Eliminacia neziaducej vole na mechanizme radenia prevodovky

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Odpovědět
Uživatelský avatar
stenky
Věčnej rejpal
Příspěvky: 776
Registrován: pát 15.05.2009, 19:07

Eliminacia neziaducej vole na mechanizme radenia prevodovky

Příspěvek od stenky »

Tak a mam to dnes za sebou. Co mala byt povodne 10 minutova montaz skoncilo ako 4 hodinove utrpenie. Zacnem pekne po poriadku.



Objednal som si mosadzne vymedzovacie kruzky radenia z Ameriky (Speedsource) aby som sa zbavil toho neprijemneho radenia ked ma paka neposluchala. Boli situacie ked som siel z 4 do 3 a tu trojku som musel doslova znasilnovat dakedy.
Obrázek

Mnou popisovana montaz plati pre Celicu ST182, vase auta mozu mat radenie lepsie pristupne a montaz nemusi byt az taka dlha a komplikovana
Montaz je deklarovana na 10 minut pricom si vim predstavit ze to moze trvat troska dlhsie kedze napriklad u Celiky musi ist airbox von a kanister s uhlim taktiez (nastastie ho uz daky ten piatok nemam tak miesta bolo viac nez dost).
Kable a tudiz kruzky su dva, jeden lezi vodorovne(pomocny) a jeden zvislo (hlavny).
Z hlavneho to slo dobre ale na pomocnom bol ten stary gumeny bushing prilis tasne napasovany, zdeformoval sa casom a dako tam prischol. Kedze som to nevedel dat dole normalne muselo cele pomocne rameno von. Problem je v tom ze to rameno je ku skrini prevodovky namontovane 2 srobami. Jeden je dobre pristupny, ten druhy nie! Je rovno pod drziakom silenbloku. Takze ideme vsetko rozoberat koli jednemu schovanemu srobiku..... :twisted:

Na obrazku uz je silenblok vonku,
Obrázek

A tu vidno uz obnazene uchytienie
Obrázek

Silenblok a drziak vonku
Obrázek

Drziak silenbloku je o kasnu chyteny 3 srobami M14, silenblok o drziak 4 srobami M14 a samotny sielnblok o kasnu jednym dlhym srobom M15. Takze roboty kopec v rozne stiesnenych priestoroch a rozne polohy nad a pod autom :) Proste SEXI!

Ked bolo pomocne rameno vonku stary kruzok siel dole trochou nasilia vo zveraku.
Obrázek

Ked uz to bolo vonku, bolo vhodne skontrolovat dalsieho podovcu vole radenia. Toto pomocne rameno vysuva hlavne dopredu a dozadu pomocou rotacno-posuvneho ulozenia. Toto ulozenie byva casto po rokoch vymlatene, no nastastie je to mozadzny stvorec tak ak je z jednej strany zjazdeny staci ho otocit o 90*, trocha prebrusit nech sa vojde do vidiaceho zlabu a namazat.

No pozrime sa v ako zlom stave bol moj "stvorecek"
Obrázek

Neda sa to uz stvorcom moc nazvat. Povodna poloha bola taka ze ta ta zjazdena cast opierala o steny vodiaceho zlabu (vola dobre 2 mm). Po otoceni vola zmizla (sice dosadacie plochy niesu plnohodnotne, ale su postacujuce kym vymyslim kde dam vyrobit novu kocku).

Tazke uz len poskladat: nasadit mosadzne bushingy, primontovat mechanizmus so "stvorcekom" v spravnej polohe, zapojit kable a oksusat.
+90% improvement!!!
Zvysok zasa opacne: nasadit drziak, silenblok, primontovat drziak k silenbloku, znova zapojit baterku, sanie a je hotovo. Pri montazi baterky sa mi este podarilo utrhnut srob co drzi klietku baterky tak som sa este hral s odvrtavanim chvilku.

PS: Auto bolo zdvihnute len na vodicovej strane, co postacuje (podlozene drevenymi kladami). Heverom som si dvihal prevodovku pri montazi a demontazi silenbloku.

Dalsie miesto kde sa da nastavit (viacmenej bezbolestne) tuhost radenia je pritlacny srobik na prevodovke. Ten je duty a je v nom gulicka s perom ktore tlaci na gulicku a ta drzi zaradene rychlosti v prevodovke na mieste. Ak to je prilis utiahnute, treba s radenim zapasit. Ked je to prilis volne vyskakuju rychlosti. Treba sa s tym pohrat aby to pritlacalo tak akurat!

Na obrazku je to ten velky spinavy srob (to leskle vedla neho je dake vetranie). Ma kontramaticu ktora ho drzi v nastavenej vyske
Obrázek

Porovnanie stary vs. novy bushing. Na starom vidno ako ma mosadzna vlozka ovalny tvar, zdroj vole)
Obrázek

Uzitocne linky

Stranka vyrobcu bushingov (dovoz do europy je gratis, iked pise ze je len v ramci USA)
http://www.speed-source.net/products/shifter_cable.htm
Vsimnite si ze vacsina toyot ma rovnake bushingy (oba su roznako velke) s vinimmkou niektorych (celica 6.g) ktore maju rozne velke.

Kód: Vybrat vše

The Toyota version of the kit fits most front wheel drive Toyota cars with manual transmission. It fits MR2 85'-95', MR2 Spyder, Corolla, Tercel, Camry, Celica, New Celica, Matrix, Scion Tc, Pontiac Vibe and more!

Only $28 shipped in the USA and Canada!

The Toyota BIG! version of the kit fits 93' to 99' Celica, 94'+ Camry and Solara, and Scion Xa, Xb. One of the bushings is much larger than in the regular kit.

Only $29 shipped in the USA and Canada!
Navod vyrobcu
http://www.speed-source.net/instruction ... ctions.pdf

Daju sa zohnat aj ine bushingy

Uretan
http://www.jap-spec-performance.co.uk/s ... cts_id=156

Loziskove
http://www.jap-spec-performance.co.uk/s ... cts_id=125
Obrázek
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Re: Eliminacia neziaducej vole na mechanizme radenia prevodo

Příspěvek od gramo »

Tak jsem to dnes částečně absolvoval taky, nemám tyhle mosazné, ale dvě vysoustružené hliníkové kolečka + 4 podložky (DIN 9021). Ještě mě vadilo, že ty podložky, kolečko a závlačka o sebe cinkají, tak jsem ze staré cyklistické duše vystřihl ještě gumové podložky, kterýma jsem to proložil.
Ten vodorovný (tj. ten nasazený na svislém čepu a tom ramínku s kostkou) taky šel blbě, ale naštěstí se mi ho povedlo chytit do kleští, trochu s ním pokvedlat a tak se to nakonec obešlo se bez demontáže silenbloku :) Ale zas mi zůstala vůle na té kostičce, v autě na páce se to projeví jako vůle do stran. Dopředu a dozadu je vůle jen pár mm, do stran asi 1cm. Jak se mi občas nedařilo zařadit zpátečku, teď je to výrazně lepší. Zatím jsem to zkoušel jen ve stojícím autě. V páce je pěkně cítit, jak se to v převodovce hýbe. Na shortshift, který instaloval Idaho Destabilizatorovi to nemá, ale i tak je to docela fajn :)

Každý ten původní bushing je trochu jiný, ten svislý má poměrně masivní mosaznou vložku, ten vodorovný jen tenkou ocelovou (proto přirezl) a navíc v té gumě okolo jsou díry - vypadá, že je záměrně měkčí.

Jde to vyměnit i s tím "uhlákem", lepší přístup k tomu je při zařazené 5 nebo zpátečce.
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“