Podzimní mlhy jsou zase tady

Tlachání o všem - bez zaměření!
Jimmi
Věčnej rejpal

Podzimní mlhy jsou zase tady

Příspěvek od Jimmi »

Jeden nevídaně rozumný článek na iDnesu, který popisuje pár zásad pro jízu v mlze a používání mlhovek:
http://auto.idnes.cz/jizda-v-mlze-ch9-/ ... tomoto_fdv

Cituji z článku:
Jedni jezdí s mlhovkami i tehdy, když to není nutné, jiní je zase zapomínají zapnout a jejich auto není v husté mlze vidět.

Při řídké mlze stačí běžná tlumená přední světla. Zapomenout je nesmí zapnout ani ti, jejichž auto je vybaveno denními světly.
Potkávám často - mlha jako blázen a auto jen s předními denními světly.

Když mlha zhoustne, zapínejte zadní mlhovky. A také přední, pokud je auto má: zajišťují krátký, ale široký světelný paprsek, který pomáhá prosvítit mlhu, osvětluje tak prostor přímo před vozidlem a pomáhá řidiči lépe se orientovat podle značení na vozovce.

Zákon číslo 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. Rozdíl mezi používáním předních a zadních mlhovek je patrný: přední použít "smí", zadní "musí".

Problémem však je posoudit, kdy déšť je hustý, anebo zda již jde opravdu o mlhu a ne jen o nějaký mlžný opar, případně zda poletující sněhové vločky je již možné považovat za sněžení. Určitým vodítkem pro rozhodnutí, zda zadní mlhová světla zapnout, by měla být viditelnost zadních koncových světel vpředu jedoucího vozidla.
To je přesně ono. Dohlednost deset kilometrů, jemný opar nebo odpařující se déšť z povrchu vozovky, a "strejda" musí mít zapnutou zadní mlhovku.

Pokud jedete v koloně, naopak mlhovky vypněte, nepříjemně oslňují ostatní auta.
Konečně to někdo řekl nahlas. Jestliže za někým už půl hodiny jedu okresce, asi o něm už vím a nepotřebuju vstřebávat jeho zadní mlhovku. Navíc díky tomu nevidím před něj a nemohu ho předjet.

Jediné, co z článku neakceptujte, je rada v mlze jezdit u pravého okraje. Chodci ani cyklisté mlhovky nemají, navíc můžete potkat neosvětlené odstavené auto.

A mlhovky opravdu oslňují. I ty přední. Na rozdíl od tlumených světel, kde výkon ekvivalentní 55W je rozprostřen do celé spodní poloroviny, tak u mlhovek je stejný světelný tok soustředěn jen do úzkého obdélníku. Oslní-li vás takto někdo na horizontu v levotočivé zatáčce, nemáte šanci.
A největší vražda jsou mlhovky na mokré vozovce v noci, kdy se světlo nemilosrdně odráží od mokrého povrchu a to už nevidíte vůbec nic.

Jinak ve starých předpisech bylo jedno rozumné pravidlo - pro jízdu s mlhovkami platila omezená rychlost. Takže ano, klidně si rozsviť mlhovky, ale jeď pomaleji. V novém zákoně jsem to najít nemohl. Nevíte někdo, kam se to podělo.....? :idea:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Někde jsem slyšel, že v Německu je při zapnuých mlhovkách omezná rychlost na 50km/h, ale možná je to jen nějaká zkomolenina z toho, že mlhovky jsou povoleny za mlhy nebo sněžení, pokud je viditelnost menší než na 50 m. (zdroj UAMK)

S tím zhasínáním mlhovek je to vlastně proti vyhlášce -- je tam jasně napsané, kdy řidič zadní mlhovku použít MUSÍ a nic o tom, jestli za ním někdo jede nebo ne tam není. Ale samozřejmě taky zhasínám, když si všimnu, že za mnou někdo jede. A taky je důležité si včas všimnout, že už za mnou nejede a zase rozsvítit :)
m5t
Věčnej rejpal

Re: Podzimní mlhy jsou zase tady

Příspěvek od m5t »

