je objektivně mastný, ne že by z něj něco kapalo, ale byl v mastném igelitu, zanechává fleky na papíře a je to vidět i na mastných prstech.
Já jen že jsem se s tím zatím nesetkal a moje obava se týkala toho, zda se mastný filtr "nezalepí" podstatně rychleji než za těch 30 tisíc km, po které bych ho v autě normálně nechal a se kterými jsem počítal...
Já jen že jsem se s tím zatím nesetkal a moje obava se týkala toho, zda se mastný filtr "nezalepí" podstatně rychleji než za těch 30 tisíc km, po které bych ho v autě normálně nechal a se kterými jsem počítal...
Já dávám origo filtr od Toyoty. Taky měním po 30t km. Té masnoty jak píšeš bych se asi obával, aby to časem nezasralo váhu vzduchu.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
2 Hutte
Krabice od filtru byla s logem Toyoty za které jsem zaplati tak třetinu z ceny
Jinak lepší DENSO Poland než made in China. Jinak pozor na to aby filtr jiného výrobce presně seděl do airboxu a těsil.
Krabice od filtru byla s logem Toyoty za které jsem zaplati tak třetinu z ceny

No psal jsem výše, že ten MANN+HUMMEL, co jsem koupil, má na "značkové krabici" uvedeno "Made in Bulgaria". Snad si německý výrobce kvalitu ohlídá... Čína to tedy zatím neníČepo píše:2 Hutte
Krabice od filtru byla s logem Toyoty za které jsem zaplati tak třetinu z cenyJinak lepší DENSO Poland než made in China. Jinak pozor na to aby filtr jiného výrobce presně seděl do airboxu a těsil.

V airboxu sedí dobře, to jsem kontroloval. Dokonce to vypadá, že nový filtr těsní lépe, protože má okraje dosedající do hrany airboxu provedené v měkkém gumovém těsnění. Ten origo filtr dosedal v podstatě jen do vyztužené filtrační hmoty (to je blbej výraz, snad je tomu rozumět:-)).
Re: Vzduchový filtr
Viete mi prosim poradit ktory vzduchovy filter vybrat? tento: http://www.motorovy-olej.sk/ALCO-Vzduch ... d65299.htm alebo tento: http://www.motorovy-olej.sk/filter-F026400114 lisia sa v rozmeroch o par mm. Chcel by som ten BOSCH, ale je mensi o par mm. Bude to pasovat? Pri vybrani typu auta mi vybralo tieto. Ide o auris 1,33 r.v. 2011
Auris 1,33 (2011)
Přesně tento Bosch jsem dával naposledy, pasuje dobře, ale to gumové těsnění je potřeba oddělat (lze snadno).
Originál filtr tam to těsnění také nemá.
Originál filtr tam to těsnění také nemá.
Auris 1.33 2010
Já zase přemýšlím nad tím, že bych tam dal K&N filtr do airboxu. Pak bych ho pěkně každých 20k km jen vypral. Sice stojí 1500kč, ale možná by tomu přidal i nějakého poníka na víc. 

Toyota Auris Touring Sports 1.6 Valvematic Multidrive S Executive 2016
2 Parek
může to zasrat váhu vzduchu. Ten olej tam má taky svojí funkci.
může to zasrat váhu vzduchu. Ten olej tam má taky svojí funkci.
- Luke_Luke
- Věčnej rejpal
Na kone zapomen, kone to prida jen u specificky upravenych sani na jinych typech motoru, nez se montuji do Aurisu 

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox

- JenniColky
- Řidič
Když by jsi chtěl ten kn filtr mi doma zbyl, mám na něj najeto 10tiskm i čistící sadu a nabízel jsem to tu myslím za 700Kč..
Reálně ty filtry víc jak 2-3 koniky u takového motoru ani nemůžou přidat
Reálně ty filtry víc jak 2-3 koniky u takového motoru ani nemůžou přidat

eX Auris 1ZRFAE, E11-4EFE a "nějakej ten koncern a další šrot"
Nyní: IS200 daily, Soarer 1JZ-GTE
Nyní: IS200 daily, Soarer 1JZ-GTE