zlobí převodovka

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
benzinovinadsenec
Člen Týmu

zlobí převodovka

Příspěvek od benzinovinadsenec »

Zdravim
Prosim o radu, vím že se tu něco podobného řešilo ale není to přesně ten můj problém. Dnes jsem zaznamenal to že mi tam nejde trojka a pětka, jen tyhle dvě rychlosti kladou odpor a nechtějí tam zalízt, dělá to jen za studena, když jedu dýl je to ok, nikdy předtím mi to nedělalo, mazal jsem to jakýmsi kluzným lakem a nepomohlo, zkusil jsem i vazelínu a nepomohlo. Napadl mě olej v převodovce ale bylo mi tvrzeno že je tam nějaká doživotní směs nebo co a že se nemusí měnit, tak už nevim :-(
Avensis verso 2.0 vvt-i
extremehany
Věčnej rejpal

Re: zlobí převodovka

Příspěvek od extremehany »

benzinovinadsenec píše:Zdravim
Prosim o radu, vím že se tu něco podobného řešilo ale není to přesně ten můj problém. Dnes jsem zaznamenal to že mi tam nejde trojka a pětka, jen tyhle dvě rychlosti kladou odpor a nechtějí tam zalízt, dělá to jen za studena, když jedu dýl je to ok, nikdy předtím mi to nedělalo, mazal jsem to jakýmsi kluzným lakem a nepomohlo, zkusil jsem i vazelínu a nepomohlo. Napadl mě olej v převodovce ale bylo mi tvrzeno že je tam nějaká doživotní směs nebo co a že se nemusí měnit, tak už nevim :-(
Měnit olej v převodovce v Avensisu je v předpisu každých 60 000 km !!!
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
benzinovinadsenec
Člen Týmu

Příspěvek od benzinovinadsenec »

Takže vyměnit olej pokud dobře chápu, díky
Avensis verso 2.0 vvt-i
trca
Manager Týmu

olej

Příspěvek od trca »

nevíte někdo kolik převod. oleje a jaký patří do ave.2004 d4d 5ti kvalt manuál?
T25 85kw
ex.corolla ts 141kw
extremehany
Věčnej rejpal

ano olej měnit. oleje v převodovce cca 2,3 litru, tzn. koupit 3 litry. Já koupil olej za 245 Kč/litr
Xfield
Věčnej rejpal

Příspěvek od Xfield »

Výměna oleje v manuální převodovce každých 60 000 km určitě v předpisu není (nanejvýš je tam uvedená kontrola jeho množství). V manuálu je skutečně uvedeno, že náplň je určená na celou životnost auta (je to tak u převážné většiny běžných aut ... je otázkou, na kolik let je počítána "životnost auta" :wink: ). Olej se vždycky mění při nějakém servisním zásahu do převodovky. Nicméně po 120 000 km, což většinou odpovídá 5 letům, je vhodné převodový olej vyměnit, protože přeci jen k určité degradaci dochází a převodovce to prospěje.
extremehany
Věčnej rejpal

tak mě řekli v toyotě měńte každých 60 000 km, vzhldem k tomu že je to otázka 700, tak mě to nezrujnuje a mám jistotu že převodovka neodejde...
Xfield
Věčnej rejpal

Příspěvek od Xfield »

Jistě, proč by v servisu "nedoporučili" zákazníkovi výměnu, když je šance, že z toho něco budou mít :wink:

..teď už vážně ... výměna na škodu jistě není (taky jsem si ho už párkrát vyměnil) a ty náklady za zvýšení šancí na prodloužení životnosti jistě stojí.
Jen jsem reagoval na ty vykřičníky ve větě o předpisu - aby někdo hned nebyl vyděšený, že něco zanedbal, když převodový olej ještě neměnil :)
extremehany
Věčnej rejpal

Xfield píše:Jistě, proč by v servisu "nedoporučili" zákazníkovi výměnu, když je šance, že z toho něco budou mít :wink:

..teď už vážně ... výměna na škodu jistě není (taky jsem si ho už párkrát vyměnil) a ty náklady za zvýšení šancí na prodloužení životnosti jistě stojí.
Jen jsem reagoval na ty vykřičníky ve větě o předpisu - aby někdo hned nebyl vyděšený, že něco zanedbal, když převodový olej ještě neměnil :)
no stejně už tu má většina lidí přes 120 000 najetych a 70% jsou ojetiny, kde taky neví, jestli to někdo měnil, takže zanedbal :-D Já netvrdím, že budu měnit po 60 000, možná po 80, uvidíme jak to vyjde. osobně si myslím, že toto už jsou tak technicky komplikovany systémy, že neměnit může způsobit problémy :-(

Ovšem nemyslím si když to někdo o 30 000 přejede že se něco stane. Podle mě je markatní ta první výměna, kdy je převodovka po záběhu, tudíž je olej plný bordela po zaběhnutí ozubených kol.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“