Yaris Verso - olej
Yaris Verso - olej
Ahoj,
potřeboval bych znát typ oleje do Yaris Verso, rok výroby 2003 (motor 1.3 po modernizaci - 62kW - 2NZ). Mám k tomu sice originální příručku, ale vyznat se v té německé hatmatilce je pro mne ořech. Jsou tam v grafu 4 typy olejů podle teplot a blabla...který je tedy ten správný, případně kde ještě mohu na voze či v dokladech zjistit správný typ oleje?
A druhá otázka, jakou značku doporučujete? Kvůli dobrým refencím či zkušenostem?
Díky za odpovědi...
potřeboval bych znát typ oleje do Yaris Verso, rok výroby 2003 (motor 1.3 po modernizaci - 62kW - 2NZ). Mám k tomu sice originální příručku, ale vyznat se v té německé hatmatilce je pro mne ořech. Jsou tam v grafu 4 typy olejů podle teplot a blabla...který je tedy ten správný, případně kde ještě mohu na voze či v dokladech zjistit správný typ oleje?
A druhá otázka, jakou značku doporučujete? Kvůli dobrým refencím či zkušenostem?
Díky za odpovědi...
Toyota Auris, 1.6, 2013
Zkus tohle :http://www.oleje-cz.cz/mazaci-plany-castrol.html
YARIS 1999 1.0, Yaris Verso 2000 1.3 Yaris 2001 1.0
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš použít 5W30 (5W40) i 10W40.... Já dávám Mogul GX-FE 10W40 a motůrek si nijak nestěžuje
Zatím jsem měnil 2x, měním po 15000km.
Co tam máš teď by mohlo být napsáno někde u motoru na papírovém štítku, případně na nálepce třeba na sloupku dveří a podobně. Někdo to bohužel nepíše
Co tam máš teď by mohlo být napsáno někde u motoru na papírovém štítku, případně na nálepce třeba na sloupku dveří a podobně. Někdo to bohužel nepíše
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Mám tam štítek kdy byl měněn, ale bohužel údaj kde byl zaškrtnut typ se mezitím smazal. Stěží přečtu kilometry. Jinde v motorovém prostoru jsem tento údaj neobjevil.
Jinak moc díky za odpovědi a ještě jestli mohu, doporučuješ 5W30, ten je dle tabulky v příručce do nízkých teplot (rozmezí -30 + 8 stupňů), vadí to nějak? 10W40 v té tabulce není, je tam 10W30, nevím zda to vadí. Já se v tom bohužel moc nevyznám.
Jinak moc díky za odpovědi a ještě jestli mohu, doporučuješ 5W30, ten je dle tabulky v příručce do nízkých teplot (rozmezí -30 + 8 stupňů), vadí to nějak? 10W40 v té tabulce není, je tam 10W30, nevím zda to vadí. Já se v tom bohužel moc nevyznám.
Toyota Auris, 1.6, 2013
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuji dávat tam to, co tam bylo doteď... Někde tady je diskuze o tom, jestli je možné bezpečně přecházet z polosyntetiky na plnou a podobně. Já třeba u svého nevěděl co tam kdo předemnou dával a tak jsem tam projistotu dal 10W40. Nehledě na to, že 10W40 je mnohem levnější jak předražený 5W30.
Dej tam třeba 5W30, nebo 5W40.... ono je to vlastně jedno. 5W30-10W40 se pořád pohybuje v rozsahu použitelnosti při teplotách v našich klimatických podmínkách. Pochybuju, že v našem pásmu bude víc jak -30 a +50C
Kolik to má vůbec najeto?
Dej tam třeba 5W30, nebo 5W40.... ono je to vlastně jedno. 5W30-10W40 se pořád pohybuje v rozsahu použitelnosti při teplotách v našich klimatických podmínkách. Pochybuju, že v našem pásmu bude víc jak -30 a +50C
Kolik to má vůbec najeto?
Tak jsem si početl a jsem z toho mimo. Tak druhé číslo je maximální teplota v létě, kterou olej snese. 30 je prý na naše podmínky málo. 40 ale v tabulce k vozu nemám. 5W i 10W je doporučeno. Ve voze teď asi mám 5W-30 (koukal jsem znova na štíkek a všiml si, že jsou tam sice podtržítka pro několik typů oleje, ale všechno 5W-30, takže přepokládám ten). Teď tedy potom na léto raději jen třicítku ne, asi skončím u 5W-40. Sice by se tam měl lít stejný olej, ale zde snad takový rozdíl není. Ale zase 10W-40 je prý lepší u staršího motoru (kvůli protejkání). Ale zase pří změně se prý má motor proplachovat, ale to zase mnozí odsuzují. Někdo dává dokonce co půl roku na zimu a léto jiný olej a neřeší to. Asi dám 5W-40, je to ideální střed.
Ještě se zepták, kolik je oleje potřeba? Manuál píše 1,5 litru, stránky co udal pavel626 udávají asi 3,6l. Já věřím manuálu, ale raději s ptám, abych nezjistil že mám málo
Ještě se zepták, kolik je oleje potřeba? Manuál píše 1,5 litru, stránky co udal pavel626 udávají asi 3,6l. Já věřím manuálu, ale raději s ptám, abych nezjistil že mám málo
Toyota Auris, 1.6, 2013
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
To první číslo označuje viskozitu za studena, tedy čím nižší venkovní teploty, tím nižší by mělo být číslo před W. Severské státy jako Švédsko a podobně mají standartně předepsáné 0-5W, u nás 5-15W. Druhé číslo označuje viskozitu za tepla. U nás zase doporučené mezi 30-50. 30 je pro malé zatížení. Dej tam 5W40 a máš pokoj. V zimě bude nebude tak tuhnout a v létě bude taky v pohodě. Spousta lidí totiž žije ještě ve starých dobách, kdy byly oleje zvlášť na léto a zvlášť na zimu, syntetika tenkrát nebyla a míchání olejů bylo nemyslitelné. Dneska je to už o něčem jiném. Já najezdil na tu 10W40 zatím asi 25 000km ( Najeto 126 000)a to už by o sobě daly vědět alespoň hydroštely kdyby bylo něco špatně, ale nic se neděje 
Oleje je myslím 3,7l včetně filtru. Kupuju 4 litrový kanystr a vždy mi zbyde trochu na případné dolití před výměnou. 1,5l litru je myslím v převodovce
Oleje je myslím 3,7l včetně filtru. Kupuju 4 litrový kanystr a vždy mi zbyde trochu na případné dolití před výměnou. 1,5l litru je myslím v převodovce
Jestli tě to o těch olejích doopravdy zajímá (já už to mám za sebou) tak si prostuduj každý mýtus o o lejích na těchto stránkách . Musím říct že to je zajímavé počteníčko a velmi poučné!!!!
http://saabinfo.net/index.php?option=co ... &Itemid=17
a nebo když radu tak tady :
http://www.oleje.cz/forum/viewforum.php?f=1
za všeho vychází staré dobré známé "kdo maže ten jede"

http://saabinfo.net/index.php?option=co ... &Itemid=17
a nebo když radu tak tady :
http://www.oleje.cz/forum/viewforum.php?f=1
za všeho vychází staré dobré známé "kdo maže ten jede"
YARIS 1999 1.0, Yaris Verso 2000 1.3 Yaris 2001 1.0