Jaky olej do Cariny E ?
Jaky olej do Cariny E ?
Chtel bych vymenit olej (motor i prevodovka), ale chtel bych tam dat synteticky. S autem totiz moc nejezdim, tak spis aby tam vydrzel kupu let. Tak by me zajimalo jaky synteticky olej do toho dat (jestli to vubec jde, protoze tusim ze je ridci).
Toyota Carina E 1,6GLi 16V
Tak to je úsměvný důvod pro syntetiku
.
Můžeš tam dát jakýkoliv olej, který splňuje specifikaci. Jinak, syntetický olej vydrží v autě rok, tedy úplně stejně, jako minerál. Dokonce minerální olej je po více než roce v trochu lepším stavu než syntetický.
Více zde: http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare
Nejlépe by bylo si toho co nejvíce přečíst a udělat si vlastní názor.
Dle mého by motoru udělalo lépe, kdybys kupoval klidně i ten nejlevnější, ale pravidelně jej měnil, než naopak. V OBI mají polosyntetiku 4l za 300,- specifikaci splňuje a občasné pojíždění stačí.
V převodovce se mění olej max. 1x za život auta nebo vůbec. Pokud moc nejezdíš, tak ta výměna nehoří.

Můžeš tam dát jakýkoliv olej, který splňuje specifikaci. Jinak, syntetický olej vydrží v autě rok, tedy úplně stejně, jako minerál. Dokonce minerální olej je po více než roce v trochu lepším stavu než syntetický.
Více zde: http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare
Nejlépe by bylo si toho co nejvíce přečíst a udělat si vlastní názor.
Dle mého by motoru udělalo lépe, kdybys kupoval klidně i ten nejlevnější, ale pravidelně jej měnil, než naopak. V OBI mají polosyntetiku 4l za 300,- specifikaci splňuje a občasné pojíždění stačí.
V převodovce se mění olej max. 1x za život auta nebo vůbec. Pokud moc nejezdíš, tak ta výměna nehoří.

No nic, precetl jsem si ty clanky a jsem zas o neco chytrejsi :-) Takze kdyz to vezmu tak ze v zime nejezdim a spis v teple a trochu vic sportovne, tak nejaky 10W-40 by mel byt akorat. Ted jeste zjistit vykonovou specifikaci od vyrobce auta. To sem prave nevedel ze neco takoveho vubec je a ono to je vlastne nejdulezitejsi. Doma kouknu do dilenske prirucky, nebo do workshopu a uvidim. Predpokladam ze je to pak napsane na pixle s olejem. A menit teda asi jednou za rok a na olej v prevodovce nesahat. Jinak diky moc.
Toyota Carina E 1,6GLi 16V
Zdravim lide, gde jste nakupovate olej? Co bych jste rekly pro takovi ceny na internetu - http://zbozi.cz/?sId=W-Yk5YgbwG2HSa4ieE ... expanded=0 - jako MOTUL 5000 10W40 4l za 200Kc? Jak to bude pro Karinu?
Mluvim Cesky malo, tak muzu delat chyby
vypada to ze sis vybral olej do motorky teda podle odkazu
ja sem obednaval tady
http://www.harkgroup.cz/eshop/index.php ... tail&id=66

ja sem obednaval tady
http://www.harkgroup.cz/eshop/index.php ... tail&id=66
Avensis 2.0 VVT-i exclusive-elegant rok 04 / Lexus RX 450h rok 13
Ex: Nissan Murano rok 06
Ex: Lexus RX300 rok 99
Ex: Carina E 1,6 16V 79kw GLI rok 93 s LPG
Ex: Škoda Favorit 135 L rok 90 s LPG
Ex: Nissan Murano rok 06
Ex: Lexus RX300 rok 99
Ex: Carina E 1,6 16V 79kw GLI rok 93 s LPG
Ex: Škoda Favorit 135 L rok 90 s LPG
Motorový olej do Cariny
V zásadě by se dalo říct, že do Cariny lze použít polosyntetiku (10W-40). Nicméně dávám do ní plnou syntetiku (5W-40) - mám "pocit", že je to lepší kvůli hydraulickým zdvihátkům (tzv. hydroštelům). Dáváte jí i někdo jiný?
Carina E T19 2,0 liftback 1997
jezdim Mobil1 3000 ( nějaká nová verze, 3000 je jen obchod. označení )5w40 - specifikaci dle výrobce a funguje bezvadně, motor se dost zklidnil.
Jinak vše kupuju zásadně u mechanika, ne vše vyjde tak super levně na netu.
Jinak vše kupuju zásadně u mechanika, ne vše vyjde tak super levně na netu.
Mondeo 2.0i Turnier 2004
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
Druh oleje do Cariny
Právě proto se na to ptám. Taky jsem si myslel, že tam můžu dát jen 10W-40, ale pak jsem se podíval do návodu a tam se píše, že záleží i na tom, v jakých teplotních podmínkách se bude vozidlo provozovat a jsou tam příklady. Čili pokud místo 10W-40 použiji 5W-40, tak motoru ulehčím v zimním období (první hodnota znamená nízké teploty (W=winter) a druhá maximální teploty). Avšak u nás nejsou arktické zimy, tak i 10W-40 postačuje.Twity píše:Davam mogul extreme 10w40 bo auto uz trosku papa. Ale treba Axa Valvoline, a nebo ten PB. Hlavne bych tam daval 10w40 to co ma auto napsane.
setkal jsem se i s autosalony, které dávaly v zimě 0w a v létě 5w, ale každopádně to ´´zimní´´ čílo může znamenat i schopnost mazání před zahřátím an provozní teplotu a tudíž může být mazání třeba nedostatečné díky řidkému oleji. Já bych s tím nelaboroval a potvrdilo mi to 9 za 10 lidí ( mechanici, mistři, učitelé, servisní technici )
Mondeo 2.0i Turnier 2004
Plná syntetika - řidší
Ano, plná syntetika je "řidší" a má i lepší mazací schopnosti při studeném motoru, s tím vším lze jistě souhlasit. Avšak pokud jde o schopnost oleje "mazat" i ve vyšších teplotách nasvědčuje ono číslo "40" a tu mají oba druhy motoru stejné a tudíž by měly ve vyšších teplotách "mazat" stejně, ne?
Slyšel jsem i ten názor, že japonská technika není choulostivá a leccos "snese"
. Kupříkladu u Hondy dávají často do převodovek motorový olej
.
Slyšel jsem i ten názor, že japonská technika není choulostivá a leccos "snese"