Jimmi píše:.... Takže ano, klidně si rozsviť mlhovky, ale jeď pomaleji. V novém zákoně jsem to najít nemohl. Nevíte někdo, kam se to podělo.....? :idea:
Není tam náhodou ..... přispůsobit jízdu stavu vozovky...... :wink:
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou :-) Obrázek
http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

gramo píše:S tím zhasínáním mlhovek je to vlastně proti vyhlášce -- je tam jasně napsané, kdy řidič zadní mlhovku použít MUSÍ a nic o tom, jestli za ním někdo jede nebo ne tam není. Ale samozřejmě taky zhasínám, když si všimnu, že za mnou někdo jede. A taky je důležité si včas všimnout, že už za mnou nejede a zase rozsvítit :)
To je přesně ten starý spor mezi literou zákona a duchem zákona.
Já osobně jsem vždy byl pro ducha zálona, protože zákony píší jenom lidé a tak by rigidní dodržování litery mohlo vést k opravdu krkolomným situacím. Kromě toho, kdyby se dalo 100% spolehnout na literu zákona, vůbec by nebyly zapotřebí soudy a soudci, pouze by určený úředník přečetl literu a předal odsouzeného jinému určenému úředníkovi :D
VAZ 2103 1500/49kW bílá
micron
Fantom fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micron »

Hele mlhovkáři... mno já když je hnusně, nebo prší tak si dám svý žlutý mlhy... je mi to světlo příjemný... a vidim víc do stran... někdy jedu jen na mlhovky... jen tak pro zábavu.... někdy i s vyklopenýma světlama, někdy jen s vyklopenýma... ale o co jde...

Někomu by měly vadit mý žlutý mlhovky? i když to jakoby nejsou mlhovky? jakej je vlastně rozdíl mezi mlhovkama a obyč světlama... položme si tuto otázku :-) celkem žádnej... H3 žárovky maj auta v obyč lampách a jsou i v mlhovkách... moje mlhovky... ale nechci tomu řikat mlhovky, moje další lampy svítěj nízko, svítěj žlutě... jsou to mlhovky? nebo další lampy?
faktem je že svítěj tak, že můžu i po tmě ject jen na ně... nikdy mě nikdo nezastavil, i když už sem si párkrát řikal, že se za mnou pustěj a budem debatovat... "to jsou mlhovky" " to nejsou mlhovky" to jsou extra světlomety... jak vlastně definujete mlhovky borci? maj snad svítit jen tak že nesvítěj? Co to vlastně jsou mlhovky? no každopádně bolej míň do očí než jakýkoliv xenony...
Každopídně když je použiju na dálnici... auta uhybaj---- fainos.... ono to vypadá ve zpětným zrcátku celkem vražedně :lol: pomáhá to čistit štreku... love it :lol:
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: Podzimní mlhy jsou zase tady

Příspěvek od Jimmi »

Je to tak, Microne, popsal jsem to již výše. Ovšem pak to chce jen maličkosti:
1. Umět číst.
2. Rozumět psanému textu.
3. Mít alespoň minimální fyzikální představivost, odpovídající tak ukončené základní devítileté školní docházce.
Jimmi píše: ...mlhovky opravdu oslňují. I ty přední. Na rozdíl od tlumených světel, kde výkon ekvivalentní 55W
je rozprostřen do celé spodní poloroviny, tak u mlhovek je stejný světelný tok soustředěn jen
do úzkého obdélníku.
Oslní-li vás takto někdo na horizontu v levotočivé zatáčce, nemáte šanci.
A největší vražda jsou mlhovky na mokré vozovce v noci, kdy se světlo nemilosrdně odráží od mokrého
povrchu a to už nevidíte vůbec nic...
P.S. Ano, některé mlhovky mohou mít i žlutou barvu, ovšem to na jejich světelné charakteristice nic nemění.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

microne Ty se mi snad zdas, myslel jsem, ze lidi, kteri se zajimaji o auta, chodi na fora o autech patri alespon do te skupiny ridicu, kteri za volantem premysli a uvedomuji si sve pocinani za volantem...bohuzel, lidska blbost je nekonecna.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Opravdu se neprestavam divit a jsem opravdu dost popuzeny. Nebyt clovea ktery v noci na namrzle a trosicku posnezene ceste za velmi lehouckeho snezeni, svitil dalkovyma, mlhovkama a diodama, nebyl by muj Avensis dneska dvoubarevny :-) Nekteri si mozna vzpomenou jak jsem tehdyy pindal a nadaval. A kupodivu nejvic oslnovaly mlhovky. Asi by si lide meli uvedomit ze nekdo muze mit oci i trochu citlivejsi nez oni samy a takoveto svetlo jim muze za volantem udlat dost paseky. MLHOVKY JSOU DO MLHY a ne na machrovani a cisteni si cesty. Tak at me nikdo nese...e nebo vsem mlhovkarum zacnu menilosrdne palit do oci dalkove :-D
Avensis 2.0i 1998
JakubKotal
Člen Týmu

