mil píše:muco, aky styl jazdy je potrebny aby vydrzala spojka? vazne ma to zaujima, lebo ja som sa starala a stale staram o yariska skoro ako o dieta, a spojku mi menili po dvoch rokoch!..nastastie v ramci zaruky.
S loziskom to uz tak bohuzial nebolo

Chlapi ma predbehli a súhlasím s nimi v každom slove,no rád ti poradím aj ja,aj ked sa budem trochu opakovať po nich, teda - žiadne kvílenie kolies pri rozbiehaní sa(tzv. odpichy),nenechať vymačknutú spojku zbytočne na križovatke a čakať na zelenú so zaradenou rýchlosťou,nenechať prešmykovavať spojku pri rozbiehaní sa do kopca.Niekto to robí preto,že sa mu nechce stáť na brzde a drží auto aby sa nepohlo nazad na spojke.No ak je zápcha v kopci a pomaly sa to posúva,niekedy sa tomu nevyhneš. Potom je to pomalé stúpanie v teréne(hlavne ak si naložená a často treba ísť slymačím krokom aby si nechytila podvozok), spojka trpí aj ked cúvaš do kopca-kedy treba so spojkou sa "hrať" ,aby ti to nechcíplo- a podobne...
Tieto veci čo som opísal samozrejme na 100% nezaručujú,že najazdíš 150-200tis.km bez výmeny spojky(neviem ale,ako dlho môže vydržať-kecal by som),ale min.150 tis.km určite ano.
No a v neposlednej rade treba spomenúť , že je to tiež len "súčiastka",ktorá môže mať výrobnú vadu a teda vtedy je logické,že môže odísť aj o rok - to je však už o tom,že ten daný kus je v tomto smere zrovna nevydarený.