Toyota Menses

vše ohledně modelové řady Yaris
Ropovod
Člen Týmu

Toyota Menses

Příspěvek od Ropovod »

Zdravím

protože jsem nechtěl opakovat životní přístup mého otce k automobilismu, tedy trávit dlouhá odpoledne pod kapajícími dvacetiletými škodovkami a oltcity,
rozhodl jsem se pro Toyotu Yaris. A to po několikaměsíčním průzkumu všech mně dostupných informačních kanálů. Plusem byla spotřeba, Japonsko a spolehlivost.
Tedy ta z jakýchsi německých testů ( je to 6 let), ale tak působivá, že to překonalo i pochybnosti o vyšší ceně. Moje představa, že investuji 150.000,-kč a budu mít 10 let klid, nějak nevyšla.
Yaris má již pátou větší poruchu, tak nevím, smůla......osud......naivita voliče ?

Nejdřív tekl chladič - výměna. Pak odešla lambda - výměna. Pak začal kapat olej z motoru - to se řešilo 2 roky, nějak se to lepilo, kape pořád. Pak kontrolka motoru - vadná váha vzduchu.
Nyní kape brzdová kapalina z hlavního válce.

Pokaždé slyším jenom " Dělám v oboru 15 - 20 let, ale tohle jsem ještě neviděl ". Auto je r.2000, najeto 80 000. Nijak do něj nevrtám, neprudím ho, všechny kapaliny vždy leju do správných otvorů. Ale nechce se mi do něj stále sypat prachy.

Nechápu, proč kapalina vytéká, když má válec těsnění. Nechápu, proč to začne téct ze dne na den. Proč se musí měnit celý válec a nejde třeba vyměnit gumička jako u vodovodu.
Chtěl jsem tedy nakonec válec koupit, ale prodejci mají pro můj typ vyobrazen očividně jiný - viz obrázky.

Děkuji za každou radu

Můj nový výtok
Obrázek

Co nabízí prodejce
Obrázek
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grobe »

Jestli jsem to pochopil správně, za 150tis sis koupil auto z druhé ruky...možná bych začal pochybovat o tom, že to auto má najeto 80tis.

Já mám rv.2002 (francouz) kupovaný nový a najeto 140tis. jediná porucha byla vadná zapalovací cívka...
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

hlavní brzdový válec

Příspěvek od salome »

máš tam asi ten bosch, zkus se kouknout sem
http://ecat.elit.cz/ArticleDetails.aspx ... &TT=advftx
já si jdu lehnout pod yarise
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

no to ze si kupil Yaris este neznamena ze mas bezporuchove auto ;)

inak toto vyzera ze ta pekne odrbali pri kupe. nebolo to burane a potom nejako lacno opravene ?

inak to zamrzi ked si kupis nieco a potom sa to sere to ti verim :(
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

No Yaris z roku 2000 rozhodne nebude mit najeto 80 tKm, tomu by neveril snad nikdo. Bohuzel to vypada, ze ma najeto daleko vice a tomu odpovidaji i ,,zavady". Schvalne jsem to napsal v uvozovkach, protoze soucastky co jsi vypsal maji svou zivotnost a jsou to v podstate spotrebni veci - u toho chladice to mohlo byt nasledkem havarie napriklad. Lambda sonda a vaha vzduchu se meni, na tom neni nic divneho.
My mame doma take Yarise z roku 2000 a lambda sondy jsem menil v podstate preventivne, jiank vse je v naprostem poradku - tuk tuk tuk.
Bohuzel koupe ojeteho auta je loterie a ja uz bych tady nic nekoupil. osobne kupuji auta v nemecku.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Tequilla
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tequilla »

Určitě to bylo v inzerátu popsané jako Yaris r.v. 2000, 80.000 km najeto a po majiteli důchodci 8). Když to vezmu podle sebe, tak jsem za rok nalítal na Yarisovi 25-30 tisíc a převážně jen po městě. Navíc to nebylo jediný auto ve kterým jsem tou dobou jezdil. Nedivil bych se kdyby měl tento Yaris nalítáno hodně přes 200 tisíc a co si budeme povídat, takový čísla znamenají u tohoto auta naprostou většinu dílů na pokraji životnosti.
Naposledy upravil(a) Tequilla dne stř 08.06.2011, 09:13, celkem upraveno 1 x.
Toyota Yaris 1.0, 1. gen. alias Pracant...prodáno do Jižních Čech, RIP :(
Toyota MR2 Mark III alias Mrcha
Toyota FJ Cruiser alias Můj sen :)
http://mr2.tequilla.cz
Peugeot 307 SW alias Pracovní realita ze žabožroutova
Grobe
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

kára z německa

Příspěvek od Grobe »

Jako zaměstnanec nejmenované asijské automobilky můžu říct, že na koupi aut z německa něco bude. Německo je velice důležitý trh a výsledky hodnocení spokojenosti zákazníků právě z německa mají velký vliv na povědomí kvality vozidel. Není proto divu, že výstupní kontrola aut určených pro Německý trh je na vyšší úrovni, tím pádem koupě ojetiny není až takový hazard jako koupit Fiata z Polska:)
Ropovod
Člen Týmu

Příspěvek od Ropovod »

Ano, auto bylo dovezeno z Německa, pravý světlomet a blatník se měnil po menší kolizi se zeminou, je tedy možné, že problém s chladičem vznikl jako následek.
U ostatních závad si troufám tvrdit, že s tím nesouvisí. Původní majitelka byla pečlivá, četl jsem záznamy o prohlídkách a výměnách kapalin v knížce, někde byly i visačky s daty.
Pokud by auto mělo nalítáno 200 000, musela by stihnout v posledním půlroce před kolizí najet 140 000, protože poslední záznam byl 60 000 (za 5 let).

