Palubní počítač - který vybrat?
Palubní počítač - který vybrat?
Zdravím všechny Cariňáky, nedávno jsem se stal majitelem tohoto spolehlivého, rychlého a prostorného vozítka a dost uvažuji o instalaci palubního PC resp. měřiče spotřeby, máte někdo zkušenosti s nějakým příp. víte o něčem co by za to stálo? Osobně jsem si vyhlédnul MPGuino s tím, že bych koupil zmenšenou verzi Arduina stejně tak jako "menší než standartní" displej a nainstaloval jej nad levý výdech větrání nad středovým panelem (kudy bych i vedl kabeláž). Příp. má někdo jiný návrh, kam palubní PC umístit pokud možno se žádným až minimálním zásahem do stávajícího interiéru? Budu rád za každý komentář či připomínku 
Carina E 1.6 4AFE '96 sedan
Zaujímavé - na ebay.com sú len na OBD 2 a Carina má OBD 1 a preto na nu nič také nieje...či sa mýlim?aczasa píše:Kup si nejlevnejsi shit OBD transmiter pres BT a do sveho chytreho telefonu si nainstaluj Torque.Pak mas ECU informace pri ruce.
EDIT: viď tu
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=21276
No právě že Carina nemá OBDII, to tuším Toyota začala používat až v 2000 nebo kolik jsem se to dočetl (a navíc ani nemám telefon s robotem), takže pokud bych chtěl změřit spotřebu tak mi zbývá jen napojení na vstřiky
Dneska jsem navíc narazil na poměrně zajímavý český projekt, konkrétně mne zaujala poslední verze jenž se zrovna "dotestovává", má mnohem více funkcí než MPGuino, ovšem zajímala by mě kompatibilita s mým vozítkem (vstřik by neměl být problém, jde mi o to jestli je možné zapojit palivoměr a čidlo na kilometry, teoreticky by neměl být problém ale jde i o to, aby si dokázal SW s daty správně poradit). Pokud by s kompatibilitou neměl být problém, tak uvažuji, že autorovi napíšu o DPS v Eaglu a o software pro Atmel a pustil bych se do tvorby (s použitím stejného LCD jako v horním příspěvku), jelikož jsem zatím nenašel jiný palubní počítač s podobným výčtem funkcí jenž by byl "zdarma" a nepotřeboval ke svému provozu OBD.
Budu dávat info průběžně do tohoto threaduzvady2 píše:keď budeš mať nejayký výsledok ... určite sa ozvi
Pokud jsem to pochopil správně, tak spotřeba se počítá pomocí počtu? vstřiků a nastavené kalibrace vstřikovače (podle modelu vstřiků najít datasheet a z něj vyčíst průtok za minutu). U nádrže se kalibrují 2 hodnoty (PC si vyčte napětí a uživatel zadá, kolik je litrů v nádrži), tedy předpokládám že plná/prázdná (hladový oko), a poté je použita jen pro výpočet dojezdu, tedy údaj jenž sám o sobě není zdaleka přesný za všech situací, takže nepřesnost plováku by vadit nemuselaJimmi píše:Takže to počítá vstřiky a porovnává s kilometry.....? ... Jenom nevím, jak to zjišťuje obsah nádrže, podle plováku by to ukazovalo asi jenom přibližně.
Teď mám sice dost práce, ale za týden bych se na to mohl vrhnout, zítra asi objednám LCD a napíšu email autorovi onoho palubního PC zda by mi poskytnul desku v Eaglu abych si ji mohl upravit (=zmenšit a použít pokud možno co nejvíc SMD namísto součástek standartních velikostí) a pasovala mi přesně za displej abych ji nemusel schovávat někde u rádia. Co ale tak počítám předběžně tak bych se mohl dostat i k těm 800Kč (za předpokladu že DPS si vyleptám doma a některé součástky vezmu z ebay), ale asi budu rozhodně potřebovat pár rad, kam mám zapojit čidlo na km a odkud mám snímat plovák, a možná budu trochu i laborovat kam umístit čidlo pro venkovní teplotu... No, nepředbíhejme zas tolik
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
4idlo na km bude problém, carina ma vetšinou mechanický náhon až poslední generacemela v nekterých prípadech elektroniku.tslany píše:No právě že Carina nemá OBDII, to tuším Toyota začala používat až v 2000 nebo kolik jsem se to dočetl (a navíc ani nemám telefon s robotem), takže pokud bych chtěl změřit spotřebu tak mi zbývá jen napojení na vstřikyDneska jsem navíc narazil na poměrně zajímavý český projekt, konkrétně mne zaujala poslední verze jenž se zrovna "dotestovává", má mnohem více funkcí než MPGuino, ovšem zajímala by mě kompatibilita s mým vozítkem (vstřik by neměl být problém, jde mi o to jestli je možné zapojit palivoměr a čidlo na kilometry, teoreticky by neměl být problém ale jde i o to, aby si dokázal SW s daty správně poradit). Pokud by s kompatibilitou neměl být problém, tak uvažuji, že autorovi napíšu o DPS v Eaglu a o software pro Atmel a pustil bych se do tvorby (s použitím stejného LCD jako v horním příspěvku), jelikož jsem zatím nenašel jiný palubní počítač s podobným výčtem funkcí jenž by byl "zdarma" a nepotřeboval ke svému provozu OBD.
Poznám to nějak, aniž bych musel něco složitějšího rozebrat? To bych nechal příp. až na onen zákrok, moc si v tomhle ohledu nevěřímIdaho píše:4idlo na km bude problém, carina ma vetšinou mechanický náhon až poslední generacemela v nekterých prípadech elektroniku.
Mohl by, ale bude z toho KosmikJelass píše:Z toho bude kitt?
- Stan
- Carina crusader
- Kontaktovat uživatele:
Jako bowden přímo do budíků? Dyť to by za jízdy dělalo strašnej kravál, ne? Já mám jednu z prvních carin E (1993) a jsou tam jenom dráty.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)