ono se to nezda, ale pokud nejezdis dal jak napr. 5km do prace, popr. po meste na nakup nebo do druhe vesnice, tak motor furt jede na olej nezahraty na provozni teplotu a tudiz takhle toho muzes najezdit kotel a olej bude furt ridsi, nez by mel bejt.
Vseobecne plati, ze po plnem zahrati chladici kapaliny motoru je olej zahraty na 50-60% provozni teploty.
Od nastupu vvti apod. je uplna kravina, ze motory zkousnou vse, to mozna platilo u 8v motoru.
Vseobecne plati, ze po plnem zahrati chladici kapaliny motoru je olej zahraty na 50-60% provozni teploty.
Od nastupu vvti apod. je uplna kravina, ze motory zkousnou vse, to mozna platilo u 8v motoru.
Mondeo 2.0i Turnier 2004
Druh oleje
Jelass, je vidět, že se orientuješ
a tak díky za postřehy (o tom tohle fórum je: aby zkušenější poradili zvídavým
)
Můj "problém" je, že nevím zda 5W-40 nebo 10W-40 ?
Dívám se výše a píšeš, že používáš 5W-40.
Zde:
http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus3
se píše:
"Oleje SAE 0W-40 či 5W/40 mají lepší viskozitní vlastnosti, rychleji se v motoru dopravují na všechna mazaná místa, ale kvalitou a životností jsou stejné jako oleje SAE 10W-40 či 15W-40, tj.úspěšně prošly stejnými motorovými testy, kde všechny dosáhly vyhovujících výsledků."
a také:
"Ať si dáte do motoru jakýkoliv olej, motor bude buďto jenom spokojený nebo hodně spokojený. Je to jako v případě Járy Cimrmana - v motorových olejích se totiž těžko šlápne vedle."
Jinak podívám-li se do návodu k obsluze Cariny, tak doporučený je olej dle specifikace SAE 5W-30, čili 5W-40 je ještě lepší. Ale i 10W-40 je naprosto vyhovující.
Důležitější je patrně ona hodnota API, u níž je spodní mez SH. Tak "špatný" olej se dnes asi nedá sehnat ani v supermarketu

A tak platí pravidlo z citace a jak věčnej rejpal ombre napsal výše, že je jedno jaký olej, ale hlavně ho pravidelně a včas měnit
(BTW: v AutoKelly jsem sehnal olejový filtr od Niparts
)

Můj "problém" je, že nevím zda 5W-40 nebo 10W-40 ?
Dívám se výše a píšeš, že používáš 5W-40.
Zde:
http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus3
se píše:
"Oleje SAE 0W-40 či 5W/40 mají lepší viskozitní vlastnosti, rychleji se v motoru dopravují na všechna mazaná místa, ale kvalitou a životností jsou stejné jako oleje SAE 10W-40 či 15W-40, tj.úspěšně prošly stejnými motorovými testy, kde všechny dosáhly vyhovujících výsledků."
a také:
"Ať si dáte do motoru jakýkoliv olej, motor bude buďto jenom spokojený nebo hodně spokojený. Je to jako v případě Járy Cimrmana - v motorových olejích se totiž těžko šlápne vedle."
Jinak podívám-li se do návodu k obsluze Cariny, tak doporučený je olej dle specifikace SAE 5W-30, čili 5W-40 je ještě lepší. Ale i 10W-40 je naprosto vyhovující.
Důležitější je patrně ona hodnota API, u níž je spodní mez SH. Tak "špatný" olej se dnes asi nedá sehnat ani v supermarketu

A tak platí pravidlo z citace a jak věčnej rejpal ombre napsal výše, že je jedno jaký olej, ale hlavně ho pravidelně a včas měnit

(BTW: v AutoKelly jsem sehnal olejový filtr od Niparts