Carina II Výměna lambdy (beze změny)

vše ohledně modelové řady Carina
Odpovědět
David D.
Člen Týmu

Carina II Výměna lambdy (beze změny)

Příspěvek od David D. »

Zdravim všechny. Mám takový problém. Od začátku tj. 3 roky co auto vlastním mimochodem po 1 majiteli (svém strýci), jsem měl pocit, že auto jaksi nejede jak by mohlo nebo mělo a jak jsem ho měl kdysi zafixované, hlavně v oblasti nejvyššího toč. momentu, který by měl být podle dokumentace 145Nm už při 3000 ot. min., motor 1,6 / 75kW r.v. 89. Přitom po mech. stránce je absolutně OK, tlaky super apod. Po přečtení mnoha přízpěvků na téma lambda sonda a to nejen na tomto fóru jsem došel k závěru jestli není problém právě tady a taky, že jo. Absolutně mrtvá lambda jak signálově tak vyhřívání. Koupil jsem tedy originál japan lambdu od Denso (mimochodem shodná s Carinou E), abych předešel případným problémům. O to větší překvapení bylo po výměně, kdy jsem nezaregistroval sebemenší změnu v chování oproti vadné nebo i odpojené lambdě. V této souvislosti mě zaráží i fakt, že při provozu s odpojenou lambdou by se měla rozsvítit kontrolka motoru a nestalo se, stejně tak, když jsem jenom ze zvědavosti odpojil čidlo podtlaku, taky nic. Naproti tomu, když mi loni ubylo v chladiči hodně vody, motor začal silně kolísat hlavně na volnoběh 500 - 1500 ot. a kontrolka motoru se rozsvítila. Po dolití bylo vše OK. Zkontroloval jsem samozřejmě i dráty ve svazku k ECU. Jinak ve vysokých otáčkách motor šlape celkem slušně i spotřeba je Ok, ale jakmile to spadne pod cca 3500 ot. tak to nemá 145 Nm ani náhodou nanejvýš 100. Se servisem je na toto téma celkem zbytečná řeč. Vemou peníze, změna žádná a nakonec řeknou, to víte je to už starý. Díky předem moc za každou radu a zkušenost, případně odkaz na někoho, kdo sice peníze veme, ale spolehlivě řekne v čem je problém.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A tu starou lambdu jsi diagnostikoval opravdu správným způsobem.....?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
David D.
Člen Týmu

Příspěvek od David D. »

Stoprocentně, jak voltmetrem tak osciloskopem. Z té nové jde krásný signál a stará ani ťuk. Vypadá to, že ECU ignoruje jakýkoliv signál od lambdy, ale proč a co s tím, toť otázka. A jak jsem už psal, žádná změna ani při odpojení. Podle mě to jede do 3500 ot. na příliš chudou směs i při zatížení, protože svíčky jsou spíš do běla a při rozjezdech v nízkých otáčkách je to takové náchylné na udušení a navíc po nastartování ve velkých mrazech jdou otáčky i přes 2000, ale po zahřátí ok. Díky
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tohle už je přesnější informace.
Já bych tipoval, že jednotka je nějak natrvalo přepnutá do něčeho jako nouzový režim. A je otázka, jestli se někde nemusí resetovat ještě jinak než jen odpojením od napájení.
To topení jsi měřil přímo na lambdě - odpor tělesa? Nebo výstup ze svazku?
Měla lambda konektor, nepájel jsi to?
Nehrabal se v tom někdo předtím....?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
David D.
Člen Týmu

Příspěvek od David D. »

Přesně to si myslím i já, jenomže kdo je schopen to přesně odhalit a případně dát do pořádku. Jestli se v tom někdo hrabal nevím, ale spíš ne. Strýc nebyl žádný tech. typ a všechno řešil značkovým servisem a navíc v Německu, ale všechno je možné. Jestli to třeba někdo nějak nepřepnul kvůli drahé opravě. Ta lambda mi na 99% připadá původní, má vyražené origo Toyota, takže 302 tis. najeto. Měřil jsem na sondě a spoje u nové jsou lisované.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Takže u té původní lambdy bylo i to topné těleso "neprůchodné"....?
Lisované znamená konektor?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
David D.
Člen Týmu

Příspěvek od David D. »

Přesně tak.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Já se na otestování lambdy také chystám. Nechci teda zbytečně dělat chytrého, zatím to mám nastudované jen ťějoreťycki :)

Nicméně lambda má dávat jakýsi kvazi-obdélníkový signál, ale ten zjevně nevzniká v samotné lambdě, ale je to asi odezva na budící signál z ŘJ. Takže by se dalo někde napíchnout přímo ke konektoru ŘJ a zjistit, jestli daný vstup/výstup není mrtvý už tam. případně "prozvonit" vedení (při odpojeném konektoru) až k lambdě, jestli není přerušené.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
David D.
Člen Týmu

Příspěvek od David D. »

Je to jak říkáš, ten střapatý obdélník vzniká pouze při spojení s ŘJ a správné funkci. Samotná lambda dává pouze stejnosměrné napětí měnící se podle množství kyslíku ve výf. plynech. To je další fakt který mě utvrzuje v tom, že s ŘJ není něco v pořádku. Navíc jsem zjístil, že ŘJ davá napětí pro ohřev lambdy neustále ikdyž je všechno důkladně prohřáté, což si myslím, že by asi neměla.
Odpovědět

Zpět na „Carina“