Jaký olej do převodovky Yaris, r.v. 2001

vše ohledně modelové řady Yaris
Awe
Člen Týmu

Jaký olej do převodovky Yaris, r.v. 2001

Příspěvek od Awe »

Čau, potřebuju radu jakej olej nalít do převodovky Yarisku 2001 rok, 63kw.. Pokud to tady někde je prosím odpoved a smazat..Díky
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Je to napsané v uživatelské příručce k vozu. Pokud jí nemáš, tak se ti odpoledne podívám. Ale něco mi říká, že tam má být 75W90....
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

myslím taky 75W90, v příručce to bude. Jinak doporučuju nějakou širší nádobu, klidně placatou. Olej totiž nejdřív silně vystříkne směrem k levému kolu a rychle se proud změní směrem dolu pod otvor.
Nějakou hadičku s trchtýřem a do otvoru zpředu. Vešlo se mi přesně 1,4l než začal vytékat.
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Pamatujete si to dobře. V příručce je 75W-90, GL-4 nebo GL-5, obsah 1,4.
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

ako casto sa dolieva alebo meni ten olej ?
ma to niekde aj nejaku mierku kde sa to da skontrolovat ?
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

Nevím kolik je předepsaný inteval výměny, ale mě to měnili při 60tis (poslední origo servis co jsem byl) a tedka mám 140tis a asi ho raději vyměním znova, tentokrát ale už sám, nic na tom není.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

měnil jsem poprvé ve 110tis.km, z kontrolního (nalévacího) otvoru sice nevytékal, ale vypuštěné množství bylo odpovídající. Barva kávově hnědá, ale nezkalená, průsvitná. Po výměně pocitově žádný rozdíl. Náklady cca 1000kč/2litry.
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Olej v manuální převodovce výměna každé 4roky/60 tis. Automatická 2 roky/30 tis. kontrola. Doplňovacím šroubem se to i kontroluje. Vypadá trochu jako kytka. Hladina má být k tomu otvoru nebo max. 5 mm pod. Můžeš tam opatrně strčit něco zahnutýho. Pak se má dát nová podložka pod šroub. Mě ten olej měnili teď když se měnil motor. Chtěla sem to zkontrolovat, aby to nebylo jak s tím chladičem, zatím se mi nepovedlo povolit ten šroub, ale mám to zmáknutý teoreticky :wink:
Naposledy upravil(a) salome dne úte 14.06.2011, 12:21, celkem upraveno 1 x.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

No ja bych to s tou vymenou oleje v prevodovce tak neprehanel. Drtiva vetsina aut jezdi s puvodnim olejem, ktery dokonce automobilky oznacuji jako dozivotni. Vymena se doporucuje az nekde kolem 100 - 120 tKm. Samozrejme zalezi jak s ni ridic zachazi, jak je teplotne namahana atd.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

No mě to při servisce v 60tis doporučili přímo v servisu.
Akorát si nejsem jistý, jestli se v manuálu vůbec uvádí interval výměny oleje v převodovce...
No chci toho teďka spláchnout hodně...mám nalítáno 140 a brzdovka i chladící kapalina byla měněná právě v těch 60tis naposledy. ne že by byl nějaký problém, ale asi by to už chtělo.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Je nutne si uvedomit, ze oleje jsou vysoce kvalitni a neda se to sreovnat s temi pred 10 a vice lety a menit po 30 tKm u automatu je nesmysl. Samozrejme, ze vymenou se nic nezkazi, i kdyz u toho automatu s vymenou oleje opatrne.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Bývalo to na původních formulářích pro servisy (úkony předepsané pro pravidelnou údržbu vozů Toyota Yaris, Yaris Verso) Olej v manuální převodovce výměna každých 48 měsíců, ale asi to byla chyba v novějších to už není. Mě to dávali s fakturou, asi abych viděla jak mi to pečlivě prohlídli a zkontrolovali i to co ani nemam :?
V servisní knížce na konci před razítkama jsou nějaké rozvrhy kontrol a výměn, tak tam je jen kontrola oleje v manuální převodovce jednou za 4 roky. Prý se doporučuje měnit když máš najeto hodně kilometrů nebo jezdíš hodně na krátké vzdálenosti.
Teď sem slyšela úplně divný zvuky a zjistila sem, že mám v pneumatice dost velkej šroub. Do háje. Spravila sem si osvětlení SPZ.
Awe
Člen Týmu

Příspěvek od Awe »

Děkuji moc za odpovědi, hned jsem o něco chytřejší :)
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

Doprčič kde je ten šroub kudy se ten převodovkový olej vypouští a nalívá? včera jsem se díval ale nenašel jsem...
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Ten co se to vypouští je víc dole. Ten na kontrolu a dolévání je na převodovce zepředu, velký, nemůžeš to přehlédnout.

http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... dovka.jpg/
Odpovědět

Zpět na „Yaris“