Nejde nastartovat

vše ohledně modelové řady Corolla
tomiisek
Člen Týmu

Nejde nastartovat

Příspěvek od tomiisek »

Ahoj! Jsem absolutní laik, auto mám teprve 3 měsíce, konkrétně Corollu, 2006, diesel, automat. Před týdnem jsem autem bez nejmenšího problému jel, zaparkoval před domem, vše OK. Včera jsem chtěl odjet, CD začalo hrát, místo nastartování se ale zepředu zprava pouze ozývalo klepání, připomínalo mi to zvonění klasického budíku z mého dětství. Při dalších pokusech už ani CD nehrálo a i to klepání bylo jen slaboučké, motor ani ťuk. Mohu se zeptat, jak dál postupovat? V ničem se bohužel nevyznám :-( Nebyl byste někdo ochoten mi změřit baterku nebo tak něco, v čem by mohl být problém?

Děkuji za rady, případně i za pomoc :-)

Tom, Praha 4
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Tome, s největší pravděpodobností ti chcípla baterie. Co cvakání bylo pravděpodobně od nějakého relátka, případně vysouvací cívky startéru.
Zaskoč do nebližšího baumaxu, bauhauzu, nebo nějakého dalšího obchodu se vším možným a kup si tam ten nejobyčejnější multimetr za 99,-Kč. Nastavíš na měření V= (stejnosměrných) přiložíš na baterii a schválně kolik naměříš voltíků. A nebo nekupuj a neměr, ale zkus nastartovat autí přes pořádné startovací kabely. Myslím ale pořádné a kvalitní a ne nějaké šlupky za 300,- z benzínky s nápisem 800A ;), jenom pro info se cena kvalitních startovacích kabelů pohybuje kolem 2000,-. Cokoliv koupíš v hypermarketu je šmejd. Případně si půjč někde autobaterii a zkus to nakopnout přes ní...
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
tomiisek
Člen Týmu

Příspěvek od tomiisek »

Díky za reakci! Nejlevnější multimetr v Bauhausu stál 229 Kč, ale co se dá dělat... Zkusím přijít na to, jak ho použít a dám vědět. Případné rady s nastavením a zastrčením kabelů uvítám :-)

Obrázek
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Nevadí, ono se to neztratí :-)
Nastav kolečko na číslo 20, čímž budeš měřit v rozsahu do 20ti voltů. Na displeji se ti ukáže hodnota napětí. Podle hodnoty poznáme zda je baterie vybitá.
Měřící kabely připojíš podle obrázku....

Obrázek
tomiisek
Člen Týmu

Příspěvek od tomiisek »

Sorry, že se ptám tak blbě, ale potřebuju k tomu někde sehnat druhého člověka, který mi otočí zapalováním, nebo to mohu měřit s vypnutým motorem? :-)
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Nepotřebuješ k tomu nikoho jiného :) Stačíš na to sám
1) Vypnuté zapalování, zavřené dveře - zaznamenáš hodnotu napětí
2) Zapneš zapalování, zapneš ventilátor topení na libovolnou rychlost (pokud teda ještě bude baterie schopná s ním točit) - zaznamenáš hodnotu napětí

Pokud se v těchto dvou bodech bude pohybovat hodnota napětí nad 12V, případně nad 11,5V budeš pokračovat bodem 3

3) seženeš druhého člověka. Mezitím co ty budeš odečítat hodnotu na displeji, pokusí se druhý člověk nastartovat motor. Pokud napětí klesne pod dejme tomu cca 7V, je baterka v háji.
tomiisek
Člen Týmu

Příspěvek od tomiisek »

To takhle asi nepůjde, topení mám na elektroniku a včera byl displej klimatizace mrtvej :? Zkusím ráno někoho odchytit na ulici...
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Tak to ani nemusíš nic měřit a rovnou můžeš vyměnit baterii. Nebo jí vyndej, od někoho si půjč nabíječku a zkus jí dobít, ale myslím si, že bude po smrti, když se během týdne stání dokázala vyšťavit tak, že ani neutáhne rádio. Případně může být dobrá, ale máš na autě závadu, která jí totálně vytřískala.
tomiisek
Člen Týmu

Jakou baterii koupit?

