Hotovo

díky za podporu a cenné rady

Na každé byl kus pravdy..
Pro shrnutí (a nejspíše i zopakování):
1) e11 po faceliftu má skutečně elektronický náhon na tacho, takže žádný šlauf (odpojování mechanického náhonu etc.):!:
2) vyndání budíkovky mi zabralo cca 4 min: volant dát co nejníže, křížák (nejlépe magmetický), povolit 2 vruty nahoře na černém krycím plastu, tahem vyjmout plast - je dole na dvou"packách" - nahoře jen na dosed, odnažená budíkovka je na třech vrutech, jeden nahoře dva dole -
opatrně s vrutama, ať nezapadnou pod budíkovku, opatrně budíkovku vytáhnout = vzadu 2 svazky a 2 konektory s plastovou aretační západkou, kterou jsem si pracovně pojmenoval "past na myši", západku překlopit přes konektor, vytáhnout, pak už máte budíkovku v klíně.
Krycí plexi je na osmi plastový západkách, sundat jde lépe než nandat, protože při počtu prstů a rovnoměrném tlaku je to přesně 8 na 8. Jinak po vyndání přístrojovky je přístup ke všemu myslím bez problémů (podsvícení etc.)
MĚ ZAJÍMAL NEJVÍCE OTÁČKOMĚR - věřte nebo ne, v pološeru

, v němž jsem to dělal, jsem si až po vyndání všiml, že je rafička otáčkoměru přetočená o 360 stupňů (takže asi špička při připojování AKU - díky pro příště Jimmi

, a po nastartování logicky nemohla přes malý černý aretační kolíček, který vymezuje spodní hranici otáček (0).Kolíček jsem dměma prsty opatrně vytáhl (rafička si povyjela)a zase zasadil, rafička si na něj pohodlně dosedla...
3)pak už jen nandání plastu a přístrojovky stejným způsobem jen v opačném pořadí mě zabralo cca 6 min (pořádně na závěr domáčknout vrchní krycí černý plast, aby obě 2 vrchní dírky na vruty lícovaly), jinak si přiděláte 2 min práce navíc.
4) všechno jsem dělal pod proudem (což asi není dobře) ale jde to také
Výsledek: otáčkoměr zase funkční, v motoru a pod palubovkou profouknuté všechny přístupné kontakty, trocha nervů před ale o to více úlevy potom
Takže díky!
A ještě dobře míněná výzva pro zkušené matadory, pokud tady na fóru chybí téma "Postup pro 100% bezpečné odpojení a připojení AKU (zvláště těch výkonnějších)", tak by stálo za úvahu!

Může to, myslím, ušetřit práci nejen "věčným amatérům", jako jsem já

....
Toyota Corolla Liftback 1,4 VVT-i, 71 kW (E11U 4ZZ), rv. 2000, Linea Terra