Mám záhadný problém, kdy se odněkud z auta (motor, přední kola) ozývá zvláštní pískání, přičemž to nastává v drtivé většině jen po zhruba 40 km jízdy na dálnici. Pískání je vyšší frekvence, jakoby od rotující části a mizí pokud se otočí volantem a lehce změní směr jízdy. Po návratu volantu do původního směru se pískání vrátí. Zhoršuje se při nerovnostech vozovky, nereaguje na spojku, brždění ani na vypnutí motoru a nepromítá se do řízení. Zažil jsem to ale i na parkovišti (vyjímečně) - frekvence není závislá na rychlosti. Při jízdě mimo dálnici, kde se častěji točí volantem nic nepíská.
Brzdy jsem prohlédl, kotouče omyl odrezovačem, kola přezul na zimní - beze změny.
Auto bylo v oficiálním Toyota servisu, kde nic nenašli - mysleli si, že by to mohlo být ložisko v převodovce (to si já nemyslím) a prý mám přijet, až to bude pískat pořád.
Nějaké nápady a rady?
E12U, 4ZZ-FE, 1.4vvt-i, r.v. 2004 hatchback
E12U - pískání při delší jízdě
- Ahold
- Věčnej rejpal
Mohu se přidat, taky jsem měl takový problém.mweirdo píše:nepříjemné pískání, zhruba sedící popisu, jsme měli na corolle po výměně předních kotoučů, bylo potřeba trochu ohnout plechy, které kryjí kotouč ze zadní strany
Jsem Zoofilní plyšomil a nestydím se za to.
Vrrrrrm Toyota Vrrrrrm Corolla Vrrrrrm TS Vrrrrrm
Vrrrrrm Toyota Vrrrrrm Corolla Vrrrrrm TS Vrrrrrm
Resumé: byl jsem s tím v servisu (červen 2012) a bylo mis sděleno, že to prostě odešly brzdové kotouče. Bylo na nich vidět barevný přechod, což prý značí, že byly přepáleny - prostě se tolik zahřály, až se změnila struktura. Namísto neorig. kotoučů, které často rezly jsem to vyměnil za orig. a od té doby mám klid.
No ono, co jsou ty neoriginální? Originální kotouče jsou totiž, jestli se nepletu, TRW, které se tam dávaly od výroby. Dokonce se to dá někde najít i na těch pěkných toyoťáckých krabicích. Podezřelé mi příjde, čím bylo způsobeno, že byly "přepáleny"? To spíš vypadá na zatuhlé vedení třmenu, což mohla být prvotní příčina..
Holomek!
Co to bylo za kotouče fakt nevím. Jen, že beztak byly na konci životnosti.
Zatuhlé vedení třmenu / nenastavení vůle - jak bych to poznal?
Předpokládám, že by se brzdy hřály při běžném provozu, což se myslím nedělo.
Při autě na heveru šlo otáčet kolem, ale ne moc snadno. Navíc v určité části otáčení byl odpor větší, což jsem přisuzoval korozi. Nevím, jaký odpor by měly brzdy standardně klást.
Pískání ustávalo, když se lehce sešlápla brzda.
Zatuhlé vedení třmenu / nenastavení vůle - jak bych to poznal?
Předpokládám, že by se brzdy hřály při běžném provozu, což se myslím nedělo.
Při autě na heveru šlo otáčet kolem, ale ne moc snadno. Navíc v určité části otáčení byl odpor větší, což jsem přisuzoval korozi. Nevím, jaký odpor by měly brzdy standardně klást.
Pískání ustávalo, když se lehce sešlápla brzda.