E10 - prestava radit, spojka?
E10 - prestava radit, spojka?
Zdravim, moje E10, 1.3, 55kW, rv. 1997 nejak prestava radit. Je problem radit skoro vsechny stupne. Spojka zabira tesne u podlahy, obcas se mi stane, ze i kdyz je na podlaze, presto zabira a auto jede. To se stava hlavne ve meste, kdyz se casteji radi. Taky obcas nejde zaradit rychlost. Vetsinou pomuze parkrat seslapnout spojkovy pedal, pak zaradit jde. Kapalina tam je, co jsem se dival. Zkusim ji jeste odvzdusnit. Muzu udelat jeste neco jineho, da se nejak stelovat, nebo uz to ma spojka za sebou a vymenit?
Tak jsem se na to dival, koberecek to bohuzel neni
. Nechodi mi to "tahlo" na malem valci co je videt na predku motoru. Musim parkrat naslapnout a pak to jakz takz jde. Zavada se projevila, kdyz s tim jela moje zenuska, ktera bohuzel casto jezdi se seslapnutou spojkou dele nez je treba. Takze podezreni na spojkovy valec?
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Já bych zkontroloval hladinu brzdové kapaliny. Spojka a brzdy používají do značné míry stejný hydraulický okruh, jen spojka "přestane fungovat" dřív, než brzdy.ondra310 píše:Tak jsem se na to dival, koberecek to bohuzel neni. Nechodi mi to "tahlo" na malem valci co je videt na predku motoru. Musim parkrat naslapnout a pak to jakz takz jde. Zavada se projevila, kdyz s tim jela moje zenuska, ktera bohuzel casto jezdi se seslapnutou spojkou dele nez je treba. Takze podezreni na spojkovy valec?
Kapalina je cerna jak uhel, takze ji urcite vymenim. Odvzdusneni nepomohlo, kdyz seslapnu spojku a drzim ji dele, tak se pomocny spojkovy valecek zacne vracet. Kdyz pozoruji kapalinu v nadrzce, tak se po seslapnuti kapalina snizi a pak opet se opet zacne zvysovat z cehoz usuzuji, ze ve spojkovem valci neco spatne tesni, protoze to propousti kapalinu zpet. Objednal jsem si opravnou sadu a zkusim ho repasnout. Zkusim postupovat podle tohoto navodu: http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=9137, tak jsem zvedav. Jen pro jistotu, pri demontazi asi musi jit dolu nejak palubni deska, abych se k tomu dostal ze?
Palubka dolů nemusí, lehni si hlavou k pedálům a uvidíš tam 4 matky, co to drží, ten spojkovej válec. Pak akorát tu závlačku, co drží přímo pedál a v mot. prostoru akorát uvolníš tu trubičku - na to bacha, chce to trochu citu.
Ven to jde ale blbě, kvůli lůžku tlumiče, mě to teda nikdy nešlo dostat ven bez toho, aniž bych povolil aji ty 4 matky, co drží posilovač brzd - stejně od pedálů jako u spojky, ten si pak trochu odtáhneš a už tam máš víc místa na manévrování.
Ven to jde ale blbě, kvůli lůžku tlumiče, mě to teda nikdy nešlo dostat ven bez toho, aniž bych povolil aji ty 4 matky, co drží posilovač brzd - stejně od pedálů jako u spojky, ten si pak trochu odtáhneš a už tam máš víc místa na manévrování.
vyreseno - funguje
Po tydnu provozu to vypada, ze oprava dopadla uspesne, radi to stejne, nebo mozna trosku lip jak predtim
. Byla vadna gumicka co tlaci kapalinu, propoustela zpatky do nadobky. Dostat to z tama byl teda opruz, musel jsem povolit ten brzdovy valec jak psal Rampa a shodil jsme si spodni cast palubky a pak jakz takz. Samozrejme jsem napoprve koupil opravnou sadu se spatnym prumerem, bylo tam 15.9mm, ale nastesti mi to vymenili. Jeste jednou diky vsem za rady.