Intenzita podsvícení ukazatelů

nová modelová řada - nástupce Corolly
Libor L.A.
Člen Týmu

Intenzita podsvícení ukazatelů

Příspěvek od Libor L.A. »

Tohle téma se tu sporadicky zmiňovalo jinde, ale nenašel jsem vyhrazené vlákno. Takže pokud ještě někdo chce řešit problém intenzity podsvícení ukazatelů při zapnutých potkávacích světlech (ono to jde tím pravým kolíkem před budíky, což je ovšem krajně nemotorné dělat to před každou jízdou podle světelných podmínek), je vyzkoušeným řešením toto:

1) vyndat dvířka spodní schránky u spolujezdce (dílo na ca 30 vteřin)
2) uvolnit tzv. JB4 (Junction Blok) - taková šedobílá krabička ca 8 x 6cm (dílo na 30 minut než uvolníte a vykroutíte tu krabici na krátkých drátech)
3) prostřihnout zelený drát na pozici 4N a vřadit tam obyčejný spínač

Funguje to následovně: při zapnutí obrysových nebo potkávacích světel se sníží automaticky jas podsvícení ukazatelů na palubní desce (to je nutno jednorázově nastavit tím pravým kolíkem před budíky). Tím doplněným spínačem se pak přepíná právě ten snížený jas ukazatelů nebo naopak ten maximální - stejný jako při vypnutých světlech.

pozn.: pojmy jako JB4 a zmíněná pozice 4N jsou krásně vidět na schématech dostupných přes odkaz na online dokumentaci na tomto fóru. Bude-li zájem, uvedu detaily.
Kde nepomůže hrubá síla, pomůže ještě větší síla.
cuba66
Manager Týmu

jdu do toho

Příspěvek od cuba66 »

Chtěl jsem se jen zeptat, jestli to má efekt jen na podsvícení přístrojů, nebo celé palubní desky. V létě mě štve, že pokud musím svítit, sníží se intenzita i například indikátoru cirkulace vzduchu atd.
Libor L.A.
Člen Týmu

Přepínání jasu má vliv je na samotné "budíky". Podsvětlení tlačítek se nemění.

S odstupem času si uvědomuji, že není nutno se hrabat v okolí přechodového boxu JB4, ten zelený drát musí zákonitě vést někde k těm budíkům. Pokud jej vytrasujete (a nespletete se), snadněji se k němu dostanete někde z pod volantu (snad). Každopádně celá operace v původním rozsahu jde udělat bez demontáže horního krytu palubní desky.
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

OK, díky za radu. Až se k tomu dostanu tak sem dám nějaké info, kde jsem kabel našel. Jinak se chystám doplnit kabel k rádiu aby se aktivovalo AVC (regulace hlasitosti na základě rychlosti). Bylo to na anglickém fóru. Jinak to podsvícení palubky (ne přístrojů), na to by někde taky měl být kabel, zkusím prozkoumat schemata.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jen se zeptam, proc? Proc pridavat prepinac, kdyz tim kolikem si zvolim intenzitu jakou chci? Takze klidne i tu maximalni... :-/ Hmm..
Na panel a tlacitka staci dat dimmer na privod +12V, takze zadny extra hokus pokus, staci ten wire diagram.. :-/. Ale zase.. .proc to? Moc to oslnuje? Nebo to naopak malo sviti? Pokud je to porad spatne a porad se ti zda, ze to musis stelovat, tak ani sebelepsi technika nepomuze... :-)
Back in Czech.
Libor L.A.
Člen Týmu

Dle mého názoru (a podle všeho nejen mého) je nejvyšší jas podsvícení budíků tak silný, že v noci na neosvětlených cestách (u nás jich je dost) nepříjemně svítí do očí. A když uberu o jeden stupeň, tak za slunečného dne nic nevidím. To nepřeháním, skutečně není vidět vůbec nic. Jó když to mám ve stínu v garáži, tak vidím odstupňování jasu v té pětihodnotové škále pěkně, ale v praxi to je nepoužitelné. Ze začátku jsem často zapoměl před jízdou nastavit jas a musel za jízdy rukou držet čudlik a hlídat, kdy tam skočí ta správná hodnota. Ale to je dříve nebo později na havárku. Na rozdíl od položky SETUP na tohle TOYOTA asi zapomněla..

