E11 - Zatuhly brzdovy trmen

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
peta
Manager Týmu

E11 - Zatuhly brzdovy trmen

Příspěvek od peta »

Minuly tyden, kdyz jsem prehazoval kola jsem si podle rady Slama vyzkousel jestli mam pohyblive predni brzdove trmeny.
Na levem kole je to ok (rukou dokazu trmen trochu stlacit), ale na pravem mam totalne zatuhly ten spodni cep (viz foto - spodni prachovka) a to ma za nasledek, ze se vnitrni brzdova desticka pri brzdeni vubec nedotyka kotouce. Nastikal jsem do prachovky konkor a zkusil trmen sevrit hasakem a jeste do toho bouchnout kladivem, ale i pres docela velkou silu to nechce povolit.
Uz me napada jen to zkusit nejak rozebrat a zajimalo by me, jak na to: Staci povolit ty 2 srouby co drzi cepy (na fotce jsou hned vedle prachovek)? Dik za kazdou radu.
Obrázek
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

ano, staci vysrobovat tie dva sroby. ale opatrne, ak su zahrdzavene, aby si ich neodtrhol.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Slam
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slam »

Přesně tak. Vyšroubovat, odklopit, rozhýbat, ale hlavně si ty šrouby nestrhni!!! To na ně radši kápni třeba brzdovku a nech to hodinku odstát, aby povolily..
Slam

EX Corolla E9 5D hatchback 1,3 rv. 08/89
EX Corolla E11 liftback 4ZZ-FE 1.4, rv. 11/01
EX Corolla E12 5D NG 4ZZ-FE 1.4, r.v. 12/06
EX Yaris NG 1.0 5d, r.v. 03/06

RAV4 2,0 1AZ r.v. 08/08
Yaris 1,5 Hybrid 5d, r.v. 05/2021
aevn
Řidič

Re: Zatuhly brzdovy trmen

Příspěvek od aevn »

peta píše: mam totalne zatuhly ten spodni cep (viz foto - spodni prachovka) a to ma za nasledek, ze se vnitrni brzdova desticka pri brzdeni vubec nedotyka kotouce.
hele, není to divný? vnitřní destičku by měl tlačit pístek, ne :?:
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

nakapáním te brzdovky radšine,to fungovalo jen u červené.Ted sou spreje na rez.Většínou nebývá zadřený ty dva šruby,ale desticka jak se dotýká třmenu-to asi bude,že vnitřní deska se nedotkne kotouče,ale třmen posune vnější desku., :idea:
toyota corolla 4E FE 65kW
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Tak u svojí babičky jsem to chápal, ale u tak nového auta mě to zaskakuje :shock:
Mě to nechodilo na těch šroubech, až to rozebereš tak uvidíš že mají na sobě takový váleček po kterém to chodí a ten bude orezlý. Já jsem to oleštil jemným smirkem a trochu i tu díru v které to chodí. Nacpal trochu vazelíny a je to ok :wink:
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan Obrázek
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

petrumr píše:nakapáním te brzdovky radšine,to fungovalo jen u červené.Ted sou spreje na rez.Většínou nebývá zadřený ty dva šruby,ale desticka jak se dotýká třmenu-to asi bude,že vnitřní deska se nedotkne kotouče,ale třmen posune vnější desku., :idea:
Tak já ti vyfotím šroub, kterej jsem úspěšně zlomil a už týden se bavím tím, že ho zkouším vyndat :P
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

Aspon se bavíš :lol: někde v kině bys musel platit.S tou brzdovkou je to fakt-byla dřív červená a ta rozpouštela rez,dnešní když pokapeš šroub,tak za měsíc ho urveš.
toyota corolla 4E FE 65kW
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

petrumr píše:Aspon se bavíš :lol: někde v kině bys musel platit.S tou brzdovkou je to fakt-byla dřív červená a ta rozpouštela rez,dnešní když pokapeš šroub,tak za měsíc ho urveš.
Tak včera se konečně podařilo. Veškerý moje mechanický metody nakonec selhaly a protože se mi podařilo odchytit známýho co má svářečku, tak se na to šlo tepelnou metodou.

Stav před:

Obrázek

A hajzl je venku:

Obrázek

Zkoušel jsem nejdřív mazadlo WD40 a potom odrezovač s obsahem MoS2 a nepomohlo ani jedno, vybrousil jsem si dvě protilehlý plošky a zkusil to povolit plochým klíčem, ale taky se nepodařilo.
Lexus IS200
Lexus RX400h
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Jojo kouzlo svářečky má něco do sebe :D
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Pepa
Manager Týmu

Brzdy

Příspěvek od Pepa »

Víš co by mě zajímalo? Jestli tam byl original šroub , nebo náhražka.Protože Japončíci mají všechny šrouby pokadmiované a s povolováním nebývají problémy. 8)
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Brzdy

Příspěvek od Beaver »

Pepa píše:Víš co by mě zajímalo? Jestli tam byl original šroub , nebo náhražka.Protože Japončíci mají všechny šrouby pokadmiované a s povolováním nebývají problémy. 8)
Šroub vypadal jako originál. Byl "zlatej" ale když jsem koupil novej (pochopitelně v Toyotě :D ), tak horní šroub třmenu vypadá že je fosfátovanej (jako jsou nábojnice do samopalu Vz.85) a spodní je naopak "stříbřitej". Ten horní jsem koupil omylem, netušil jsem kterej objednat, takže jsem pro jistotu vzal oba.

Když teď vracím šrouby, používám pro jistotu na závity vazelínu do cca 250°, takže příště už snad nebude s povolením problém a odpadne fáze se svářečkou :wink:
Lexus IS200
Lexus RX400h
schimiGTi
Řidič

Re: Brzdy

Příspěvek od schimiGTi »

Pepa píše:Víš co by mě zajímalo? Jestli tam byl original šroub , nebo náhražka.Protože Japončíci mají všechny šrouby pokadmiované a s povolováním nebývají problémy. 8)
Opravdu všechny :?:
že vždycky když sundávám na spodku nějaký kryt (motor,výfuk) tak mi často zůstane v gole jen hlavička :D
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Vyřešeno - třmen ladně plave po čepech a obe desticky se ted dotykaji kotouce. Srouby ani moc zarezle nebyly a vetsi silou nakonec povolili, zato spodni čep byl uplne nasuchu a byl radne zarezly. Jeste ze jsou na nem takove plosky za ktere slo vzit klicem a otacet ho, ale i tak mi to trvalo snad 15 minut, nez jsem ho vyndal. Pak jsem ho obrousil a oba cepy namazal motorovym olejem. Preventivne ted budu vzdycky pri prehazovani kol čepy promazavat. Diky vsem za rady.
peta
Manager Týmu

Příspěvek od peta »

Jeste me napadla jedna otazka: Cim mazat cepy brzdovych trmenu? Protoze tam jsou teoreticky vyssi teploty nez jinde na aute a to by mohl byt problem. Namazal jsem to motorovym olejem, ale je mi jasne, ze to moc dlouho nevydrzi. Zaroven jsem take slysel, ze by na to meli byt vhodne nejake medene pasty/vazeliny, ktere jsou az do teplot pres 1000 st C, ale to uz je asi druhy extrem. Cim to mazete vy?
Odpovědět

Zpět na „Corolla“