Palubní počítač - který vybrat?

vše ohledně modelové řady Carina
tslany
Člen Týmu

Palubní počítač - který vybrat?

Příspěvek od tslany »

Zdravím všechny Cariňáky, nedávno jsem se stal majitelem tohoto spolehlivého, rychlého a prostorného vozítka a dost uvažuji o instalaci palubního PC resp. měřiče spotřeby, máte někdo zkušenosti s nějakým příp. víte o něčem co by za to stálo? Osobně jsem si vyhlédnul MPGuino s tím, že bych koupil zmenšenou verzi Arduina stejně tak jako "menší než standartní" displej a nainstaloval jej nad levý výdech větrání nad středovým panelem (kudy bych i vedl kabeláž). Příp. má někdo jiný návrh, kam palubní PC umístit pokud možno se žádným až minimálním zásahem do stávajícího interiéru? Budu rád za každý komentář či připomínku :-)
Carina E 1.6 4AFE '96 sedan
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Kup si nejlevnejsi shit OBD transmiter pres BT a do sveho chytreho telefonu si nainstaluj Torque. :-) Pak mas ECU informace pri ruce. :-)
Back in Czech.
zvady2
Věčnej rejpal

Příspěvek od zvady2 »

aczasa píše:Kup si nejlevnejsi shit OBD transmiter pres BT a do sveho chytreho telefonu si nainstaluj Torque. :-) Pak mas ECU informace pri ruce. :-)
Zaujímavé - na ebay.com sú len na OBD 2 a Carina má OBD 1 a preto na nu nič také nieje...či sa mýlim?

EDIT: viď tu
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=21276
tslany
Člen Týmu

Příspěvek od tslany »

No právě že Carina nemá OBDII, to tuším Toyota začala používat až v 2000 nebo kolik jsem se to dočetl (a navíc ani nemám telefon s robotem), takže pokud bych chtěl změřit spotřebu tak mi zbývá jen napojení na vstřiky :? Dneska jsem navíc narazil na poměrně zajímavý český projekt, konkrétně mne zaujala poslední verze jenž se zrovna "dotestovává", má mnohem více funkcí než MPGuino, ovšem zajímala by mě kompatibilita s mým vozítkem (vstřik by neměl být problém, jde mi o to jestli je možné zapojit palivoměr a čidlo na kilometry, teoreticky by neměl být problém ale jde i o to, aby si dokázal SW s daty správně poradit). Pokud by s kompatibilitou neměl být problém, tak uvažuji, že autorovi napíšu o DPS v Eaglu a o software pro Atmel a pustil bych se do tvorby (s použitím stejného LCD jako v horním příspěvku), jelikož jsem zatím nenašel jiný palubní počítač s podobným výčtem funkcí jenž by byl "zdarma" a nepotřeboval ke svému provozu OBD.
zvady2
Věčnej rejpal

Příspěvek od zvady2 »

Vyzerá to dobre..keď budeš mať nejayký výsledok = mám to namontované,funguje to, cena komplet bola XYkč, určite sa ozvi a pokecáme.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Takže to počítá vstřiky a porovnává s kilometry.....? Za tisícovku by to šlo. Jenom nevím, jak to zjišťuje obsah nádrže, podle plováku by to ukazovalo asi jenom přibližně.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Jelass
Manager Týmu

Příspěvek od Jelass »

tslany píše:No právě že Carina nemá OBDII, to tuším Toyota začala používat až v 2000 nebo kolik jsem se to dočetl ...
To se to začalo používat standartně, nevím, jestli podle nařízení eu, nebo podle dohody.
Mondeo 2.0i Turnier 2004
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
tslany
Člen Týmu

Příspěvek od tslany »

zvady2 píše:keď budeš mať nejayký výsledok ... určite sa ozvi
Budu dávat info průběžně do tohoto threadu :wink:
Jimmi píše:Takže to počítá vstřiky a porovnává s kilometry.....? ... Jenom nevím, jak to zjišťuje obsah nádrže, podle plováku by to ukazovalo asi jenom přibližně.
Pokud jsem to pochopil správně, tak spotřeba se počítá pomocí počtu? vstřiků a nastavené kalibrace vstřikovače (podle modelu vstřiků najít datasheet a z něj vyčíst průtok za minutu). U nádrže se kalibrují 2 hodnoty (PC si vyčte napětí a uživatel zadá, kolik je litrů v nádrži), tedy předpokládám že plná/prázdná (hladový oko), a poté je použita jen pro výpočet dojezdu, tedy údaj jenž sám o sobě není zdaleka přesný za všech situací, takže nepřesnost plováku by vadit nemusela :-)

