tak jsem se zařadil do skupiny DPFOFF a první zkušenosti s firmou FAPOFF.
Zkusím to popsat ve zkratce at Vás moc nenudím
Vozidlo:
Toyota Avensis II kombi
2.0 D4D 93kW
Výchozí stav vozidla:
Chyba P2002 provedeno 3x regenerace servisem
vyčištění EGR
kontrola všech trubiček, čidel, atd ....
po 150km opět P2002
stanovisko servisu: výměna DPF
Prošel jsem si net a ze všech recenzí vozidel, které používají jednotky DENSO vyšla firma FAPOFF.cz. Objednal jsem se tedy na 9:00 ráno a vyrazil do Bystřice nad Pernštejnem.
Po příjezdu jsem sepsal objednávku a auto šlo na servis. V servisu mi vysvětlili, že pro moji motorizaci není vhodné použití přeprogramování softwaru, protože je velice složitý a v autorizovaném servisu velice rádi přehrávají software. Doporučili mi emulátor, který má velikost krabičky 10x2x4 cm s kabeláží http://www.nahraj-obrazek.cz/pt-813548267746.png . Nejedná se o žádný home výrobek, ukázali mi profesionálně zpracovanou krabičku s technologickým konektorem. Tyto HW emulátory používají 7 let a zatím mají jen pozitivní ohlasy. Elulátor se tedy chová jako filtr, který je z části již zanesen a dokonce simuluje i regenerace. Dále mi sdělili že mají za sebou cca 12 vozidel Toyota od starších modelu Avensis před faceliftem, Ravky a D-cat. Vysvětlili mi činnost tohoto emulátoru, který způsobuje přesnou simulaci činnosti filtru a regeneraci aniž by zasáhl do originálního softwaru. Mají vyřešen i 5-tý vstřik takže poskytují komplexni řešení.
Dopředu upozorňuju všechny, že vytáhnutí DPF z Avika je záležitost 7-9 hodin. Pokud můžete vyražte ve dvojici jinak se tam ukoušete nudou
PS: během čekání jsem si ověřil ,že nejsme v tom s DPF sami, pán s TDCi Focus tam přijel a za 4 hodiny spokojeně odjížděl s odstraněným DPF a HW emulací jednotky.
Po odtrpění cca 7 hodin mi v 18:00 předali auto, které mechanik mezitím projel. a zkonstatoval, že je vše ok. Potom jsem vozidlo projel na 20km okruhu ještě já a vše ok auto táhlo zvuk motoru a z výfuku nezměněn a jelikož bylo již chladno čekal jsem co to udělá s kouřivostí. Odpověď NIC. Zajeli jsme na firmu a zaplatil jsem 9100,-. Pokecal s majitelem firmy, který mi ještě vysvětli i fungování emulátoru na bázi jednotlivých signálů a jelikož jsem utrpěl elektro vzdělání spokojeně jsem odjel. Nicméně po 150m mi vyskočil TRC OFF,VSC a motor, tak jsem se vrátil že něco není OK. Chvili mechanik laboroval a následně došel majitel firmy a osobně zkontroloval celé zapojení. Výsledek mě trochu zneklidnil byla to chyba 5 vstřiku. Majitel se lehce pousmál a jen zkonstatoval, že toto již mají vyřešené a začli hledat 5 vstřik. Ten samozřejmě našli a provedli odpojení. Do trasy připojili odpor, který udělal smyčku na 5 vstřiku a vše zhaslo. (mezi tím jsem se již marně pokoušel oběsit protože už jsem viděl ty palby za vstřiky
Opět jsme si potřásli rukou a já vyrazil na 200 km cestu domů.
Jelikož jsem lama, tak jsem se lehce ztratil, což mělo za následek že jsem najel cca 50km navíc a minul 15 srnek a 1 opilce. Cesta byla teda rozdělena na dvě části 150 km po silnicích 2 a 3 třídy, kdy jsem uhýbal srnkám a opilcům rychlost do 80km v hodině (2,3,4 rychlostní stupeň) a 100 km po dálnici Olomouc-Ostrava. Po odjezdu na úpravu jsem měl spotřebu 7.4l/100km. Po příjezdu domů 6,9l/100km. Auto šlapalo výborně, měl jsem z toho opravdu výborný pocit zejména dole v otáčkách přestalo mít takový tupý charakter (nevím jak to popsat).
Po nájezdu na dálnici jsem sešlápl plyn zapl tempomat hodil 6-ku a na 140km/h mi to sypalo spotřebu 5,5l/100km (na rovince).
Zatím jsem spokojen uvidíme co dál. Nicméně majitel firmy mě požádal o sdělení zkušeností a pocitů po několika tisících tak aby měli nějaký backround od majitelů vozidel Toyota.
Záruka 3 roky a záruka na emise byla samozřejmostí. Za celou dobu jim prý přes emise neprošly dvě vozidla Peuegot 306 a to jen proto, že motory měly jiné závady, které způsobovaly zvýšení emisí a po jejich odstranění prošly i tyto vozy
Jakmile najedu několik tisíc samozřejmě budu do této sekce přidávat své poznámky a pocity popřípadě poruchy