Příspěvek od tomiisek »

Můžu se zeptat na radu, jakou baterii koupit? Koukám, že se liší kapacitou a startovacím proudem, jakým způsobem mám vybírat? Čím vyšší hodnoty, tím lepší? Nebo baterie nějak odpovídají typům vozidla? Díky.
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Takže je mrtvá baterie?
Jelikož máš diesel, tak si kup třeba Vartu Silver Dynamic 77Ah. Na netu jí seženeš za cca 1700,- což je dobrá cena. Ještě ale nejdřív zjisti, jakou vlastně potřebuješ.... už jsem to jednou rozepisoval tady http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=19648
Případně vyfoť stávající autobaterii ať víme, co tam vlastně je teď.
tomiisek
Člen Týmu

Příspěvek od tomiisek »

telleke píše:Případně vyfoť stávající autobaterii ať víme, co tam vlastně je teď.
Zde je fotka mé současné baterky, nepřipadá mi být v zrovna dobrém stavu... Jakou mám teda koupit? Mám sdělit ještě nějaké parametry vozu?

http://files.uloziste.com/fotky1/s4d53a ... 373f25.jpg
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

No horší fotku jsi dát nemohl :-) Vyfoť to trochu z dálky, ať je vidět jak vlastně vypadá celá...
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

tomiisek píše:
telleke píše:Případně vyfoť stávající autobaterii ať víme, co tam vlastně je teď.
Zde je fotka mé současné baterky, nepřipadá mi být v zrovna dobrém stavu... Jakou mám teda koupit? Mám sdělit ještě nějaké parametry vozu?

http://files.uloziste.com/fotky1/s4d53a ... 373f25.jpg
podla fotky mas baterku s tzv. "magickym okom" - to je ta kontrolka okruhla. Ak do nej pozries vidis bud zelenu farbu - baterka ok, ciernu - treba nabit , bielu - batérka kaput - treba vymenit.
Podla fotky sa zda ze je iba vybita. Ale je mozne ze na foto proste farbu kontrolky poriadne nevidno. Inak toto vsetko je na nalepke pod kontrolkou na symboloch. Takze pozri na toto, je mozne , ze iba zostalo nieco zapnute a baterku ti iba vycuclo. Ak sa bude opakovat , treba hladat pricinu - co ju vycucava, alebo vymenit baterku ak teda nic nenajdes. Je mozne ze uz proste nedrzi.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Dovolím si doplnit, že za vybitou baterku se považuje již hodnota 12 V ... Pod hodnotu 11 V je baterka již více či méně "nakopnutá" a nemusí být možné ji zprovoznit.
Pokud by baterka ukazovala výše zmíněných 7 V, tak je totálně kaput a už se ji nepodaří vzkřísit (pokud náhodou ano, tak je tak jako tak odepsaná a je nutné ji co nejdříve vyměnit) a hlavně - její dobíjení lze považovat za dosti velký hazard :onfire:

Baterka s magickým okem - dobrá volba.

Kapacitu baterie máš uvedenou v manuálu k autu - dávat tam vyšší kapacitu není dobrý nápad - nemusí se tam vejít a také se pak nemusí pořádně dobíjet - vždy záleží na tom jaký tam je alternátor. Z toho se musí vycházet.

Dále se u baterky uvádí kromě hodnoty [Ah] také tzv. max. startovací proud - který je někde v řádech stovek Ampér. Zde - čím větší hodnota tím lepší baterie - tím větší cena. Diesel startuje trochu jinak než benzín. Benzín obvykle točí, dokud baterka může. Diesel si většinou některý parametr baterie hlídá sám a pokud nedá dostatečný proud, tak ani nemusí spustit startování. Jak probíhá toto zjišťování nevím. I když vzhledem k tomu, že diesel má žhavící svíčky, tak změření proudu, úbytek napětí na baterce při zátěži a vnitřní odpor baterie se dá využít pro výpočet zbývající kapacity baterie :-D trochu jsem to zamotal? Trocha teorie snad ještě nikoho nezabila ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
tomiisek
Člen Týmu

Příspěvek od tomiisek »

Díky za reakce, akorát mi to teď přijde ještě zamotanější - manuál nemám a kolik je tedy doporučený výkon baterie netuším :-( Přidám aspoň fotku s uchycením baterie z reálného pohledu zepředu:

http://files.uloziste.com/fotky1/s7b084 ... ddeadd.jpg

Jelikož budu přes zimu jezdit spíš výjimečně, tak si myslím, že dobití baterky mi moc nepomůže, do příští jízdy vymrzne...
Odpovědět

Zpět na „Corolla“