Ke koupi jsem si pozval automechanika s letitou praxí, který za 2 hodiny prohlídnul celé auto. Ukazoval mi různé detaily, na kterých se pozná přetočený tachometr. Nenašel nic, koupi doporučil.

Komentovat "jistotu" o poměru stáří / km asi nemá cenu, pokud bych ho totiž koupil v roce 2000 já, měl bych nyní na tachometru 40 000, což by byl zřejmě trestný čin a "námět na reportáž".

Ten Bosch v odkaze mi příjde taky trošku odlišný, ale odepsali mi z vrakoviště, že mi ho pošlou, tak se to snad vyřeší.

Děkuji všem, kteří pomohli přínosnou radou.
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

ja som v minulosti kupil seat leon tiez majitel hovoril ze bolo len na jednu stranu buchnute o travu a aj som tomu veril ked som nasiel plny blatnik travy lol ale poskodil chladis a odvtedy to slo dole vodou aj s klimou ktora stale sla nesla atd az som ho predal a bolo po porbleme;)
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

obrázky díly co prodejci nabízejí někdy neodpovídají
tady je válec na starší yaris http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2000_T ... _4702.html
tady novější (možná se liší v ABS?): http://www.toyodiy.com/parts/p_E_200310 ... _4702.html

vidím tam to těsnění (47275) co ti teče správně? - za 2 eura?
Ropovod
Člen Týmu

Příspěvek od Ropovod »

Ten v tom prvním odkaze by to mohl být, uvidíme, co příjde.

Podle značkového Toyota servisu je vadný válec, nový měl stát 7.000,-, takže předpokládám, že jako skuteční odborníci poznali, že nestačí vyměnit těsnění.
Kdyby to tak nebylo, tak mi budou muset vrátit 550,- kč za "odhalení závady", kterou jsem jim nahlásil. Příště bych si nechal podobnou fakturu vystavit od
neznačkové pokladní v Kauflandu s naprosto stejným výsledkem, a to bych ji ještě ukecal na 200,-.

Ještě borec nakonec:
To, že jsem ze značkového servisu odjel bez opravy, nebylo kvůli těm 7.000,-, ale způsobila to zábavná tečka odpoledního programu.
Jako když Leoš vyhlašuje vítěze superstár (přerušovaná soulož), předal mi kravaťák návrh převodu mých úspor na jejich konto.
Sice to nebyla celá částka ( chyběla tam např. položka za práci) , ale i tak bylo znát, že moje pobavená reakce ho nepřekvapila.
Musím ale pochválit jejich systém, který nenechá zákazníka na holičkách, protože poté, co bylo jasné, že těch 45 litrů zůstane na mém účtu,
přispěchal kravaťák2 s bezkonkurenční nabídkou, že ode mne Yarise koupí za (moment, zavolám kolegovi....) ... za 15.000,- , tedy když si ale koupím támhletoho nového.
Naposledy upravil(a) Ropovod dne ned 12.06.2011, 00:37, celkem upraveno 1 x.
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

To Ropovod: Jaký servis máš na mysli? Ať ostatní vědí.
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
Ropovod
Člen Týmu

Příspěvek od Ropovod »

Louwman Ustí n.L.
Ale musím potvrdit, že první návštěva loni ( váha vzduchu) proběhla k naprosté spokojenosti, cena diagnozy a opravy 400,-, o to víc mě mrzí, že se to týká jen ptáčka lapání.
Dám vědět, na kolik mě oprava příjde u místního umaštěnce :twisted: , tipnu si 500,-.
Ropovod
Člen Týmu

Příspěvek od Ropovod »

Jak jsem ušetřil přes 50.000,- za 2 hodiny, aneb čím to bylo :

Protože ani po 8 dnech slíbený válec z vrakoviště nedorazil, a soudruzi přestali reagovat na maily, rozhodl jsem se pro operaci s tím, že není co zkazit.

Díra po válci:
Obrázek

Obrázek

Po demontáži válce jsem očekával zpuchřelé gumičky, ale ani lupou nebylo na žádné znát jakékoliv opotřebení.
Po jedenácti letech provozu je to zajímavé.
Pak jsem objevil pod krajním těsněním malý bělavý hrbolek (2x2mm), podobný zaschlému ptačinci.
Protože je tělo válce z hliníkové slitiny, je to produkt koroze, a i při tloušťce cca 0,2 mm to stačilo na podtékání kapaliny.

Na fotce je stejná koroze na jiném místě:
Obrázek

Po odstranění této vrstvičky jsem válec smontoval, ucpal vývody, naplnil, a svěrkou stlačil na cca 50 kg.
Ani po 2 hodinách se neobjevila jakákoliv vlhkost, čímž zdravím značkový servis.

Neví někdo, co to je za vazelínu, kde se dá sehnat ?
Rád bych válec namazal, ale mám tu akorát výběrové sádlo.

Obrázek
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

moc pěkný fotky. Díky.
na gumová těsnění se dává silikonový olej - silikonová vazelína. Ale nevím..
Odpovědět

Zpět na „Yaris“