Teď mám sice dost práce, ale za týden bych se na to mohl vrhnout, zítra asi objednám LCD a napíšu email autorovi onoho palubního PC zda by mi poskytnul desku v Eaglu abych si ji mohl upravit (=zmenšit a použít pokud možno co nejvíc SMD namísto součástek standartních velikostí) a pasovala mi přesně za displej abych ji nemusel schovávat někde u rádia. Co ale tak počítám předběžně tak bych se mohl dostat i k těm 800Kč (za předpokladu že DPS si vyleptám doma a některé součástky vezmu z ebay), ale asi budu rozhodně potřebovat pár rad, kam mám zapojit čidlo na km a odkud mám snímat plovák, a možná budu trochu i laborovat kam umístit čidlo pro venkovní teplotu... No, nepředbíhejme zas tolik :D
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

tslany píše:No právě že Carina nemá OBDII, to tuším Toyota začala používat až v 2000 nebo kolik jsem se to dočetl (a navíc ani nemám telefon s robotem), takže pokud bych chtěl změřit spotřebu tak mi zbývá jen napojení na vstřiky :? Dneska jsem navíc narazil na poměrně zajímavý český projekt, konkrétně mne zaujala poslední verze jenž se zrovna "dotestovává", má mnohem více funkcí než MPGuino, ovšem zajímala by mě kompatibilita s mým vozítkem (vstřik by neměl být problém, jde mi o to jestli je možné zapojit palivoměr a čidlo na kilometry, teoreticky by neměl být problém ale jde i o to, aby si dokázal SW s daty správně poradit). Pokud by s kompatibilitou neměl být problém, tak uvažuji, že autorovi napíšu o DPS v Eaglu a o software pro Atmel a pustil bych se do tvorby (s použitím stejného LCD jako v horním příspěvku), jelikož jsem zatím nenašel jiný palubní počítač s podobným výčtem funkcí jenž by byl "zdarma" a nepotřeboval ke svému provozu OBD.
4idlo na km bude problém, carina ma vetšinou mechanický náhon až poslední generacemela v nekterých prípadech elektroniku.
Jelass
Manager Týmu

Příspěvek od Jelass »

Z toho bude kitt? :lol:
Mondeo 2.0i Turnier 2004
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
tslany
Člen Týmu

Příspěvek od tslany »

Idaho píše:4idlo na km bude problém, carina ma vetšinou mechanický náhon až poslední generacemela v nekterých prípadech elektroniku.
Poznám to nějak, aniž bych musel něco složitějšího rozebrat? To bych nechal příp. až na onen zákrok, moc si v tomhle ohledu nevěřím :roll: Pokud by tam nebylo, tak bych to vyřešil s nějakým starším motorkem z DVD mechaniky jenž bych zapojil jako dynamo a s trochou pomocný elektroniky připojil k palubnímu PC.
Jelass píše:Z toho bude kitt? :lol:
Mohl by, ale bude z toho Kosmik :twisted:
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Vyndej prostě budíky a mrkni, jestli do nich zezadu kromě drátů leze i bowden.
Třeba Corolly těchle ročíků měly všechny elektronické tacho, ale pak se zas vrátily k mechanickému. Tak nevím.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

Jako bowden přímo do budíků? Dyť to by za jízdy dělalo strašnej kravál, ne? Já mám jednu z prvních carin E (1993) a jsou tam jenom dráty.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

kravl to nedelá, dokud není bowden poskozen, ma to tak vetšina aut z té ( inovejší doby ). Ja co jsem měl Cariny E tak krom dvou vsechny mely bovden..
Tygr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Tygr »

Carina 1995 ( takze NEPOSLEDNI generace) Anglicka ma elektroniku. Zadny bowden.
Kup si Toyotu a zustanes s ni navzdy a Celica je srdecni zalezitost:o)
Odpovědět

Zpět na „Carina“