Katalyzator
Katalyzator
Zdravím.Mam problem.Palubny pocitac mi hlasi,ze katalizator ma malu ucinnost.Aspon tak mi povedal chlapik,ktori mi robil naslednu diagnostiku.Hlasenie mi vymazal a povedal,ze ak sa objavi znovu,tak bude treba katalizator vymenit.Kedze ale pochybujem,ze mi to greenpeace preplati,tak sa mi do toho moc nechce No samozrejme ani nechcem,aby mi tam vysvecovala kontrolka motora,lebo by som mohol potom prehliadnut signalizciu nieco vaznejsieho a to by bol jak sa hovori ze pruser Vie niekto poradit nieco?Napr. vymontovanie senzora v kat. alebo pomoze vycistenie a ak nie,kolko by ma teda vysla vymena toho katalizatora?Je to narocna oprava?Ci len vymenim medzikus na vyfukovom potrubi a serus?Skratka ak ma niekto nejake skusenosti,poznatky a napady,budem povdacny
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
lze nahradit uni katem. sam jsem tomu neveřil ale z jedné bourané 7G celdy sme vyndali výfukové potrubí na kterém byl dovařovaný nejaký uni katík, nechlai jsme ho na strane kvuli přírubám atd..
potom se objevil človek co mel problémy s katem a protože to auto před nehodou chybu nehlásio tak jsme mu zkusili ten kat dát ..
jezdí s tím už skorem 4 mesíce bez chyby
Takže nahradit pujde.
Jak bude opet na dílně ( pokud si vzpomenu ) katík prolezu po nejakých značkách se píditi budu at víme co tedy funguje
potom se objevil človek co mel problémy s katem a protože to auto před nehodou chybu nehlásio tak jsme mu zkusili ten kat dát ..
jezdí s tím už skorem 4 mesíce bez chyby
Takže nahradit pujde.
Jak bude opet na dílně ( pokud si vzpomenu ) katík prolezu po nejakých značkách se píditi budu at víme co tedy funguje
No zaujimavy postreh-dik.Ale tak davat tam nieco ine,to by som sa asi trosku bal,ze robota vide nazmar,lebo predsa je to cidlo nastavene na urcite hodnoty zrejme a trafit tam kat. z ineho auta,ktory sa bude v tychto hodnotach pohybovat,sa mi zda nepravdepodobne...Ale tak nie som mechanik a ked vravis,ze je uni...No nic-idem zabalit darceky,najvyssi cas a pak pokracujem v patrani Stastne a vesele zatim
No tak som to trosku checkoval,ze co to za spas ten katalizator a mozem teda povedat,ze som skoro padol na rit,ked som zbadal kolko taky katalizator stoji!A lambda sondy taky.A dalsi sok bol,ked som zbadal,kde je umiestneny.Ako az volade v prdeli na motore,ak som to dobre videl,tak ze som naramne zvedavy,co vsetko bude musiet ist von,aby som sa k tomu dostal!Idem teda pozriet tento univerzalny co odporucas,lebo ako dat vyse 300 ecok za novy sa mi vobec neziada.Az taky ekolog zase nie som.Hmm a myslite,ze ked sa na to vybodnem,tak to moze mat aj dake ine neblahe ucinky ako je vplyv na zivotne prostredie?Neda sa ta sprosta sonda len volako odstavit a hotovka?
