uvařený motor

vše ohledně modelové řady Yaris
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

uvařený motor

Příspěvek od salome »

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
auto vyjelo ze silnice na kry asfaltu
ale jezdilo, vidět jen poškození spodního krytu motoru
pro obavy že by mohlo být poškození větší dáno do autorizovaného servisu emil frey na opravu z havarijního pojištění
servis navštívil likvidátor a prý se auto opravovat bude, proč by se neopravovalo. že se tak blbě ptám? no myslela sem, že auto se neopravuje pokud je cena opravy vyšší než tabulková cena auta u pojišťovny, v tom případě mi pojišťovna vyplatí tuto cenu a můžu si koupit podobný vůz jako jsem měla před nehodou, je to totální škoda, nic se nespravuje a servis nedostane nic.
fajn, tak se spravuje, tedy vyměňuje chladič, nádržka chladiče, sahara motoru, nárazník, spodní kryt motoru a je z toho oprava za skoro 50.000 tis, já platím spoluúčast 5 tis a odtah, zbytek pojišťovna
když je to konečně skoro po dvou měsících hotové, auto si vyzvednu a věřím, že je opravené vše co mělo a že je vpořádku a můžu s ním bez obav jezdit
ujedu cca 500 km a začne blikat oranžová kontrolka motoru "navštivte servis" tzv. kontrolka diagnostiky motoru, koukám co s tim je, jestli tam je olej, vytáhnu plastovou měrku a vidím, že je utavená, jakoby ohořelá a krátká
jedu zpět do servisu s tím, že se asi něco při opravě nepovedlo a je třeba to doopravit
prý je uvařený motor, ale s pojistnou událostí to nesouvisí, z chladiče prý nevytekla voda, měnil se jen jaksi preventivně, protože byl trošku zkroucený a mohly by s tím být v budoucnu problémy, motor prý tedy nemohl být poškozen provozem mezi pojistnou událostí a opravou v servisu a v té době byl vpořádku
tedy musel být poškozen po opravě, jejíž podstata spočívala ve výměně částí chladícího systému
při opravě tedy zřejmě muselo dojít k chybě v jejímž důsledku byl zničen motor, tzv. uvařen což je důsledek toho že motor jezdí bez viody, v chladícím systému není voda a nemůže motor chladit
pokud z původního chladiče voda nevytekla, musel se motor uvařit po opravě, takže tam vodu třeba zapomněli nalít nebo něco špatně zapojili, takže vytekla anebo byl motor již uvařen když jsem ho dávala na opravu v důsledku poškození chladícího systému při pojistné události, ale v servisu se tím nezabývali, přestože jsem je na to upozorňovala
v tom případě se auto nemělo opravovat protože oprava motoru by stála 30-70 tis, plus oprava, která se dělala cca 50.tis. takže min. 80 tis. a to si myslím, že to auto by se dalo prodat tak za 60-70 tis. víc určitě ne a tabulková cena bude ještě nižší
ale teď si musím opravu motoru zaplatit sama....celé se to táhne už půl roku a krojmě těch 500 km jsem bez auta
požádala jsem pojišťovnu o druhou prohlídku a konstatovali že na autě není vidět mechanické poškození, takže uvařený motor s pojistnou událostí nesouvisí, což je úplný nesmysl a to už vím i já, že se to stane tím, že se motor nechladí a vidět to vůbec na motoru není. když jsem je prosila ať mi tohle vysvětlí, tak mi nevysvětlili nic, jen odepsali, že souhlasí s technikem
co teď? musím koupit motor na vrakovišti a vyměnit ho, to bude asi nejlevnější a nejrychlejší. myslím, že se pojišťovna a servis navzájem kryje a nikdo nechce uznat chybu
Naposledy upravil(a) salome dne čtv 23.06.2011, 08:45, celkem upraveno 1 x.
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Nechat zpracovat znalcký posudek proč došlo k uvaření motoru, pokud se jedná o špatnnou opravu ze strany servisu, pak reklamaovat, pokud reklamaci neuznají obrátit se na TMCZ v Praze, pokud budeš neúspěšná pokračuj na TME do Brusselu. Pak zbývá jen soudní spor. Pokud máš pojištění DAS (pojištění právní ochrany) tak si vysmátá, budou to řešit právní cestou za tebe. Jinak si právníky platíš sama.
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Dík moc za radu. Pojištění právní ochrany bohužel nemám ani jsem netušila co to je a na co by mi to mohlo být, aspoň už to vím.
Já hlavně už potřebuju konečně jezdit, auto stojí teď v jiném autorizovaném servisu, pojišťovna platit nechce, já na opravu motoru nemám. Než seženu znalce, udělá posudek a atd. tak vrazím peníze do posudku, právníků a nebudu jezdit pořád...
Možná zkusit to ještě jednou projednat s pojišťovnou přes tady ten servis, říkali, že auto muselo jezdit dlouho bez vody...ve freyovi se ohání tím, že na fotkách mají zdokumentováno, že z chladiče nevytekla voda, už to se mi zdá jako nesmysl, do chladiče vidět není a jak to vyfotit jestli v něm je ovda nebo ne..
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Myslím, že to půjde dost těžko zjisti jestli ta voda unikala z poškozeného chladiče, to byl taky důvod proč ho měnili, že by mohla unikat a uvařil se motor, jak si myslím já, přece jen si zas nemyslím, že by u freye udělali špatně opravu i idyž možné je vše...spíš si myslím, že ten motor nezkoumali jestli je o.k. a ono se to dost těžko zjišťuje, vidět to není a dokonce to auto i pořád dokáže jezdit a nic nepoznáš a přesto můžeš mít motor uvařenej a je teď už jasné protože v tomhle servisu se do něj podívali
nevím proč u yarise není nic na čem by řidič mohl sledovat teplotu motoru kromě kontrolky která svítí modře když je motor studený a pak začne svítit červeně až když už to vaříš a ta mi nikdy nesvítila
kdyby tam bylo něco jako u všech ostatních aut na čem by se dalo vidět že ti stoupá teplota motoru, tak si na to může dát člověk pozor, takhle fakt nevíš, nic netušíš, jezdíš...
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Tak to mas riadnu smolu. Priamo ti nic neporadim ale napisem len svoje uvahy a mozno ti to neako pomoze.
Pri odstranovani chladica z neho museli najprv vyliat chladiacu kvapalinu a ked odtial vyteklo malo alebo vobec nic, tak by mali skontrolovat motor.
Nerozumiem este jednej veci, ty si jazdila po oprave s pradnym chladicom alebo ako?
Cervena kontrolka ti zasvieti ked sa ti prehreje motor, ale cita teplotu chladiacej kvapaliny a ked tej je malo alebo tam nie je, tak ti bude ukazovat, ze teplota je v poriadku a ked uz to ukaze prehriatie, tak uz mas vazny problem, tak isto by sa to chovalo aj keby si mala stupnicu teploty motora.
Kazdopadne pokial je to auto napriek vsetkemu dokaze jazdit a s preplatenim opravy to vyzera beznadejne, tak by som tam nalial chladiacu kvapalinu, vymenil olej a kontrolnu mierku a jazdil by som dialej a keby uz motor definitivne odisiel, tak by som vymenil za neaky z vrakoviska.
Urcite by som uvareny motor neopravoval, lebo tam vobec nevies co vsetko sa poskodilo, podla mna je mensie riziko tam dat motor z buracky. A pripadnu vymenu motora na vlastne naklady by som nerobil v autorizovanom serviese.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

