Jaká je přesná teplota hoření čistého lihu? a jaká je přesná teplota hoření čistého benzínu NAT95?
V čem je ethanol čistý agresivnější než natural 95????
Prosím odpovědi jen smysluplné, opravdu mě tohle zajímá...
Tak jsem si zagůglil a wikil..

))
E10 - 90% N95 a 10% EtOH - parametricky extrémně blízko normálnímu N95. Litrová výhřevnost toho paliva je jen o cca 1% nižší (opravu nižší) než u N95. a teoretické oktanové číslo je o cca 2 - 3 vyšší (tedy cca N97 - N98).
E85 - 85% EtOH a 15% N95 - už dost daleko od N95. Litrová výhřevnost již výrazně nižší a teoretické oktanové číslo je cca 105.
EtOH čistý - opět o kousek dál od N95. Oktanové číslo teoreticky 114.
Z toho všeho plyne, že pokud je motor stavěn na N95, měl by naprosto v klidu vzít E10. A to i z hlediska teploty spalování E10. Chlazení není třeba zvětšovat, předstih není třeba upravit. Již jiné to bude u E85 nebo čistého lihu.
Tak to máme hoření a předstih... teď korozivnost.

))) Jediným problémem EtOH příměsí či čistoty je VODA.

Ať již technologická (z výrobního procesu - nemyslete si, žádný EtOH v palivu není.... NENÍ BIO) nebo přiboudlá (skladování, dolejvání...) vede k vyšší korozivnosti tohoto paliva - ale pouze na materiály podléhající korozi vodou. Navíc proti korozivnosti je ještě fakt, že voda způsobující korozi musí obsahovat rozpuštěný kyslík (což u této vody vůbec nemusí být) a další rozpuštěné Ionty kovů a "nekovů" způsobujících elektrochemické reakce na povrchu materiálů. Tedy "slušně obhospodařené palivo" není agresivnější než N95. Navíc z hlediska fyzikálních vlastností je podobná směs EtOH s vodou na nemrznoucí kapalinu v chladiči, takže bych se nebál, že mi zreziví blok motoru.

))
Back in Czech.