Zdravím kolegy Rafany nechtěl jsem zakládat nové vlákno takto hážu sem, už nějakou dobu se ženou pokukujeme po RAVce II. gen v 2.0 VVTi rok výroby 2001 až 2005 (diesla pro problémy s naftou v ČR nechceme). Důvod proč jsem zatím nic nekoupili je, že na všech exemplářích , na které jsme se byli podívat (celkem 4) se vyskytl problém v podobě chyby motoru kód P0420, což je nefunkční lambda sonda popř. snížená funkce katalyzátoru nebo oboje popř. se majitel po správně položených otázkách přiznal, že má problém s touto chybou (lambda sondy zářící novotou, jak na potvoru se závada vyskytla zrovna při prodeji apod. ). Vzhledem k těmto zkušenostem + proletění diskusí na fóru jsem nabyl dojmu že se jedná o velmi častou až chronickou závadu tohoto motoru, která se projevuje bez rozdílu kolik má motor najeto (ta v posledním případě měla jen 113 tis km ověřeno v toyotě) Chci se zeptat na par otázek:
1. Pokud se vymění kat za nový vyřeší se něco? Dle mého názoru se pouze odstraní následek nikoli příčina, přece není normální, aby při 113 tis km byl kat nefunkční? Rovněž při vyšším nájezdu, kdy motor spotřebovává už nějaký olej si prostou výměnou katu na dlouho nepomůžu spíš to budou vyhozené peníze z okna…
2. Po prostudování netu jsem zjistil že tento problém nemají jen rav4 resp. toyota ale i i např. subaru, dokonce se stává že lambda sonda hlásí vadný kat i přesto že auto bez problémů projde emisema (japonští soudruzi to prý nastavili velmi přísně) viz http://www.subaruclub.cz/forum-tema/katalyzator-13787 poslední příspěvek
Nezkoušeli jste někdo „hlídací“ lambda sondu za katem nějak obejít např. jak to řešili kolegové subaráci poslední příspěvky http://www.subaruclub.cz/forum-tema/kat ... 787?kols=4 popř. P0420 cel fix http://www.scoobypedia.co.uk/index.php/ ... icalCELFix - toc3
Je však otázkou zda se tam ten nástavec u ravu vejde….
3. Není Vám známo ,zda byl od nějakého roku výroby problém s odcházejícími lambda sondami popř. katem automobilkou vyřešen?
Díky RP
1. Pokud se vymění kat za nový vyřeší se něco? Dle mého názoru se pouze odstraní následek nikoli příčina, přece není normální, aby při 113 tis km byl kat nefunkční? Rovněž při vyšším nájezdu, kdy motor spotřebovává už nějaký olej si prostou výměnou katu na dlouho nepomůžu spíš to budou vyhozené peníze z okna…
2. Po prostudování netu jsem zjistil že tento problém nemají jen rav4 resp. toyota ale i i např. subaru, dokonce se stává že lambda sonda hlásí vadný kat i přesto že auto bez problémů projde emisema (japonští soudruzi to prý nastavili velmi přísně) viz http://www.subaruclub.cz/forum-tema/katalyzator-13787 poslední příspěvek
Nezkoušeli jste někdo „hlídací“ lambda sondu za katem nějak obejít např. jak to řešili kolegové subaráci poslední příspěvky http://www.subaruclub.cz/forum-tema/kat ... 787?kols=4 popř. P0420 cel fix http://www.scoobypedia.co.uk/index.php/ ... icalCELFix - toc3
Je však otázkou zda se tam ten nástavec u ravu vejde….
3. Není Vám známo ,zda byl od nějakého roku výroby problém s odcházejícími lambda sondami popř. katem automobilkou vyřešen?
Díky RP
Avensis kombi 1,8 linea terra 98´
Corolla 1,3 E11 HB 97´social edition
Subaru Legacy kombi 2,5 GX 01´ 115 KW/223 Nm
3) Byl vyřešen. Taky mě to občas otravuje, ale jelikož to na válcování plechu a funkci rostlináře nemá žádný vliv, nějak se s tím nemůžu dokopat do servisu.
Běž do Toyota servisu a řekni jim, ať se mrknou na servisní informaci č.59 z roku 2003. Řeší se to přeprogramováním RJ motoru aby nedělala falešný poplach když se vlastně nic neděje. Nemůžu zaručit, že to na 100% pomůže (taky to může být něco jiného), ale v zásadě by to pomoct mnělo. Dej pak kdyžtak feedback, please.
Běž do Toyota servisu a řekni jim, ať se mrknou na servisní informaci č.59 z roku 2003. Řeší se to přeprogramováním RJ motoru aby nedělala falešný poplach když se vlastně nic neděje. Nemůžu zaručit, že to na 100% pomůže (taky to může být něco jiného), ale v zásadě by to pomoct mnělo. Dej pak kdyžtak feedback, please.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
Díky za info jak ,budu mít cestu tak se zeptám, jen tak na okraj v posledním případě když majitelka viděla že auto nekoupíme (důvod nebyl jen kat viz níže) tak nechala vyměnit kat v toy servise za nový, takže buď o tomto nic neví nebo to schválně nepoužívají proč dělat reinstall ecu za pár tisíc když mohou prodat katalyzátor za 20 000 že.... byla s tím v Ostravě. Důvod proč jsme Ravku i s vyměněným katem nevzali byl že motor za studena klapal jak na diesel ventilové vůle úplně v háji.
