Seřízení spojky

vše ohledně modelové řady Yaris
SakalCZ
Člen Týmu

Seřízení spojky

Příspěvek od SakalCZ »

Zdravim všecky, mám Yaris litr objem, rv 2000.
Spojka mi zabírá až hodně nahoře, v servisu mi řekli, že je potřeba vyměnit komplet spojku (či části) - prý to nelze seřídit, protože se jedná o hydralickou spojku.

Předpokládal jsem, že to bude jen někde nějaký dotažení šroubu, ale rozhodně ne výměna za 4-8 tisíc... Ten klučina je dost mladej a spíš si myslim, že nezkušenej, protože na netu jsem nic nic o seřizování u Yarise nesehnal, takže se na to vykašlal i on :D ..

Budu rád za každou zkušenost a radu! Předem mnohokrát díky...
Colli
Řidič

Příspěvek od Colli »

Nevím jak to má první generace yarisu,ale bochybuju o tom,že je to jak u favoritu kdy přitáhneš lanko :D Podle mě máš spojku(lamelu) už hodně sjetou. A jinak ten kluk měl pravdu vyměnit. :D
Toyota Yaris 1.0 2007 TS Face
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

ak je hydraulicka, tam nic nenastavis... proste je opotrebovana a treba to vymenit.... lacnejsia varianta je len lozisko a lamelu... drahsia komplet aj s pritlacnym tanierom...
treba ten pritlacak skontrolovat, ak je opotrebovany tiez, tak von snim
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Presne ako píše Colli...
Nie je to spojka ako na favorite či Š120-kde sa ešte dala doštelovať na nejakých pár kilometrov a dokonca som bol svedkom toho,ako sa dala "opraviť" na nejaký čas hasičským prístrojom.Jednoducho ho na striekali do spojky aby nepreklzovala a zasa niečo vydržala...
No tieto spojky su trochu iné.To je proste "spotrebný material",ktorý raz musí "odísť"...- samozrejme jej životnosť závisí od toho,aký štýl jazdy zvolíš :lol: -ale to som asi nič nového nepovedal. 8)
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
mil
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mil »

muco, aky styl jazdy je potrebny aby vydrzala spojka? vazne ma to zaujima, lebo ja som sa starala a stale staram o yariska skoro ako o dieta, a spojku mi menili po dvoch rokoch!..nastastie v ramci zaruky.
S loziskom to uz tak bohuzial nebolo :(
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Takový, aby se spojka "používala" co nejméně. To znamená jí používat co nejméně, nenechat jí prokluzovat ve vysokých otáčkách, nedržet jí zbytečně odpojenou a podobně.
Ostatně postavte se někdy někam k většímu parkovišti a sledujte jak se chová spousta řidičů. Nastartovat, sešlápnout spojku, zařadit zpátečku nebo jedničku, pořád stát na spojice a mezitím si zapínat pásy a podobně. Podobně rozjezdy. Hodně plynu, případně napůl vyšlápnutá spojka a auto šinoucí se kupředu 5km/h na 3000ot. Tohle je krásně vidět například v Praze. Dále spousta lidí dělá to, že když dojíždí k semaforu, tak jenom sešlápne spojku a vyřadí až když zastaví, nebo stojí na spojce po celou dobu červené.

Dlouhé a časté šešlápnutí spojky znamená ničení přítlačného kotouče - oslabení přítlaku lamely, což vede ke zpomalené funkci spojky, nebo prokluzování
Prokluzování ničí lamelu spojky.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

telleke píše: Tohle je krásně vidět například v Praze.
ha, tak to Ti nevim, v Praze jsem to moc neviděl. Zato ve Varech jsem měl v neděli v Bezručový v tý dolní 180 st. zatáčce málem čelní kontakt s autobusem.. 8) tak jsem raději brzdy ani spojku nešetřil!!

btw: všechny teorie o péči o spojku, o karosérii atp. většinou padají s tím, že se auto po čase stejně prodá... :roll: takže nějaká přehnaná péče imho moc významu nemá. Někdy je smůla na špatný kus a pak stejně nepomůže nic.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

mil píše:muco, aky styl jazdy je potrebny aby vydrzala spojka? vazne ma to zaujima, lebo ja som sa starala a stale staram o yariska skoro ako o dieta, a spojku mi menili po dvoch rokoch!..nastastie v ramci zaruky.
S loziskom to uz tak bohuzial nebolo :(
Chlapi ma predbehli a súhlasím s nimi v každom slove,no rád ti poradím aj ja,aj ked sa budem trochu opakovať po nich, teda - žiadne kvílenie kolies pri rozbiehaní sa(tzv. odpichy),nenechať vymačknutú spojku zbytočne na križovatke a čakať na zelenú so zaradenou rýchlosťou,nenechať prešmykovavať spojku pri rozbiehaní sa do kopca.Niekto to robí preto,že sa mu nechce stáť na brzde a drží auto aby sa nepohlo nazad na spojke.No ak je zápcha v kopci a pomaly sa to posúva,niekedy sa tomu nevyhneš. Potom je to pomalé stúpanie v teréne(hlavne ak si naložená a často treba ísť slymačím krokom aby si nechytila podvozok), spojka trpí aj ked cúvaš do kopca-kedy treba so spojkou sa "hrať" ,aby ti to nechcíplo- a podobne...
Tieto veci čo som opísal samozrejme na 100% nezaručujú,že najazdíš 150-200tis.km bez výmeny spojky(neviem ale,ako dlho môže vydržať-kecal by som),ale min.150 tis.km určite ano.
No a v neposlednej rade treba spomenúť , že je to tiež len "súčiastka",ktorá môže mať výrobnú vadu a teda vtedy je logické,že môže odísť aj o rok - to je však už o tom,že ten daný kus je v tomto smere zrovna nevydarený. 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
mil
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mil »

