E10 - zahřívání kotoučů po výměně brzdové kapaliny

vše ohledně modelové řady Corolla
ondra310
Člen Týmu

E10 - zahřívání kotoučů po výměně brzdové kapaliny

Příspěvek od ondra310 »

Rozhodl jsem se, že svojí Toy dopřeji novou brzdovou kapalinu a jsem po zásluze potrestán :( . Kapalinu jsme vyměňovali podle postupu v knížce Jak na to, jediné co jsme zasklili bylo odpojení baterky. Po výměně vypadalo všechno OK, ale druhý den po cestě z práce jsem měl takový divný pocit, jak kdyby auto nechtělo jet. Po zaparkování to docela páchlo, tak jsem hledal a zjistil jsem, že přední kotouče jsou dost horké. Zadní bubny byli v pohodě.
Auto jsem zvednul, zkusil jsem znovu odvzdušnit, ale to bylo v pořádku, ani bublinka, hlavní válec si nasává novou kapalinu. Rozhodil jsem třmen a zkontroloval jestli chodí pístek. Ten chodí, ale na zatlačení zpět jsem musel vyvinout značnou sílu. Nevím jak chápat "Pístek se musí dát
lehce vytlacit a zatlacit" uvedené v návodě. Já to musel zatlačit přes dřevěnou palici. Když jsem zkoušel jaká síla odláčí desky, tak mi připadá, že to nemůže fungovat.
Je mi divné, že to dělají obě přední kola shodně. Při jízdě bych to momentálně ani moc nepoznal. Auto brzdí normálně, ABS při prudkém brždění začne fungovat.
Z mírného kopce se auto samovolně rozjede, takže nějak extrémně kouslé to asi není. Ale po třech kilometrech jízdy bych na tom mohl smažit vajíčka.
Taky jsem odpojil baterku a zkusil to odvzdušnit s odpojenou baterkou, byť pouze jedno kolo.
Setkal se s tím někdo? Mám docela obavy, že při delší jízdě se mi zkroutí kotouče. Díky za rady a tipy.
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

mě tak napadá jestli ti to nepřidrhává o vybrzděnou hranu na kotoučích. Mě to tenkrát taky zlobilo... Úhlová bruska mi vyřešila problém.
Velkej píst(z vnitřní strany brzdiče) chodí ztuha! Vždy ho zamačkávám truhlářským stužidlem. Ty 2 malé pístky zkus vytáhnout, očistit, namáznout a vrátit zpět. Pak bych zkontroloval jestli kotouč sedí na svém místě - bordel pod jeho dosedací plochou. Jestli je tohle všechno OK tak to musí fungovat
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW :lol:
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Tak s tim velkym pistem jsi me uklidnil, diky :-), mam to tak podobne. Kotouce jeste poradne prohlidnu, ale vypadaly docela hladce. Ty male pistky myslis ktere? To jsou ty, na kterych je chyceny ten trmen? Nebo jeste neco jineho mezi deskami? Ty jsem zatim nerozdelaval, mam z toho trochu respekt, abych to dal dohromady, musim ted jak na potvoru jezdit :(.
namestekw123
Navigátor

Příspěvek od namestekw123 »

No a pred tim vyslapavanim si vysal vsechnu kapalinu z nadobky nebo si tu necistotu prohnal prez ventilovy blok ABS pak bych se ani nedivil ze to to pribrzduje. Pak je mozne ze se po vymene zozleptaly hadice a jsou pricpane.
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Vetsinu jsme odsali, tak aby se to nezavzdusnilo, takze trochu bince naspodu mohlo zustat, ale snad jen nezbytne minimum.
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

ty malý pístky uvidíš, když se podíváš z vrchu na brzdič. Jsou tam cca 1cm dlouhý gumičky(pod nima jezdí ty pístky). Vytáhneš je z vnitřní strany (směrem k motoru). Občas se stává, že přireznou. Přítule mi s corollou odjela tak se mrknu až večer jak se vyndávají. Dělal jsem to před rokem a už si to přesně nepamatuju...
S těma vybrzděnejma kotoučema jsem to blbě napsal. Já měl problém s tím, že když nedoléhaly destičky na celou plochu kotouče, kotouč zůstal nevybrzděný - na vnějším a vnitřním obvodu brzdné plochy. Zůstala tam cca 1mm široká hrana a po znovu sesazení mi to sedlo zase trochu jinak a o tyto hrany mi to přibrzďovalo. Jak jsem psal, obrousil jsem ty hrany flexou a je klid
aktuálně
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
radys03
Věčnej rejpal

Příspěvek od radys03 »

už jsem se dostal pod auto. Pod i nad odvzdušňovákem uvidíš 6 hrannou hlavu - cca na 12 klíč. Povolíš a pístky půjdou ven
aktuálně
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Diky, zitra to vyzkousim a doufam, ze to pomuze.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Podle mě je to špatně nastavený volný chod pedálu brzdy. Prostě než pedál zatlačí na hlavní válec, musí jít nějaký milimetr volně (pozor, nejdříve se vymezuje vůle v otočném uložení pedálu a až pak se dává vlastní táhlo do pohybu). Seřizuje se to přímo u pedálu s kontramatkou, zpravidla (vlastní) hlavou dolů.
Kontrola by se měla provádět při každé manipulaci s brzdami typu výměna destiček/kotoučů, odvzdušnění atd.
Mě to kdysi v servisu zprasili taky a ještě si mi dovolili tvrdit, že se to u Corolly nenastavuje. Že, pane Pánku.......? :wink:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
michaela
Člen Týmu

Příspěvek od michaela »

hlavní brzdový pedál musí mít cca 5až10mm vůli než jde do záběru - většina japonských spojkových i brzdových se samoodvzdušnuje proti přetlaku, ale ne všechny a nevím jak u corollky, ale asi taky

ty třmenové pístky pokud rozebereš, tak vyčistit a bud namatlat silikonovou vazelinou, nebo měděnou, obyč vazelina by se zapekla
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Zdravim, tak jsem namazal vodici cepy na brzdach, zkontroloval chod hlavniho pistku a pripada mi, ze je to v norme. Aspon po dojeti uz necitim zadny smrad a disky jsou horke udajne tak normalne. Takze snad to vypada, ze je to OK. Diky vsem za rady a nazory.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A co ta vůle, na tu jsi koukal.....?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Jo dival jsem, nez to zacne tlacit na valec, tak jsou tam nejaky 3-4mm volneho chodu, to by melo byt OK? Jeste jsem zjistil, ze mi tam chybi jedna antivibracni pruzinka, tak nevim, jestli to nejak zasadne vadi. A druha vec, ze po otoceni klickem mi neproblikne kontrolka ABS, nicmene ABS funguje. Jeste testnu, jestli nahodou neni vadna zarovka v palubovce.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ta vůle je důležitá, protože vyrovnává vliv teploty na činnost brzd. Kapalina se totiž za provozu vždy mírně roztahuje a pokud vůle není, vznikne zpětná vazba a může dojít i k zablokování brzd - než to zase vystydne. Kdysi se mi to stalo u žigulíka a musel jsem asi dvě hodiny stát na frekventované spojce v noci, než to zchladlo.
Ta antivibrační pružinka snad nemá zásadní vliv. To je takové to "véčko" z drátu, ne?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ondra310
Člen Týmu

Příspěvek od ondra310 »

Jo presne tak, ta antivibracni je to "V" z dratu, no pokusim se ji nekde sehnat pro lepsi pocit :-)
Odpovědět

Zpět na „Corolla“