Tím ovšem nevyvracím, že někteří lidé mají vyšší citlivost zraku a dokáží vnímat kontrast o řád až dva větší než já.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Aha, no ja tohle resil instalaci denniho sviceni, takze nezapinam svetla pokud neni snizena viditelnost... Je fakt, ze zrovna moje auto umi dva rychle prechody hned na zacatku stupnice ovladani dimmeru a navic je opravdu otaceci nikoliv mackaci, takze v tomto asi budu souhlasit s tim vypinacem. :-)))
Back in Czech.
Libor L.A.
Člen Týmu

Jak to myslíš "umi dva rychle prechody hned na zacatku stupnice ovladani dimmeru"? V čem jsou rychlejší než přechod mezi jinými stupni? Každopádně jdu vyzkoušet, zda se ten čudlík kromě mačkání nedá otáčet.

Ještě k tomu dennímu svícení, někdo tu psal, že to denní svícení mu pověsili (elektricky) až do místa, kde to zpětně ten jas budíků nepřepínalo. Takže asi podle typu.
Libor L.A.
Člen Týmu

Tak jsem u svého Aurise (2012 s optitrony) vyzkoušel ten nastavovací pravý "čudlik". Reaguje jen na stisknutí (jas se mění vždy ca po vteřině při kontinuálním držení ve stisknuté poloze). Otáčet je také možno ale nemá to žádny vliv (na funkci).
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jj.. jak rikam.. namam auris a mam v tomhle kliku... Ja kdyz otocim z maxima, tak to hned skoci na o znatelne neco nizsi polohu, takze mi staci prave krok tam a zpet a mam zregulovano.
A ano, denni sviceni je holt problem, ja si ho delal sam a mam ho na dve veci... Takze pri spustenem morotu a pri obrysovkach. Pri potkavackach mam jiz denni vypnute. Takze za svetla max osvetleni a za mene svetla ta druha poloha.
Back in Czech.
adamz
Člen Týmu

Příspěvek od adamz »

Tohle mi krásně vyřešilo právě denní svícení a je to taky důvod, proč jsem jej nechal instalovat (dělal mi to známý).

Teď krásně při zaplém motoru naskočí LED a mám tedy podsvícení přístrojů na MAX a zároveň nesvítí ostatní čudlíky :-).

Potkávačky a obrysovky vypínají LED a mám snížené podsvícení...
Toyota Corolla E15 2010, 1.33 Dual VVT-i 6 M/T Terra Cool
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

adamz píše:Tohle mi krásně vyřešilo právě denní svícení a je to taky důvod, proč jsem jej nechal instalovat (dělal mi to známý).

Teď krásně při zaplém motoru naskočí LED a mám tedy podsvícení přístrojů na MAX a zároveň nesvítí ostatní čudlíky :-).

Potkávačky a obrysovky vypínají LED a mám snížené podsvícení...
Hoď sem nějaký fotky kam jste to dali. Řeším to taky, zatím mi vychází všechno špatně, kromě tohodle: http://www.9000.cz/denni-sviceni/homolo ... ed-drl-502
Nějak ale "nemám koule" na rozvrtání nárazníku, i když by to asi vypadalo dobře..
cuba66
Manager Týmu

Příspěvek od cuba66 »

aczasa píše:... a navic je opravdu otaceci nikoliv mackaci
Máš optitrony nebo ty normální budíky? U optitronů teda otáčecí není. A ještě k intenzitě podsvícení, nejde jen o přístroje, s těma si poradím čudlíkem, spíš mi šlo o zbytek palubky. Když rozsvítíš světla tak ti palubka (nejen přístroje) pohasnou. A na sluníčku například recirkulaci vzduchu fakt není vidět.
adamz
Člen Týmu

Příspěvek od adamz »

cuba66 píše: Hoď sem nějaký fotky kam jste to dali. Řeším to taky, zatím mi vychází všechno špatně, kromě tohodle: http://www.9000.cz/denni-sviceni/homolo ... ed-drl-502
Nějak ale "nemám koule" na rozvrtání nárazníku, i když by to asi vypadalo dobře..
Foto ted nemam po ruce, ale mám pocit, ze jsem to kdysi daval do Corolla fora. Kazdopadne jsem to mel jednoduche, protoze jsem nemel mlhovky, tak to sedi misto nich... Wink
Toyota Corolla E15 2010, 1.33 Dual VVT-i 6 M/T Terra Cool
Kondor
Člen Týmu

Re: Intenzita podsvícení ukazatelů

Příspěvek od Kondor »

Pánové, neví někdo jak šetrně rozebrat středový panel? resp. se mi jedná o ovladač intenzity cirkulace vzduchu - není podsvícen... Měnil někdo žárovku?
Díky.
Toyota AURIS 1,6 VVT-i
Odpovědět

Zpět na „Auris“