vdaka za rady :D
odpichmi yarisa netrapim a to ze ma na krizovatke netrpezlivo predbiehaju som uz odventilovala :) ( vlastne tu su skoro vsetci netrpezlivi pokial auto nejde najlepsie hned aspon sedemdesiatkou..)
ako vravi muco, niekedy v kolonach je problem..najma ked je to trochu dokopca..ale snazim sa :)
Inak este by som hodila otazku suviasiacu s otackami a rychlostou.. na jednotku preradujete kedy? a z jednotky na dvojku?
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

z jedničky na dvojku se má myslím řadit co nejdřív, yaris moc velký krouťák v nízkých otáčkách nemá, takže u yarise o chvilku později :wink:

Dvojku dávám docela brzo a chci-li ujet ostatním nechám ji vytočit (hodně přes 50..) -- ten nástup v momentě, kdy ostatní už dávají trojku, a ta jim ještě netáhne, ten je přece pro většinu konkurence drtivý.. (btw - jinak v praze je to samý služebák, servis a palivo maj na firmu - tak to se to pak pospíchá, že? :wink:
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Jednotka je len na rozbiehanie . 8)
Avšak ja osobne bežne jednotku nechám do tých 2000 ot. ale v pohode mu dám aj 2500-3000 otáčok,pokial viem,že o 100metrov ďalej nebudem zasa stáť na križovatke.
Spravidla je to tak,že radšej dávať vyššie otáčky ako nízke- tým myslím,že na benzinových motoroch sa motory "vytáčajú" bežne do 3-4 tis. otáčok. On ten yaris sice zoberie aj nižšie otáčky(mám na mysli aj niečo málo pod 2000) ,ale netreba ho trápiť a zbytočne dupať na plyn,pokial tá daná rýchlosť je v nízkych otáčkach.

No a na tú tvoju otázku-kedy preraďujeme na jednotku..-myslela si asi podradiť,čiže pri akej rýchlosti sa dá dať jednotka z dvojky.Nie?
Ja v pohode dám z dvojky jednotku aj pri 20km rýchlosti.No záleží na situácii... 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
PT
Navigátor

Příspěvek od PT »

Niekde som cital, ze jednotka ma byt zaradena pri rozbehu tak dlho, kym prejdes drahu rovnajucu sa dlzke auta. Tot teoria.
Yaris 1,0 r.v. 2006
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No, môže byť-aj ked to "počujem" prvý krát v živote totok..
No nie je zasa rozbiehanie ako rozbiehanie-teda neviem,či sa píše akou silnou akceleráciou sa má rozbiehať - ha... Lebo ked len pustím spojku bez pridania plynu-aj to sa ráta ako rozbeh.A to môžem ísť aj 5km.rýchlosťou-potom mám akože preradiť (??) :roll:
Ďalšia podotázka-týka sa to benziňákov alebo aj nafťákov + je to rozdelené na osobné a nákladné? Alebo to mysleli všeobecne ?? Lebo to je rozdiel!
Predstav si,že by sa rozbiehal náklaďák s prívesom alebo návesom tak dlho , aký je sám dlhý (viem,bežne sa rozbiehaju naklaďáky na dvojke,ale predstavme si teoriu..)
Teraz nech sú inžiniery v múdrych knižkách "múdry" 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

moc nad tym spekulujete, jednotku treba tocit podla pozadovanej dinamiky rozbehu, osobne si myslim, ze pri plynulom rozbehu treba preradovat rovnako ako aj dalsie prevody, takze pre benziny okolo 3000 otacok ale pokial treba, tak kludne tocit aj do 6000.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
mil
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mil »

muco píše:Jednotka je len na rozbiehanie . 8)
Avšak ja osobne bežne jednotku nechám do tých 2000 ot. ale v pohode mu dám aj 2500-3000 otáčok,pokial viem,že o 100metrov ďalej nebudem zasa stáť na križovatke.
Spravidla je to tak,že radšej dávať vyššie otáčky ako nízke- tým myslím,že na benzinových motoroch sa motory "vytáčajú" bežne do 3-4 tis. otáčok. On ten yaris sice zoberie aj nižšie otáčky(mám na mysli aj niečo málo pod 2000) ,ale netreba ho trápiť a zbytočne dupať na plyn,pokial tá daná rýchlosť je v nízkych otáčkach.

No a na tú tvoju otázku-kedy preraďujeme na jednotku..-myslela si asi podradiť,čiže pri akej rýchlosti sa dá dať jednotka z dvojky.Nie?
Ja v pohode dám z dvojky jednotku aj pri 20km rýchlosti.No záleží na situácii... 8)
ano, mala som na mysli podradenie z dvojky na jednotku..ked musim spomalit a klesa to pod 25km..lebo vtedy su otacky pod 2000- ale aj pri 20km mi to preradenie na jednotku pride este dost nasilne, ale zasa na dvojku su tie otacky dost nizke :shock:
v kolonach je to niekedy neprijemne, najma ak niektori vodici zaspia a namiesto plynulej pomalej jazdy je z toho kazdu chvilu brdzdenie a rozbiehanie :?

muco: a ked nechas jednotku iba do 2000, to potom na dvojke zacinas na nizkych otackach (pod 2000)- nie je to malo?

p.s. aj mna ucili v autoskole ze jednotka je iba na rozbiehanie :) a ked som sa raz pokusila preradit z dvojky na jednotku, instruktor skoro vyskocil z koze :lol:
ucila som sa na skodovke:-)
Odpovědět

Zpět na „Yaris“