Lze tedy předpokládat že ravky vyrobené po faceliftu v r. 2003 by tento problém mít neměly, jet u někdo s benzínovým ravem 2003+ ????
Jinak další odkaz jak vydrbat s hlídací lambadou http://www.subaruclub.cz/forum-tema/oxy ... ator-62569
+ pěkné video její funkce http://www.youtube.com/watch?v=nJ0G01nl ... re=related
Vypadá to, že pokud se motor při vyhlášení erroru nehodí do nějakého nouzového režimu tak, by to nemělo mít na funkci rostlináře vliv, ale stejně by se mi nechtělo jezdit s rozsvíceným "čerpadlem".
Lze tedy předpokládat že ravky vyrobené po faceliftu v r. 2003 by tento problém mít neměly, jet u někdo s benzínovým ravem 2003+ ????
Jinak další odkaz jak vydrbat s hlídací lambadou http://www.subaruclub.cz/forum-tema/oxy ... ator-62569
+ pěkné video její funkce http://www.youtube.com/watch?v=nJ0G01nl ... re=related
Vypadá to, že pokud se motor při vyhlášení erroru nehodí do nějakého nouzového režimu tak, by to nemělo mít na funkci rostlináře vliv, ale stejně by se mi nechtělo jezdit s rozsvíceným "čerpadlem".
Já bych to hned tak černě neviděl...jak říkám, může to být i něco jiného a ta ŘJ mohla být už přeprogramovaná a skutečně to dělal kat. Ta svítící kontrolka je vopruz, ale objevuje se to jen někdy a po několika jízdách kdy se ta závada neprojeví se zas vypne.
Přiznávám ale, že poprvé jsem z toho měl plné kalhoty - auto naložené rodinou a tunou nepostradatelných zbytečností cestou na dalekou dovolenou a rozsvítí se kontrolka... Nebylo mi všechno jedno
Přiznávám ale, že poprvé jsem z toho měl plné kalhoty - auto naložené rodinou a tunou nepostradatelných zbytečností cestou na dalekou dovolenou a rozsvítí se kontrolka... Nebylo mi všechno jedno
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
Já to černě nevidím, ale rozumíš mám/měl jsem 3 toy a i při nájezdu 250 tis km (nyní avensis) jsem zvyklý že vše funguje jak má a já dělám pouze základní údržbový servis (díly co se opotřebovávají apod) teď začínám zjišťovat že s těma novějšíma je problém ... Bohužel jak zjišťuji není to jen toyota, vyskytuje se to i u jiných značek od emisní normy euro 3, kde je tento hlídací pes funkce katalyzátoru a to není nic proti tomu co se chystá kde si jsem četl že u emisní normy euro 6 bude i u bernzínových motorů muset být montován filtr pevných částic, důvod aby se snížily emise co2 tak bude probíhat nedokonalé spalování benzínu (u přímého vstřiku) při kterém vznikají saze no a aby tyto neunikaly do ovzduší tak tam bude dpf, ptám se kde se poděl zdravý rozum....