Příspěvek od JakubKotal »

vojta ž. píše:Opravdu se neprestavam divit a jsem opravdu dost popuzeny. Nebyt clovea ktery v noci na namrzle a trosicku posnezene ceste za velmi lehouckeho snezeni, svitil dalkovyma, mlhovkama a diodama, nebyl by muj Avensis dneska dvoubarevny :-) Nekteri si mozna vzpomenou jak jsem tehdyy pindal a nadaval. A kupodivu nejvic oslnovaly mlhovky. Asi by si lide meli uvedomit ze nekdo muze mit oci i trochu citlivejsi nez oni samy a takoveto svetlo jim muze za volantem udlat dost paseky. MLHOVKY JSOU DO MLHY a ne na machrovani a cisteni si cesty. Tak at me nikdo nese...e nebo vsem mlhovkarum zacnu menilosrdne palit do oci dalkove :-D
To už si měl dávno začít. Jakmile naproti mě jede někdo s mlhovkama a nemá k tomu důvod (mlha, husté sněžení a podobně) tak mu pustim dálkový, protože v tu chvíli jsem slepej.
Obrázek
Toyota Carina E, sedan, r.v.96, 4A-FE 73kw
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Výborně - potom je slepej i on a k nehodě už jen krok. Lepší je jen demonstrativně bliknout vlastníma mlhovkama.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
JakubKotal
Člen Týmu

Příspěvek od JakubKotal »

Beaver píše:Výborně - potom je slepej i on a k nehodě už jen krok. Lepší je jen demonstrativně bliknout vlastníma mlhovkama.
Já mlhovky vpředu nemám, proto svítím dálkovýma. Samozřejmě, že ne na 100 metrů, ale při míjení, takže doba je stejná jako bliknutí.
Obrázek
Toyota Carina E, sedan, r.v.96, 4A-FE 73kw
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

A kdyz do toho pridas denni sviceni v podvecernim seru nebo pred rannim rozbreskem...je trilogie kompletni a to se vyplati...nejsmutnejsi je vzdycky ten kokutek vevnitr, ktery si vubec neuvedomuje, ze dela neco blbe... :wink:
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Beaver píše:Výborně - potom je slepej i on a k nehodě už jen krok. Lepší je jen demonstrativně bliknout vlastníma mlhovkama.
:-D Ty mazdy nas nejak spojujou :-) Delam presne to same. Zablikam mlhovkama dostatecne dopredu a az pokud je nezhasne tak zablikam dalkovyma, jen aby to pochopil. Protoze napalit mu to na plno, znamena zase ohrozit sam sebe ...
Avensis 2.0i 1998
m5t
Věčnej rejpal

Příspěvek od m5t »

S těma předníma mlhovkami jsem nějak zmetěný, jaksi nemůžu přijít na to jak mohou oslňovat. Dneska jsem si je prubnul na úseku bez mlhy a dosvítí sotva na 15 metrů,zato svítí více do krajnic,skoušel jsem variantu s potkávacími i bez. Při mlze mají snad mlhovky mít fumkci,že při zemi je mlha řidší a tak ji jaksi podsvítí a vidím aspoň na 10-15 metrů, kdežto potkávací to napálí do husté mlhy a udělájí bílou stěnu, čili vidím ještě míň než bez nich- takže hlavní světelný tok by měl jít tak do půl metru nad vozovku a to je k oslnění nízko :? Aspoň tak svítí u T27 a zadní mlhovky nejdou rozsvítit bez těch předních-aspoň na ně nezapomenu při zhasnutí předních.
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou :-) Obrázek
http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Postav se před vrata do garáže a rozsviť je. Měly by to být dva obdélníky nízké výšky a větší šířky.
Vtip je v tom, že to pere stejný světelný tok do mnohem menší plochy. Proto také nevzniká ta bílá hradba a pronikne to dál. Ovšem ve "správném" úhlu, typicky na okresce na horizontu při mírně levotočivé zatáčce, je to jak zásah laserem. Zkus to /8)
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Pavlačová plenárka“