E15 - problém? při řazení za studena
E15 - problém? při řazení za studena
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat - mám Corollu, r.v. 2011 a najeto kolem 3500km.
Poslední dobou pozoruju, že za studena, když vyjedu a řadím z 1 na 2, resp. ze 2 na 3, tak při puštěném plynu mi při sešlápnutí spojky vyletí otáčky o cca. 2 čárky, než spadnou na volnoběh, což je cítit i ve spojce.
Děje se někomu něco podobného a co si o tom myslíte?
Mě se to každopádně nezdá moc standardní - za tepla je již vše ok.
Díky za odpověď!
chtěl jsem se zeptat - mám Corollu, r.v. 2011 a najeto kolem 3500km.
Poslední dobou pozoruju, že za studena, když vyjedu a řadím z 1 na 2, resp. ze 2 na 3, tak při puštěném plynu mi při sešlápnutí spojky vyletí otáčky o cca. 2 čárky, než spadnou na volnoběh, což je cítit i ve spojce.
Děje se někomu něco podobného a co si o tom myslíte?
Mě se to každopádně nezdá moc standardní - za tepla je již vše ok.
Díky za odpověď!
Toyota Corolla E15 2010, 1.33 Dual VVT-i 6 M/T Terra Cool
V Toyotě mi říkali, že je to kvůli EURO5 a emisním normám, že to dopaluje benzín, aby to nelezlo do emisí a je toho víc za studena (nebo tak nějak)...
Známému se to moc nezdálo, ale je možné, že ekologové nám kromě změn chování motoru i přidávají plyn za studena...
Známému se to moc nezdálo, ale je možné, že ekologové nám kromě změn chování motoru i přidávají plyn za studena...

- smutok
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nemyslim si, ze je to euro 5, lebo robi mi to na corolle E12 a ta euro 5 urcite nema.
Ked si to budes vsimat, tak pri preradovani sa ti auto snazi chvilku drzat otacky, to iste sa robi aj za studena, lenze tam je vacsia zotrvacnost, ono to strasne zalezi od toho ako pustas plyn, stlacas spojku a ci si sa zrovna rozbiehal alebo isiel konstantnou rychlostou.
Ked si to budes vsimat, tak pri preradovani sa ti auto snazi chvilku drzat otacky, to iste sa robi aj za studena, lenze tam je vacsia zotrvacnost, ono to strasne zalezi od toho ako pustas plyn, stlacas spojku a ci si sa zrovna rozbiehal alebo isiel konstantnou rychlostou.
otáčky při přeřazení...
Tak dle mého omezeného soudu... Mám měl a budu mít stejný problém, předpokládám že máš benzín... A to znamená že při každém vyšlápnutí spojky se ti automaticky zvednou otáčky, aby šlo lépe zařadit. Něco jako mezi plyn. Je to nepatrné ale při studeném motoru je to výraznější. Z toho plyne nic si z toho nedělej je to otázka zvyku. Tak to prostě Toyota má. Já sice nemám tak novou corollu ale dělá to i mě od samého začátku. Teď to neregistruji. Jeden známí mi to tak vysvětlil a znělo to logicky tak předávám vědění!!! Snad se ti ulevý, že nás je víc...
Díky moc za odpovědi. Jasně - mám benzín. Měl jsem před tím e10 a tam to nedělalo (jasně, že to byl r.v. 1996). Právě mě to docela překvapilo, zvlᚍ když to dělá za studena, ale holt je to asi nastavením řídící jednotky.
Dělá to při vymáčknutí spojky, jak jste psali - v podstatě, když je skoro dole...
Dělá to při vymáčknutí spojky, jak jste psali - v podstatě, když je skoro dole...
EDIT:
Ano, aj mne take robi, ale len za urcitych podmienok, nie stale
Avsak mne sa otacky nezvysuju, len chvilku sa drzia.
Postrehol som, ze ak idem pod plnym plynom urcitu dobu (napr. do kopca, pri akceleracii) a nasledne vyradim rychlost, vtedy tie otacky asi sekundu drzia, nasledne velmi mierne klesaju (asi 2 sekundy) a nasledne padnu na volnobezne.
Ak vsak spat zaradim niektory prevodovy stupen, chvilku idem na nom a znova vyradim, tak padnu na volnobezne okamzite. To iste robi aj pri konstantnej rychlosti jazdy, pripadne kludnej a pohodovej jazde.
Taktiez som postrehol, ze ak idem dlhodobejsie plny plyn (prudke akceleracie, vysoka dialnicna rychlost), tak mam pri vyradeni alebo zastaveni vyssie volnobezne otacky ako pri kludnej a pohodovej jazde.
Ale nejako mi to neprekaza
Ano, aj mne take robi, ale len za urcitych podmienok, nie stale

Postrehol som, ze ak idem pod plnym plynom urcitu dobu (napr. do kopca, pri akceleracii) a nasledne vyradim rychlost, vtedy tie otacky asi sekundu drzia, nasledne velmi mierne klesaju (asi 2 sekundy) a nasledne padnu na volnobezne.
Ak vsak spat zaradim niektory prevodovy stupen, chvilku idem na nom a znova vyradim, tak padnu na volnobezne okamzite. To iste robi aj pri konstantnej rychlosti jazdy, pripadne kludnej a pohodovej jazde.
Taktiez som postrehol, ze ak idem dlhodobejsie plny plyn (prudke akceleracie, vysoka dialnicna rychlost), tak mam pri vyradeni alebo zastaveni vyssie volnobezne otacky ako pri kludnej a pohodovej jazde.
Ale nejako mi to neprekaza

Skoda Octavia Tour II 1,6MPI 75kW 06/2011
Toyota Corolla E15 1,4VVTi 71kW 12/2008
To sice ano, pri studenom motore to je aj logicke.
Mne to vsak robi pri uplne zohriatom. Napr. po 100km jazdy po dialnici 140-150 tacho. Volnobezne otacky mam potom vyssie zhruba o 100min-1. Po case klesnu na standardne volnobezne otacky.
Domnievam sa, ze to je nastavenim ecu, ktory zrejme sleduje styl jazdy a pokial je rychlejsi/agresivnejsi, tak automaticky zvysi volnobezne otacky. Pokial to je inak alebo z ineho dovodu, prosim opravte ma.
Mne to vsak robi pri uplne zohriatom. Napr. po 100km jazdy po dialnici 140-150 tacho. Volnobezne otacky mam potom vyssie zhruba o 100min-1. Po case klesnu na standardne volnobezne otacky.
Domnievam sa, ze to je nastavenim ecu, ktory zrejme sleduje styl jazdy a pokial je rychlejsi/agresivnejsi, tak automaticky zvysi volnobezne otacky. Pokial to je inak alebo z ineho dovodu, prosim opravte ma.
Vazli píše:mam sice celicu 2003 ale kdyz mam studenej motor tak mas zvyseny vonobezny otacky a pri seslapnuti spojky ti ecu akorat dorovna otacky na ty zvyseny volnobezny tzv sitic....
pokud se pletu tak me nekdo opravte
Skoda Octavia Tour II 1,6MPI 75kW 06/2011