ja mám RAV rv.2004,mám na nej 160tis km a tiež sa mi rozsvietil check engine+TSC,VSC,auto jazdilo normálne,žiadna zmena,kupil som si diagnostiku,urobil diagnostiku,a boli tam dve chyby,P0420-kat nízka účinnosť a P2238-Lambda sonda,Prúd kladným smerom,riadiaci obvod nízky signál,vymazal som chyby a zatiaľ mám pokoj
Ex:RAV 4 II (XA2) 2.0 VVTi 4WD,r.v.2004
Lexus RX400h,rv.2008
Lexus RX400h,rv.2008
No ja som sa ku rieseniu problemu tiez este nedostal Zo zaciatku som mal z toho tiez napecene,ale uz som si na to tak nejako zvykol a mam vydrbat kopu penazi,ked auto normal facha,akurat preto,ze mi prestane svietit debilna kontrolka?!No nie nie.Ja som to vyriesil presne tak,ako tot kolega.Objednal som si pekne krasne kabel na diagnostiku za 30 ecok,ktory mi zhodou okolnosti prisiel prave dnes,chybu vymazem a serus.A ked naskoci znova,znova vymazem.A ak budem mat zvysnych 80 eur,tak kupim ten tiez spominany uni kat bosal a na jar si ho namontujem,spolu z udrzbou celeho vyfukoveho potrubia a podvozku po zime(drotena kefa,zakladna farba,gumoasfalt na podvozok,vypalovacia farba na vyfuk a budem dufam vysmiaty.Snad A co sa tyka volby kupit benzinak 2,0 vvti,tak to ine ani nerozmyslaj kolego.Ja mam 1,8 vvti,2001 r.v.,po prvom maitelovi z rakuska,serviska ku tomu...Zvonku cukrik,zvnutra sice zadrbane,lebo mal psa,ale ziadna hrdza,pod kapotou krasny motorovy priestor,jak na 4rocnom aute ale...ale.Papa ten olejcek trosku no Ale inak tutovica auto,krasny dizajn a este lepsie vlastnosti jazdne...no mega spokojnost.A to som ku nemu prisiel "jak slepy k houslim" Som chcel strasne Hondu H-RV,aj som bol nejake pozerat,ale kazda mala svoje muchy,tak som zufaly listoval vsetky auta v mojej cenovej do 4500€ a zrazu tam bola!Za 4200 krasna tyrkysova modra metaliza,jak vcera z lakovne videna,toyota rav II.generacie,serviska...No hned som tam volal hoc bolo uz po 22.00 a rano som ju trielil pozriet,vyskusal a nebolo o com!Mam ju uz 3 mesiace a nedal by som ju uz za ziadne ine!Ani ked zere olej Tolko moj pribeh
To silius: chápu to nadšení žena je taky z ravky úplně paf , osobně bych spíš subaru (o 1/3 až 1/2 levnější), ale má to být vozítko pro ni tak uvidíme, pracuje v místě kde lišky dávají dobrou noc takže 4x4 by se jí teď v zimě víc jak hodilo letos tam už 3x s corollou zapadla....to byly hromy blesky doma, že ji ještě nemá
Pokud se jedná o výrobní vadu motoru 1.8 VVti - dle roku výroby asi určitě, tak bych se na výměnu katalyzátoru v tvém případě vykašlal, jsou to vyhozené peníze, když ti to žere olej tak ten nový kat půjde brzo do kytek spíč bych se orientoval na nějaké to "odstínění" lambdy :
Pokud se jedná o výrobní vadu motoru 1.8 VVti - dle roku výroby asi určitě, tak bych se na výměnu katalyzátoru v tvém případě vykašlal, jsou to vyhozené peníze, když ti to žere olej tak ten nový kat půjde brzo do kytek spíč bych se orientoval na nějaké to "odstínění" lambdy :
No ja som 4x4 nikdy nemal a ked som kupil toto,tak si vravim:"Neni sice 4x4,ale ma to dobre sprevodovany motor,vysoky podvozok,velke kola s celkom gut vzorkou...a bude aj lepsia spotreba,menej starosti z udrzbou,bo vsak cim viac dielov,tym vacsia pravdepodobnost poruchy..."Ale veru som uz obanoval za tuto zimu vela krat Ako nie ze by ma niekde nechala,to prr Ale tak chodil som napr do ziliny,ja som od ZM a nechodil som po dialnici,ale na prievidzu,lebo sa mi na mesiac neoplatilo kupovat dialnicnu znamku a veru cez ten kopec tam,co sa myslim klak vola mi nebolo vsetko jedno miestami.Ale ako vravim-je to bojovnicka a zatial ma v stychu nenechala No a co sa toho kata tyka...Vies ze mas asik aj pravdu?Sak mam tu diagnostiku,minule som to vymazal a odvtedy je klud.Ako ja ked som to auto kupil,ono malo strasne znicene sviecky a islo len na tri valce a ja som tak aj chvilu behal a tam ten katros dostal na fekal riadne...Ale mozno teraz sa uz kus prepalili tie sondy a aj do oleja som pridal taku gebuzinu od liqi moly,stop stratam oleja a myslim,ze to kus pomohlo a na leto dam 10w40(teraz je tam5w40)tak snad sa mi podari tie straty minimalizovat...dufam:-P.Nuz a ofajcit ich volako by bolo uplne najsamlepsejsie,ved preto som zakladal toto vlakno tusim,ale ako???Omotam ich izolackou a bude Hmm...subaru...no sak zvucne meno,ale bal by som sa dvoch veci.Spotreby a nahradnych dielov Ale tak to som teraz odhadol cisto z mojho laickeho pohladu.