moc dík, pomůže mi cokoliv, já tomu vůbec nerozumím
taky nevím, chladič vyměnili a jestli tam zapomněli nalít vodu to je jedna možnost, ale spíš si myslím, že nějak unikala voda z toho původního
to je taky možnost jezdit dokud to jezdí, já toho zas tak moc nenajedu, spíš kratší jízdy většinou do 12 km
ale zas nevím, jestli vlastně teď když už se dotoho motoru podívali a asi museli sundat těsnění pod hlavou, jestli to jde zas složit zpátky a dál jezdit, musím tam zítra zajít a zjistit detaily
taky mě napadlo, hned po velké opravě šlo auto na STK a prošlo, ale zjistily lehké závady: 4012 přední náprava (vidlice), 5021 rám (nos. konstrukce) - spojení dílů, 5104 skříň karosérie (kabina řid.) a 7072 Motor a převodovka-těsnost.
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Vlastně po tom co svítila check kontrolka, dla sem to zpátky do freye, ale nevzali to jako reklamaci, konstatovali že je uvařený motor, ale z původního chladiče prý voda nevytekla, takže to s tím prý nesouvisí, ale to jak je možné že se motor uvařil bezprostředně během pár set km po opravě to mi nevysvětlili. pojištovna řekla že to nezaplatí, protože to s pojistnou událostí nesouvisí. Taky mi nevysvětlili jak ví, že je motor uvařený, myslím, že to usoudili podle té měrky, tak jsem si říkala že to je třeba o.k. když to jezdí, Tak jsem nakonec auto vyzvedla že s tím budu jezdit když to jezdí, ale ukázalo se že v chladiči není voda, musela se tam pořád dolévat tak jsem to dala do jiného servisu, aby zjistili prtoč voda mizí. podle toho co mi říkali v pátek do telefonu tak je ten motor nějak úplně v háji. musím zjistit jestli to teď ještě má šanci dojet z Prahy Zličína do Klandna na vrakoviště kde takový motor mají a prý by ho i vyměnili nebo pokud to tam nedojede tak to tam nějak dotáhnout. uvidím, asi nic jiného nezbývá, ale štve mě že tohle budu muset platit já, protože asi ve freyovi motor vůbec nezkontrolovali když to platila pojišťovna nebo něco zkazili při opravě..
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

je mozne, ze ti tam zabudli naliat chladiacu zmes.
No musis zistit v akom to mas stave a ci to vedia dat do povodneho stavu, tak ako si im to tam doviezla.
Este je moznost, ze mas netesnost v motore na ktoru neprisli a tebe za tych 500 km vytekla vsetka voda a zavaril sa motor, lebo nechce sa mi verit, ze by si na motore bez vody najazdila 500 km aj ked pokial jazdis vzdalenosti do 12km a bolo zimsie, tak by to aj mohol zvladat.
Kazdopadne naplne treba kontrolovat obcas aby si tomu predisla, to mas len taku poznamku do buducna. Zozen si niekoho, nech ti poukazuje kde co mozes skontrolovak ako pouzivatel laik aby si to nabuduce vedela skontrolovat sama, ci ti naliali chladiacu kvapalinu a ci mas dost oleja a brzdovky, v zasade nic ine nepotrebujes kontrolovat.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
Colli
Řidič

Příspěvek od Colli »

Nevim jak je to u toyoty,ale u jinych aut je ochrana,že když se motor přehřeje tak se sám vypne.
Toyota Yaris 1.0 2007 TS Face
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

to znám tyhle základní věci, dokonce jsem zvládla i vyměnit žárovku na té straně co je k tomu blbý přístup, autobaterii bych taky vyměnila třeba...
Ta voda v nádržce na chladící kapalinu byla u horní rysky teda po tom co sem to podruhý vyzvedla z freye, ale pak sem se snažila zjistit jestli s tim teda něco je, jestli to chladí když říkali že je uvařenej motor. no a přímo v chladiči voda nebyla vidět a šlo jí tam dost dolít a před další jízdou zase, ale přímo do chladiče ne do nádržky, tak se ukázalo že ta voda mizí a dala sem to do toho druhý servisu
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ak sa ti prehreje motor a mas chladiacu zmes v nadrzke-este neznamena ze sa ti nemoze uvarit motor. ak ti nefunguje pridavny ventilator a auto ide v horucavach, kedy chladenie nestiha...ale teraz odstola neviem ci ma aj yaris vrtulku :roll:
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

se servisy nemám dobre zkusenosti, proto tam prakticky nejezdím. Existují šikovní jednotlivci, kterým se dá věřit, ale servis jako celek to není žádný. KOnkrétně u freye mi "učedník" odvzdušnoval spojku, že jsem si to musel nakonec radši udělat sám (o tom jsem tu kdysi psal).
Pravda je, že po větší opravě je nutný auto sledovat víc, než je běžné, protože projevit dodatečně se může spousta věcí.
Vzhledem k tomu, že prováděli výměnu chladiče a na nutnost větší kontroly neupozornili, myslím, že to je vina servisu - i kdyby tam žádná bouračka nebyla - prostě měnili chladič a těsnost měli zkontrolovat!! V americe by to tutově prohráli i náhradou ušlého zisku a taxíků za celou tu dobu. Každopádně to zkoušejí, protože je to hra. Kdo to nezkusí prohraje hned. Každá rada drahá, ale nakonec ti znalci a soudy budou asi jediná možnost, jak se to v téhle zemi někam pohne. Energie to stojí spoustu a výsledek často žádnej. Držim palce.. :roll:
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

tak co si clovek neurobi sam tak nema spravene poriadne.

ja pockam co padne zaruka a budem si servis robit sam, jednak usetrim a jednak budem vediet co som tam nalial a vymenil ;)

samozrejme su veci ktore sam neurobis ale zase existuju ludia co sa tomu rozumeju a robia to v domacej garazi a urobia to lepsie ako servis ;)
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

Je tam ventilátor taková vrtule a zapínala se, opravu dodělali v lednu a pak to bylo na STK, v březnu už jsem se vracela do freye s tím že svítí check a je utavená měrka, takže tenkrát žádné vedro nebylo
Žila jsem v omylu že to je perfektně spravený v autorizovaným servisu a vůbec mě nenapadlo něco kontrolovat.
Po tom co mi tam pak předvedli jsem si řekla že to je síla a že si to budu spravovat sama jak píšete tak první věc je že v uživatelské příručce není skoro na nic návod a u všeho píšou ať to dáš do autorizovaného servisu. Tak jsem našla na netu nějakej podrobnější manuál v angličtině. No a dobrý jenže člověk skončí na tom, že nemá to vybavení co maj servisy. Jak změříš tlak v motoru? Tak zas do servisu....
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

vzdy si skontroluj veci ktore ti robi niekto iny !
nikdy sa nespoliehaj ze to netreba
Odpovědět

Zpět na „Yaris“